Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kiertoteitä ja kieroilua

Sain eilen kuningasajatuksen säännöllisen epäsäännöllisen parkumisen lomassa. Jos ei ensi keväänäkään ovet aukea Helsinkiin, niin voisin yrittää samana keväänä hakea teologiaa. Sinne pääsee niin paljon helpommin. Tarkoitus ei ole kuitenkaan jäädä sinne! Siellä on pitkänä sivuaineena psyka ilman pääsykoetta, niin saisin kolmessa vuodessa suoritettua siitä sekä perus- että aineopinnot. Kun olisin saanut kandin suoritettua, voisin hakea sen avulla toista väylää käyttäen psykaa. Mun matikkapisteet olis jo tänä vuonna riittäny siihen, että olisin päässy sisään, jos mulla oli aikaisempi yliopistotutkinto takana.

Teologia aineena ei sinänsä nappaa, varsinkaan kristinuskon osuus. Toisaalta muut uskonnot ovat sinänsä ihan mielenkiintoisia. Ja kuitenkin teologia liippaa läheltä psykaa, esim. miten ihminen käyttäytyy ja ajattelee uskonnon varjolla.

Kyllä mä vielä sitä psykaa pääsen lukemaan, vaikka se veisikin hetken. Tietysti luen nyt tämän vuoden pääsääntöisesti psykaa ja vilkuilen niitä teologian pääsykoekirjoja (Kristinuskon globaali historia, ei tuska...). Koska haluan mennä sisään, niin minähän menen! Ei yhdestä tai kahdesta tai edes kolmesta takaiskusta kannata luovuttaa ja heivata unelmiaan roskikseen. :)

Harmi vain, ettei ainakaan Helsinkiin voi hakea avoimen opintojen perusteella...

Tsemppiä muillekin, jotka eivät tänä vuonna päässeet!




Päättäväisyydellä,
Embe

12 kommenttia:

  1. Hei! Löysin tän sun blogin tuolta suomi24:sen kautta. Ihan hirmuisesti tsemppiä ensi vuoteen ja luku-urakkaan! Itsekään en päässyt ensimmäisellä kerralla, tänä vuonna ovet aukesi Joensuuhun, toisella yrittämällä. Että ei todellakaan kannata luovuttaa, kuten itsekin sanoit! :)

    Mainostinki tuolla suomi24:sessa jo, mutta kerron nyt vielä tässäkin, et kirjoittelen myös itse blogia psykologian opiskelusta. :) http://kohtipsykologinuraa.blogspot.se/ Syksyllä tosin alkaa vasta kunnon opiskelupostaukset, kun sillä rintamalla nyt on vähän hiljaista kesällä! :D

    Oon hengessä mukana kun alat lukeen ja tätä blogia seuraan ihan varmasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että jotakuta kiinnostaa! Taidan alkaa itsekin seurailemaan sun blogia, kiva tietää, millaista se opiskelu OIKEASTI siellä on. :)

      Kiitos tsempeistä ja samaa sulle sinne! Sait innokkaan lukian myös. :)

      Poista
  2. En suosittelisi hakemaan sellaiseen opiskelupaikkaan, joka ei kiinnosta. Teologisessa tuohon psykaan on niin kovat hakijamäärät, että ennen kuin sinne pääset, motivaatiosi on jo todennäköisesti pohjalukemissa (psykan sivuaineeseen on siis kiintiö). Tee mieluummin esim. Jyväskylän avoimeen etänä psykan perusopinnot (+ aineopinnot) ja tilastotieteen perusteet (tosi hyvä kurssi!). Perusopinnot ja tilastotieteen saat kasaan yhdessä lukuvuodessa ja siitä on TAKUUVARMASTI tukea pääsykoevalmentumiseen. Jyväskylän voi tenttiä Helsingissä ja monet opintosuoritteet voi tehdä esseinä, lukupäiväkirjoina yms. Itse tein näin ja olin tähän älyttömän tyytyväinen. Opettajatkin ovat tosi kannustavia ja antavat järjettömän hyvää palautetta.

