Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

tiistai 6. toukokuuta 2014

Pääsykokeiden alkupuinti

Moikka! Päätin järjestää pienimuotoisen tapaamisen hakijoiden kesken tän viikon lauantaina (10.5.). Ajattelin, että voitaisiin treffata Kaisaniemen Roberts Coffeessa klo 15. :) Olis superia jos porukkaa lähtisi mukaan, niin voitaisiin jutella pääsykokeista ja mä voin yrittää antaa vielä jotain vinkkejä tai vastailla kysymyksiin parhaani mukaan. Kirjoitin asiasta myös blogin Facebook-sivulla, joten käykää peukuttamassa julkaisua mikäli ootte tulossa paikalle. Nähdään lauantaina!


Tsemppiterkuin,
Embe

21 kommenttia:

  1. Yksi käytännönjuttu olisi kysyttävänä :) Eli hain yhteishaussa psykaan ja kognitiotieteeseen, mutta en ole lukenut kuin psykaan, joten en ajatellut kognitiotieteen koetta tehdä. Koesaleissa on kuitenkin jaettu erikseen kognitiotieteeseen sekä psykaan hakevat ja vain psykaan hakevat (sukunimen perusteella jälkimmäinen salijako). Eikö niin, että tässä tapauksessa menen sinne sukunimeni pohjalta määräytyvään saliin, jossa tehdään vain psykan koe? Iski paniikki, jos koepapereita on varattu tietty tarkka määrä ja mulle/jollekin muulle ei riittäisikään niitä, jos menenkin sinne sukunimeni mukaiseen saliin enkä kognitiotiedesaliin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Sun pitää mennä siihen saliin, minkä kokeeseen oot ilmottautunut eli sekä psykaan että kognitioon hakeville. Eihän ne sitä tiedä, aiotko tehdä koetta vai et. Ja sitä paitsi, mäkään en lukenut kognition osuutta materiaalista ja olisin silti päässy sinne sisään, kun arvailin kysymyksiä. ;) Eli alkuperäisten suunnitelmien mukaan vain!

      Poista
    2. Selvä, kiitoksia! :) Menen sinne kognitiotieteen ja psykan saliin sitten :)

      Poista
    3. Mä olin tulossa kysymään lähes samaa kysymystä. Sen verran mulla on jääny epäselväks, että onhan se matemaattinen osuus sama psykassa, että kognitiotieteessä, mutta artikkelikysymyksissä on eroja? Jonkun verran samoja artikkeleita + se Paavilaisen kirja oli vaatimuksena myös kognitiotieteeseen. Muistin vasta äsken, että olen hakenut myös kognitiotieteeseen. Ei varmaan kannata tässä vaiheessa enää edes selailla niitä kognition artikkeleita, ettei mene pää sekaisin.

      Poista
    4. Moikka! Matikan osuus on tosiaan sama ja noin puolet artikkeleista. Osa artikkeleista on tosiaan vain kognitioon hakeville. Mä en suosittelis kattoo niitä enää tässä vaiheessa, varsinkin jos(kun?) hakee ensisijaisesti psykaan. Mä en tosiaan ollu ite ees vilkassu niitä artikkeleita, vaikka olin laittanu hakevani molempiin. Olisin silti päässy sinne heittämällä sisään. :)

      Poista
  2. Moikka! :) mä olisin kysellyt semmosta että mitä sä laskit viime vuonna tälleen muutama päivä ennen pääsykokeita? Tuntuu että laskeminen alkaa loppua kesken, kun noi uusimmat pääsykokeet olis kyllä tässä vaiheessa kaikista parhaimpia mutta kun muistaa miten ne menee niin ei tarvi mietiskellä niin tuntuu ettei siitä nyt ihan hirveesti oo hyötyä... :D olis kiva saada aivot vielä oikein kunnolla solmuun laskujen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä hei! :) Mun mielestä viime päivinä kannattaa lähinnä kertailla suht kevyesti. Pidät vaan huolen, että laskurutiini pysyy yllä loppuun asti. Mitään uutta ei ehkä kannata enää laskea, ettei turhaa stressaa itseään. HoloPulkin voisit vielä vilkuilla läpi ja katsoa, että osaat kaiken ja muistat kaavat. Artikkeleita kannattaa ehkä kertailla matikkaa enemmän, koska kommentin perusteella vaikuttaa, että sulla on tilastot hallussa. Tsemppiä viime hetkiin ja muista, että maanantaina ei sitten kosketa pääsykoejuttuihin! :D

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! :) ja kaikki pääsykoemateriaali menee maanantaina piiloon!

