Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Psykologian pääsykokeet 2017

Heippa kaikki pääsykokeilijat! Tässä summa summarum ensi kevään valintakoevaatimuksista. Tarkemmin voi katsoa Opintopolusta ja yliopistojen hakuoppaista. Hakuaika on 15.3.2017-5.4.2017. Huomaa myös, että jälleen Helsingillä, Tampereella ja Turulla on yhteinen pääsykoe. Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 30.6.2017

Helsinki, Tampere ja Turku

  • Pääsykoe 9.5.2017 klo 12-17
  • Valintakoevaatimukset
    • Nummenmaa, Holopainen & Pulkkinen: Tilastollisten menetelmien perusteet (2014 tai 2016 painos)
    • Paavilainen: Psykologian tutkimustyöopas, luvut 1-4 (1.-3. painos)
    • Tilaston lisämatsku, julkaistiin yliopistojen nettisivuilla 1.11.2016 klo 9 (esim. https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/psykologian-koulutusohjelmien-valintakoemateriaalit)
    • Materiaali (aiempina vuosina ollut artikkelikokoelma siis), julkaistaan yliopistojen nettisivuilla 10.4.2017 klo 12
  • Kutsut Turun haastattelu- ja ryhmätilanne 12.-15.6.2016, kutsut lähetetään viikolla 23 yhteensä 62 hakijalle
    • 31 yhteispisteiden perusteella, näistä 22 ensikertalaista
    • 31 koepisteiden perusteella, näistä 22 ensikertalaista
    • Huom! Haastattelu- ja ryhmätilanteessa kaikkien lähtötaso on 0 eli koe ei enää vaikuta tässä vaiheessa

Aloituspaikkojen määrät

  • Helsinki
    • Yhteensä 50 uutta opiskelijaa
      • 30 yhteispisteiden (pääsykoe + yopisteet) perusteella, näistä 21 paikkaa ensikertalaisille hakijoille
      • 20 pelkkien koepisteiden perusteella, näistä 14 paikkaa ensikertalaisille hakijoille
  • Tampere
    • Yhteensä 30 uutta opiskelijaa
      • 21 yhteispisteiden peruteella, näistä 16 ensikertalaisille hakijoille
      • 9 pelkkien koepisteiden perusteella, näistä 6 ensikertalaisille hakijoille
  • Turku
    • Yhteensä 31 uutta opiskelijaa
      • 22 ensikertalaista ja 9 muuta hakijaa

Jyväskylä

  • Pääsykoe 23.5.2017 klo 12-15
  • Valintakoevaatimukset
    • Karjalainen: Tilastotieteen perusteet (1. painos tai uudempi)
    • Kirjallisuus, julkaistaan yliopiston sivuilla 1.3.2017
  • Soveltuvuuskokeet 19.-21.6.2017, kutsut lähetetään yhteensä 120 hakijalle
    • Kirjallinen tehtävä (18p)
    • Ryhmäkeskustelu (18p)
    • Haastattelu (18p)
  • Viikolla 23 kaikille hakijoille tieto kokeessa menestymisestä (sis. soveltuvuuskoekutsut)
  • 77 uutta opiskelijaa, näistä 50 ensikertalaista

Joensuu 

  • Pääsykoe 22.5.2017 klo 13-16
  • Valintakoevaatimukset
    • Nurmi, Ahonen, Lyytinen, Lyytinen, Pulkkinen & Ruoppila: Ihmisen psykologinen kehitys (5. uudistettu painos, 2014)
    • Karjalainen: Tilastotieteen perusteet (2. painos)
  • Kokeessa kysymyksiä kummastakin kirjasta sekä yksi laajempi essee kysymys, joka kattaa kummankin kirjan
  • 40 uutta opiskelijaa, näistä 24 ensikertalaisia
    • 28 yhteispisteiden perusteella, näistä 17 ensikertalaisia
    • 12 pelkkien koepisteiden perusteella, näistä 7 ensikertalaisia

Aika samoilla linjoilla siis jatketaan edellisvuosiin verrattuna! :) Mitäs fiiliksiä teille heräsi näistä?


