Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

maanantai 9. toukokuuta 2016

Tsempit huomiselle!

Heippa kaikille! Nyt alkaa olla varmaan monella jo jännitystä ilmassa. :) Vai millaiset fiilikset teillä on huomisesta? Mulla oli ekalla ja varsinkin tokalla hakukerralla tosi omituiset olot ja fiilikset vaihteli laidasta laitaan varmaan sata kertaa päivän aikana. Erityisesti koeaamuna mua jännitti, ahdisti, itketti, oksetti ja tuntui, että pyörryn. Se on ihan normaalia onneksi! Tää on kuitenkin monellekin teistä tosi iso koitos ja on todellakin ok olla vikat päivät ja kokeen jälkeenkin tosi sekalaisin fiiliksin. Ajattelin nyt kerätä alle vielä viime hetken vinkkejä tähän päivään ja huomiseen koetilanteeseen liittyen.


Mitä tehdä tänään?

 • Älä lue enää tänään, älä edes kertaa! Viime hetken lukemiset ainakin mun mielestä aiheuttaa vaan paniikkia ja pahaa mieltä. Koita mielummin keskittyä rentoutumiseen (niin paljon kuin suinkin mahdollista) ja tehdä jotain mukavaa tänään. :) Suoriutuminen kokeessa on myös tosi paljon kiinni siitä olotilasta, mikä sulla on ennen saliin astumista ja kokeen aikana. Jännittää toki saa vaikka kuinka paljon! Tänään kannattaa siis panostaa siihen hyvää fiilikseen.
 • Tee mielikuvaharjoituksia koetilanteesta. Käy mielessäsi läpi huomenna koko päivä aamusta alkaen, esim. mitä aiot syödä aamulla, mitä teet ennen koetta (et ainakaan lue), millä menet kokeeseen, mitä kokeessa tapahtuu ja mitä teet kokeen jälkeen yms. Mua ainakin auttoi jännitykseen tosi paljon se, että olin "valmistautunut" koko päivään etukäteen. Mietin kaikki eväät, bussit, kirjoitusvälineet ja sen sellaiset etukäteen. Keskity erityisesti siihen, miltä susta tuntuu kävellä sinne saliin ja odottaa lupaa kääntää koepaperit. Mieti myös etukäteen, miten toimit jos aluksi tuntuu siltä, ettei homma lähde oikein käyntiin (been there done that). Käy siis läpi ajatuksella ihan kaikki jutut, mitä huomenna voi tulla vastaan! Näin vähennät ainakin mun mielestä aika paljon stressiä siitä jos tulee vastaan jotain yllättäviä tilanteita.
 • Puhu huomisesta ja kokeesta. Pääsykoe on tosi iso juttu ja ainakin mulle yks elämän jännitävämpiä hetkiä. Mun mielestä on tosi tärkeä puhua kavereille/perheelle niistä fiiliksistä, mitä se herättää. On ihan ok sanoa, että pelottaa ja tuntee epävarmuutta. Läheisiltä voi hyvinkin saada uutta näkökulmaa huomiseen ja omaan osaamiseen!
 • Tee jotain kivaa. Koita tehdä jotain, mikä saa ajatukset pois pääsykokeesta. Käy esimerkiksi leffassa kavereiden kanssa, pidä Netflix-maraton kotona, lue Harry Potteria, soita kitaraa, ihan mitä tahansa! Ei kannata jäädä kotiin vain märehtimään ja välttelemään yksin lukemista. Iso osa kokeesta on myös paineensietokykyä, stressinhallintaa ja nopeiden päätösten tekemistä, joten on tärkeä mennä sinne niin hyvällä fiiliksellä kuin mahdollista. 

Mitä kokeessa tapahtuu?

