Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Pisteistä

Moikka! Alkujärkytyksestä toivuttu ja opiskelupaikka vastaanotettu. Kirjeen mukana tuli mieletön määrä kaikenlaista lippua ja lappua, nyt pitäisi ottaa selvää, että mitä tehdä ja missä järjestyksessä. Päätin kuitenkin tänään vielä kertoilla mun pisteistä ja muutenkin sisäänpääsystä ehkä pikkasen selväjärkisemmin kuin viime yönä. :D

Tällainen paketti siitä suloisesta paksusta kirjeestä tuli. Huomatkaa herttainen inttinalle taustalla. :D


Yliopistohaku vilkutti tosiaan hyväksyttyä Helsingin psykan ja kognitiotieteen kohdalla. Kognitiotieteen paikka lähti tosin jollekin muulle, otin siis psykan vastaan, jos se oli jollekin vielä epäselvää. :D Mä olisin päässyt molempiin sisään myös yhteispistekiintiössä, mikä oli kyllä ihme - lähtöpisteitä mulla oli Helsinkiin 85/110. Hyväksymisraja Helsingissä yhteispistekiintiössä 164,8 ja koekiintiössä 69,8. Hakijoita yhteensä 1721 ja kokeeseen osallistui 846 hakijaa. Tässä siis niitä pisteitä (skaalattuja):

Matikan osuudesta sain 48,7/50. Ihan mieletöntä! Tiesin, että matikan osuus oli mennyt hyvin, mutta en arvannut, että NOIN hyvin. Vau. Jos nuuskii tarkemmin tehtäväkohtaisia pisteitä, niin ne näyttivät tältä (suluissa maksimipistemäärä): 1a: 12,5(13,1) 1b: 7(9,1) 1c: 9,1(9,1) 2ai: 7,1(7,1) 2aii: 9,1(9,1) ja 2b:  15,1(15,1). Kakkostehtävä meni siis täysin putkeen. :) Matikan osuus oli sekä psykassa että kognitiossa sama, joten molempiin napsahti tuo 48,7.

Psykan artikkeliosuudesta sain 37,5 pistettä eli yli kymmenen pistettä enemmän kuin viime vuonna. :) Koepisteiksi mulle räjähti siis 88,5/100 ja yhteispisteiksi 173,5. Sain kokeessa yli 30 pistettä enemmän kuin viime vuonna eli yhdeksän kuukauden luku-urakka todellakin kannatti! Kognition artikkeleista sain 44,8 enkä kyllä tajua millä järjellä, koska arvailin vain niitä artikkeleita, joita ei ollut psykassa, koska en ollut edes vilkaissut niitä. Kognitiotieteen koepisteet olivat 95,1/100 ja yhteispisteet 179,1/210. Hyväksymisraja kognitiossa oli 74,2 ja 169,8.

kuva täältä


Mä oon siis todellakin enemmän kuin tyytyväinen pisteisiini, en voinut kuvitella kokeen menneen noin hyvin. Tähän tulokseen päästiin vain mielettömällä tahdonvoimalla ja määrätietoisuudella. Mun oli viime vuonna vaikea sulattaa matikkaa, koska olin siinä niin huono yläasteella, kuten olen kertonut. Nyt kuitenkin mä sain melkein täydet pisteet vaativasta tilasto-osuudesta ja voin sanoa suoraan, että mä oon ihan hemmetin ylepä itsestäni ja aion todellakin olla opiskelupaikkani arvoinen!

kuva täältä



Embe

Ps. Kuten mainitsin edellisen postauksen kommenteissa, blogi jatkaa pyörimistään psykan ympärillä myös tulevaisuudessa. Todennäköisesti muistelen _autuudella_ pääsykoeurakkaa ja siitäkin tulee jotain kirjoiteltua. Nyt on kuitenkin kaikkea uutta ja jännää tiedossa, että pysykää ihmeessä taajuudella!

18 kommenttia:

  1. Vau mitkä pisteet! Uurastuksesi todella näkyy pisteissäsi :)
    Tiedätkö muuten arvostellaanko artikkeli-osuus jos ei ole saanut kymmentä pistettä matiksta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ei suoraan tossa sanota ("Koepistemäärän tuli olla vähintään 40 pistettä ja tilastomatematiikan osan pistemäärän vähintään 10 pistettä"). Mun käsittääkseni artikkeleita ei sitten edes arvostella. Tai voi olla myös niin, että arvostellaan, mutta ei voi päästä sisään, vaikka olisi saanut artikkelistä täydet, mutta tilastosta alle 10 pistettä.