Terkkuja Amsterdamin lentokentältä, matka kohti Bolognaa ja konferenssiesitystä jatkuu muutaman tunnin kuluttua,
Embe

39 kommenttia:

  1. Ei paljoo hymyilytä. Artikkelit julkaistaan myöhemmin, tilastotieteen opintojen suorittamisesta ei saa lisäpisteitä ja kokeessa tilaston ja artikkelien tehtävät on yhdistetty eli koe on yksiosainen. Mikä viime vuonna tuntui jännältä ja mahdolliselta (jäin kuitenkin alle 50p) tuntuu tänä vuonna ahdistavalta ja mahdottomalta jo ennen kuin olen alottanut edes lukemista.

    VastaaPoista
  2. En löydä mistään noita matikan lisämatskuja yliopistojen sivuilta. Osaisiko joku vähän jeesata? Kauheita sokkeloita noi sivut, varsinkin Helsingin.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kyllä hämyssä paikassa, jouduin itsekin googlailemaan! Täältä pääset kuitenkin käsiksi siihen: https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/psykologian-koulutusohjelmien-valintakoemateriaalit Terkkuja Italiasta! :D

      Poista
    2. https://www.helsinki.fi/sites/default/files/atoms/files/opiskelu_psykologia_tilastomatematiikan_lisamateriaali.pdf

      Poista
  3. Niin pistää vihaksi tuo että Treellä päätettiin vähentää 3 aloituspaikkaa valintakokelaisilta viime vuoteen nähden! Ja vielä suhteessa niin että se meni ensikertalaisilta. Pääseeköhän v. 2018 sisään vaikkapa 2 valintakokelaista joista 1 ensikertalaisena?

    VastaaPoista
  4. Todella paljon huonommat kriteerit kuin viime vuonna: maisterihaussa ei mitään helpotusta tai lisäarvoa suoritetuista opinnoista, artikkeleissa todella vähän aikaa lukea, ei lisäpisteitä tilastotieteestä. Viime vuonna hakeneet, olivat paljon paremmassa asemassa, mikä on epäoikeudenmukaista.

    VastaaPoista
  5. Viime vuonna hakeneet kilpailivat muiden viime vuonna hakeneiden kanssa. Tänä vuonna ovat kaikki taas keskenään samalla viivalla (jos ei kiintiöitä huomioida), joten ei hätää. Urakka on kaikille sama ja koetilanne kaikille sama. Nimim. ilman hyviä yo-arvosanoja ja tilaston lisäpisteitä sisään päässyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se, että urakka on tänä vuonna kaikille sama, ei poista sitä faktaa, että viime vuonna maisterihaussa hakeneilla oli todellakin paljon helpompi urakka kuin nyt hakevilla. Ei tunnu oikeudenmukaiselta sekään, että maisterihaku muutettiin takaisin siihen, että pitää tehdä koko koe. Kävi järkeen, että pitää tehdä vain matikkaosio, sillä maisteriksi hakevat ovat jo tehneet nähneet sen vaivan, että ovat suorittaneet psykologian perus- ja aineopinnot sekä alemman korkeakoulututkinnon.

      Poista
  6. Laittakaa muuten kaikki maisterihaun muutoksista pettyneet palautetta hakijapalveluihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mielestäni erittäin hyvä kehoitus ja itse jo laitoin. Koen, että on epäoikeudenmukaista, että juuri nyt parhaillaan suorittamiani aineopintoja ja aiemmin suorittamiani perusopintoja ei millään tavalla huomioida, vaikka ne vaativat todella paljon työtä! Samoin kuin jo tehty tutkinto. Epäreilua, että se, kuinka paljon joutuu lukemaan, vaihtelee vuodesta toiseen. Jos huono tuuri käy, joutuu jonain vuonna - kuten nyt - näkemään PALJON enemmän vaivaa sisäänpääsyyn. Ei reilua eikä yhtään viimeaikaisten, yhteiskunnallisten tavoitteiden ja puheiden mukaista: ajatuksenahan oli vähentää pääsykokeiden järjetöntä luku-urakkaa.

      Poista
    2. Minäkin laitoin ja kysyin samalla syitä muutoksille ja sain vastaukseksi, että he halusivat yhtenäistää pääsykoetta...

