Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

torstai 26. toukokuuta 2016

Elämää pääsykokeiden jälkeen

Heippa kaikille pitkästä aikaa! Mun piti jo ajat sitten kirjoitella siitä, miten viettää aikaa pääsykokeiden jälkeen, mutta sitten tuli ties mitä kouluhommia, järjestöpuuhia ja Prahan matka tähän väliin. :D Kirjoittelen siis nyt tästä aiheesta, vaikka pääsykokeista on kulunutkin jo kaksi viikkoa.

Tulokset pääsykokeista tulevat siis 1.7.2016 Opintopolkuun. Kutsu Turun soveltuvuuskokeisiin tulee sähköpostitse 6.6.2016. Aika pitkän ajan saa siis jännittää vielä tuloksia! Monet sanovat, että pääsykokeiden jälkeen on kummallisen tyhjä olo, kun ei tarvitse lukea ja ei oikein tiedä, miten sitä aikansa käyttää. Tällöin on siis oikein hyvää aikaa tehdä kaikkia niitä kivoja asioita, joita ei pääsykoeurakan aikana voinut tehdä! Mä olin esimerkiksi ihan riemuissani, kun pystyin kuuntelemaan autossa musiikkia eikä tarvinnut kuunnella omaa ääntään lukemassa artikkeleita ääneen. :D Oli vaan jotenkin uskomattoman hienoa vain ajaa autoa, kuunnella hyvää musaa ja ihailla auringonpaistetta. Pienestä sitä ihminen tuleekin iloiseksi.

Mun ensimmäinen ajatus siis olisi tehdä jotain kivaa. Itse ainakin kaipaan nytkin opiskellessa sitä, että voisi lukea jotain fiktiivistä kirjallisuutta. Se voi olla pääsykokeiden jälkeen tosi rentouttavaa lukea jotain lohikäärmefantasiaa tai mistä ikinä tykkääkään ilman huonoa omaa tuntoa. :) Tartu siis kivaan kirjaan ja kuuntele mukavaa musiikkia! Vaikka pääsykokeiden unohtaminen ja niiden ajattelemisen välttäminen voi tuntua haastavalta, niin puuhailemalla kivojen asioiden parissa saa loppujen lopuksi aika hyvin ajatukset muualle. :)

Jos kuitenkin on sellainen fiilis, että koe meni totaalisesti penkin alle, niin voi tutkia vähän avoimen yliopiston opinto-oppaista psykan/tilastotieteen/muun kivan aineen kursseja kesälle tai syksylle, varsinkin jos suunnittelee toista hakukertaa. Mä olin ekalla kerralla miettinyt tosi hyvin valmiiksi kaikki avoimen syksyn kurssit varmuuden vuoksi, kun tulokset tulivat. Vaikka tuntuisikin siltä, että pitäisi heti palata pääsykoekirjan pariin, niin älkää missään nimessä tehkö sitä! Pääsykoekevät on ollut kaikin puolin rankka, joten mitään lukuhommia ei kannata ennen syksyä aloittaa. Mä hölmönä aloittelin vähän turhan kovalla tahdilla pääsykokeiden jälkeen ja olin jo lokakuussa ihan puhki. Ei mitään järkeä! Kannattaa antaa itselleen kunnolla aikaa palautua luku-urakasta ennen kuin aloittaa mahdollista uutta urakkaa.

En tiedä, onko mulla muita sen kummallisempia neuvoja/ajatuksia pääsykokeiden jälkeisestä elämästä. :D Mulla alkoi itsellä työt kumpanakin vuonna kokeiden jälkeen, joten ne sai ajatukset aika tehokkaasti muualle. Suosittelen siis vahvasti keksimään täysin jotain muuta ajanvietettä kuin opiskelua, koska sitä ehtii kyllä harrastaa ihan tarpeeksi sitten yliopistossa. Ottakaa siis kesä rennosti ja nauttikaa auringosta, harrastuksista, kavereista ja hyvästä ruuasta! ^.^

Blogi (ja minä) pyörii kesänkin aikana, joten jääkää ihmeessä seuraamaan jos mun kesäopinnot, -työt ja gradun kanssa taisteleminen kiinnostaa. Vastailen kommentteihin ja sähköpostiin myös kesän aikana!