      Poista
  2. Suuret onnittelut sisäänpääsystä, ihan mielettömät pisteet saavutit! :)
    Olen kans kevään ajan seurannut sun blogia, tähtäimessä on ensi vuonna psykan opiskelupaikka Tampereelta. Uskon että olet esikuvana monille seuraavan vuoden uusille hakijoille, itseni mukaan lukien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, mä ihan punastun! :) Tsemppiä ensi vuoden ahertamiselle, kun opiskelupaikka napsahtaa ei kadu päivääkään, jonka on viettänyt HoloPulkin kanssa kavereiden sijaan. :D

      Poista
  3. Ihan mahtavaa! Onnea hurjasti!!!! Oot kaiken kunnian ansainnut, mieletöntä :)

    VastaaPoista
  4. Ohhoh, olipas pääsykokeessa olijoita hurjasti! :o ja mahtavat pisteet kyllä vedit. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli! Viime vuonna oli muistaakseni jonkin verran vähemmän. Tuntuu, että psyka kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta.

      Poista
    2. Hurjasti Onnea, upea suoritus! :) Ihan mielenkiinnosta kyselisin että kun sulla tuntuu tota tarmoa ja motivaatiota riittävän niin millä vauhdilla ajattelit valmistua? Mitä kaikkea odotat tulevilta opiskeluvuosilta? Ja aiotko opskelun lisäksi osallistua muuhun toimintaan, kuten fuksijuttuihin, tapahtumiin, bileisiin, sitseille yms yms yms?

      Poista
    3. Moikka ja kiitoksia! :) Mä oon vieläkin niin pönttö sekaisin koko tapahtumasta, että en oo kerinny ajattelemaan valmistumista. Jos hyvin käy, niin pyrin valmistumaan samoihin aikoihin kuin viime vuonna aloittaneet, mikäli mun kaikki avoimen opinnot hyväksiluetaan. Jos ei, niin sitten porskutan siihen viiteen ja puoleen vuoteen, mikä on ilmeisesti tavoite.

      Mitä mä odotan tulevilta opiskeluvuosilta? Hmm. Ehdottomasti kaikkea supermielenkiintoisia kursseja (Helsingissä muistaakseni tarjolla joku 5op kriminaalipsykologia, ah) ja tutustumisia erilaisiin psykologiaan liittyviin ammatteihin. Aion myös ehdottomasti osallistua fuksitoimintaan ja muihin yhteisiin psykalaisten juttuihin ja elää mukana muiden pääsykokeissa. :) Musta on tärkeää heti aluksi osallistua kaikenlaisiin yhteisiin tapahtumiin, jotta tutustuu omiin opiskelukavereihin. :)

      Poista
  5. Tosi paljon onnea! <3
    Olen tän kevään seurannut blogiasi, koska kaipasin tukea muilta pääsykokeisiin lukevilta, vaikka itse luin aivan eri alalle. Omalle alalleni ei ole läheskään yhtä vaikeaa päästä, mutta luin siihen kuitenkin tuntimäärällisesti varmaan poikkeuksellisen paljon, koska oon sen verran kunnianhimoinen, että haluan todella näyttää ansaitsevani opiskelupaikan. ;D Ja tää blogi auttoi myös mua jaksamaan rankkaa luku-urakkaa ja näkemään, että muillakin on tosiaan hommaa. :) Eli onnea paljon sinne sisäänpääsystä, nyt ollaan sisällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja mahtavaa, että säkin pääsit sisälle! Mihin itse hait? :) Mukava kuulla, että blogi on tsempannu sua, vaikka et psykaan hakenutkaan. Pääsykokeet on kuitenkin monelle rankka juttu, joten musta on hyvä pitää yhtä - alasta riippumatta.

      Poista
  6. Moikka! Ensinnäkin suuret onnittelut sisäänpääsystä, kova ahertaminen usein palkitaan! :) Toisena, onko sinulla mitään hyvää vinkkiä siihen, miten seuraava vuosi kannattaisi opiskella jotta saisi tuota pistesaldoa kasvatettua? Hyvä ystäväni jäi 20 pisteen päähän Helsingin yliopiston rajasta ja hänestä tuntuu kovasti siltä, ettei ole enää mitään mitä hän pystyisi parantamaan. Minusta tuo on pötypuhetta, aina pystyy jotain parantamaan ;) Huomasin aiemmista kirjoituksista, että myös sinä olit jäänyt edellisellä kerralla n. 20 pisteen päähän sisäänpääsystä ja haluaisinkin nyt tietää, mihin keskityit tänä vuonna? Mikä oli se avainasia, jolla sait pistesaldon räjähtämään 30 pistettä ylemmäksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips ja kiits! :D Hmm, mä luulen, että mulla oli avaintekijänä ajankäyttö luku-urakassa. Kun antaa itselleen oikeasti ihan reilusti (mieluusti liikaakin) aikaa oikeasti oppia ja sisäistää ne asiat, niin sillä pääsee jo pitkälle. Mä itse kannatan sitä, että aloittaa homman ajoissa sellaisella mukavalla "harrastustahdilla" ja hyvällä mielellä. Jos ajattelee aloittavansa lukemisen pari kuukautta ennen kokeita ja aikoo lukea täysillä joka päivä, siinä uuvuttaa nopeasti itsensä ja koko ajan on stressiä siitä, ehtiikö asiat oppia ajoissa.

