Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Yhteishaku alkaa!

Kevään yhteishaku alkaa tänään ja päättyy 3.4. klo 16.15. Aikaa on siis vielä miettiä hakujärjestyksiä ja varasuunnitelmia. Itse lähetin heti aamusta yliopistohaun kautta oman lomakkeeni. Eiköhän tätä asiaa ole jo vatvottu sen verran, että suunnitelmat ovat selkeät! Lopullinen rivi mulla näyttää siis tältä:

1. Psykologia, Helsinki
2. Psykologia, Tampere
3. Kognitiotiede, Helsinki
4. Sosiaalipsykologia, Helsinki


kuva täältä


Painiskelin jonkin aikaa sen kanssa, että pitäisikö laittaa Tampereen psyka toiseksi vai neljänneksi. Kesän suunnitelmat muotoutuivat kuitenkin uusiksi, joten Tampere lunasti kakkossijan. Huuh, kumma olo, kun on taas haku pistetty menemään. Tuntuu, että nyt vasta todellinen taistelu alkaa ja tästä kaikesta tuli taas kamalan todellista. Aikaisemmin on lukenut ihan rauhassa melkein hyräillen matikkaa, mutta nyt otetaan tää touhu vakavasti. Työt saavat nyt vähentyä jopa ennen lomaa. Persoonallisuuspsykan tenttikirjan jälkeen aion keskittyä pelkästään pääsykoejuttuihin lukuunottamatta seuraavaa tilaston kurssia, josta on tentti 11.4. Onneksi se on kuitenkin noin aikaisin, ettei mene artikkelien lukuaikaa siihen. Kertokaa toki, millainen rivi teille muodotui kevään yhteishaussa. Olis mielenkiintoista tietää. :) Tämä tyttö alkaa nyt valmistautumaan hajottavaa 10h työpäivää varten. Hyvä vain, että sai tuon yhteishaun nyt tehtyä, voi alkaa keskittymään siihen sisäänpääsemiseen. Heinäkuun paksua kirjettä odotellessa... No okei, ehkä pitäis eka selättää ne pääsykokeetkin. Aion tehdä kokeen tänä vuonna nyt kuitenkin Helsingissä kognitiotieteen takia. Missä te aiotte kokeen rustata?


Päättäväisyydellä,
Embe

14 kommenttia:

  1. Oma hakuni tulee näyttämään tältä:
    1. Psykologia, Helsinki
    2. Kognitiotiede, Helsinki
    3. Sosiaalipsykologia, Helsinki
    Eli aika samoilla linjoilla menemme :) Psyka minulle on kuitenkin päämäärä, joten jos pääsen kognitiotieteeseen tai sosiaalipsykologiaan, haen taas ensi vuonna psykaan. En vain ole vielä varma, kannattaako mennä jompaan kumpaan niistä hetkeksi vai avoimeen lukemaan psykaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä samansuuntaista! :D Avoimessa on ollut kyllä tosi mukavaa, vaikka on ollut rankkaa lukea pääsykokeisiin samaan aikaan. Mut toivottavasti nähdään tuolla meidän ensisijaisessa hakukohteessa syksyllä, niin ei tarvitse pähkäillä b-suunnitelmia. ;)

      Poista
  2. Moi,
    Itsekin meinasin hakea psykologiaan, mutta miksi haette kaikki kognitiotiteisiin? pitääkö silloin osallistua erikseen kokeeseen vai hoituuko haku samalla kokeella kuin psykologia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka moi! Kognitiotieteessä on osittain sama koe kuin psykassa, tilaston vaatimukset ovat tismalleen samat. Viime vuonna artikkeleista ehkä vähän alle puolet oli myös yhteisiä, sitten loput kognitiotieteen vaatimuksista olivat ihan omia artikkeleita. Kokeen pystyy tekemään samaan aikaan psykan kanssa Helsingissä mikäli hakee yhteishaussa kumpaankin. :)

      Poista
  3. Hei, kiitos vastauksestasi. Osaatko sanoa artikkelikokoelman monivalintatehtävien arvostelusta mitään? Arvostellaanko tehtävät niin, että menettää pisteitä väärästä vastauksesta? Pitääkö kaikki oikeat vaihtoehdot olla ruksittuna että saa pisteet?

    Miten muuten tuo pistesysteemin oikein toimii? Saako yhdestä oikein menneestä monivalinnasta enemmän kuin 1pst. kun kysymyksiä on 50kpl jos paras ei ole saannut kaikkia oikein? En itse oikein ymmärtänyt tuota, että paras saa 100pts. Osaatko sitä selventää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monivalintatehtävissä tulee saada kaikki oikeat vaihtoehdot on oltava ruksittuna, jotta saa täydet pisteet. Osapisteitä voi saada, kun vastaus ylittää jonkun arvauskynnyksen (?) eli esim. saat oikein 3/4 niin saat jonkin verran pisteitä siitä. Vääristä vastauksista ei ainakaan viime vuonna menettänyt pisteitä.

      Pistesysteemi toimii siten, että lopullinen pisteytys suhteutetaan parhaiten menestyneeseen siten, että tämän parhaan koepisteet kerrotaan luvulla x, jotta kokonaispistemääräksi tulee 100. Näin toimitaan myös muiden hakijoiden kohdalla, sen takia tuloksissa lukee erikseen raaka- ja varsinaiset pisteet. Kuulostaa kyllä superhankalalta selitettynä, mutta pointti on kai siinä, että omia tuloksia on helpompi verrata sisäänpääsyrajaan, kun maksimi olisi 100 eikä jokin epämääräinen 87,6.