      Poista
  3. Moi!
    Mulla olisi vielä kysymys matematiikasta.
    Eli jos laskiessa spearmanin järjestyskorrelaatiota on samoja lukuja useita, niin mitä tapahtuu niiden järjestykseen laittamiselle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Jos esim lukuja 5 on kolme ja niiden järjestysnumerot olisivat 2, 3 ja 4, niin sillon lasketaan tämä järjestyslukujen keskiarvo: (2+3+4)/3. :) Ei sen kummempaa!

      Poista
  4. Tarkoitun siis jos luvut ovat vaikka 3,7,9,9,8,4,4,2 niin kun on kaksi nelosta niin kumman järjestysluku on esim 3?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpikaan ei saa järjestyslukua 3 vaan kummankin järjestysluvuksi tulee 3,5 ((3+4)/2).

      Poista
    2. Ja eikös niin, että jos järjestysluvuissa olisi vaikkapa kaksi nelosta, niin järjestyslukujen järjestäminen jatkuisi tyyliin: 3; 3,5; 3,5; 6?

      Poista
  5. Mulla ois sellanen kysymys et mitä sinne kokeeseen nyt saakaan ottaa mukaan?

    VastaaPoista
  6. Yksi kysymys tuli mieleen vanhoja valintakokeita selatessa: miten voidaan esim. Shapiro-Wilkin testin perusteella todeta, että normaalijakaumaoletus ei ole voimassa? Holopulkki ei käsittele asiaa, käskee vaan piirtämään ja vertaamaan Gaussin käyrään asian tarkistamiseksi:(

    VastaaPoista
  7. Normaalijakaumatesteissä asetetaan samalla tavalla hypoteesit kuin muissa testeissä ja katsotaan johtopäätös p-arvoista. :) Muistaakseni h0 oli, että muuttuja on jakautunut normaalisti ja h1, ettei ole. En oo ihan satavarma, joten kannattaa toi tarkistaa, mutta toimii siis samalla tavalla kuin muut testit. :)

    VastaaPoista
  8. Tiedätkö, katsovatko kokeiden tarkastajat suttupaperit läpi? Mietin, jos tekee niihin esim. kontingenssitaulukot ja muut isommat taulukot jos tehtävän tilaan ei mahdu vai pitäisikö kaikki änkeä tehtävälle varattuun tilaan :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä katsovatko, mutta ne pitää myös palauttaa, joten kai niillä joku funktio on. Kaikki välivaiheet sun muut eivät aina mahdu vastaustilaan, joten pitää osata karsia siihen vain oleellinen. Jos tilaa on selkeästi niin, ettei kontigenssi siihen mahdu, niin kyllä ne ymmärtää, eträ oot tehny sen suttupaperille, jos sulla on luvut oikein. :)

      Poista
    2. Suttupapereiden palauttamisella yritetään estää lunttaamista. Jos onnistuukin tuomaan omat muistiinpanot mukaan (tyyliin vetää ne housunlahkeesta) on niiden palauttaminen sinne paljon vaikeampaa eikä niitä voi ottaa mukaansa kun kaikki paperit pitää palauttaa.

      Tieto ei myöskään pääse kokeesta ulos. Muutenhan voisi kirjoittaa kysymykset ja vastaukset itselleen mukaan ja tehdä niillä sitten jotain. Tämä pätee enemmän tavallisiin tentteihin, joissa on rajallinen määrä kysyttävää. Toisaalta suuresta osasta tavallisia tenttejä saa ottaa kysymykset mukaan.

      Suttupapereita ei lueta, ne ehkä silmämääräisesti plärätään läpi ja muualla kuin pääsykokeessa niistä voidaan ehkä etsiä kadonnutta vastauspaperia, mutta roskiin ne lopulta päätyvät.

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)