Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kriminaali- ja oikeuspsykologian perusteet -kurssin ja töiden alkamisen tunnelmia

Moikka ja tättärää! Eilen oli jännittävä ja pitkä päivä (10h). Heti aamusta käväisin data-analyysin aloitusluennolla näyttämässä naamaani ennen ensimmäisiä harjoitusryhmiä, joita oli kaksi heti aamuluennon jälkeen. Pientä paniikinpoikaista oli työkaverin kanssa edellisenä iltana, kun ei saatu dataa auki Survolla. :D Onneksi luennon aikana selvitettiin ongelma ja rakennettiin malli harkkaryhmiin. Ensimmäinen ryhmä oli tupaten täynnä ja pientä kaaosta oli ilmassa mystisten virheilmoitusten takia, kun koodi ei mennyt suurimmalla osalla opiskelijoista läpi. Onneksi siitäkin selvittiin ja toisessa ryhmässä olleet saivat oikein henkilökohtaista opetusta, kun aamuryntäyksen jälkeen jälkimmäiseen ryhmään eksyi mukaan noin viisi opiskelijaa. Jäi kyllä tosi hyvä fiilis ja nyt on jo paljon varmempi olo näiden työkuvioiden suhteen. :) Pelkäsin aluksi hirveästi, etten osaa vastata mihinkään kysymyksiin tai auttaa ketää, mutta kyllä kaikki taisivat saada ensimmäiset hommat tehtyä, jee! Tänään aamulla oli vielä yksi ryhmä heti kahdeksalta. Yhteensä oon siis kolmessa harjoitusryhmässä toisena ohjaajana. :)

Aamun tilastopläjäyksen jälkeen sain tehtyä vähän välikuolemaa kahvihuoneella. Herääminen nyt kolmena aamulla kello kuusi tuottaa hirveitä vaikeuksia ja heti herättyäni ajattelen jo nukkumaan menoa. :D Onneksi ensi viikolla vähän tasaantuu hommat, eka viikkohan on aina kaaosta, eiks niin? Kuitenkin, sokerina pohjalla pitkän päivän lopuksi oli Kriminaali- ja oikeuspsykologias perusteet -aloitusluento ja olin ihan liekeissä. Olen vuoden verran kuolannut kyseistä kurssia, kun kaikki sitä tuntuvat hehkuttavan. En oo koskaan aikaisemmin jaksanut keskittyä luennolla niin hyvin ja vielä siihen aikaan (16-18)! Ihan superhypermielenkiintoisia aiheita mm. todistajan kuulustelusta, lapsiin kohdistuvista rikoksista, valehtelusta, psykopatiasta ja monesta muusta! Onneksi tämä herkku kestää koko kevään. Aiheena oli vielä itseasiassa harhat ja väkivaltarikokset, joka vastaa melkein suoraan mun kandin aihetta. :) Kurssilla pitää etsiä yksi jonkin aihepiirin artikkeli, joka sitten puretaan myöhemmin pienryhmissä. Mä varmaan otan jonkun kandiartikkelin tai sitten kaivan jonkun ihan muun esiin. Opettaja oli superi ja tosi hyvä. Hän mainitsi myös yhdestä oikiksen kurssista todistajan kuulusteluun liittyen ja kyselinkin siitä vähän luennon jälkeen, että olisiko se mulle hyödylinen, kun käyn Oikeuspsykan sivuainetta Joensuusta ja muutenkin ala kiinnostaa. Yritän siis päästä tolle oikiksen kurssille myös jossain vaiheessa. Sekä meidän että oikiksen kurssilla on vierailevia luennoitsijoita, jotka tuovat oman lisämausteensa kurssin muutenkin mielenkiintoisiin aiheisiin. Miksei tätä voisi olla vaikka joka päivä? Kauhee, kun tätä tekstiä taas vaan tulee, mutta en osaa sanoa, kuinka innoissani oon ja tuntuu kyllä, että oon löytänyt sen jutun, minkä parissa haluan työskennellä! :) Kai oon kertonut, että rakastan mun alaa?

