Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

maanantai 3. joulukuuta 2012

Psykologian pääsykokeet 2013

Olin saanut tänään töissä viestin Valmennuskeskukselta, että valintakoevaatimukset on julkaistu (nämä koskevat siis Helsinki-Turku-Tampere akselia). Pienoinen helpotuksen huokaus pääsi, kun huomasin, ettei pääsykoekirja ollut muuttunut. Tässä siis kevään 2013 valintakoevaatimukset lyhykäisyydessään:
- Holopainen & Pulkkinen - Tilastolliset menetelmät, luvut 1-9 + liitteet
- Tilastomatikan lisämateriaali, julkaistaan yliopistojen sivuilla 9.1.2013 klo 9.00
- Artikkelikokoelma, julkaistaan yliopistojen sivuilla 10.4.2013 klo 9.00

Koe järjestetään 14.5.2013 klo 12-17.


Lähtöpisteitä mulla olis Tampereelle 88/110. Helsingin sivuilla ei jostain syystä vaatimuksia vielä lue...Tuntuu suhteellisen oudolta, että on kaikki vaatimukset, päivämäärät ja muut jutut selvillä. Alkaa jotenkin jännittää ja tuntuu, että apua, tästähän on tulossa taas totta. Vaikka oon koko ajan lukenut ja laskenut pääsykokeita ajatellen, niin on ihan erilaista, että nyt se on konkreettisesti edessä, päivämäärät lyöty lukkoon ja kaikkea. Nyt ei saisi vaan alkaa panikoimaan ja masistelemaan. Pitäis vaan jaksaa painaa entistä kovemmin, koska nyt on pääsykoepäivä selvillä, eikä vaan hillu epämääräisesti jossain hamassa tulevaisuudessa.



Tänään töissä yksi tuttu, jota en ollut nähnyt yläasteen jälkeen, kertoi lukevansa blogiani ja hakevansa itekin psykaan. Tuli jotenkin hassu olo, että mun blogia oikeesti luetaan ja vieläpä sellaiset lukee, keistä en olisi ikinä uskonut! Ei siinä mitään, se oli ehkäpä työpäivän kohokohta. :D Tuntuu kivalta, että tätä luetaan, vaikka periaatteessahan tää on mun oma pieni päiväkirja, josta voin seurata omia tunteita pääsykokeeseen liittyen ja lukea, kuinka olen kehtittynyt. Uskomatonta kyllä, näen sen paljon helpommin täältä blogista kuin itse vain miettimällä asiaa! Kun tänne on kirjoittanut asioita oikeesti rehellisesti sellai, kun ne on, niin voi myös jälkeenpäin olla varma siitä, mitä on silloin ajatellut. Kerron täällä siis oikeesti suoraan ja kaunistelematta mun fiiliksiä ja osaamista, en näe mitään järkeä valehdella teille ja etenkään itselleni. Tää blogi on mulle sellainen turvallinen asia, tiedän, että tätä lukevat ne, jotka ymmärtävät, mitä käyn läpi. Kiitos teille lukijat!



Multa toivottiin kommenteissa postausta mun omasta persoonallisuudesta ja siitä, mikä ei ollu niin ruusuista teininä. Jätän tän asian hautumaan, ja julkaisen kyllä aiheesta postauksen itsetutkiskelun ja postauksen rakenteen mietiskelyn jälkeen, ettei siitä tule kamalan epäselvää sekamelskaa. Kertokaa toki myös itsekin, mikä on saanut teidät hakemaan psykaan. Mitkä on teidän voimavaroja ja miks just teistä on tähän?

Ps. Vaihdoin tekstin fonttia palautteen vuoksi. Onko tämä fontti selkeämpi? En kuitenkaan haluaisi mitään umpitylsää Arialia...