      Niinpä, olen tismalleen samaa mieltä. Aikaisemmin (ehkä ainakin neljä vuotta sitten?) maisterihaussa piti tehdä koko koe, mutta sittenhän tätä muutettiin niin, että pitää tehdä vain tilasto-osio. Voisi ajatella, että tämä muutos tehtiin juuri siksi, koska ei käy järkeen, että kandi- ja maisteritutkintoon hakevat ovat samalla viivalla kuin maisteriksi hakevat, jotka ovat jo tehneet suuren urakan: eivät vain psykologian opintoja 60 opintopisteen verran vähintään arvosanalla 3, vaan myös kokonaisen alemman korkeakoulututkinnon! Tietystihän heidän ei tarvitse tehdä toista kandidaatintutkintoa psykologiasta, mutta ei se mielestäni oikeuta siihen, että yhtäkkiä pitää tehdä sama koe.

      Poista
  7. Pettynyt olen täälläkin. Mullakin on psykan perus- ja aineopinnot jo tehtyinä, Helsingissä loistavin arvosanoin. Täytyy pohtia, yritätkö nyt Helsinkiin lainkaan vai en. Urakka vaikuttaisi sen verran massiiviselta, että joutuisin käytännössä keskeyttämään muut opintoni pääsykokeiden vuoksi...

    VastaaPoista
  8. Ei voi tietenkään tietää ja siksi voikin spekuloida: entä jos maiaterihaussa onkin vähemmän artikkeleita omaksuttavina (sehän selviää vasta huhtikuussa) JA entä jos maisterihaussa hakevien täytyykin tehdä vain osa tehtävistä (selviää vasta koetilanteessa). Ainakin voi elää toivossa vielä muutaman kuukauden ;O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hakijapalveluista kerrottiin, että koe on sama molemmille. Lisäksi opintopolussahan lukee, että maksimipistemäärä on 100, joten koe ei tämänkään perusteella voi mitenkään olla eri maisteriksi hakeville. Ikävä kyllä.

      Poista
    2. Okei, niin se sitten on; ei voi mitään.. Silti, uskon pääsykokeessa (ja siihen valmistautumisessa) olevan paljonkin hyötyä alemmasta korkeakoulututkinnosta sekä surotetuista perus- ja aineopinnoista. Ja huom.: maisterihaussa hakevat kilpailevat paikoista ainoastaan maisterihaussa hakevien kanssa eli teoriassa on mahdollista päästä pienemmillä pisteillä kuin kandeiksi hakevat.

      Poista
  9. Todella, todella ikävää! Pitää nyt tarkkaan harkita, minne hakee. Jotenkin HY vaikuttaa arrogantilta, kaavoihin kangistuneelta instanssilta, joka jääräpäisesti pitää kiinni järjettömistä vaatimuksistaan vain siksi, "kun voi - kyllä hakijoita maan parhaaseen riittää" (omaa tulkintaani). Myös yliopistojen pitäisi muuttua, kehittyä ja arvioida kriittisesti omaa toimintaansa ja kriteerejä sitä mukaan, kun yhteiskunta muuttuu. Onko tuo todella ainoa ja oikea tapa valita ns. parhaat opiskelijat? Ketkä ovat muutenkaan ns. parhaita ja kuka sen lopulta päättää? Absurdia, että psykologian oppiaine, joka kouluttaa ammattilaisia tukemaan ihmisten mielenterveyttä, joka ikinen kevät kuitenkin asettaa hakijoiden jaksamisen vaakalaudalle järjettömillä kriteereillään ja vaatimuksillaan - jotka vielä sattumanvaraisesti muuttuvat joka ikinen vuosi. Anteeksi, mutta todellakin harmittaa, ärsyttää, ahdistaa ja pistää vihaksi.

    VastaaPoista
  10. Huomaan itsessäni ärtymystä minäkin nimenomaan maisterihaun kohdalla. Nythän mitataan osin sitä, kuka ehtii lukemaan eniten artikkeleita ulkoa lyhyenä, tiettyyn aikaan sidottuna ajanjaksona. Toki tämä mittaa varmasti myös motivaatiota, mutta motivaatiosta tuskin on pulaa näillä maisterihaun hakijoilla muutenkaan. Ja kyllä, karsintaa on tehtävä. Mutta ymmärtääkseni ministeri on ollut sitä mieltä, että pääsykokeiden ei tulisi mitä asioita, joita on opittu jo aiemmin. No, toki yliopisto päättää itse, millaisia hakijoita se haluaa opiskelijoikseen. Itse haen todnäk muualle ja sijoitan Helsingissä tehdyt opinnot sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa harkitsen itsekin vakavasti. Harmi, sillä ilman muutosta, HY olisi ollut hakukohteena. No, ei auta kuin sopeutua ja sopeuttaa suunnitelmat. Tsemppiä lukuihin!