 • Saavu kokeeseen ajoissa. Vaikka viisi tuntia saattaa tuntua lyhyeltä ajalta, niin se menee ohi yllättävän nopeasti. Mä suosittelisin saapumaan vähintään vartin etukäteen.
 • Kuuntele ohjeet tarkasti. Kaikki olennainen kokeen tekemisestä ja koetilanteesta käydään läpi ennen kokeen aloittamista, joten kuuntele huolellisesti! Jokaisessa salissa on valvojia, joilta voit kysyä jos jokin on epäselvää.
 • Mukaan kokeeseen: henkkarit, kirjoitusvälineet ja eväät. Kokeessa jaetaan kaikki paperit ja laskin valmiiksi paikoille, joten niitä ei oteta itse mukaan. Omalle paikalle saa ottaa vain yllämainitut tavarat ja esim. korvatulpat. Kaikki puhelimet, älykellot, laukut, takit yms. jätetään salin reunoille. Jos sulla on jokin lääkitys tms., mitä tarvitset kokeen aikana, niin kerro siitä valvojalle ja laita lääkepaketti laukkuun päälimmäiseksi, sitä ei valitettavasti saa ottaa paikalle mukaan. Älä vain unohda eväitä, koska ne on supertärkeät suorituksen kannalta! Ota siis mukaan muutakin kuin vesipullo ja banaani, koska niistä tulee vain paha mieli.
 • Puhelin äänettömälle. Aina jonkun puhelin soi tai värisee pääsykokeessa ja se ääni tuntuu kestävän ikuisuuden ja häiritsee keskittymistä. Pidä siis huolta, ettei ainakaan sun puhelin pidä melua kokeen aikana.
 • Vessaan pääsee valvojan saattamana. Nosta tassua pystyyn jos haluat päästä vessaan tai sulla on muuta kysyttävää valvojalta. Kokeeseen liittyviin kysymyksiin valvojat eivät kuitenkaan vastaa, koska kaikki ohjeet löytyvät koevihkosta.
 • Älä keskity muiden suoritukseen. Varsinkin kokeen alussa voi tuntua siltä, että kaikki muut kirjoittavat jo kynä sauhuten ja itsellä päässä ei liiku mitään. Ota mukaan korvatulpat jos tarvitset ja keskity vain siihen omaan suoritukseen ja omaan paperiin. Todennäköisesti muut kirjoittavat vain suttupaperille tai piirtelevät kukkasia.
 • Mistä lähteä liikkeelle? Täytä ihan ekana henkilötiedot. Sen jälkeen suosittelen silmäilemään kokeen läpi, kuinka pitkä se on, millaisia tehtäviä siinä on jne. Koetta ei tarvitse tehdä järjestyksessä, kunhan vastaat vain oikeaan kohtaan vastauslomakkeessa. Kannattaa tehdä eka tehtävä joka tuntuu itselle helpoimmalta tai mielenkiintoisimmalta. Kun on saanut yhdenkin tehtävän tehtyä, niin homma alkaa sujua paljon paremmin. Jos tuntuu, ettei jaksa keskittyä kaikkiin artikkelikysymyksiin yhdellä kertaa, niin voit välissä tehdä vaikka tilaston tehtäviä. Mieti, mikä sulle itselle on paras tapa edetä kokeessa.
 • Lue tehtävänannot huolellisesti. Itse tykkään tehdä niin, että luen varsinaisen kysymyksen esin ja sitten vasta siihen liittyvän materiaalin. Kirjoita ylös suttupaperille tai yliviivaa koepaperista oleelliset tiedot tehtävän ratkaisemisen kannalta. Jännityksen takia voi helposti tulla väärinkäsityksiä, joten siksi kannattaa ehdottomasti lukea tehtävät niin, että varmasti ymmärtää!
 • Suunnittele ajankäyttöäsi. Kun olet silmäillyt kokeen läpi ja saanut ekan tehtävät tehtyä, niin mieti vähän, että miten etenet kokeessa. Esimerkiksi voit päättää, että mihin kellonaikaan mennessä artikkeliosuus on paketissa, ettei sen kanssa joudu kiirehtimään turhaa jos tuntuu, että aika loppuu kesken.
 • Älä huolestu jos et ehdi tehdä kaikkea. Viime vuonna koe oli ylläripitkä ja varmasti suurin osa ei ehtinyt tehdä kaikkia tehtäviä. Älä siis hermoile jos tuntuu, että pari tehtävää jää tekemättä. Mun mielestä kannattaa mielummin tehdä vähemmän tehtäviä loppuun asti kuin jättää kaikki puolitiehen. Jos joudut karsimaan, mitkä tehtävät teet loppuun asti, niin suosittelen keskittymään isompiin laskutehtäviin. Mitä vaativampi/isompi tehtävä, sitä enemmän siitä luulisi saavan pisteitä. En kuitenkaan ole ihan varma, koska pisteytys on aina mysteeri!
 • Kaikki välivaiheet näkyviin. Tilasto-osuutta laskiessa laita aina kaava ja kaikki välivaiheet näkyviin. Jos kokeessa sattuu näppäilyvirhe tai vastaavaa, niin osittain oikein olevista laskuista saa myös pisteitä. 
 • Tarkista! Kokeen lopuksi kannattaa tarkistaa vastaukset ja laskut. Artikkeliosuudessa ei kannata lähteä muuttamaan vastauksia ellei ole ihan satavarma, että on laittanut väärän kohdan. Mä ainakin yleensä tuppaan vaihtamaan oikein vastauksen vääräksi.
 • Näytä kuvalliset henkkarit, kun palautat kokeen ja laita paperit järjestykseen. Koetta palauttaessa ota valmiiksi kuvalliset henkkarit esille ja laita paperit ohjeistuksen mukaiseen järjestykseen. Palautuksen yhteydessä on aina ruuhkaa, joten kärsivällisyyttä, valvojat toimivat niin nopeasti kuin pystyvät. Vaikka koe on päättynyt ja jonotat palautukseen, silti ei saa jutella, vasta salin ulkopuolella.

