Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

torstai 5. marraskuuta 2015

Psykologian pääsykokeet 2016

Heippati hei! Opintopolussa on nyt julkaistu uudet valintakoevaatimukset Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun. Superjänskää on se, että pääsykoekirja on vaihtunut!! Nyt kolme tilastoystäväämme ovat yhdistäneet voimansa ja julkaisseet uuden opuksen teidän kaikkien iloksi ja riemuksi. Laitan tähän alle kootusti tärkeimmät päivämäärät ja vaatimukset:

Valintakoevaatimukset

  • Nummenmaa, L. Holopainen, M. & Pulkkinen, P. 2014. Tilastollisten menetelmien perusteet. (1. painos, Sanoma Pro Oy.)
  • Tilaston lisämatsku (sisältää mm. ratkaisuja psykan ja kognitiotieteen vanhoihin pääsykokeisiin) Materiaali julkaistaan torstaina 14.1.2016 kello 9.00 yliopistojen nettisivuilla.
  • Paavilainen, P. Psykologian tutkimustyöopas. (1.-2. painos, Edita.) Luvut 1-4.
  • Materiaali (eli se suomenkielinen artikkelikokoelma), julkaistaan torstaina 31.3.2016 kello 9.00 yliopistojen nettisivuilla.
Itse koe on 10.5.2016 klo 12-17 Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Huomatkaa vaatimuksista myös se, että tuosta uudesta opuksesta (joka on sisällysluetteloltaan kuulemma samanlainen kuin vanha the original HoloPulkki) tulee kaikki luvut eli myös ne aikasarjat, jota ei ole aikaisemmin ollut vaatimuksena. Jännittävää on myös se, että matsku julkaistaan noin viikkoa aikaisemmin kuin yleensä eli jo maaliskuun vikana päivänä. Saa nähdä onko siinä jotain taka-ajatuksia. Muistakaa myös, että Helsinkiin saa yliopistotason tilaston tieteenalaopinnoista lisäpisteitä kokeeseen, kts. lisää tästä postauksesta.

Lyhyesti vielä semmoinen pointsi, että tänä vuonna myös Joensuun pääsykokeisiin tulee tilaston kirja filosofian sijaan. Nyt on kyllä isoja muutoksia tullut ja mielenkiinnolla odotan, että mitä niistä seuraa. :) Muistakaa hyödyntää MOOC-kursseja pääsykoepuurtamisen tukena, joita tulee nyt yhteensä viisi (näistä voitte saada niitä lisäpisteitä kokeeseen). Mä oon kolmella kurssilla ohjaajana, joten mulle voi myös laittaa kyselyä kursseista. Ne tukee ainakin mun mielestä hyvin luku-urakkaa; ekalla kurssilla käydään ihan basic-juttuja läpi ja luodaan pohjaa tilastolliselle päättelylle, tokassa päästään jo vähän tositoimiin laskemaan kaikenlaista ja kolmannessa hurahdetaan tilasto-ohjelmien maailmaa. Myös kolmannesta kurssista on hyötyä pääsykokeita ja tulevia opintoja ajatellen, koska SPSS tulee siinä tutuksia (kokeissahan on aina ollut joitain SPSS-tulosteita). 

Laittakaa hei kommentteja alle, että mitä ajatuksia muutokset herättävät!


Pääsykoeterkuin,
Embe

Ps. Kirjoittelen kaikista tapahtumista ja muista kuulumisista viikonlopun aikana, nyt on ollut järjetön kiire ja meininki viimeiset 2-3 viikkoa!

16 kommenttia:

  1. Kiitos tiedoista Embe. Ja voe rähmä, menivät sitten vaihtamaan kirjan :( Olisin niin toivonut, että olisi ollut nytkin good ol' holopulkki. Olisin hyötynyt aika paljon, kun se olisi ollut jo viime vuodelta tuttu ja pääsen aloittamaan lukemisen vasta joulukuun puolivälissä. Hyvä sentään, jos kirja muistuttaa vanhaa edes sisällysluetteloltaan. Ehkäpä siten myös sisällöltään... Lukuintoa kaikille!!

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti tuo uusi kirja olisi aiempaa selkeämpi ja havainnollistavampi.. Ihan kivaa piristystä joka tapauksessa lukea välillä muuta :) Mitähän nuo kaksi muuta MOOC-kurssia ovat? En löytänyt itse niistä ainakaan mitään tietoa. Ja onko tuo linkkisi tarkoituksella ohjelmonnin MOOC-kurssin infoon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsista, taisin laittaa väärän linkin, kiitos kun huomautit! :D Kahta viimeistä kurssia ei ole vielä virallisesti julkaistu, joten en viitsi huudella niistä vielä sen enempää. :) Nimiensä puolesta saattavat olla vähän haastavia ja sisältävät todennäköisesti asioita, joita ei suoraan pääsykokeessa tarvita, mutta niistä saa kuitenkin niistä lisäpisteitä.