      Poista
  11. Hei, tiedätkö missä voi löytää viime vuoden pääsykokeen artikkelikokoelma? Kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Aiempia artikkelikokoelmia ei löydy mistään yliopiston sivuilta, niitä ei jätetä näkyville kokeiden jälkeen. :)

      Poista
    2. Hassua, koska pari päivää ennen ens vuoden hakutietojen julkaisua löysin yllättäen viime vuoden artikkelit Helsingin yliopiston sivuilta:0 Musiikkiartikkelit yms:hän taisivat olla kyseessä?

      Poista
  12. Mä löysin kanssa noi artikkelit aiemmin ja tallensin koneelle noin kuukausi sitten.

    VastaaPoista
  13. Harmittaa etten aikaisemmin tajunnut käyttää hyväksi tilastotieteen painotusta. Siihen kun päätä olisi ollut ja aikaa periaatteessa enemmän kuin tarpeeksi, jos olisi vain aloittanut aikaisemmin, mutta panostus oli aina artikkeleissa. :/ Vasta viime kerralla tajusin, miten sitä olisi voinut käyttää hyödyksi. MUTTA en kyllä pidä tätä mitenkään pahana juttuna noin muuten kandiksi pyrkiville. Jännittää millainen koe tulee eteen, odotan innolla! ������
    (Tosi ikävää kyllä tosin toi maisterihaku muutos, I feel for you!)

    VastaaPoista
  14. Kun täällä nyt kerran puretaan harmituksen aiheita, niin itseäni harmittaa se, että ainakin Helsinkiin psykologian ainereaalista saa paljon enemmän pisteitä kuin vanhanmallisesta reaalista. Itse kirjoitin ylioppilaaksi ennen kuin ainereaaleja oli vielä keksitty. Vastasin reaalissa nimenomaan psykologian kysymyksiin ja kirjoitin siitä E:n, mutta ne, jotka ovat kirjoittaneet psykologian ainereaalista sen saman E:n, saavat 11 lähtöpistettä enemmän kuin minä. Ei tunnu reilulta sekään.

    VastaaPoista
  15. Hei! Osaisiko kertoa, miten käy, jos on laittanut Turun ekaks hakukohteeksi ja pääsee haastatteluun, mutta ei tule valituksi ja pisteet riittäisivät myös kakkosvaihtoehtoon vaikkapa Hkiin. Pääseekö siinä tapauksessa sisään vielä Hkiin? En ole löytänyt tähän mistään vastausta.
    Entä näkisivät jostain, millaisilla todistuksesta saaduilla pisteillä sisään on päässyt?
    Kiitos paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuollainen tilanne tulee eteen, niin kyllä, pääset silloin Helsinkiin. :) Meillä on muutamia opiskelijoita, joilla on matka tyssännyt eka Turun soveltuvuuskokeisiin, mutta ovat päässeet sitten Helsinkiin. Siihen en kyllä osaa nyt äkkiseltään sanoa, mistä nuo pisterajat löytyisivät. Joskus niitä on ehkä vilahdellut yliopistojen sivuilla, mutta en kyllä mene asiasta vannomaan. Tsemppiä pääsykokeisiin! :>

      Poista
  16. Hei! Tietääkö kukaan, että löytyykö helsingin vanhoja valintakokeita enää mistää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä minäkin ihmettelen! Tai edes muiden yliopistojen vanhoja valintakokeita? Olisi kova halu nähdä millaisia ne on!

      Poista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Siis miten menee toi hakeminen eri yliopistoihin, kun Tampereella, Turussa ja Helsingissä on sama koe? Voinko hakea tekemällä vain tämän yhden kokeen niin noihin kaikkiin? Jostain luin, että kyse ei ole yhteisvalinnasta, joten mitä tämä tarkoittaa?

