Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Still alive!

Heippa kilpasiskot ja -veljet! Mulla on taas ollut menoa ja meininkiä joka suuntaan. On kyllä ollut ihan mahtavaa, että on saanut vietettyä aikaa tilastojen parissa. :) Lasken tällä hetkellä Nummenmaasta t-testejä ja niiden jälkeen aion varmaankin laskea vuoden 2010 pääsykokeen. Esseesuorituksesta pitäisi tulla arvosana ensi viikon alkupuolella, joten kirjoittelen siitä sitten tänne. Kyllä on nyt keventynyt hommat huomattavasti, kun töitä on vähemmän, psykaan ei tarvitse vielä uhrata aikaa ennen artikkeleita ja avoimessa rasittavat ainostaan tilaston laskuharjoitukset. Tiistaina onkin ensimmäinen artikkelikurssi ja taisinkin siitä jo mainita, että sen jälkeen luen lämmittelyksi pari artikkelia, joita meillä on ollut lisälukemisena avoimen kursseilla.





Mulle heräsi sellainen kysymys tässä laskiessa ja kaavoja kirjoitellessa, että laitatteko te sigma-merkintään ylä- ja alaindeksit? En ite käyttänyt niitä viime vuonna, enkä nytkään, kun oon aika epävarma niiden suhteen. Kannattaisiko ne kuitenkin opetella? Tiedän kyllä, mitä niillä tarkoitetaan, mutta jotenkin niiden merkitseminen on vain jäänyt. Entä laitatteko te kaavan silloinkin, kun laskette keskiarvoa? Kamalasti tällaisia turhalta tuntuvia kysymyksiä mulla. :D

Tein kaavakokoelman itselleni

Ajattelin tässä yks päivä, että hei mullahan on oikeesti mahiksia sisäänpääsyyn! Tällä kertaa musta tuntuu, että oikeesti osaan nää matikan asiat ja kaavat muutamaa lukuunottamatta, jotka tulisi vielä opetella. Ja mä oon lukenut ja laskenut ihan hemmetin kauan, pakko siinä ajassa on jotain oppiakin. Tuntuu, että tällä kertaa oo kokeessa vahvoilla, mulle on kuitenkin kehittynyt aika vahva laskurutiini, jota taidan tässä vahvistaa vielä lisää. Ihan mahtavaa, että tällä kertaa voi uskoa itseensä. Kuitenkin vähän pelottaa, uskonko itseeni liikaa. No, ainakaan tänään en murhedi sitä vaan lasken t-testit loppuun ja lähden ostamaan irtokarkkeja! Ahkeraa viikonloppua teillekin. :)


Päättäväisyydellä,
Embe

8 kommenttia:

  1. Kaikki edellytykset sulla ainakin on päästä sisään :) En usko että voit uskoa itseesi "liikaa", sillä asenteellaha sitä kannattaa koesaliinkin astua, että prkl kyllähä minä pääsen! ;) Kaikki tarvittava tieto sulla on jo korvien välissä ja kokeeseen on kumminkin vielä aikaa iha reippahasti.

    Mulla tulee aina välillä sellasia ahdistuneisuushetkiä, ku aattelen, että en jotain osaa. Mut siihen auttaa yleensä, kun hengittelen pari kertaa syvään ja mietin aina, että ei ne kokeet kuitenkaan ihan mahdottomia ole. Kaikki tarvittava informaatio löytyy sieltä tehtävänannosta, ja kaikki kaikki tarvittava osaaminen sieltä pääkopasta, kun vaa jaksaa keskittyä. Ja sitte kohta kohdalta lähtee purkamaan tehtävää. Välillä tekis mieli jo tehä se koe, kiinnostaa, että minkälaisia tehtäväpirulaisia ne on tällä kertaa kehitelleet :D

    Ite merkkailen vähän vaihtelevasti niitä indeksejä, joskus jaksan laittaa ne ja joskus en. Oon yrittäny kyllä noita vanhoja pääsykokeita laskiessani merkkailla ne indeksitki ja sen kaavan just tasan niinku se on kirjassa. Keskiarvon kaavaa harvoin merkitsen, kun se tuntuu jotenki turhalta.. Pyöristäminen tuottaa välillä harmaita hiuksia, ku pk-kirjassa pyöristellään välissä miten sattuu ja itse valintakokeissa vähän eri tavalla. Mihin desimaaliin sä pyöristät lukuja ja pyöristeletkö myös laskun välivaiheissa vai vasta sen lopullisen tuloksen? Kai niissä lukis, jos pitää välivaiheetki pyöristää..... ...