Matkasta toipuen,
Embe

45 kommenttia:

  1. Sanoisin tuosta uudelle lukukierrokselle lähtemisestä että ei kannata aloittaa kirjan lukemista alusta. Niinhän Embe teki ja tuskaili kun suurin motivaatiopiikki meni pylväsdiagrammien tankkaamiseen.

    Jos kirjan on lukenut kohtalaisesti jo edellisiin pääsykokeisiin - kuten sopii odottaakin - kannattaa uusintakierros aloittaa niistä epäselviksi jääneistä asioista, jatkaa sitä edellistä lukukertaa uuden alun sijasta. Joka tapauksessahan kirja pitää lukea useampaan kertaan ja ne helpommat asiat ehtii kerrata vielä moneen kertaan. Niitä voi lukea vaikka välipalana kun pää tuntuu räjähtävän vaikeita asioita.

    Kokeisiin lukemisen epäonnistumiskohta - oli se sitten lukion tai yliopiston kurssikoe tai yo-kirjoitukset tai pääsykokeet - on se, että keskittyy (vain) kivojen asioiden lukemiseen. Se on oikeasti lykkäämistä ja itsepetosta: tuntee lukevansa, mutta lukee sellaisia asioita, jotka jo osaa tai joista ei vaan ole hyötyä edessä olevassa koitoksessa. Ihan sama kuin viikkosiivouksen sijasta päättäisi järjestää kirjahyllynsä kirjat aakkosjärjestykseen. Kirjahylly tulee siistin näköiseksi, mutta yleistä siisteystasoa se ei edistä.

    Avointa suosittelen minäkin. Siellä voi lukea perusopintojen ja tilastopläjäyksen lisäksi myös jotain muuta, jonka voi sitten lykätä toiseksi sivuaineeksi. Sehän voi olla vaikka kasvatustiedettä tai erityispedagogiikkaa tai muuta psykologiaa sivuavaa aihetta. Vaikka noin 1000 euroa avoimeen sijoitettuna kuulostaa paljolta/on iso raha, sen saa takaisin nopeammalla valmistumisella. Näin ollen se tonnin sijoitus nyt poikii tulevaisuudessa esim. 30 tonnia palkkatuloja. Eikä ainakaan vielä ole tutkinnoissa ylärajaa opintopisteissä, joten yksi luettu sivuaine ei estä lukemasta jotain toista, jos kiinnostava aine löytyy myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Hei! Mikäli kyllästyn pääsykoeurakkaan, olen miettinyt sellaista vaihtoehtoa että menisin Helsinkiin opiskelemaan tilastotiedettä. (Pääsisin sinne suoraan papereilla, koska kirjoitin E pitkästä matiikasta) Onko enää mahdollista kandivaiheen jälkeen vaihtaa tilastotieteestä psykologiaan? Olen kuullut että se on ainakin ollut mahdollista? Onko se vaikeaa ja onko halukkaita pääaineen vaihtajia paljon yleensä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Tänä vuonna oli ekaa kertaa muistaakseni kolmen paikan kiintiö tilastotieteen kandeille, jotka pääsevät suoraan papereilla psykan maisterivaiheeseen. En siis osaa sanoa, onko hakijoita ollut paljon. :) Käytännössä homma menisi niin, että luet tilastotieteestä kandiksi asti ja siinä samalla psykan perus- ja aineopinnot ennen hakeutumista psykan maisterivaiheeseen. Mun mielestä sun plan B kuulostaa oikein hyvältä, koska usein maisterifuksit joutuvat lukemaan ekan vuoden melkein pelkkiä metodiopintoja, kun niitä ei heidän aiemmissa opinnoissa ole ollut. Tilaston opinnot antaisi oikein hyvän pohjan hyppäämiseen suoraan maisterivaiheeseen, koska psykan kandivaiheen opinnoissa on myös paljon tilaston opintoja, niin sulle ehtisi myös rakentua tärkeää metodipohjaa ennen ammattikäytännön kursseja. :)

      Poista
    2. Mene sitten valtsikan puolelle, matikan laitoksen tilastotiede ei varsinaisesti valmenna psykan pääsykokeisiin vaan siellä integroidaan ahkerasti, naputellaan SPSS:n sijasta R:ää eikä tiedetä mitään mistään kyselytutkimuksista.