      Poista
    2. Ok, jäädään kuulolle :) Osaatko sen verran sanoa, että menisivätkö mahdollisesti laajuudeltaan ja sisällöiltään kuitenkin niin, että niiden sisällyttäminen tilastotieteen sivuaineopintoihin olisi mahdollista? Kevään ilmoittautumisten kannalta mietin vain, kun en viitsisi turhaan Helsingissä matemaattis-luonnontieteellisen kursseilla rampata koko kevättä, jos jotain vastaavaa olisi tiedossa verkossa. Toki ymmärrän hyvin, jos tämäkin kysymys menee vaitiolovelvollisuutesi piiriin :)

      Poista
    3. Heips! Laajuudeltaan menevät tosiaan niin, että kaikki MOOC-kurssit muodostavat yhdessä 25op kokonaisuuden. Oon myös lähes varma, että sen saa laitettua sivuaineeksi, tämän voin vielä selvittää. :)

      Poista
    4. Kiva juttu! Kiitos paljon tästä :)

      Poista
  3. Kiitos selkeistä tiedoista, jälleen kerran! :) Mielenkiintoisia uudistuksia, itseä jäi harmittamaan, ettei Helsingin yliopiston uudistus tilaston opinnoista koske muita yliopistoja... Itse kun luen yliopistossa tällä hetkellä matematiikkaa ja tilastotiedettä (lue: tilastotiedettä ja psykologiaa) niin harmittaa, kun Helsinki ei ole vaihtoehtona itselle. :( No eikö se siitä joka tapauksessa! Kunhan vaan saisi päätettyä, onko se sitten Jyväskylä vai Tampere minne haen.. :)

    VastaaPoista
  4. Moikka! Kysyn nyt sulta, kun pitkästä vieraasta kielestä saa myös lähtöpisteitä, niin kelpaako siihen ruotsi? Olen kirjoittanut äidinkielenä suomen, pitkästä ruotsista E:n ja pitkästä enkusta M:n, niin onko tosiaan niin, että se on tuo englanti joka siihen katsotaan mukaan? Kiitos jo etukäteen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Opintopolussa (https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.67097070931) lukee, että vieraan kielen pitää olla jokin muu kuin ruotsi tai suomi. :)

      Poista
  5. Itse oon kirjoittanut ainostaan pitkän venäjän ja saanut lähtöpisteitä siitä, että mikä vaan pitkä kieli pitäis kelvata ! ;D

    VastaaPoista
  6. Moikka! Olen lukion 2. luokalta asti haaveillut psykologian opiskelusta lukion jälkeen ja nyt sitten kirjoitin psykologian ja laudatur sieltä sitten tuli. Ennen tuloksien tietoon tulemista mietin ainoastaan Jyväskylän psykologian laitosta ainoana vaihtoehtona, mutta nyt aloin miettimään mm. Tamperetta ja Turkua sekä Helsinkiä, joihin voi siis hakea yhdellä valintakokeella. Lähtöpisteissä psykologian laudaturista saa näissä kolmessa yliopistoissa enemmän pisteitä kuin Jyväskylässä, missä psykologian L:llä ja E:llä on vain 2p ero. Keväällä kirjoitan lyhyen matematiikan ja äidinkielen, ja realistista olisi että matikka olisi c-m ja äidinkieli m-e. Osaisitko sanoa kannattisiko Jyväskylän lisäksi hakea myös näihin kolmeen yliopistoon? Haluaisin myöskin kysyä millaista valmennuskurssia suosittelisit, mikäli kävisin siis kahdessa valintakokeessa, Jyväskylässä mutta myöskin toisessa valintakokeessa, jolla haetaan Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Pahoittelut, kun vastaan vähän myöhään, mutta annoin kysymyksen hautua vähän aikaan ja vastata ihan ajatuksella, etten kirjoita sulle mitään höpöhöpöä. :)

      Mun mielestä sun kannattaa ehdottomasti hakea myös muihin yliopistoihin jos koet, että sun on mahdollista muuttaa/opiskella myös niillä paikkakunnilla. :) Lähtöpisteet sulla vaikuttaa hyviltä, mutta niistä ei kannata olla turhan huolissaan ja kikkailla yliopistoa sen mukaan, missä saa kirjoittamistasi aineista eniten pisteitä - osa opiskelijoista otetaan myös pelkän pääsykokeen perusteella. :) Helsinki-Tampere-Turku pääsykokeet on ollu paria viikkoa ennen Jyväskylän pääsykokeita muistaakseni.

      Mä en itse hakenut kummallakaan kerralla Jyväskylään, joten en niistä valmennuskursseista osaa sanoa oikeastaan mitään. Jyväskylän koe on myös erilainen, siinä on tilaston puolelta monivalintakysymyksiä, kun tuossa kolmoiskokeessa laskuja alsketaan ihan käsin auki. Jyväskylässä on myös haastattelu ja ryhmätilanne niille, jotka ovat saaneet tarpeeksi pisteitä pääsykokeesta.

