Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Tenttituloksia, ahdistusta ja oppimisstrategioita

Heippa! Voisin aloittaa postauksen jollakin positiivisella asialla, ennen kuin siirryn ulinaan. Elikkäs, luulin jo ettei esseesuoritus ollut mennyt perille sähköpostilla ja aloin vauhkoilla viime perjantaina, että onko opettaja saanut sen. Oli kuitenkin saanut ja arvosana pläjähti nettiin tiistaiaamuna. Nelosen sain. :) Oon kyllä tyytyväinen, kun se ei kuitenkaan ollut ihan parhaasta päästä, vaikka oli pitkä kuin nälkävuosi. Saan nyt kuitenkin kurssista kokonaisarvosanaksi vitosen, joten siitä oli superfiilis! Sit mulla oli mahtifiilis myös tiistaina iltapäivällä, kun ulkomaalainen mies kehui mun hametta.



Kuitenkin, vaikka tiistaina oli kauheesti kaikkea kivaa, pääsykokeista jubailua ja semmoista, niin sit ilta tuntu ainakin aluks menevän ihan pieleen. Mä olin odottanut ihan innolla sitä valmennuskurssia, eikä siinä mitään vikaa sinänsä ollutkaan. Opettaja on ihan mahtava ja kurssi vaikuttaa kyllä rahansa arvoiselta. Mutta, mutta. Mua alkoi siellä kurssilla ahdistaa ihan mielettömästi ensinnäkin se, että kaikki muut vaikuttivat tuntevan sieltä porukkaa etukäteen, että monia ryhmiä oli jo syntyntyt. Sit mua alko ahdistaa se, että tajusin myös muiden panostavan. Ajattelin, että hitto, en mä ookaan ainoo joka lukee ihan hulluna. Mä oon koko vuoden lukenut vain omassa kammiossa ihan autaan tietämättömänä muiden edistymisestä ja sit karvas todellisuus iskee päin kasvoja. Mä en kuitenkaan ajatellut jäädä vellomaan mun ahdistukseen, vaan koitan kääntää sen motivaatioks, että tulis oikeesti luettua ja oltua sen verran muita hakijoita parempi, että pääsis sisään. Ja kyllä, itseään ei kannatta eikä saa verrata muihin, koska omaan suoritukseen sä pystyt vaikuttamaan, et muiden.

kuva täältä
kuva täältä


Lukemisesta laskemiseen. Tänään kertailin matikkaa kaverin kanssa ja käytiin ongelmaks jääneitä tehtäviä yhdessä läpi. Sen lisäks me toteutettiin kaavamuistipeli, joka oli ihan huippu! :D Huomenna olis tarkoitus oppia tulkitsemaan tulosteita, kertailla kaavoja yhdessä (toinen sanoo kaavan ja toinen kirjoittaa), vaania Nummenmaata ja selittää käsitteitä toiselle. Tosi virkistävää käyttää muitakin oppimistapoja kuin yksin lukemista. Aion myös lämmitellä parilla artikkelilla ja kokeilla kurssilla esille tulleita lukutekniikoita. Tänä vuonna oliskin tarkoitus käyttää mahdollisimman montaa eri tekniikkaa, jotta muistaisi kysymykseen liittyvän asian edes jotain kautta. Mä ajattelin tehdä myös eräänlaisia "lunttilappuja" matikasta, joita voin sitten pläräillä junassa, kun HoloPulkin jyystö ei maistu. Esimerkiksi ajattelin kirjoittaa ihan pääjutut esimerkiksi binomijakaumasta toiselle puolelle ja kaavan toiselle puolelle. Kauhee, kun mä taas pursuan intoa ja ideoita!

Mun taiteilemat upeat kääntöpuolet.

Tältä muistikortit näyttävät toiselta puolelta.


Jotta tähän mun aivopierupostaukseen tulisi edes jotain järkeä, niin mun seuraavan päivän suunnitelmat kuulostaa tältä: tänään illalla lunttilappujen askartelua, huomenna kaverin kanssa opiskelua ja illaksi töihin, pääsiäiseksi kihlatulle ja isille (molemmissa paikoissa olisi tarkoitus lukea/laskea vanhoja kokeita lisää) ja ensi viikolla onkin viimeinen työviikko! En tiä johtuuko se keväästä vai mistä, mutta mulla on mielettömästi energiaa. Tyhmää, että aikaa menee sellaisiin asioihin kuin autolla ajamiseen, nukkumiseen ja suihkussa käymiseen. Se mun piti vielä sanoa, että tilastot tuntuu olevan nyt hyvällä mallilla!! :) Tarkoitus onkin lähinnä nyt kertailla, laskea vanhoja pääsykokeita ja pitää laskurutiinia yllä.