Tänään tuli pieni epätoivon hetki taas tekemättömien ja tekemistä odottavien hommien takia, mutta se saattoi osin liittyä kamalaan nälkään ja nyt alkaa hallinnan tunne elämästä palautua. Harkkatyö pyörähti nyt käytiin ja pitäisi sitä koittaa tehdä urakalla, jotta päästäisiin mittailemaan ennen pikkuharkkalaisia. Lisäksi mulla alkoi Kehityspsykologia II kurssi, joka on melko intensiivinen 7 opintopisteen paketti. Kuukaudessa pitäisi kirjoittaa keskustelun avaus ja kolme esseetä eri aihepiireihin liittyen ja lisäksi arvioida muiden esseitä. Psykometriikan tentti vaanii ensi viikolla ja lopputyö odottaa kasaan laittamista. Ehkä tuon psykometriikan ja harkkatyökuvioiden selkenemisen jälkeen tahti alkaa hiipua - mulla onkin neljännessa periodissa vain kolme luentoa viikossa.

Nyt kuitenkin lukaisen pikaisesti vähän psykometriikkaa ennen ainejärjestön hallituksen kokousta. Jännä kyllä, miten tällaisista innostavista kursseista ja työkuvioista saa niin paljon puhtia muuhun ahertamiseen! Haluisinkin kysyä, että mikä on teidän intohimon kohde psykan puolella tai omalla alla? :)


Megainnostusterkuin,
Embe


9 kommenttia:

  1. En muista, kerroinko jo siitä, että mäkin oon siellä kepsyssä! :) Näin sut iihan vilaukselta, kun tulit sinne ja sitten menit piiloon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, et säkin oot siellä! Voidaan sit kriiseillä esseitä yhdessä. ;) Mä olin sillon niin aamupöhnässä tilasto-opetuksen jälkeen, etten ymmärtäny ees katsoa ympärilleni. :D

      Poista
    2. Haha :D Se on ihan sallittua ;) Niitä oheismateriaaleja on muuten ihan järkyttävä määrä!

      Poista
  2. Moi! Kertoisitko vähän tarkemmin noista oikeuspsykan sivuaineopinnoista, eli miten kurssit pääosin suoritetaan ja vaativatko ne paljon läsnäoloa Joensuussa, kiitti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Kurssit suoritetaan pääosin etätentteinä. Kursseilla ei ole yhtä kurssia lukuunottamatta läsnäolopakkoa, joten käytännössä homma on mennyt niin, että olen lukenut kirjat ja katsonut luentomateriaalit ja suorittanut kurssin tenttimällä niiden pohjalta. Tenttimiskäytännöt vaativat hieman säätämistä, koska tentin on oltava samana päivänä samaan aikaa kuin Joensuussa. Tällä hetkellä suoritellaan kursseja Vantaan aikuisopiston kautta. Suurin osa (ellei kaikki) kursseista arvioidaan muistaakseni hyväksytty-hylätty. Näiden viiden kurssin lisäksi tulee suorittaa Joensuusta Rikos- ja prosessioikeuden perusteet -kurssi Joensuun oikiksesta. Tentti oli tosi vaikea ja lisäksi kurssin suorittamiseen kuuluu oikeudenkäyntien seuraamista 10 tuntia. Musta olis kyllä kiva, jos noita oikeuspsykan luentoja voisi videoida, jolloin niistä saisi enemmän irti. :/ Aiheet on kuitenkin sen verran mielenkiintoisia, että kyllä jaksaa kirjoista ja dioistakin lukea! Vähän järjestelyjä kurssi vaatii, mutta kyllä sen saa suoritettua. :)

