Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

tiistai 14. toukokuuta 2013

No, miten se koe nyt meni?

Tervehdys toverit! Nukuin viime yön yllättävän hyvin, mutta paniikki alkoi hiipiä siinä vaiheessa, kun matkasin kohti Helsinkiä. Tuntia ennen koetta olin varma, että joko pyörryn tai oksennan. Mulla oli onneks joku luontaistuotehömppä antistressipilleri ja otetin sellaisen tuntia ennen koetta. Mulla oli samanmoinen pilleri viime vuonnakin, en kyl vakaasti usko, että siitä on varsinaista apua, mut ehkä se riittää, että luulen niin. :D Äiti saattoi mut siihen salin ovelle ja juttelin siinä sitten parin muun kanssa ennen koetta.

Menin saliin ekojen joukossa, koska halusin päästä mahdollisimman eteen istumaan, ettei tarvitsisi katsoa muiden työskentelyä. Ohjeiden anto tuntui kestävän tuskastuttavan kauan... Selasin ihan ensimmäisen koko kokeen läpi, jotta saisi edes vähän kuvaa siitä, mitä se on oikein syönyt. Alkoi melkein naurattaa, kun huomasin loogisen päättelyn tehtävät siellä, että ei voi olla totta! Onneks oltiin just ton tyyppisiä harjoiteltu kaverin kanssa. :)

kuva täältä

Lähdin liikkeelle matikasta. Matikan osuus oli onneksi samoilla linjoilla viime vuoden kanssa ja tehtävänannot olivat selkeitä. Taisin tehdä eka tehtävän järjestyksessä bca. Eka jumituin siihen, että enhän mä voi laskea mitään koko aineiston pohjalta, kun aineistossa oli annettu vain 40 tilastoyksikköä! Tajusin kuitenkin, että tarvittavat arvot löytyivät kaikki siitä taulukosta. :) Ykköstehtävä meni loppujen lopuksi aika nopeesti ja kivuttomasti ja sain siitä paljon puhtia muuhun kokeeseen. Ainoa kummastusta herättä juttu oli se, että joka kohdassa piti arvioida p-arvoja. Aika mielenkiintointoista.

Ykköstehtävän jälkeen tein ensimmäisen artikkeliosuuden. Mua harmitti, kun autismista oli niin vähän kysymyksiä. :( Monivalinnat oli musta välillä tosi haastavia, erityisesti menin filosofian tehtävän ja sen jonkun intentionaalisuustehtävän kanssa solmuun. Ekan 15 monivalinnan jälkeen palasin tekemään matikan kakkostehtävää. Ensimmäinen fiilis oli, että eieiei näitä "käytä ja sovella tätä uutta kivaa kaavaa"-tehtäviä! Jouduin kyllä muutaman hetken tankkaamaan tehtävän aineistoa ja lopulta laskin eka ensimmäisen tehtävän. Sen jälkeen aloin kylmästi vain kokeilla sitä kaavaa, että saanko sieltä mitään järkevää ulos. Sain kuitenkin myös kakkostehtävän laskettua kokonaan ja mielestäni ihan järkevin vastauksin.

penkkareista

Väänsin loput monivalinnat kerralla loppuun, koska tiesin loogisen päättelyn kummittelevan vielä lopussa. Tykkäsin kyllä niistä "vaurio alueella MT/V5 aiheuttaa tämän"-tehtävistä, koska olin just ne jutut opetellu. :) Soveltavat tehtävät ja työmuistiosuudet oli vaikeita, mutta tiesin jo alunperin olevani heikoilla työmuistin suhteen. Toivon nyt vaan, etten sössinyt artikkeliosuutta pahemmin! Looginen päättelykin sujui yllättävän helposti ja hyvin, onneksi oli tullut harjoiteltua sitä ja tehtäviä oli vain muutama.