Päättäväisyydellä,
Embe

22 kommenttia:

  1. Tsemppia sulle paasykokeisiin :) Jaan seuraamaan!

    VastaaPoista
  2. Hei, minkä järjestäjän valmennuskurssilla olit viime vuonna? Kävitkö pelkän tilaston vai koko paketin? Mitä mieltä olit opettajista? Ja kävitkö Tampereella vai Helsingissä vai missä :D Oon ite menossa Valmennuskeskuksen jollekkin kurssille, mut en oo vielä päättäny otanko koko paketin Tampereella vai pelkän "KOTI-kurssin", jossa voi opiskella tilastomatikkaa kotoa käsin, kun en ole vielä varma tähtäänkö Tampereen vai Jyväskylän pääsykokeisiin (: Eli oliko rahansa arvoinen? Kiitos vastauksestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin viime vuonna Valmennuskeskuksen Takuukurssin Tampereella. Sain sinne stipendipaikan, joten koko lysti ei maksanu mulle mitään. Siihen kuului siis sekä tilasto- että artikkelikurssi. En kamalasti tykännyt ekasta matikan opettajasta, se siirsi koko ajan tunteja myöhemmäksi ja perui niitä ja semmoista. :( Onneksi saatiin sitten uusi opettaja, joka oli Helsingistä ja se oli kyl tosi hyvä! Mä oon nyt ite kanssa miettiny tälle keväälle tota KOTI-kurssia artikkelikurssin lisäksi, en oo vaan vielä tehnyt päätöstä. :D Mua ainakin se matikkaosuus auttoi ihan hirveesti ja artikkelitkin aukesi paremmin. :)

      Poista
  3. Okei, oliks toi Tommi Aho kuka siellä nyt on opettamassa Tampereella se kuka teille sit tuli vai se "huono"? :D vai onks toi ekaa kertaa

    VastaaPoista
  4. Hei tosi kivaa oli löytää sun blogi! Meinaan ite hakea joko helsinkiin tai jyväskylään psykalle nyt keväällä. Oon abi, ja kirjotukset on nyt tässä ensin eli mulla ei oo mitään mahollisuuksia lukee noin paljon ku sä luet. Tuliki kyllä semmonen olo ku luin kaikkia sun postauksia et apua ei mulla oo ikinä mahollisuuksia päästä sinne jos täytyy tehä noin paljon hommia kun sä oot tehny.. ääks.
    Mutta hei sä siis hait kirjotusten jälkeen ensimmäisen kerran? Lähitkö sillon ihan nollasta vaan lukemaan, siis että et ollu aikasemmin opiskellu esim sitä tilastomatikkaa tai mitää? Ku mä mietin että onko mun mitään järkee alkaa ees tosissaa yrittämään siinä keväälllä muutamassa viikossa opetteleen niitä tilastomatikkajuttuja.. ja muutenki ku on just nii jälessä verrattuna sun kaltasiin joilla on ollu koko vuos aikaa lukea!
    Miten muuten ne materiaalit menee, et onks se sillee et sitä tilastomatikkaa pitää vaan osata laskee, ihan sama mistä kirjoista sitä on opiskellu? vai onko siihenki jotkut tietyt kirjat mitkä pitää osata? Ja ne artikkelikokoelmat julkastaan sit keväällä ja ne on sit opeteltava tyylii kannesta kantee ulkoo?

    Huhhuh, tuli kyllä semmone olo että kovan työn takana tulee olemaan se että joskus pääsis psykaa opiskelemaan.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Kyl mä uskon, että voi vähemmälläkin työllä päästä sisään, riippuu ihan ihmisestä. :) Älä siis huolehdi siitä, kuinka paljon muut lukee vaan keskity siihen, mikä on sulle riittävä määrä!

      Joo, hain ekaa kertaa heti kirjoituten jälkeen ja ihan nollata lähdettiin, mitä nyt lyhyessä matikassa oli se yks todennäköisyyskurssi. Sinänsä on hyvä, että tilastot eroaa niin paljon lukion matikasta, että periaatteessa sillä ei oo väliä, onko lukenut lyhyttä vai pitkää. Mun mielestä todellakin kannattaa lähteä yrittämään! Ihan vaikka vaan sen takia, että näät ja koet sen koetilanteen ja kokeen, jolloin sulla on paremmat mahkut ens vuonna. :) Mitään siinä yrittämisessä ei ainakaan menetä!

      Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun on kaikkiin sama tilaston kirja: Holopainen & Pulkkinen - Tilastolliset menetelmät. Jyväskylän pääsykokeeseen en oo perehtynyt ollenkaan, mutta vaatimukset löytyy yliopistojen sivuilta. :) Hki-Tre-Tku-akselille julkaistiin tammikuussa myös tilaston lisämateriaali, jossa on korjauksia pk-kirjaan ja vanhoja pääsykoetehtäviä. Artikkeliosuus julkaistaan 10.4. yliopistojen sivuilla, siinä on yleensä n. 10-15 artikkelia eli n. 150 sivua. Ne kannattaa opetella huolella, kysymykset on usein tosi yksityiskohtaisia.

      Kova hommahan tässä on, mutta kannattaa ajatella sitä palkintoa, mikä odottaa kammottavan uurastuksen jälkeen. :)

      Poista
    2. kiitos paljon vastauksista:)
      Niin, joku voi päästä varmasti helpommalla, varmaan tuuristakin aika paljon kiinni ku kokeessa paljon monivalintoja.. mutta ihailen kyllä sun ahkeruutta! ja kyllä se ahkeruus palkitaan, onhan se iha huippupalkinto sit kun pääsee sisään :)

      Mutta tsemppiä sulle sikana opiskeluun!! jään kyllä seuraileen blogia :)

      Poista
  5. Moikka! Missä ja milloin nuo valintakoemateriaalit on julkaistu? Aion itse hakea Turkuun lukee psykaa ja materiaalia on ollu vaikea löytää :( Olisin kiitollinen avusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www3.utu.fi/sivustot/hae/hakeminen/Valintaopas/Yhteiskuntatieteellinen.pdf sivu 180, sieltä löytyvät vaatimukset. Tilaston kirjana on Holopainen & Pulkkinen - Tilastolliset menetelmät, tilaston lisämateriaali löytyy Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan "ajankohtaista" osiosta. Artikkelikokelma julkaistaan yliopistojen sivuilla 10.4. klo 9. Vaatimukset ovat siis samat Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Turussa on lisäksi 2. vaihe, haastattelu, johon valitaan hakijat pääsykoemenestyksen perusteella. Selvensikö yhtään? :D Kannattaa tosiaan tonkia noita yliopiston sivuja.

      Poista
    2. Joo kiitos paljon! Äly ku voi olla hankalaa :D Oon siis laskenu kuukauden väärää kirjaa.. No ei kai sekään turhaa oo, mut hiukan ottaa pannuun..

      Poista
  6. Moi,

    Mä oon myös hakemassa Turkuun psykaa nyt keväällä. Ootteko te muut menossa valmennuskurssille? Ite oon ilmottautunu Yliopistovalmennuksen artikkeli+tilastokurssille. Niillä on kans pääsykoeblogi, täältä löytyy http://www.yliopistovalmennus.fi/tiedonportaat/.

    Viime vuonna mun kaveri pääsi tolta kurssilta sisään ja muutenki oon kuullu hyvää tosta järjestäjästä. :)

    Tsemppiä kevääseen!!

    -Emma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ite aion osallistua Valmennuskeskuksen artikkeliosuudelle, olin saman järjestäjän Takuu-kurssilla viime vuonna Tampereella. :)

      Poista
  7. Ajatteltin sulta kysästä koskien nyt tuota 2013 pääsykoetta ja tehtävän neljä kolmatta kohtaa eli missä pitää viivoilla saada yhdistettyä kaikki ne pallot. Ohjeet on mulle jotenkin hirveen epäselvät noiden kääntymisien suhteen ja ratkaisuissa ei mainita ollenkaan mikä logiikka siinä on! Jos viitsit ladata kyseisen kokeen ellet satu ulkoa muistamaan ja kertoa miten itse ratkaisit / ratkaisisit sen:

    http://www.helsinki.fi/behav/valinnat/2013/valintakokeet_2013/Psykologia_kognitiotiede_valintakoe_2013.pdf

