Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Blogin päivitys ja yliopistopuuhia

Tervehdys moi! Päivitin hieman noita postausten tunnisteita, jotta jokainen löytäisi helpommin itselleen mieleistä luettavaa. Uskoisin, että tätä vaanii moni taas syksystä eteenpäin ensi vuoden pääsykokeita ajatelle, joten nyt kaikki pääsykoejutut löytyy saman linkin alta. Voitte myös jatkossa valikoida, haluatteko lukea tilastoista vai psykasta juttuja tai vaikkapa skipata avoimen jutut kokonaan. Lisäsin myös uuden tunnisteen offtopic, joka tulee sisältämään todennäköisesti sekavaa höpötystä opiskelijaelämästä eikä aina välttämättä liity psykaan.

Mä oon tulosten jäkeisinä päivinä nyt hoitanut hirveesti kaikkia käytännön asioita kämpän ja yliopiston suhteen. Mulla meni ensin pari päivää aikaa, että sain selvää kirjeen mukana tulleesta papaerinivaskasta ja siitä, mitä tulisi ensimmäisenä tehdä. Nyt oon kuitenkin rekisteröitynyt kaikkiin tarvittaviin tietokantoihin yms. Opiskelijakorttihakemuskin on pistetty menemään. Tänään lähettelin vuokrasopimusta välitysfirmalle. Oon myös tehnyt muuttoilmoituksen ja irtisanoutunut töistä. Isoja muutoksia on siis opiskelupaikan myötä tulossa!

Mä odotan oikeesti innolla kaikkia fuksijuttuja ja muutenkin yliopistoelämää. Nyt tuntuu kuitenkin äärettömän vapauttavalta, kun ei ole mitään luettavaa ja opiskeltavaa. Laitoin siitä viimeisestä psykan kurssista sähköpostia Helsinkiin, että luetaanko sitä ylipäätään. En aio turhaan kurssia suorittaa, mikäli sitä ei hyväksilueta. Nyt aion vielä hetken nautiskella tekemättömyydestä. Tuntuu ihan uskomattomalta oikeesti vaan olla, kun on viimeiset kaksi vuotta lukenut pää sauhuten ensin kirjoituksiin ja sitten pääsykokeisiin. En tiedä, oonko vieläkään kunnolla käsittänyt sitä, että oon yksi niistä 50 onnekkaasta, jotka pääsivät sisään melkein 850 hakijan joukosta. Vielä vähemmän voin uskoa sitä, että mä oon varmaan ollut viiden parhaan joukossa tilaston osuudessa. Uskomatonta.



Haluisin vielä kiittää teitä mun huippuja lukijoita, jotka ootte jaksanu tsempata mua ja seurata mun urakkaa viime kesästä! Mä oon saanu teidän kommenteista paljon lisää voimia lukemiseen. Toivottasti seuraatte jatkossakin, mitä kaikkea mulle sitten yliopistossa kuuluu ja mihin tämä psykan lukeminen mahtaakaan johtaa...


Embe

7 kommenttia:

  1. Olen niin onnellinen puolestasi :) Minulla on tavoitteena päästä ensi vuonna lukemaan psykaa Helsingin yliopistoon! Kyllä kokeissa kävin nytkin, muttei siitä nyt lukematta mitään tullut.

    Sinähän kävit tilastomatikan ja artikkeleiden valmennuskurssit? Oliko niistä hyötyä, suositteletko? Ajattelin aluksi hylätä moiset valmennuskurssit ja käydä lukemassa tilastomatikan perusteet avoimessa yliopistossa, mutta nyt olen vähän sekasiin mitä tässä kannattaisi tehdä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hyvä homma, että kävit kuitenkin kokeissa vilkuilemassa, miltä siellä näyttää. :) Nyt tiedät ensi vuonna kaikki käytännön jutut, eikä niitä tarvitse ainakaan jännittää!

      Mä kävin viime vuonna sekä tilasto- että artikkelikurssin ja tänä vuonna pelkän artikkelikurssin. Mulle oli viime vuonna kyllä tosi paljon hyötyä siitä tilastokurssista, koska olin ite ihan pihalla kaikesta enkä tajunnut pk-kirjasta yhtään mitään. :D Miten sulla on matikka yleisesti ottaen sujunut? Kannattaa miettiä myös siltä kantilta asiaa. Lisäksi valmennuskurssit on törkeen kalliita, avoimen tialston perusopinnot tulisivat halvemmaksi. Toisaalta, avoimessa, varsinkin ekassa kurssissa, käydään asioita TODELLA ripeään tahtiin, mäkin putosin pariin otteeseen kärryilta, vaikka olin viime vuonna tilaston valmennuskurssin käynytkin. Avoimessa on kyllä kaikki samat jutut kuin pk-kirjassa ja vähän ekstraakin. Siellä käytetään kyllä erilaisia kaavoja ja merkintöjä joistakin asioita, niin se saattaa sekoittaa. Eli mä sanoisin, että jos oot jo lukion jälkeen vahvoilla matikassa ja omaksut uutta asiaa nopeasti, niin mene avoimeen. Jos taas matikka tuntuu takkuavan ja haluat, että keskitytään pelkästään pk-asioihin ja että asiat väännetään rautalangasta, niin ota valmennuskurssi. Siellä osataan ainakin vastata nimenomaan pääsykokeisiin liittyviin kysymyksiin, vaikka itse kyselin niistä myös avoimessa. Mun kokemuksen mukaan ne on sielläkin tosi avuliaita. :)