    Enemmän mua on alkanut ressaamaan nyt nuo artikkelit vaikka nei oo vielä edes ilmestyneet, kun viime vuonna kämmin just artikkelikysymyksissä aika kovasti. Harmittaa, ku niitten julkasuun on vielä niin paljon aikaa.. Mietin tässä et oiskohan itekki pitäny osallistua taas artikkelikurssille..

    Oivoi, multa ilmeisesti puuttuu taito kommentoida lyhyesti... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on välillä sama homma, että tekis mieli tehdä se koe jo pois alta! Ootan kanssa ite mielenkiinnolla, että onko koe vastaavanlainen kuin viime vuonna, tykkäsin kyllä kokeesta, vaikka en sisään pääsytkään. :D Mua kanssa huolestuttaa noi artikkelit, tein viime vuonna kanssa tyhmiä kämmejä niissä. Välillä melkein unohtaa, että siihen kuuluu todellakin myös artikkelit, kun on nyt vaan keskittynyt matikkaan. Onneks on sentään tänä vuonna paremmin aikaa lueskella niitä kuin viime vuonna. :) Ehkä siinä kuukaudessa ehtii jotain jäämään päähän...

      Mä en yleensä pyöristän välivaiheita, ihan vain varmuuden vuoksi. Lasken yleensä neljän desimaalin tarkkuudella, senkin ihan varmuuden vuoksi! Jos laskee vaikka prosentteja, niin vastauksessa voidaan vaatia vaikka sitä lukua desimaalina ja kolmen desimaalin tarkkuudella. Musta se neljä on aika hyvä, ei varmasti liian vähän, mutta ei myöskään liikaa, että menisi kaikki aika laskimen näpyttelyyn. :) Mun pitäis kyllä koittaa paremmin muistaa olla pyöristämättä. Yleensä laitan esim. 1,2345..., jolloin sitä ei kai lasketa pyöristykseksi pisteiden takia? Tuottaa kyllä tällaisen pikkujutut välillä hirveesti päänvaivaa, vaikka aika mitättömiä ne saattaa olla. :D Mäkään en kyllä keskiarvosta yleensä laita kaavaa, kun se on sen verran yksinkertainen. Keskihajonnasta kyllä jo laitan.

      Mullakin näköjään rönsyili tää vastaus... :D

      Poista
    2. Löysin sun blogin ihan sattumalta ja jäinkin tätä vähän selaamaan, vaikken itse ole mihinkään hakemassa ja opiskelenkin ihan muita aloja:)
      Pakko kommentoida tota matikkajuttua ihan pienesti, vaikken rehellisesti sanottuna tiedä yhtään, millainen psykan pääsykoe on. Eli kaavat AINA näkyviin, eikä välivaiheissa pyöristetä IKINÄ. Pisteitä käytän itsekin (esim. 1,6846...), tarkoilla arvoilla kuitenkin aina lasketaan loppuun saakka ja sitten pyöristetään sääntöjen mukaan (epätarkimman lähtöarvon mukaan, ellei toisin pyydetä).