      Poista
  3. Heippa! On mahtavaa nähdä sun intohimon psykologiaan, se huokuu tän blogin välityksellä hyvin. On hienoa että joku jaksaa ja kykenee kaikkiin noihin juttuihin, tiedät asioista, sekä osaat motivoida muita yliopistoon hakevia. olen seurannut sun blogias jonkin aikaa, ja aluksi sain ihan valtavasti motivaatiota ja tsemppiä omiin urahaaveisiini. Nykyään, alkaa hieman jotenkin masentamaan, kun tuntuu että sun koko elämäsi on opiskelun ja suorittamisen ympärillä, toki ymmärrän että blogi on opiskelublogi niin sisältö on sen mukaista. Mutta jotenkin, on tullut olo että pitää olla joka paikkaan ehtivä, kiinnostunut kaikista kursseista, jaksaa osallistua kaikkiin "sivuhommiin" ja käydä töissä tms, ja olla vielä tyytyväinen siihen työmäärään mitä tekee. Tai ainakin väsymätön. En tarkota tällä mitään huonoa, mutta tuntuu että jos on yhtä ahkera kuin sinä niin sillon kannattaa hakea yliopistoon, ja sillä tavalla siellä pärjää. Teet paljon muutakin kuin pelkkää opiskeluasi samalla, mutta silti tulee ainakin itselle olo että pitää olla joku "yli-ihminen" että olisi yhtä innostunut ja ahkera ja väsymätön kuin sinä. Eikä siinä, kateeksi vain käy ja alkaa epäilemään, onko yliopistohaaveet ihan turhia itselle.. Tajusitkohan mun pointtia :D Siis kun itseäni ei kiinnosta kuin ne tietyt asiat ja aihealueet opiskelussa ja jos niistä tenteistä pääsee läpi jne, sekä tietenkin opiskelijaelämä pippaloineen jne.. Eli osa kursseista olisi varmasti mieelstäni syvältä ja hirveitä, enkä pärjäisi mitenkän loistokkasti.
    Ehkä blogiin olisi hyvä tuoda lisää hieman "arkisempia" juttuja, ja ehkä jotain postauksia siitä, miten opiskelijana rytmittää arjen, miten aika riittää, tai ylipäätään, millaista on elämä yliopisto opiskelijana :)
    Pahoittelen vähän negatiivisen sävyitteisestä viestistä, mutta pakko kertoa ajatukset sulle, kun semmonen tunne on vaivannut jo pitkään :D Ihanaa viikonloppua silti sulle !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Harmi jos oot kokenut blogin jotenkin ahdistavana, koska se ei todellakaan ole ollut tarkoitus. :o Mä oon ihan tietoisesti pitänyt tän todellakin opiskelublogina, koska niistä asioista haluan kirjoittaa. Enkä usko, että ketään kiinnostaisi postaukset, joissa kerron niistä päivistä, jolloin en tee muuta kuin makaan sohvalla kissa kainalossa yövaatteissa pelaamassa Xboxia. :D Voi tosiaan olla, että sen takia blogi antaa jotenkin vääristyneen kuvan mun elämästä. Mutta usko pois, kyllä mäkin laiskottelen aika paljon!

      Mua ei myöskään kiinnosta kaikki kurssit, joita psykalla on. Ei ketään oikeasti kiinnosta. :D Jokainen löytää kokeilemalla itselle mielenkiintoisimmat kurssit ja käy sitten "pakkopullana" läpi muut. Toki melkein jokaiselta kurssilta löytyy jotain mielenkiintoista. Halusin myös kertoa, että suurin osa opiskelijoista ajattelee kuten sinä - vain osa kursseista kiinnostaa ja niiden lisäksi haluaa käydä opiskelijatapahtumissa. Tämä kattaa varmaan 80 % opiskelijoista myös psykalla! Vain pieni osa hakeutuu ainejärjestöön ja kun sinne kerran on mennyt mukaan toimintaan, niin pois lähteminen onkin sitten vaikeampaa. :D Ei kannata ajatella, että olisi jotenkin huonompi opiskelija jos kaikki psykalla ei kiinnosta eikä halua lähteä mukaan kaikkeen mahdolliseen opiskelun ulkopuoliseen toimintaan mukaan. :) Esimerkiksi mulla vaikuttaa ainejärjestöaktiivisuus selvästi siihen määrään, mitä pystyn tentteihin lukemaan ja usein sitten alentavasti tentin arvosanaan.

      Haluisin siis painottaa, että en mä eikä kukaan muukaan psykalle ole mikään yli-ihminen vaan ihan tavallisia pulliaisia me kaikki ollaan. :) Osa harrastaa aktiivisesti jotain urheilua vapaa-ajalla ja osan harrastuksena taas on ainejärjestötoiminta. Yliopistoon mahtuu monenlaista porukkaa ja psykalla ainakin on kuva, kun ihmiset on erilaisia. Yliopistossa pärjääminen ei tarkoita sitä, että pitäisi venyä ja paukkua joka suuntaan, sillä harvemmin pärjää pitkälle. :D Mäkin osaan jo (paremmin) tunnistaa oman jaksamisen rajat ja esimerkiksi mulla on noita tilaston hommia niin, että ohjaan kolmea ryhmää viikossa, mikä on mulle sopiva määrä.