    Siis kun valkoisien pallottomien ruutujen kohdalla saa kulkea vain joko pysty tai vaakasuuntaan niin tarkoittaako se, että jos aloitan valkoisesta ruudusta ja valitsen meneväni vaakasuuntaan niin en saa kääntyä vaihtaakseni pystysuuntaan ja sama vice versa eli jos päätän lähteä valkoisesta ruudusta pystysuuntaan niin en voi vaihtaa kesken vaakasuuntaan. Ellen siis satu pallon kohdalle jossa pakko vaihtaa suuntaa valkoisessa 90 asteen käännöksellä (mutta sitten edellisessä tai seuraavassa ruudussa sen on mentävä suoraan kuten oheeissa lukee?) ja mustassa pallossa on lävistettävä suoraan ja sit pitää kääntyä joko edellisessä, seuraavassa tai molemmissa ruuduissa. Mua sekottaa hirveesti noissa ohjeissa toi, että pitää kääntyä edellisen tai seuraavan ruudun jälkeen. Eli siis mitkä edelliset seuraavat? Edellinenkö ruutu on pallon lävistämisen jälkeinen ruutu ja seuraava ruutu sitten sen jälkeinen? Itse en saa suljettua viivaa tehtyä jos valkoisten ruutujen kohdalla ei saa vaihtaa vaakasuunnasta pystysuuntaan, vaikka palloa ei olisikaan matkan varrella. Oikea vastaushan on, että ainoastaan kakkosvihjeellä (2) Ruuduissa C5 ja D2 on mustat napit) tehtävä on ratkaistavissa yksinään ilman ykkösvaihtoehtoa.

    Huh mikä selitys mut oon niin kujalla ton tehtävän kanssa. Niin helpolta vaikuttava mut omat aivot taitaa olla jo narikassa tämän illan osalta. Kiitos jos kerkiät jelppimään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh moikka! Kivan pienen aivojumpan sain aikaiseksi, kun ryhdyin tuota tehtävää ratkomaan. Eli yksinkertaistaen: jos sulla on ruudussa musta pallo, niin meet sen läpi suoralla viivalla ja sitä palleroa edeltävissä ruuduissa/ruudussa (mitä kautta kuljet) pitää kääntyä. Jos sulla taas on valkoinen pallero, niin sen pallon sisällä ikään kuin pitää kääntyä, mutta palloon meneminen ja sieltä ulos tuleminen pitää tapahtua suoralla viivalla. En tiä oliko nää mun sepustuksen yhtään sen selkeämmät. :/ Mutta mä voisin sellaisen vinkin antaa, että piirrä yhtenäinen viiva A1-A6 ja samanlainen F1-F6. ;) Kerro sitten keksitkö ratkaisun! Jos aivot ei vieläkään tottele, niin voin kirjoittaa sulle ratkaisun auki. :)

      Poista
    2. Aivot melkein räjähti :( En saanu mitenkään sitä tehtyä. En joko noita sääntöjä kääntymisille tai suoraan menemisille tajua oikeissa kohdissa tai sit ei mun logiikalla tätä ratkota.

      Poista
    3. Eiku just nyt aukes koko homma :D Näköjään aivojen piti levätä edellisen kommentin kirjoituksen ajan ja sit ratkaisu välähti ku palasin tehtävän pariin. Just tästä tais olla puhetta kognitiivisessa, että joskus pitää aivojen työskennellä aikansa ilman, että yrittää sinä aikana ratkoa tehtävä ja sit myöhemmin palata siihen, jolloin se saattaakin ratketa. Oon siis käyny psykan perusopinnot avoimessa yliopistossa. Kiitos sulle kuitenkin, koska ymmärsin sun selityksestä asian paremmin kuin ton kokeen tehtävän selostuksesta. :)

      Poista
    4. Hyvä, että ratkesi! :) Oon kanssa ite huomannut, että välillä pitää antaa aivojen levätä ja levon jälkeen kaikki sujuu jotenkin paremmin. Kannattaakin opiskella useassa lyhyessä pätkässä mielummin kuin päntätä kerralla kuusi tuntia!

      Poista
    5. moi,

      laitatko tähän ratkaisun, kun ei pää riitä

      aloittelija

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)