Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

maanantai 31. joulukuuta 2012

Back in the business

Se on moro! Embe jutskailee tälltä suklaakäärepaperien keskeltä yrittäen koota itseään. Otiin HoloPulkin kanssa joulun aikaan pienellä tauolla meidän suhteesta. Siksi blogin puolellakin on ollut hiljaista. Nyt kuitenkin tunteet ovat lämmenneet uudestaan ja alamme taas viettämään todennäköisesti kiihkeitä ja tunnepitoisia hetkiä keskenämme. Lämmittelimme vuorovaikutustamme uudelleen, kun ihmismieheni kävi urheilemassa. Suomeksi: HoloPulkki on työn alla jälleen ja nyt lasken tilastollisten testien tehtäviä.


Huomautuksia ja "selvennyksiä" itelle.


Tilasto-ohjelmalla suoritetut esimerkkilaskut lasken auki käsin.


Välipäivinä alkoi tympiä jatkuva mässäily ruualla ja muu yleinen löllyminen, joten päätin tehdä edes jotain rakentavaa. Viime viikolla kaivoin kirjan laukusta esiin päätöksenä selättää testit ja luottamusvälit. Ainakin noi alkupään tehtävät, jotka oon jo tehny, sujui yllättävän hyvin, vaikka sieltäkin löytyi pari, joissa en päässyt eteenpäin. Esitin lauantaina opiskelijaa myös junassa ja laskeskelin samoja tehtäviä. Laskeminen tuntuu oikeastaan ihan kivalta tenttikirjojen lukemisen jälkeen, ite en väsy siihen niin helposti. :) Onneksi nyt uuden vuoden jälkeen alkaa arki, että pääsen takaisin tehorytmiin. Matikan kurssi jatkuu 9.1., joten ehdin toivottavasti laskea testitehtävät ennen sitä. Siinäpä yksi tavoite. Muuten hymyilytti kyllä, että enää puuttuu korrelaatio ja regressio tankkauksesta ja sen jälkeen voin alkaa laskea vanhoja pk-tehtäviä ja muuta ekstramateriaalia, jota löytyy kasoittain. Täältä tullaan pääsykokeet!






Mä oon alkanu sellai varovasti ajattelemaan myös sisäänpääsyä. Sellai pienesti hiljaa mielessäni ilman suurempaa riemastumista. Vähän niin kuin kuiskisin itelleni. Ja tuosta pienestä supinastakin tulee jo mielettömät kylmänväreet ihan fyysisesti. Sisäänpääsy olis jotain niin uskomatonta. Kun on suunnannut koko energian ja motivaation yhtä pääsykoetta varten, niin palkinnon siitä pitäis olla huikea. Ja niin se onkin jos pääsee sisään. Ja mä haluan sen huikean palkinnon.


Päättäväisyydellä,
Embe

Ps. Ajattelin jakaa teille psykooteille mun tavan selättää tilastollista testiä vaativa lasku. Mulla on itellänikin ylhäällä lista, että mitkä asiat teen ja missä järjestyksessä sellaisessa laskussa. Mietiskelin, että voisin jakaa listan myös teille ja laskea esimerkkilaskun z-testistä, koska se on kaikista yksin kertaisin. Ajattelin toteuttaa sen laskun videopostauksena. Saako mietelmä kannatusta?

17 kommenttia:

  1. Hei oot oikeesti aivan uskomaton! Siis ku kattoo noita sun kuvia, et oot laskenu ton yhen jutunki auki nii hieman tuo vaatii taitoa. Mä täällä hämmästelen ku oon ite ihan käsi noissa et miten joku osaa.. :)

    Huomasin tässä yks päivä ku selailin kursseja, et meidän tilaston kurssille on se Nummenmaan kirja. Eikös se ole sullakin yhtenä pääsykoekirjana? Kamala tiiliskivi (mulla on se nimittäin omana ku yks vuosi hain Tampereelle psykaa..)... Mut ei oo hajuakaan niistä jutuista mitä siinä puhutaan. :D Enkä kyllä toisaalta tiedä edes mitä kaikkea siitä vaaditaan kurssilla..