Muuta

 • Älä tarkista kaavoja ja artikkeleita kokeen jälkeen! Se ei ole mitenkään sun edun mukaista alkaa tarkistelemaan vastauksia heti kokeen jälkeen, siitä tulee vain kurja fiilis. Ei kannata myöskään alkaa miettiä, kuinka paljon pisteitä saa tms.
 • Älä pohdi vastauksia täällä tai kavereiden kanssa. Tästäkin tulee vain paha mieli ja mä poistan kaikki kommentit, joissa keskustellaan vastauksista.
 • Kerro toki itse kokeesta ja siihen liittyvistä fiiliksistä. Teen huomenna postauksen, jonka alle voi kommentoida ja purkaa fiiliksiä itse kokeesta ja koetilanteesta. Keskustelu on enemmän kuin tervetullutta!
 • Yritä olla ajattelematta koetta ennen tuloksia. Tiedän, täm on tosi vaikeaa, mutta hankaloittaa "paluuta arkeen" jos jatkuvasti märehtii omaa suoriutumistaan. Anna kuitenkin fiiliksille aikaa ja pyri ajattelemaan, että annoit kokeessa kaikkesi ja katsot nyt mihin se riittää. :) 
 • Muista, että aina voi hakea uudestaan. Jos on ihan varma, että koe meni totaalisesti penkin alle, niin yritä mielummin ajatella, mitä opit kokeesta ja koetilanteesta sen sijaan, että syyttellisit itseäsi. Erityisesti suoraan lukiosta hakeville (ja muillekin) haluan painottaa, että hylätty tulos ei ole maailmanloppu ja häpeä, vaikka siltä saattaisi tuntuakin. Olet kuitenkin loppujen lopuksi askeleen lähempänä unelman tavoittelua. :)
 • Kysy kommenteissa jos jokin mietityttää. Mä päivystän tänään ahkerasti blogia, joten kommentoikaa alle jos jokin vielä mietityttää koetilanteeseen liittyen!