    Jos oot ahkera ja saat kasaan aine- ja perusopinnot lukuvuodessa hyvillä arvosanoilla (tiedän tällaisiakin ihmisiä), niin voit hakea keväällä sekä tavallisen valinnan että erityisvalinnan kautta ja siten parannat omia mahdollisuuksiasi sisäänpääsyyn. Lisäksi artikkelikokoelman haltuun otto on paljon helpompaa, kun on tehnyt jo yliopistotason opintoja. Motivaatiokin pysyy yllä, kun saa jo opiskella omaa alaa:)

    Ps. Jos matikan yms. luonnontieteen arvosanasi ovat ok, voit yrittää syksyn täydennyshaussa hakea esim. Jyväskylän yliopistoon tilastotiedettä lukemaan. Sinne pääsee suoraan arvosanoilla. Saisit opinto-oikeuden ja saisit suorittaa ilmaiseksi (tai ainakin halvemmalla) avoimen kursseja. Tilastotieteen pääaine on iso etu, jos haet erillisvalinnassa. Kertoo motivaatiosta. Tsemppiä urakkaan:)

    VastaaPoista
  3. Ai niin. Lisäyksenä edelliseen. Kyllähän Helsinkiin voi hakea erillisvalinnassa. Katso hakuoppaasta kohta 1.3.3:
    http://www.helsinki.fi/behav/valinnat/hakuopas_kayttis_2012_suomi.pdf

    Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että unelmiensa opiskelupaikan suhteen ei kannata tehdä kompromisseja, koska ne usein hajottavat ykkösvalintakokeeseen valmistautumista. Keskity täysillä psykaan ja unohda teologia. Laita paperit vaikka varuiksi sellaisiin paikkoihin, joihin ei tarvitse valintakoetta tai jossa valintakoe on täsmälleen samasta aineistosta kuin psykan valintakoe (esim. just tilastotiede). Näin itse tein oman valintakokeen kohdalla ja se kannatti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ton teologian kohdalla se mun pointti oli nimenomaan erillisvalinta. Mut tosi hyvä idea toi pelkän matikan lukeminen, mikäli ens keväänäkään ei tärppää, pistänpä mieleen! :)Tarkoitus on joka tapauksessa suorittaa nyt tänä vuonna Tampereen avoimessa seka psyka että tilastomatikka, että tulee tehtyä edes jotain hyödyllistä.

      Teologia on tosiaan vähän niin ja näin, ja nyt kun mainitsit matikan, niin se kyllä houkuttelee enemmän!! Kiitos vinkistä. :)

      Poista
  4. Kiva, että ideasta oli apua:) En tiiä, mihin kaupunkiin ensisijaisesti haluaisit, mutta oletan kirjoituksies perusteella, että Helsinkiin. Täältä löydät Helsingin tilastotieteen valintavaatimukset:
    http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/mfk.html
    Eli tuonne voi hakea joko suoravalinnalla, todistusvalinnalla tai valintakokeen jälkeen. Noihin vaatimuksiin kannattaa perehtyä jo nyt, jos vaikka innostut korottelemaan yo-arvosanaa matikasta yms. kevään kirjoituksissa. Ittelläni on tosi hyvät kokemukset arvosanojen korottamisesta. Lähtöpisteillä ratkaistaan paljon (taktitointi siis kannattaa). Lisäksi ylppäreistä saa järkyttävän paljon koekokemusta ja -rutiinia. Itse sain ylppäreissä purettua pahimmat koejännitykset, kokea totaalisen jähmettymisen jne. Eipä tarvinnut sitten enää valintakokeessa pelätä sitä:)

    Jyväskylään on tosissaan tilastotieteeseen haku yleensä kaksi kertaa vuodessa (syksyllä ja keväällä), joten ei tarvitse aina odottaa vuotta:) Jyväskylään ei tarvitse muuttaa, mutta jos oot kirjoilla, niin saat suoritella paremmin opintoja muissakin yliopistoissa. Ja se näyttää tosi hyvältä erillisvalinnan papereissa, jos on tilastotieteen pääaineopiskelija;)

    Jään mielenkiinnolla seuraamaan lukuprosessiasi ja toivotan siihen voimia ja intoa:) Sulla on kaikki mahdollisuudet päästä sisään tuolla puhdilla ja innolla:) Ootko muuten menossa valmennuskurssille?