      Toinen tekijä, mikä autto nostamaan pisteitä oli vahva laskurutiini. Vaikka olin viime vuonna kirjoittanut matikan keväällä, tilaston tehtävät olivat niin erityyppisiä ja paljon soveltavampia yo-tehtäviin verrattuina, että ne vaativat ihan oman laskurutiinin. Tää liittyy tietysti myös siihen ajoissa aloittamiseen. :) Matikkaa kannattaa myös heti aluksi laskea palikkalaskimella eikä käyttää funktiolaskimen hienouksia.

      Artikkeleihin ei oikein voi valmistautua etukäteen. Mä tein kuitenkin niin, että luin pari viime vuoden artikkelia ihan lämmittelyn vuoksi, jotta artikkelien rakenne yms. palautuisi mieleen. Mulle oli tärkeää saada matikka tosi hyvin haltuun ennen artikkeleita, jotta pystyin sitten keskittymään pelkästään niihin. :) Kannattaa artikkelien lukemisessa hyödyntää mahdollisimman paljon erilaisia oppimistapoja (visuaalista, auditiivista), itse ainakin opin parhaiten niin. Esimerkiksi artikkeleiden äänittäminen ja niiden kuunteleminen oli ihan huippujuttu mun mielestä! :D

      Toivottavasti näistä jutuista olis edes jotain hyötyä sun kaverille. :) Oot ihan oikeassa siinä, että se yli 20 pisteen nousu on täysin mahdollinen - olihan se mullekin.

      Poista
    2. Hei, kannattaa käyttää hyväksi palautemahdollisuuksia. Kokeesta on palautetilaisuus, ja myös jonkinlainen mahdollisuus saada henkilökohtaista palautetta. En valitettavasti muista noiden päivämääriä, ovat saattaneet mennä jo; tiedekunnan valintatoimistosta saa lisätietoa.

      Poista
  7. Tuhannesti onnea, ihan mahtavaa että kova työ palkittiin noin upeasti! Olet varmasti hyvä esimerkki monelle hakijalle. Montako Helsinkiin otettiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos paljon. :) Helsinkiin taidettiin ottaa 50 tänä vuonna ellen ihan pieleen muista.

      Poista
  8. Miksi sanot "olisin päässyt sisään myös yhteispistekiintiössä" kun olet nimenomaan tullut valituksi yhteispistellä? Toki olisit päässyt myös koepisteillä, nuohan ovat todella hyvät!

    Koepistekiintiö on tarkoitettu niille, joilla on huonot lähtöpisteet, mutta hyvät koepisteet, jotta huonosti menneet kirjoitukset eivät torppaa kaikkia jatkomahdollisuuksia. Jos on niin hyvä, että huonoista lähtöpisteistä huolimatta saa todella hyvät yhteispisteet, pudottaa yhteispistekiintiöstä pois (mahdollisesesti) jonkun, jolla oli hyvät lähtöpisteet mutta pääsykoe meni huonommin. Eikö ole ihan reilua, että juuri sellainen saa paikan, jolla pääsykoe meni todella hyvin? Mutta jotta suoraan lukiosta tulevilla olisi mahdollisuus päästä, myös yo-koetta arvostetaan.

    Paikat täytetään niin, että ensin valitaan yhteispisteillä x määrä ihmisiä ja sen jälkeen jäljellä olevat paikat, eli se pääsykoekiintiö, täytetään vielä valitsematta jääneistä koepisteiden osoittamassa järjestyksessä. Tällöin mukaan pääsee sekin, joka putoaa viimeisenä yhteispistekiintiöstä huonojen lähtöpisteiden vuoksi. Jos taas putoaa huonojen koepisteiden takia, ei ansaitse paikkaa.

    Tämä tiedoksi kanssahakijoille, jotka tämän postauksen kommentit vielä ehkä joskus lukee.

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)