Päättäväisyydellä,
Embe

8 kommenttia:

  1. Uusien oppimistrategioiden käyttö on kyllä mielekästä, muistipelejä olen itsekin käyttänyt milloin missäkin :-)

    Minun piti kysyä sinulta tuosta avoimesta yliopistosta, sillä olen suunnitellut meneväni sinne vähän lueskelemaan psykaa. Onko kirjat usein englanniksi ja kuinka paljon niissä suurin piirtein on luettavaa? Jos teidän pitää tehdä noita esseitä, niin tuleeko ne kirjoittaa englanniksi vai suomeksi? Olen aivan käsi englannissa, joten mietityttää hivenen selviäisinkö edes... Kiitos, jos viitsit vastata :)

    Ja hurjan paljon tsemiä vielä pääsykoelukemisiin :-)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei moi! Mulla on ollut tähän mennessä yksi suomenkielinen kirja eli kyllä ne suurimmaksi osaksi on englanniksi, ainakin täällä Tampereella ja ilmeisesti myös Helsingissä mitä oon kuullut. Yleensä yhdessä kurssissa on kaksi kirjaa, joista kumpikaan ei tule kokonaan. Luettavan määrä vaihtelee hirveesti, esim. neuron kurssissa toisesta kirjasta oli 150 sivua ja toisesta suurin piirtein 2/3 osaa kirjasta. Yleensä lukumäärät on kyllä pyörinyt tuon 2/3 vähän päälle ympärillä. Persoonallisuuspsykan kurssissa tosin oli vain yksi kirja. Usein noista englanninkielisistä löytyy kuitenkin ihan kivat tiivistelmät kappaleista ja ydinkäsitteet. Luennot myös tukee kirjan lukemista tosi paljon. Kun on ensin käynyt samoja asioita suomeksi, niin englanniksi ne on paljon helpompi, kun asiat palautuu mieleen. Mäkään en oo loistanu enkussa mitenkään, mutta kyllä niitäkin oppii lukemaan. :) Ja tosiaan, ei kannata lukea niitä pilkun tarkasti, muuten kirjaa ei saa ikinä luettua. :D

      Poista
    2. Oho, unohtui sanoa, että esseet kirjoitetaan onneksi suomeksi! Neuron kurssissa olisi saanut kirjoittaa myös englanniksi, mutta itse päädyin kuitenkin pysymään äidinkielessä... :D

      Poista
    3. Okei, kiitos paljon vastauksesta :-) Ei tuo ihan mahdottomalta kuulosta!

      Poista
  2. Hei!
    Kuinka hyvä olit matikassa lukiossa? Oliko pitkä vai lyhyt ja minkä numeron kirjotit siitä? :) Miten muuten kirjotit siis muista aineista? Et haetko psykalle nyt silleen että saat pisteitä yo-tuloksista vai pelkästään pääsykokeen perusteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Olin omasta mielestäni suhteellisen hyvä matikassa, ainakin kun olin koko yläasteen olettanut olevani saappaan tasolla siinä aineessa. Lukiossa sain kokeista ysejä ja kymppejä ja päättötodistukseen jäi killumaan kymppi. Luin lukiossa siis lyhyttä matikkaa yläasteen kokemusten takia ja kirjoitin siitä E:n. Kirjoituksissa terveystiedosta tuli L, psykasta E, ruotsista C, enkusta C ja äikästä E. Vaikka olin tosi tyytyväinen mun suorituksiin, niin näyttää kyllä siltä, että meen pääsykoekiintiössä. Lyhyt matikka tipauttaa pisteitä aika reippaasti alaspäin ja lähtöpisteitä mulla on Helsinkiin muistaakseni 85/110.

      Poista
  3. Aivann:) Tiiätkö mikä on se "raja" lähtöpisteissä että menee siihen kiintiöön että ne lasketaan mukaan? Tai että mitä pisteitä käytännössä tarvitaan jotta vois mennä siihen kiintiöön? Mulla on luultavasti(lopullisia tuloksia yoista ei oo vielä tullu) 98/110.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo kyllä mitään käsitystä. Jos saat tuollaiset pisteet kuin alustavasti, niin voisin sanoa 5% riskitasolla (:D), että kuulut yhteispistekiintiöön. Sen verran kovat lähtöpisteet taitaa olla tulossa. :)

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)