    VastaaPoista
  5. Joo, ja varmasti noi Tampereen tilastotieteen opinnot ajaa saman asian kuin varsinaisena opiskelijana roikkuminen, joten unohda äskeinen viesti;) Tällaista tekstiä just syntyy, kun yrittää kirjoittaa jotain järkevää pitkän työvuoron jälkeen:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin viime keväänä valmennuskurssin, joka oli sellainen takuu-paketti. Pääsisin itseopiskelumateriaalin hinnalla samalle kurssille myös ensi vuonna, kun en kerran päässyt sisään. Täytyy sitä vielä vähän setviä kuitenkin, kun olin siellä stipendipaikalla, että koskeeko käytäntö just mua. Täytyypi laittaa meiliä sinne.. Jos en mene samalle kurssille keväällä, niin menen ehkä Helsinkiin pelkälle artikkelikurssille, kun olis tarkoitus muuttaa sinne päin joka tapauksessa huhtikuun kieppeillä.

      Vähän sama vika ton kommentoin-kaikkea-järkevää-töiden-jälkeen kanssa. :D Kiva mennä töistä suoraan nukkumaan melkein... Piti pitää sitä lomaa heinäkuun loppuun, mutta en voinu enää hillitä itteäni ja aloin kirjoitella taas kaavoja ylös.. :D

      Poista
  6. Ihan järkevää pitää asioita yllä: muutamassa kuukaudessa kun aika paljon jo unohtuu. Kannattaa aloittaa lukeminen kuitenkin asteittain. Jos heti elokuusta vetää täyttä häkää, niin tammi-helmikuussa sitä on jo ihan burnout. Nyt voisi olla hyvä tehdä alustava lukusuunnitelma (aika yksityiskohtainen sellainen), hahmotella mitä kaikkia kursseja ottaa rinnalle, laskea oma taloudellinen tilanne, hoitaa kaikki juoksevat asiat yms. Sitten voi heti syksystä keskittyä töihin ja lukuihin.

    Artikkeleita oppii hahmottamaan tosissaan vaan lukemalla. Suosittelen, että otat vaikka työn alle kerran viikossa jonkun tieteellisen artikkelin. Esim. näistä tietokannoista löytyy erilaisia tieteellisiä julkaisuja psykologian alalta (esim. hakusanalla "temperamentti" jne)
    http://www.helsinki.fi/psykologia/tutkimus/julkaisut.htm
    Ja tietty avoimen perusopinnot antavat jo tosi paljon etumatkaa moniin muihin hakijoihin, koska psykologian tutkimusmetodit, keskeiset käsitteet ja teoriat tulevat niissä tutuiksi.

    Kannattaa mennä valmennuskurssille, jos sellaisen ilmaiseksi saa, koska mulla valmennuskurssi piti ainakin motivaatiota yllä. Aina kun meinasi itte väsähtää, niin opettajien kannustus ja vertaistuki auttoivat jaksamaan. Kursseissa on myös hyvää ne harjoitus- ja kenraalikokeet.

    Joo, mutta nyt lopetan nämä sepustukset. Tuntuu, että tämä mun kirjoittaminen menee jo häiriköinnin puolelle;) Innostuin vain niin tästä asiasta. Oon itte ollut pääsykoerumbassa pari vuotta. En opiskele psykaa, vaan ihan muuta alaa, mutta psyka oli mulla joskus vaihtoehtona ja oon tehnyt perus-ja aineopinnot + vähän tilastotiedettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti hei paljon tosta linkistä! Vois olla hyvä idea vilkuilla just kerran viikossa jotain artikkelia, vielä kun noita oman alan julkaisuja löytyy. :) Ja asteittain mun onkin tarkoitus lukea juuri sen takia, ettei ole jäätävä burn out uhkaamassa kuten viime kevään kiireessä. Lukusuunnitelmaakin ajattelin tehdä tänän vuonna, kuten ehodtit.

      Eikä tämä mitään häiriköintiä ole, mukava kun muitakin kiinnostaa ja jaksaa kirjoitella. :)

      Poista
  7. Kannattaa hakea fonetiikan yleiselle linjalle eikä puheviestinnän linjalle, kun yleisellä on vapaa sivuaineoikeus psykaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin mä enää kuitenkaan ens keväänä haen fonektiikkaan ollenkaan, se oli vain B-vaihtoehto täksi vuodeksi. :)

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)