      Huomaa myös, että psykologia on Helsingissä rajoitettu sivuaine: sitä ei pääse lukemaan kuin parista pääaineesta sivuaineena, loput hakevat sivuaineoikeutta sen samaisen varsinaisen pääsykokeen kautta. Hätä ei silti ole tämän näköinen: tilastotieteen pääaineopiskelijoille tuli kuluvana lukuvuonna 5 opiskelijan sivuainekiintiö psykologiaan! Ei ole väliä onko valtsikassa vai matikalla eikä ole pääsykoetta.

      "Valinnassa noudatetaan seuraavaa valintaperustetta:
      Opintojen aloitusvuosi ja tutkintoon suoritettujen opintopisteiden kokonaismäärä (sivuaineen tulee mahtua minimitutkintoon ja se pitää pystyä suorittamaan niin etteivät opinnot sen vuoksi veny).

      Mikäli hakijoita on enemmän kuin paikkoja, lisäkriteerinä käytetään opintomenestystä."

      Avoimen kautta saa toki lukea psykologian perusopinnot kuka vaan. Ne tarjotaan yliopiston opiskelijoille ilmaisena joka kesä sekä puoleen hintaan lukukausien aikana. Aineopintoihin on vaatimuksena vähintään hyvät tiedot perusopinnoista sekä pohjatietokoe.

      Poista
  3. Mulla olisi kysymys. Olen käynyt pari vuotta sitten "katsomassa" psykologian pääsykokeita, enkä ole vielä oikein päättänyt haluanko hakea kunnolla. Ala kiinnostaa kyllä kovasti, mutta olen miettinyt seuraavaa: olen ollut vakavan masennuksen vuoksi kaksi kertaa psykiatrisella osastolla eli mielisairaalassa kolmisen kuukautta molemmilla kerroilla. Sen lisäksi olen tietysti syönyt lääkkeitä ja käynyt terapiassa, yhteensä n. viimeisen viiden vuoden ajan. Nyt olen 23. Lääkkeitä + terapiaa jatkan edelleen. Jos ei miettisi edes sitä että onko minun järkeä alkaa tällä historialla psykologiksi niin miten tämä menee käytännössä- jos pääsisin ja valmistuisin psykologiksi niin onko alalla työtä jossa ei varsinaisesti olla ihmisten auttamisen kanssa tekemisissä, siis kliinisenä psykologina? En nimittäin ole yhtään kiinnostunut terapoimaan muita ihmisiä. Entä miten työhaastattelu tai työhöntulotarkastus, täytyykö niissä kertoa terveyshistoriastaan ja jos niin mahtaako työnsaanti olla mahdotonta tällä historialla? En haluaisi opiskella vuosikausia ja huomata ettei työnsaanti ole edes mahdollista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Komppaan vahvasti anoa, joka jo vastasi kysymykseesi. :) Aiempi mielenterveyshistoria ei todellakaan ole mikään este psykalle hakeutumiselle, eikä siitä tarvitse kertoa kenellekään esim. soveltuvuuskokeissa tai työhaastattelussa. Tärkeintä mun mielestä on se, että olet itse sinut omien kokemustesi kanssa. :) Tiedän muutamia hyviä ja päteviä opiskelijoita, jotka ovat käyneet ennen opintoja tai opintojen aikana itsekin terapiassa ja mielesäni se antaa ehkä enemmän voimavaroja ja työkaluja tulevaan ammattiin.