      Sitten tuosta artikkelikurssista. Luitko tai selailitko viime vuoden artikkeleita ollenkaan? Jos et, niin mä suosittelisin, että lueskelet niitä ensin läpi ja katsot, miltä ne susta tuntuu. Ne kyllä tuntuu kaikista aluksi ihan ylitsepääsemättömiltä, mutta ota vaikka pari artikkelia, joita työstät kuin lukisit pääsykokeeseen. Sen jälkeen huomaat ehkä paremmin, tarvitsetko artikkelikurssia. Kannattaa myös selailla vanhoja artikkelitehtäviä, että millaisia asioita niissä kysytään. Itse koin artikkelikurssin todella tarpeelliseksi. Kävin tänä vuonna Valmennuskeskuksen kurssin Helsingissä ja voin todellakin suositella sitä! :) Artikkeleita lukiessa on myös tärkeää yhdistellä eri artikkeleissa olevia yhteisiä asioita. Kysymyksissä ei välttämättä kysytä asiaa vain yhden artikkelin pohjalta, vaan tehtävänannossakin sanotaan, että vastaa kokoelman pohjalta.

      Toivottavasti näistä vinkeistä oli sulle ees jotain hyötyä! Valmennuskurssia ei onneksi tarvitse vielä varata, vaan voit ensin rauhassa katsoa, että mitkä sun lähtökohdat ylipäätään on. :) Kannattaa myös muistaa, että töitä joutuu tekemään yhtä paljon, oli kurssilla tai ei. Siellä ei valitettavasti istuteta oivalluksia päähän. :D

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksesta, tästä oli hyötyä :) onneksi on aikaa pohdiskella ja pähkäillä! :)

      Poista
  2. Hei! Tahtoisitko kertoa vähän teidän artikkelikurssin sisällöstä? Kuten, että mitä opiskelutekniikoita siellä käytettiin, millainen oli opettajan tapa opettaa, miten hyvin opettajanne sisäisti artikkelien asiat, miten tehokkaasti kurssiin kuuluvat tunnit käytettiin? Kiitos ja kiitos myös tästä blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Ensinnäkin, mä en olis voinu toivoa parempaa opettajaa! Meidän opettaja oli päässyt sisään 2005 muistaakseni, joten hänellä oli pääsykoejutut vielä suht tuoreessa muistissa. :) Opetuksesta huomasi, että hän osasi asiansa ja oli oikeasti innostunut siitä. Opettaja pyrki käyttämään mahdollisimman paljon erilaisia oppimistapoja, erityisesti pyrittiin keskustelemaan paljon. Myös tiivistelmiä ja erilaisia harjoitustehtäviä oli enemmän kuin ehti tehdä. Tunnit etenivät aikalailla niin, että alussa pikkaisen kerrattiin edellisen kerran asioita ja sen jälkeen pyrittiin käymään kurssikerrasta riippuen 3-5 artikkelia läpi, kesken jääneitä jatkettiin seuraavan kerran alussa ja viimeisellä kerralla kertailtiin. Artikkeleiden määrä asetti aikamoiset rajoitukset kurssikertoijen sisällöille.

      Mielestäni opettaja oli sisäistänyt artikkelit tosi hyvin. Mä kyselin yhtä asiaa tosin moneen kertaan, kun se vaivasi mua, mutta loppujen lopuksi mä varmaan tein taas asioista liian monimutkaisia. :D Laitoin muutamaan kertaan opelle myös sähköpostia ja niihinkin hän vastaili hyvin. Tunneilla oli välillä myös ryhmäkeskusteluja tai katsottiin havainnollistavia videoita esim. Aspergerin oireyhtymästä. Opettajalla oli myös tosi hyviä esimerkkejä joistakin käsitteistä, jotka olivat lähellä oikeaa elämää, niin käsitteetkin aukesivat paremmin. :) Mun mielestä oli kaiken kaikkiaan huippukurssi, vaikka meitä olikin ryhmässä tosi monta ja meidän ryhmän lisäksi oli vielä toinenkin artikkeliryhmä, jota veti eri opettaja.

      Poista
  3. Kiitos vastauksesta :) Voisiko olla, että tilastojen osalta sua vauhdittivat eteenpäin etenkin tilastotieteen opinnot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Tilaston opinnot pitivät kyllä homman kasassa, vaikka suurimmaksi osaksi laskin muita kuin kurssin tehtäviä, joita ei ollut kuin muutamia. Erityisesti mä koin kursseilla hyödylliseksi SPSS:ään perehtymisen, kun sitä oikeasta käytettiin, niin osasi lukea tulosteita paremmin. Mä en tiä vauhdittivatko tilaston opinnot mua varsinaisesti eteenpäin, koska olin niin sitoutunut siihen laskemiseen itsenäisesti. Tietysti oli mukavaa käydä tunneille ja saada siinä samalla opintopisteitä. Viimeinen empiirisen tutkimuksen kurssi oli mukava, vaikka ensin kirosinkin sitä. :D Kaksi viimeistä kurssia suoritin tosiaan vasta pääsykokeiden jälkeen, mutta kaikki pääsykokeeseen tulevat asiat ehdittiin käydä tunneilla läpi ennen koetta. Etenemistahti erityisesti johdantokurssilla oli tosi reipas, koska monelle se on ainoa pakollinen kurssi. Muut kurssit etenivät kuitenkin rauhallisempaan tahtiin. Kyllä sieltä sai uusia ideoita ja vinkkejä laskemiseen. :)

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)