      Tilaston osuudesta tulee saada väh. 10 pistettä, jotta voi tulla ylipäätään valituksi kouluun. Tampereelle hakiessa pitää artikkeliosuudessa kuulua 40% parhaimmistoon, jotta voi päästä sisään. Että tällästä. :)

      Poista
    2. Osaatko sanoa paljon tuo luku X on ollut esimerkiksi viime vuonna? toki se vaihtelee joka vuosi niin ei sillä niin suurta merkitystä ole.

      Poista
    3. En osaa sanoa. Ainakaan viime vuoden tuloksissa sitä ei lue. Skaalauskin tapahtuu eri luvuilla tilaston ja artikkelien osuudessa. Esim mulla raakapisteitä matikasta oli 52,4, jolloin mun matikkaosuuden skaalatut pisteet oli 52,4 / 0,9579 =54,7

      Poista
  4. Moikka!
    Löysin sun blogin äskeittäin ja täytyy sanoa, että tää on ihan hirveen inspiroivaa luettavaa! Mä olen tämän kevään tuleva ylioppilas ja nyt lukulomalla koitan lähinnä psykan ja pitkän matikan kirjoituksia varten puurtaa. Aion nyt keväällä hakea ekana hakuvaihtoehtona Turkuun psykaan ja kakkosena Tampereelle psykaan, vähän pelottaa kun tosiaan on niin vähän aikaa sitten lukea pääsykokeeseen kirjoitusten jälkeen.
    Ihan tämmöisen käytännön kysymyksen heitän, että saako sitä artikkelikokoelmaa tilattua mistään kirjana? Vai onko siis ainoa vaihtoehto ihan itse tulostaa papereina? :D
    Sulla on tosi ihailtava asenne! Paljon tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öööm, en oo kyllä kuullut, että niitä julkaistaisiin kirjana. Täytyy varmaan vain tulostaa tai sitten lukea koneelta. :/ Molemmat on kyllä vähän nihkeitä vaihtoehtoja, mutta ite mielummin tulostan, että voin sotkea marginaalit huomioilla jne. :D

      Poista
  5. Löysin sun blogin kun googletin 'vinkkejä psykologian yo-kokeisiin' :D itse en oo psykologiasta oikeastaan niin kiinnostunut, vaikka sen kirjoitankin. Mutta sä TODELLA ansaitset sun paikkasi siellä, toivon että pääset kouluun!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännä, että tuollaisella hakusanallakin löytää. :D Jaja kovasti kiitoksia tsempistä. :)

      Poista
  6. Heippa!
    Ihana nähdä, että joku muukin joutuu tekeen näin hulluna hommia psykana paikan eteen. Kun niitä suoraan lukiosta tulleita ihmelapsiakin löytyy. Itse pääsin opiskelemaan pari vuotta sitten toisella haku kerralla. Multa se todella vaati myös lähes kellon ympäri työskentelyä pelkkien pääsykoekirjojen kanssa. Lukemaantosin taisin aloittaa myöhemmin kun sinä, sillä aloin vasta saman vuoden puolella. Olen elävä todiste siitä, että kaikki on mahdollista, sillä lukiossa olin seiskan tai jopa kutosen oppilas, ja nyt olen sisällä lukemassa psykologiaa. Unelma toteutui :)
    En tiedä kuinka paljon kaipaat vinkkejä, mutta suosittelen keskittymään aika paljon vanhoihin pääsykoetehtäviin. Kirjan tehtävät kun ei 'ihan' oo tota pääsykoe tasoa. Tosin kirja taisi vaihtua Nummemmaasta Pulkkiseen viimevuonna niin osaa vanhoista tehtävistä ei voi osata Pulkkisen pohjalta. Realistisimman kuvan pääsykokeesta kuitenkin saa niistä.
    Jos artikkelit tuottaa vähänkin hankaluuksia, niin kehotan laskemaan vaan hulluna siihen asti, että ne julkaistaan ja sitten käyttää se viimeinen kuukausi lähes kokonaan artikkeleiden ulkoaopetteluun. Tai tämä toimi ainakin minulla. Ei tietenkään kaikilla. Ajattelin vaan jos haluat kuulla kokemuksia :)
    Itsellä stressiä helpotti (jonkun verran...) ajatus, että jos ei nyt niin luen taas yhden vuoden lisää. Aika usein on jotain mitä voi vielä parantaa. Varavaihtoehtona minulla oli myös helpommat kaupungit päästä sisään. Sitten kun koe koitti fiilis oli tosin sellainen, että osaan niin hyvin kun vaan voin, ja jos se ei riitä niin en vaan selviä siitä stressaavasta koetilanteesta. Sullakin on kuitenkin jo kokemusta yksistä pääsykokeista, eli uskon että hyvin menee. Pääsykoe mittaa kuitnekin hyvin suurelta osin myös pelkkää paineen sietokykyä.
    Tsemppiä sulle tosi paljon! Just tommoset ihmiset ansaitsee päästä sisään. Pää vaan kylmänä, ja sitten kokeessa muista, että kukaan ei oikeesti osaa niitä kaikkia tehtäviä. Eli jos paniikki jonkun tehtävän kanssa iskee nin ei kun seuraavaan vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitti pitkästä kommentista! Kyllä mä mielelläni otan vinkkejä vastaan lukemiseen liittyen. :) Tai mun mielestä ite en voi lukea liikaa noihin pääsykokeisiin. Tuntuu, että on kuitenkin vielä hirveesti luettavaa. Tarkoitus on kuitenkin käydä vanhoihin pääsykokeisiin kiinni mahdollisimman pian, kunhan saan esseepalautuksen pois jaloista. Lisämateriaalin oon kuitenkin saanu laskettua, niin on sentään vähän tullut jo vanhoja kokeita laskettua. :) Mut aivan loistavaa kuulla, että kovalla työllä sinne pääsee, vaikka ei olis matikassa loistanutkaan!

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)