      Psykologia on onneksi todella monipuolinen ala, joten töitä löytyy kliinisen työn ulkopuolelta kasvavissa määrin. Esimerkiksi juuri anon mainitsemat työt henkilöarvioinnin puolella tai tutkimuksen parissa ovat hyviä vaihtoehtoja. Mulle tulee mieleen myös esimerkiksi neuropsykologinen kuntoutus, urheilupsykologia, ammatinvalinta, lastensuojelu, opettaminen yms... Ei "terapeuttisen" työn lisäksi on paljon muita sovellusaloja, joista valita! :)

      Opiskelu on kyllä rankkaa ja vaatii paljon energiaa ja voimavaroja, mutta onneksi täällä voi opiskella aika vaapaasti omaan tahtiin. :) Kannattaa jutella sun suunnitelmista myös terapeuttisi kanssa, koska hän tietää tilanteesi kuitenkin paremmin, mutta veikkaisin vahvasti hänen olevan samoilla linjoilla! Mun mielestä omat kokemukset pulmista mielenterveyden kanssa antaa varmasti paljon näkökulmaa opiskeltaviin asioihin. :)

      Poista
  4. Hei!

    En ole Embe, mutta vastaan kuitenkin. Historiasi ei missään tapauksessa ole este psykologin uralle. Meistä jokaisella on historiamme ja ihmisen elämään kuuluvat myös vähemmän valoisat puolet. Missään työhaastattelussa ei myöskään tällaisia henkilökohtaisia asioita tulla kysymään, eikä niistä ole tarpeen kertoa.

    Psykologin työssä on sovellusalueita, joissa asiakastyö ei ole ns. kliinistä työtä, esimerkiksi HR-puolella soveltuvuustestaus tai sitten ihan tutkijan ura. Mielestäni sinun ei siis tarvitse omaa mielenterveyshistoriaasi pelätä, hävetä tai arastella. Kuulostaa siltä, että olet toipumisen tiellä joka tapauksessa. Ja vaikka ihmisellä ei mitään mielenterveyden ongelmia olisi ollutkaan, ei mikään takaa, etteikö niitä voisi tulla vaikka kesken uran. Ei silloinkaan ole tarvetta lyödä hanskoja tiskiin ja lopettaa elämistä.

    Eli rohkeasti vain miettimään, mikä sinua kiinnostaa ja miksi.

    VastaaPoista
  5. Kutsut Turun soveltuvuuskokeisiin tulevat vasta 7., eivät 6. päivä :) Tämä tiedoksi muille lukijoille.

    VastaaPoista
  6. Pääsykokeessa se luki ilmoitustaululla ainakin omassa salissani Turussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa outoa :o Helsingissä kaikissa saleissa luki, että 6.6. No, kaipa ne Turussa tietää paremmin. Kiitos tiedosta :)

      Poista
  7. Turun yliopiston hakuoppaassa lukee, että kutsut soveltuvuuskokeisiin tulevat viikolla 23. Onko siis varmuutta, että ne tulevat juuri maanantaina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turun yliopistossa taululla luki (siis ennen kokeen alkua näytetyissä dioissa), että kutsut tulevat 7.7. eli TIISTAINA. Itse luottaisin tähän :)

      Poista
  8. Onko kellekkään tullut vielä kutsua?

    VastaaPoista
  9. Yliopistolle voisi soittaa ja varmistaa asian

    VastaaPoista
  10. Voisko joku kutsun saanut huutaa hep sitten kun se on tapahtunut? :)

    VastaaPoista
  11. Kauhee kuumotus miksei sitä sähköpostia voi jo lähettää!! :D vai onko jollekin tullut jo?

    VastaaPoista
  12. Niinpa! Käyn päivittää koko ajan postilaatikkoa

    VastaaPoista
  13. Aaa en voi muuta sanoo kun että tulisin kyllä hulluks ilman tätä blogia ja sitä että on ees joitain muitakin ihmisiä jakamassa mun paniikin...:D (ei sillä, etten jo pikkuhiljaa alkaisi tulla tän jännityksen kans muutenkin). Ei siis tuloksia vielä tääläkään..