    VastaaPoista
  19. Mitäs mieltä artikkeleista? :) Osa ihan ok mutta entäs esimerkiksi "Miten kehittää psykoterapioita." Mitäköhän tämän artikkelin kirjoittaja tahtoo sekavilla pohdinnoillaan oikein sanoa? Tuskin tietää itsekään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on opeteltavaa ja esim. Neuropsykologisen kuntoutuksen vaikuttavuus -artikkelissa on todella paljon yksityiskohtaisia tuloksia, joten siitä on mielestäni vaikea saada selkeää kokonaiskuvaa. Lisäksi askarruttaa MAAS:in ja Avoimuuden välinen korrelaatio, joka on vain 0,17 ja silti ko. artikkelissa korostetaan sen tilastollista merkitsevyyttä. Eli että onko kuitenkin käytännön kannalta merkityksellinen vaikka on niin vaatimaton? Paljon on pähkäiltävää ja niin vähän aikaa ;O)

      Poista
  20. Miksen löydä tota artikkelikokoelmaa mistään? :( help!!!!

    VastaaPoista
  21. Mistä tuo yhdistelmäkoehuhu on lähtöisin? Eli siis tämä: "tilaston ja artikkelien tehtävät on yhdistetty eli koe on yksiosainen." Mistä tämä on saatu selville, onko varmaa tietoa?????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis, jos ymmärsin kysymyksesi oikein, niin missään ei kyllä puhuta siitä että tilaston ja artikkelien tehtävät olisi yhdistetty. Vaan tuolla yksiosaisella kokeella (kaiketi) viitataan siihen kun aiempina vuosina maisterihaussa on täytynyt tehdä vain tilasto-osio ja nyt tämä vuonna näin ei ole vaan koe on kaikille hakijoille sama. Sitähän ei tietenkään voi tietää millainen koe on tänä vuonna eli että ovatko tehneet yhdistelmätehtäviä...

      Poista
  22. Mitäs mieltä "Psykologinen hyvinvointi työuupuneiden ryhmäpsykoterapeuttisessa interventiossa" -artikkelin hypoteesien toteutumisesta? :)

    - Kolme ryhmää: analyyttinen, psykodraama, kontrolli
    - Mitattu hyvinvointi 6-osaisella mittarilla alussa, keskellä, lopuksi, jälkeen

    Havainnot:
    - kaikilla ryhmillä hyvinvointi lisääntyi (myös kontrolli)
    - ei tilastollista eroa ryhmien välillä ("Waldin testi tuki nollahypoteesia, jossa ryhmillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa muutoksessa millään aikavälillä yhdessäkään mittarissa")
    - Nyt kuitenkin tuloksissa yritetään selitellä, että hypoteesit olisi toteutuneet esim. sillä perusteella, että "parametrien estimaattien" mukaan tietyillä mittarin osa-alueilla ryhmien välillä löytyi pieniä eroja. (huom. mittarissa 6 osa-aluetta; jos löydetään pieni ero 1 tai 2 osa-alueelta ja muista ei mainita sanaakaan, riittääkö tämä?)
    - Onko kyseessä epätoivoinen yritys väittää että tutkimuksessa löydettiin joitain eroja vaikka oikeasti ei löytynyt juuri mitään? Mitä mieltä? :)

    Kiva ja selkeä asetelma kyllä artikkelissa, tosin enemmän tykkään näissä mindfulness/meditaatio-artikkeleista. :)

    VastaaPoista
  23. Viimeisiä viedään! Kaikki alkaa pikku hiljaa olla "valmista", niin valmista kuin tässä nyt koskaan tulee. Ainoa isompi asia mikä itseä mietityttää on monen muuttujan regressiomallin ja eksponentiaalisen mallin laskeminen käsin? Onnistuuko se? Itse en ainakaan osaa ja olin järkeillyt, ettei tarvitsisikaan kun tilastomatikan kirjassakaan ei sen kummemmin neuvota, miten regressiokertoimet laskettaisiin käsin..?

    VastaaPoista
  24. Tulipahan käytyä toistamiseen kokeessa. Jälleen tapahtui täydellinen jähmettyminen ja panikointi ja koe penkin alle. Vanhoja valintakokeita osasin kyllä laskea, mutta koetilanteessa en. Kai se on unohdettava ala jos en kerta pääsykoetilaisuuden stressiä voita

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)