      Poista
  2. Miten nuo luvun 6 Poisson-jakaumaan liittyvät laskut 17-120 tulisi laskea? Kuuluuko ne osata laskea ilman tilasto-ohjelmia? Nuo "vähintään" ja "enintään" tuottavat mulle usein päänvaivaa. Mitä luulet, edellytetäänkö kokeessa integraalien hallintaa, kirjassa ei niitä kuitenkaan kunnolla käsitellä? Mahtava blogi sulla, tsemppiä kevääseen, oot kyllä panostanut upeesti sisäänpääsyyn!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ite laskin osan noista tehtävistä käsin, mutta osan taas Excelillä. Periaatteessahan laskut on saman kaavan pyörittelyä ja idean kyllä tajuaa vähemmän työläillä laskuillakin. Mun mielestä tossa oli pointtina se, että jos kysytään todennäköisyyttä, että x on vähintään 3, niin tajuaa laskea todennäköisyydet, että x=0, x=1, x=2 ja x=3 ja sitten plussaa ne yhteen. Homma pyörii siis samoilla raiteilla kuin binomijakauman kertymäfunktion tehtävät. :)

      Noi "vähintään" ja "enintään" jutut saattaa aluksi kuulostaa tosi kieroilta. Ite ajattelen sen niin, että jos on sana vähintään, se tarkoittaa sitä, että lasketaan todennäköisyys, että jokin X SUUREMPI kuin jokin annettu arvo, jolloin lasketaan todennäköisyyksiä annetusta arvosta ylöspäin (esim. 8, 9 ja 10). Vastaavasti "enintään" kohdalla ajattelen, että lasketaan todennäköisyydet, että X on PIENEMPI kuin annettu arvo (esim. 1, 2 ja 3).

      Mä uskaltaisin väittää, että integraaleja ei vaadita. Meille sanottiin niin ainakin viime vuonna valmennuskurssilla. Integraalit kuuluvat kuitenkin pitkään matikkaan ja se ei ole vaatimuksena psykaan. Toiseksi, kirjassa ei ole integraalia avattu oikestaan ollenkaan, musta se on enemmän sellianen nice to know juttu niille, jotka siitä jotain ymmärtää. :D Itse en ymmärrä. :D

      Poista
    2. Kiitos hurjasti , avarsit mun matemaattista maailmaa hitusen lisää. eipä kai se maailman loppu, vaikkei ihan jokaista kirjan laskua osaiskaan laskea. Pääasia, että ymmärtää asiat:) Itse oon lukenut pitkän matikan, mutta noi integraalit ei tosiaan kuulunut ihan niihin lemppareihin, joten taidan kans jättää väliin turhan hifistelyn niiden parissa ;)

      Poista
    3. Heippa taas!

      Mulla on nyt joki klikki noiden Poisson-jakauman laskujen kanssa, jos kyseessä on prosenttilukuja. Tuon "enintään/vähintään"-jutun ymmärsin. Voisitko sä millään laskea tähän malliksi vaikka tehtävän 17 a-kohdan. Luulenpa, että se voisi aukaista mulle asiaa. Kiitos jo etukäteen, jos viitsit auttaa:) Vastaukset, joita olen saanut liippaavat melko läheltä oikeita, mutta heittävät kuitenkin sen verran, että epäilen olenko sittenkään laskenut ihan oikein.

      Poista
    4. Joo totta kai, nyt kun sain kirjat ja laskut kaivettua esiin. :) A-kohta lasketaan siis BINOMIjakaumalla, koska kyseessä on kaksi tulosvaihtoehtoa (näki mainoksen/ei nähnyt). Kaavan löydät HoloPulkin syövereistä ja syöttelet siihen tämänäköiset arvot: n=24 r=1 p=0,04 ja q=0,96 eli 1-p. Tuossa potenssissa tulee helposti näppäilyvirheitä, kun laskee ilman funktiolaskimen potenssitoimintoa, siinä kannattaa olla tarkka! Lähde vaikka eka liikkeelle siitä, että purat tuon nCr:n auki, sivulta 106 löytyy purkuohjeet kombinaatioiden lukumäärään. Tämän jälkeen laskun pitäisi näyttää tältä: 24*0,04*0,96^23.

      A-kohdassa lasketaan siis yksinkertaisesti vain se todennäköisyys, että vain yksi ihminen on nähnyt mainoksen, tässä ei siis ole mitään "enintään" ja "vähintään" juttuja sekoittamassa. :) Auttoiko yhtään selventämään asiaa? Poissonia kannattaa käyttää silloin, kun n on järjettömän suuri ja potenssit olisi liian työläitä laskea palikkalaskimella.

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)