    Mut tuo videopostaus on kiva idea, vaikka en ehkä ite saa siitä hirveesti irti, mut mielelläni kuitenki kattosin et miten niitä ratkot. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo kirja on ainoona matikan kirjana. Ja on se kyllä melkoinen ja siihen saa upotettua aikaa. :D Ajattelin, että videopostaukseen voisivat muut kertoa omia tapojaan tai parempia tapoja laskea. :) Koko idea on mulle yksinkertaisempi toteuttaa videona.

      Poista
  2. Hei!

    Olen itse myös harkinnut alkaa lukemaan psykologian pääsykokeeseen. Olen tutkinut Hki/Tre/Tku psykologian pääsykoevaatimuksia, mutta en oo saanut selville, mistä tilastomatikan pääsykoekirjan voi hankkia? Kirjakaupasta? Pitääkö se tilata jostain, jos niin mistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikaisen katsauksen mukaan ainakin Suomalaisen nettikaupassa näytti olevan (toimitusaika 3-7 päivää). Uskaltaisin veikata, että Suomalaisen lisäksi Akateemisella on opus tyrkyllä. Kannttaa ainakin näissä kaupoissa pyörähtää ja kysellä. Jos ei hyllyssä ole, niin kannattaa varmaan tilata. Musta on turha kirjastosta lainata, kun kirja vie aikaa ja ite ainakin kirjoitan myös kirjaan. :)

      Poista
    2. Okei, kiitos tiedosta!:) Kirjotin pitkän matikan viime keväänä, sen jälkeen en oo paljon matikkaa laskenut, joten on vähän unohduksissa kaikki. Kerrotaanko tuossa kirjassa kuitenkin kaavoja jne?:)

      Poista
    3. Joo, onneks ne sentään kerrotaan. :D Kannattaa ne kuitenkin opetella ulkoa, pääsykokeissa kun on kaavakokoelmassa vääriä kaavoja.

      Poista
  3. Mä tilasin sen HoloPulkin (kiva nimi, Embe!) kirjan maanantaina suomalaisen kirjakaupan kautta. Aika huonosti näytti olevan kirjaa kaupoissa ainakaan pääkaupunkiseudulla, mutta varmaan sitä jostain saa. Mutta tilaamalla siis saa ainakin!

    Itse en ole vielä avannutkaan pääsykoekirjaa, mutta lähipäivinä ajattelin sen kyllä tehdä. :-) Saas nähdä mikä kulttuurishokki sieltä tilastomatikan kirjasta löytyykään. En ole matikkaa juuri tarvinnut viimeiseen 15 vuoteen...

    Sitä piti Embe kysymän, että tiedätkö millainen se laskin on, joka Hki/Tku/Tre kokeessa kaikille jaetaan? Kun sitä sanotaan nelilaskimeksi, niin tarkoittaako se kirjaimellisesti sitä, että siinä on vain *, /,-, ja + -toiminnot, vai onko siinä myös neliöjuuri ja ! tms.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä löytyy nimenomaan +, -, *, / ja neliöjuuri. Tai ainakin kahtena viime vuotena on neliöjuuri ollut, niin uskoisin, että nytkin on. :) Kertomaa, potenssia ja muita herkkuja ei siinä palikkalaskimessa ole. Kannattaa siis harjoitellakin sillä tavalla, ettei käytä oman laskimen hienouksia. Ja kannattaa opetella nopeimmat tavat käyttää esim potenssia ja opetella purkamaan mm kombinaatio auki. :)

      Poista
    2. Ok, suuret kiitokset vastuksestasi! Jotenkin mulla alkaa nyt vähän epäilys herätä, että tuleekohan tästä hommasta mitään, kun tosiaan oon jo autuaasti unohtanut kaiken mitä matikasta koskaan olen tiennyt. Aika ennen pääsykokeita tuntuu melko lyhyeltä, ja kun vielä töissäkin pitää käydä...