    VastaaPoista
  14. Pelottaa et ne jotka on saanut, on jotain saanut. Tuleeko kaikille viesti vaikka ei pääsekään vai vaan kutsutuille?

    VastaaPoista
  15. Ilmeisesti vaan kutsutuille tulee sähköposti. Siksi kärkyn täällä koko ajan josko joku laittais jotain! Tietää milloin voi lopettaa odottelun...

    VastaaPoista
  16. Mutta aa raivostuttavaa että se on näin ympäripyöreesti kerrottu että millon tieto tulee.. Muista en tiiä, mutta esim okl:ään, minne kaveri haki, kerrottiin tietty päivä ja tietty kellonaika jolloin kaikki saa tiedon soveltuvuus kokeesta. Tällanen epätietoisuus on kidutusta :D

    VastaaPoista
  17. Niin on. Viime vuonna vielä terotettiin, että vaan hyväksytyille tulee sähköposti ja sitten lähettivätkin kaikille. Sydän hyppäsi kurkkuun viestin nähtyäni, ja sitten "et päässyt" :D

    VastaaPoista
  18. Nyt napsahti ainakin tänne kutsu.

    VastaaPoista
  19. Mulle tuli kutsu myös!

    VastaaPoista
  20. Mulle myös. Tsemppiä kaikille päässeille ja ei päässeille, ja suuuuuren suuri halaus ja kiitos Embelle nyt tässä vaiheessa. :)

    VastaaPoista
  21. Ah no mulle ei sitten taas ole tullut.

    VastaaPoista
  22. Mullekin tuli kutsu!

    VastaaPoista
  23. Mulle ei tullut kutsua. Nyt sitten odottelen, että tulisi viesti "...pisteesi eivät valitettavasti riittäneet...". Sitä en usko, että pääsisin Helsinkiin, joka oli mulla ykkösenä. Ärsyttää, että pitää odottaa heinäkuulle, ennen kuin ne kertovat pisteet, jotka ovat jo nyt tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuleeko hylätyillekin joku viesti asiasta?

      Poista
    2. Ymmärsin, että viime vuonna olisi tullut. Mutta saattaahan olla, että nyt ei tulekaan, kun ei ole vieläkään tullut.

      Poista
    3. viime vuonna tuli koska kutsujen lähettäminen lykkääntyi päivällä, teknisiä ongelmia. selkeyden vuoksi lähettivät kaikille jotain.

      Poista
  24. Ei kutsua eli ei opiskelupaikkaa tänä vuonna koska pisteet ei varmasti riitä Tre/Hki.. Onnittelut kuitenkin kaikille kutsun saaneille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, onnittelut täältäkin. Sen verran viheliäinen oli koe (sekä luku-urakka, ainakin mulla), että olette todella kutsunne ansainneet :)

      Poista
  25. Ei kutsua, tre ykkösenä ja tku kakkosena. Koe meni suht hyvin eli nyt vaan täytyy toivoo parasta...

    VastaaPoista
  26. Täälläkin Tre ekana, Turku toisena mutta aikalailla toivo meni jo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hki ekana, sit turku ja sit tre. tre vielä mahdollinen jossain utopistisessa teoriassa, mutta kylläpä luovutin nyt jo

      Poista
  27. Hmm. Entä jos on valinnut järjestyksessä hki, tre ja tku, onko mahollista päästä helsinkiin tai tampereelle, jos ei saanut kutsua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos, et saanut kutsua, niin joko pääsit Helsinkiin tai Tampereelle tahi sitten jäit rannalle.

      Poista
  28. Jaa no täytyy vaan toivoo parasta.

    VastaaPoista
  29. Onko kukaan soittanut Turkuun ja kysyny pisteitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä häh saisko ne kysyä jo tässä vaiheessa?

      Poista
    2. Viimeks muistaakseni kysyin. Ei ne ehkä viitti kiusata ja jättää kertomatta jos on selvää ettei päässy,tiedossahan ne kuitenkin jo on.

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)