      Kävin itse Valmennuskeskuksen kurssin kumpanakin hakuvuonna. Ekana vuonna kävin tilasto+artikkelikurssin, joka oli mulle siihen kohtaan tosi hyvä, koska olin ihan pihalla tilastoista ja en osannut laskea edes keskihajontaa. :D Suosittelen siis kyllä tilastokurssia jos pääsykoekirja tuntuu vaikeaselkoiselta itse opiskeltavaksi. Artikkelikurssista tykkäsin myös erityisesti toisella kerralla kovasti, kun oli niin motivoiva ja hyvä opettaja! Toki kurssit on tosi kalliita, jolloin voi omasta tilanteesta riippuen harkita myös avoimen yliopiston kursseja jos niille on aikaa (erityisesti mikäli et pääse ekalla kerralla).

      Kannattaa siis eka itse vähän vilkuilla sitä tilaston kirjaa, että miltä se tuntuu ja miettiä sen jälkeen, että tarvitsetko apua niiden asioiden opetteluun. :) Tosi paljon riippuu myös siitä, että miten nopeasti/helposti omaksut uusia asioita ja mikä on sulle paras tapa oppia! Kannattaa kyllä ihmeessä käydä edes katsomassa molemmat valintakokeet, kunhan muistat ettet polta itseäsi loppuun rankan kirjoituskevään jälkeen! Paljon tsemppiä sulle loppurutistukseen ja laita ihmeessä kommenttia tai sähköpostia jos tulee lisää kysyttävää. :)

      Poista
  7. Heips,
    Sellaista kysyisin että kuinka tärkeänä pidät että pääsykokeisiin lukee juuri tuota uutta kirjaa? Itse ostin juuri viime vuonna omaksi sen vanhan holopulkin ja olen kyllä vähän vastahakoinen hankkimaan uutta kirjaa.. Eikö vanhallakin pitäisi voida pärjätä, jos se kuitenkin opettaa samat asiat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Mun on kovin vaikea vastata kysymykseen, koska en ole itse tutustunut uuteen kirjaan. Ilmeisesti se on kuitenkin sisällysluetteloltaan samanlainen kuin aiempi HoloPulkki, joten uusia asioita ei todennäköisesti kokeeseen tule (paitsi aikasarjat, se vika kappale). Periaatteessa siis voit pärjätä vanhalla, mutta susoittelen silti lainaamaan kirjan kirjastosta tai jostain, jotta voit varmistua siitä, ettei niissä käsitellä eri asioita. Ainakin nyt alkuun pärjäät varmasti vanhalla kirjalla, mutta sitten kun asiat on jo hyvin hallussa, niin kannattaa tutkailla sitä uuttakin kirjaa, koska se on kuitenkin virallinen pääsykoekirja. :)

      Poista
  8. Hejsan! Meigel on suuntana maisterihaku 2017 ja oon semi alottelija vielä ton tilaston kanssa, osaiksä sanoa, et jos todella tarvii tehä duunia tilaston kera et riittääkö valtsikan tilastokurssit vai kannattaako mennä tollaselle puolen vuoden tilastovalmennukseen? :)) eiks sullaki ollu sillon paljon sen tilaston kaa opeteltavaa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Valtsikan tilastokursseista saa varmasti hyvän pohjan tilastojen opiskeluun, joten et välttämättä tarvitse valmennuskurssia. :) Tosi paljon riippuu toki siitä, että millaiset sun pohjatiedot on ja ylipäätään kuinka nopeasti/helposti omaksut uutta tietoa. Mä suosittelisin siis ehdottomasti menemään niille kursseille jos mahdollista ja hankkimaan sieltä vähän laskuseuraa. ;) Mun ymmärtääkseni niillä kursseilla on myös sellaisia "laskupajoja", joissa on loistava tilaisuus kysyä opettajalta tai ryhmien ohjaajilta neuvoja tehtävien kanssa. Aikalailla samat hyödyt siis kuin valmennuskurssissa! Toki (mun mielestä) pelkät valtsikan peruskurssit ei riitä, vaan hommia joutuu ihan tosissaan paiskimaan kotonakin paljon - sieltä saa lähinnä käytännön neuvoja laskuihin, pääsee alkuun ja on joku joka opettaa niitä asioita. :D Itse ainakin opin paremmin kuuntelemalla ja tekemällä kuin vain kirjasta lukemalla.

      Mulla oli myös melkoisesti opeteltavaa tilastojen kanssa, en oo koskaan kokenut itseäni mitenkään matemaattisesti lahjakkaaksi tai nopeaksi oppijaksi. Kannattaa vähän kokeilla ei oppimistyylejä ja katsoa, että mikä itselle sopii. :) Yleensä kaikenlainen monipuolisuus on plussaa! Tsemppiä tilastotaistoihin. ^.^

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)