      Mietin, että tilaisin jonkun valmennuskurssin itseopiskelumateriaalin tähän vielä avuksi. Osaatko suositella jotakin tiettyä valmennuskurssia? Luultavasti aion siis hakea vain Helsinkiin.

      Poista
    3. Ite oon menossa Valmennuskeskuksen artikkelikurssille juurikin Helsinkiin, joku täällä suositteli sitä mulle. :) Lisäksi otan kertaukseksi ja olennaisuuksien löytämiseksi matikan KOTI-kurssin samalta järjestäjältä. Ite kirjoitin lyhyen matikan, niin en sinuna murehtisi matikkaosuutta! Ja kyllähän tässä on vielä mukavasti aikaa lueskella, itekin käyn töissä samalla, mutta lomailen sitten artikkelien ilmestyessä. Kannattaa varmaan ottaa joku matikan valmennuskurssi jos HoloPulkki heittäytyy hankalaksi, jos vain taloudellinen tilanne sen sallii. :)

      Poista
    4. Mun pitkästä matikastani tosiaan on se viitisentoista vuotta, eikä se silloin aikoinaankaan mitenkään ihmeellisesti sujunut, eli kyllä murehdin ja kovasti! :-D Pitääpä tsekata tuo KOTI-kurssi, kiitokset suosittelusta. Mä en artikkelikurssia varmaankaan tarvitse, koska haen luultavasti vain siinä erillishaussa, tai mikä sen nimi nyt onkaan... siinä ei artikkeliosuutta taida olla ollenkaan.

      Poista
  4. Apua, kattelinkin tossa joku aika sitten, että miten esim. nCr lasketaan ihan "avonaiseksi", ja ajattelin, että vois sen treenata. Ton ylemmän kommentin jälkeen se on näköjään sitten OIKEESTI hyödyllistä. Onko muuten esim. just sitä kaavaa yleensä siinä kokeessa? Vai onko osa noista "peruskaavan" tyyppisistä muistettava vaan ulkoa? Mulle tulee itseasiassa koko ajan vaan tosi hauska fiilis näistä lukujutuista nyt suurten ahdistusten jälkeen :D Että jee, mun PITÄÄ opetella tommosia juttuja, pääsee organisoimaan lukuja, jne.

    Munhan piti kommentoida, että video ehdottomasti, kiitos! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä niitä ihan perusjuttuja ei ollut tai en ainakaan muista. Mutta siis mitä sanoin ylempänä, niin opettele vaan kaikki kylmästi ulkoa, kun pääsykokeessa on kaavakokoelmassa virheellisiä joukossa. Ja ne virheet on tosi pieniä, miinuksen tilalla plussa tai jotain. Ei kannattais edes vilkuilla niitä, muuten tulee kamala itse-epäily. :D

      Poista
    2. Haa, ehkä tähän voiki ottaa jonkun tavotteen, että kokeessa kirjais niitä kaavoja vaa heti paperille ylös omasta päästä, ja katsoo niistä sitten :D ei siinä aikaa kuitenkaan niin paljoa menetä, kun ei niitä kaavoja nyt NIIN paljon tossa kirjassa oo... ehkä!

      Poista
  5. Laitan tämän kommentin nyt tähän ku puhuit tuossa yllä kombinaation purkamisesta:D

    Eli miten saisi helpoiten laskettua kombinaation hieman isommilla luvuilla.Nelilaskimeni nimittäin alkaa tökkiä jo 25! kohdalla.Voiko kombinaatiota jotenkin supistaa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Kombinaatioita voi tosiaan supistaa:
      Esim. (25!) / (5!*(25-5)!)
      -> 25*24*23*22*21*20! / (5*4*3*2*1*20!)
      -> Tuosta supistuu suoraan noi 20! pois, jolloin laskimen pitäisi pystyä laskemaan homma loppuun. :) Ymmärsitkö näistä ohjeista mitään? :D Koneella on kovin vaikea kirjoittaa kaavoja selkeästi.

      Poista
    2. Kiitoksia kovasti,nyt selkeni huomattavasti!!:D

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)