      Mukavaa viikonalkua sulle ja muista nyt, että mun elämä ei ole faktorianalyysia 24/7. :D

      Poista
  4. Sellanen kyssäri olis valmennuskeskuksen valmennuskurssiin liittyen, kun mä pääsin helmikuun ryhmään mikä alkaa niinkin myöhään kuin 24. päivä, että onkohan se kuitenkin liian myöhäinen aloitusajankohta? En ole kuitenkaan ensikertalainen hakemisessa, joten ihan perusteista mun ei tarvitse lähteä. Mietin vaan sitä, että tuleeko liian tiukkaa? Artikkelikurssille en pääse kun tähänkin kurssiin sain juuri ja juuri rahat kokoon. Kurssin laajuus: 70 oppituntia + KOTI -kurssin opetusvideot 78 oppituntia ja tutortapaamiset. Mulla on yleensä varsinkin matikan suhteen sellanen probleema, että teoria pääsee unohtumaan mitä pidempi aika sen oppimisesta on. Viime vuonna kaikki mitä luin ja laskin avoimen tilaston kurssilla tammikuussa oli pakko kerrata huhtikuussa kunnolla uudestaan.

    Joten intensiivinen opiskelu lyhyellä aikavälillä saattaisi olla kuitenkin parempi ratkaisu, koska asiat pysyy paremmin mielessä. Olen onnellinen, että pääsin vihdoinkin valmennuskurssille, koska näiden asioiden läpikäyminen yksin ilman henkilökohtaista ohjausta on ollut vaikeaa. Mutta mua pelottaa nyt suunnattomasti, että mitä jos en tajuakaan ohjauksesta huolimatta. Ymmärrän kaikki noi perusteet sinänsä ja sain vitosen niistä tilastokursseista, jotka kävin avoimessa, mutta kun niiden tehtävät on lastenleikkiä verrattuna noihin psykan pääsykoetehtäviin. Sitten täytyy myöntää, että olen koskenut pääsykoekirjaan vasta nyt tammikuussa. Sen tehtävät on tehty ja mulla on kuitenki suht hyvät tiivistelmät ja muistiinpanot, etten ole jaksanut sitä kirjaa availla, kun se ei tunnu auttavan noihin vanhojen pääsykoetehtävien tekoon. Mulla ei ole nyt mitään tehtäviä tässä, jota voisin tehdä ennen valmennuskurssia. Joulu- ja tammikuu on mennyt kliinisen ja persoonallisuuspsykan avoimen kurssien suorittamisessa. Sain mielestäni tosi hyvän esseen tehtyä epävakaasta persoonallisuushäiriöstä ja oon saanu näistä kursseista motivaatioon nostetta. Mutta pirun pessimistisyys silti mongertaa sisälläni. Pitää nyt yrittää saada taottua optimismia, jotta toukukuussa olisi paremmin henkisesti valmiina koitokseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Mä en näkisi tuota liian myöhäisena ajankohtana, varsinkin kun sulla on jo pohjalla aikaisempi hakukerta. :) Töitä joutuu ehkä tekemään pikkuisen intensiivisemmin, mutta jos koet, että muistat HoloPulkin asiat suht hyvin, niin uskoisin, että kurssi tukee sun oppimista. Sanoitkin jo, että tunnistat ite sun tavan oppia (oppiminen vaatii kertaamista), joten mun mielestä toi kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta sulle. Kannattaa kuitenkin kertailla tilastojuttuja ennen kurssia, jotta saat siitä kaiken mahdollisen irti. Kurssilla paneudutaan pääsykoetasoisiin tehtäviin ja voit halutessasi tutkailla yliopiston sivuilta löytyvää tilaston lisämateriaalia, jossa on vanhoja pääsykoetehtäviä, ikään kuin lämmittelynä. :) Tsemppiä sulle tilastotaistoon ja ehdit kyllä oppia ja sisäistää vaikka mitä ennen huhtikuuta!

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)