Lopuksi mä haluaisin vielä toivottaa megalomaanisen mielettömät tsempit kaikille hakijoille! Ootte tehneet ihan huikea työn huomisen eteen. Meette huomenna sinne saliin ja näytätte, mitä kaikkea ootte oppineet ja teette parhaanne siellä. Menkää kokeeseen luottavaisin fiiliksin älkääkä antako kokeen lannistaa teitä. Mä uskon teihin. :)

Ps. Jos kokeen jälkeen Helsingissä haluaa puida face-to-face kokeen aiheuttamia fiiliksiä (mutta ei vastauksia!), niin mut tavoittaa Metsätalolta klo 18, niin voidaan jatkaa siitä vaikka yksille debriefingingin merkeissä. :) Halataan, kun tavataan! Kiitos vielä siitä, että ootte jaksaneet seurata blogia ja kyselleet sekä kommentoineet ahkerasti pitkin vuotta. Blogi jatkuu vielä ensi vuonnakin ja katsotaan, mitä kaikkea silloin keksitään yhdessä!


Valtavin tsemppausterveisin,
Embe

9 kommenttia:

 1. Vähän hassu käytännön kysymys: näytetäänkö henkkarit jo saliin mennessä vai vasta koetta palauttaessa? Entä jos olisinkin mennyt väärään saliin, niin ottaako ne kokeen silti vastaan ;_; Tai jos niillä ei ookaan tietoa, että oot hakenut, saako silti tehdä kokeen?

  Sori, hermoilen ihan hölmöjä juttuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saliin tullessa ei tarvitse näyttää henkkareita. :) Salijako löytyy yliopistojen sivuilta, joten sieltä voi tarkistaa jos on unohtanut! Pääsääntöisesti ne menee sukunimen mukaan. Koe otetaan kyllä vastaan jos on vahingossa eksynyt väärään saliin, mutta pyrkikää kaikin voimin oikeaan, koska se tuottaa muuten valvojille lisähommaa, koska siellä salissa on valmiit nimilistat. Jos oot tehnyt yhteishaun, niin kyllä tieto on varmasti mennyt läpi! :)

   Poista
  2. Kiitos tästäkin tsemppiviestistä! :) Saakohan salissa valita itse istumapaikkansa, vai onko nekin valmiiksi määrätty? -Tuuli

   Poista
  3. Paikan saa valita. :) Kunhan menee sellaiselle paikalle, johon on etukäteen laitettu paperit!

   Poista
 2. Onnea ja tsemppiä kaikille! Mua jännittää hirveesti teidän puolesta, vaikka itse olen vielä lukion toisella :) Kyllä se hyvin menee!

  VastaaPoista
 3. Täällä ainakin yks semmonen joka istui kokeessa melkein nauraen viime vuonna (koska 1. tehtävä). Mulla oli kokeen lopussa melkeen luovuttanut fiilis, koska tuntui ettei oma suoritus vois millään riittää sisälle pääsyyn. Kokeen jälkeen eka kommentti tais olla aika suoraan lainaten, että "ens vuonna uudestaan". Mutta täällä ollaan, vuos opiskeltu Turussa omaa alaa :) Eli jos se jotain tsemppaa, niin ei haittaa vaikka tuntuu kokeen jälkeen että meni aivan surkeesti. Jos käy tuuri, niin ne loput pari tuhatta hakijaa on suakin huonompia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et tiedäkkään kuinka paljon tää kommentti toi toivoa!! Kiitos :D

   Poista
 4. Hei, saako sinne kokeeseen ottaa buranaa mukaan, vai pitääkö vaan kärsiä, jos sattuu vaikka menkkakivut yllättämään? D: (kiitos tsempeistä ja muutenkin tästä blogista!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, et se on ok jos ottaa tiekkö palan sitä lääkelevyä mukaan. Koko paketti voi ennemminkin olla ongelma. :D

   Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)