Pääsin jossain vaiheessa jopa melkein flow-tilaan, kun laskut sujuivat kuin itsestään ja en keskittynyt muihin ympärillä. Ajankäytön suhteenkaan ei ollut ongelmia. Ehdin tarkistaa matikan ja palata miettimään vaikeita artikkelikysymyksiä ja lopuksi vielä arvailin kognitiotieteen kysymyksiä. Eli kaiken kaikkiaan mulle jäi tosi hyvä ja luottavainen mieli! Erityisen iloinen oon tosta matikasta, puhuttiin jo kaverin kanssa siitä ja oltiin tehty kaikki samalla tavalla. :) Onkohan sitä jo päätetty, millon tulokset julkaistaan?

kuva täältä


Nyt mulla on sellainen fiilis, että tänä vuonna nappaa, ellen mokannut artikkeleita tosi pahasti! Ymmärsin, että 1a ja kakkostehtävä oli monille haastavia, ainakin mitä näki lopuksi, että monet olivat jättäneet vastaamatta 1a:han ja kuulin, että kakkonen oli vaikea. Näillä fiiliksillä mennään ja toivottavasti heinäkuussa tulis se ihanan paksu kirje. :) Miten teillä meni kokeet ja mitä mieltä olitte kokeesta?

Ps. En lähde täällä spekuloimaan ollenkaan sitä, mitä sain vastaukseksi mihinkin tehtävään, koska se on vaan ahdistavaa ja suosittelen, että älkää tekään lähtekö siihen hommaan. Menee vaan oma fiilis pilalle. Nyt se on ohi ja voi ottaa vähän rennommin! Blogi jatkaa pyörimistään myös kesällä psykan ympärillä, kun on vielä sosiaalipsykan pääsykokeet ja avoimen juttuja ainakin kesäkuun loppuun ja sitten tuleekin jo tulokset. :)


Voittajafiiliksin,
Embe

25 kommenttia:

 1. kuulostaa kaikin puolin tosi hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Voi, olen niin onnellinen puolestasi :-)! Itsekin olin tänään vääntämässä koetta, lähinnä vain katsastamassa tilannetta, kun ei ole lukemiseen energia riittänyt kirjoitusten jälkeen... Loogiset päättelyt olivat minusta helppoja. Matikka kaikkea muuta kuin sitä, ei kyllä paljon pitkän matikan tilastokurssilla pärjännyt :-D Joka tapauksessa, ihanaa, että sinulla tuntui menneen hyvin! Jaksaa itsekin painaa ensi vuoden kokeisiin oikein kunnolla, kun huomaa, että ahkeruus todella palkitaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oon kanssa kuullut, että jopa pitkän tilaston kurssi ei oo mitään verrattuna HoloPulkkiin. :D Mut hyvä juttu, että kävit ees katsomassa, niin sait varmasti jotain tuntumaa kokeeseen ja tilanteeseen. :) Nyt sitten jännitellään pari kuukautta!

   Poista
 3. Hei nytku mainitsit tosta v5 alueesta, niin itse hämmennyin kokeessa kun olin ja olen edelleen 99% varma että vaurio sillä liittyy akinetopsiaan, mutta sellaista vaihtoehtoa ei ollut. Oliko siinä joku mysteeri jota en kokeessa tajunnut vai liekö virhe? Mitä itse laitoit?

  VastaaPoista
 4. ^Ihmettelin itse samaa! Mielestän V5/MT liittyi akinetopsiaan,eli vaikeuteen havaita liikkeitä. Vastasin siihen sitten muistaakseni akromatopsian, mikähän juju kysymyksessä mahtoi olla. :/

  VastaaPoista
 5. Siihempä se liittyy ainakin artikkelien mukaan. V5 alue käsittelee kuitenkin tietoa liikkeistä, joten sen takia mun mielestä paras vaihtoehto siihen annetuista oli optinen ataksia. Siinähän on kyse kyvyttömyydestä tarttua näkeemänsä esineeseen, mikä mun logiikan mukaan viittaa liikkeeseen. :D Saatan kyllä olla väärässä ja tehtävässä voi olla kämmi, mutta annetuista vaihtoehdoista toi oli mun mielestä paras.

  VastaaPoista
 6. Heippa! Miten sä laskit sen 2 tehtävän kolmannen kohdan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli 2b:n? :D Hmm, kun muistaisi vielä millainen se oli. Ai niin, saa yli 250 pistettä? Käytin hyväksi binomi- ja normaalijakauman yhteyttä, laskin uudella annetulla kaavalla kokonaispistemäärän odotusarvon ja varianssin, jonka jälkeen laskin ihan todennäköisyyden käyttäen normaalijakaumaa. :) Jotenkin noin muistaakseni.

   Poista
  2. Moikka! (en oo siis sama henkilö ku kysy tän kysymyksen). Mä laskin kans tolleen, mut en käyttäny sitä uutta hajontaa :/ Ehkä sais jotain hajapisteitä! =D Mitä saitte muuten uudeks hajonnaks? Mä en oo todellakaan pyöritelly noit kaavoja mut sain 6,07 :D Tais mennä kyl vähän ohi!

   Laskitteko muuten 1a:ssa x-2 testin, b:ssä riippumattomien otosten keskiarvojen vertailu t-testillä ja c kohdassa spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimen? :)

   Poista
  3. Päivää! Kyl mä uskon, että saat osapisteitä siitä, kun oot ollu ees kärryillä siitä, mitä haetaan. :) Mä taisin saada siinä 2b:ssä hajonnaks 15, mutta satavarmaks en uskalla sanoo. Mä laskin myös ykköstehtävän noilla laskuilla. :)

   Poista
  4. Oisko toi 15 hajonta voinu olla tehtävässä 2c? Ainakin ite sain 2b:n hajonnaksi 6.

   Poista
  5. Juurikin näin! Kokeessa oli 2a, joissa oli kohdat i ja ii ja sit oli se b-kohta. Ei oikeen kommunikaatio pelannu näköjään. :D Mutta joo kakkosen viimeiseen tehtävään sain hajonnaksi 15. :)

   Poista
  6. Mitä te saitte siinä 2 a:ssa? :)

   Poista
  7. Laskin itse ensin todennäköisyyden et yks ihminen saa väh 8p. Oisko ollu joku 0,8413? ja sit laskin sen että viidestä henkilöstä vähintään neljä binomijakauman avulla silleen et p = 0,8413 ja P(väh. 4 ) --> P(X =4) + P(X=5). Saiks joku muukin tällaista? <=)

   Poista
  8. Noin se 2a(i) varmaan olisi kuulunut tehdäkin, eli X ~ Bin(5;0,8413) ja siitä näyttäisi sitten tulevan P(X=4) + P(X=5) = 0.8190.

   Poista
 7. Siinähän oli aiheeseen liittyen neljä kysymystä (ei peräkkäin, vaan ärsyttävästi ripoteltuna pitkin tehtävää), joissa oli kussakin oma alueensa (ehkä V1,V4,V5 ja ventraalijuoste) mutta samat vastausvaihtoehdot (ehkä näkökenttäpuutokset,akromatopsia,optinen ataksia ja agnosia). Vastasitko kaikkiin tasan yhdellä vaihtoehdolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin oli. Menin ite eka sekaisin, kun katoin, että kaks oli samaa, kun luin nopeasti. :D Vastasin kaikkiin niihin vain yhdellä vaihtoehdolla ja muistaakseni näin: V1-sokeannäön näkökenttäpuutokset, V4-akromatopsia, V5-optinen ataksia ja ventraalijuoste-agnosia.

   Poista
  2. Samat mulla! Eli ehkä ainakin 4/35 oikein =)

   Poista
  3. Pidetään peukkuja, että ollaan oltu oikeessa. :)

   Poista
 8. Moikka! :) Tosi kiva kuulla että sun koe meni hyvin! Tietääkö joku muuten että tuleeko oikeat vastaukset nettiin ennen ku tulokset tulee? Halusin niiiin tietää että saiko oikeita vastauksia! :D En tiiä miten pitää kestää 2kk! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua kommentteja tulvii sitä mukaa, mitä ehdin edellisen vastaamaan! :D Mun mielestä viime vuonna ainakin oikeat ratkaisut tuli vasta joskus syksyllä nettiin. Ja niinpä, pitäis muka 2kk kärvistellä. :D

   Poista
 9. Koesalin edessä luki, että ratkaisuehdotuksia käsitellään 19.7. luentotilaisuudessa yliopistolla, 15.7.-> omat vastaukset on nähtävissä valintatoimistossa, ja 10 eurolla voi saada kopion vastauksistaan. Kokeet ovat nähtävissä elokuulle, en muista päivämäärää. Itse suoriuduin melko hyvin, mutta en tarpeeksi hyvin, jos tänä vuonna ei ole poikkeuksellisen heikko taso koesuorituksissa. Ensi vuonna uusiksi ja oikeasti hyvin :) Mahdollisimman rentoa odottelua kaikille ja onnittelut heille, jotka saavat tänä vuonna opiskelupaikan! Muille tsemppiä, jos motivaatiota, mielenkiintoa ja alustavia valmiuksia yhä löytyy ensi vuonna, niin uudestaan vaan kokeisiin. Siellä tavataan ja onnistutaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tästä tiedosta! =) Toivottavasti suorituksesi kuitenkin riittää tänä vuonna!

   Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)