Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

maanantai 19. toukokuuta 2014

Mitä jos epäonnistun kokeessa?

Moikka! Joku heitti kommenteissa postaustoivetta siitä, mitä tehdä jos koe tuntuu menevän penkin alle. Mulla meni tosiaan sillon ekalla hakukerralla, joten ajattelin kirjoitella vähän siitä.

No ensinnäkään kokeesta ei saisi vetää mitään johtopäätöksiä ennen tuloksia, mutta kaikki taitaa olla ohittanu tän kohdan jo. :D Mun paras neuvo olis, ettei koetta saa märehtiä liikaa, mutta surullinen/vihainen/whatever saa olla niin kauan ku siltä tuntuu. Ja jäätelöä saa syödä niin paljon kuin tekee mieli. Mun mielestä asian purkaminen lähtee siitä, että antaa ittelleen aikaa käydä niitä fiiliksiä läpi, mitä se koe ja tulevat tulokset herättävät. Kavereiden ja tuttujen naureskelut ja vastaavat siitä, että asiasta pitää päästä yli, voi jättää aluksi ihan omaan arvoonsa. Ne jotka ei hae psykalle, ei välttämättä tiedä, kuinka paljon se pääsykoe merkitsee itselle. Kuitenkaan noihin asioihin ei saa jäädä vellomaan viikkokausiksi.

Sitten kun on purkanu fiiliksenä tänne blogiin ja kaikille, ketkä suostuvat kuuntelemaan, niin kannattaa, ottaa sellainen asenne, että helvetti, minähän näytän kaikille ensi vuonna, että pääsen sisään! Koko homma lähtee uudestaan pyörimään siitä (melko aggressiivisestakin) päättäväisyydestä ja tahdonvoimasta. Ettei suostu alistumaan niille kaikille kokeen herättämille negatiivisille tunteille. Kun mä ekalla kerralla sain postissa sen inhottavan laihan kirjeen, niin itkin muutaman päivän kotona ja musta tuntui, että oon yhteiskunnan pohjasakkaa, syrjäytyvä nuori vailla opiskelupaikkaa. Musta tuntui oikeesti siltä, että oon luuseri ja musta ei oo mihinkään ja jämähdän kesätyöpaikkaan ikuisesti (oon samoissa hommissa tosin vieläkin...). Vajaan viikon itsesäälissä ja oonhuonoihminen-oloissa rypemisen jälkeen mä jotenkin nousin sieltä kuopasta ja päätin, että hitto, mähän MEEN ens vuonna sisään!

www.anonymousartofrevolution.com
Tätä kuvaa käytin hyödyksi, kun ensimmäinen pääsykoe meni huonosti.


Sen jälkeen, kun on päättänyt taistella uudestaan (ja kovemmin jos mahdollista) seuraavan vuoden, kannattaa tehdä back up -plan. Mulla oli sellainen myös ekalla hakukerralla ja se auttoi lukemisprosessi hirveesti. Eli mun varasuunnitelma oli jatkaa töissä ja mennä avoimeen, käyttää pakollinen välivuosi hyödyksi. Vaikka olisi kuinka itsevarma olo sisäänpääsystä, ei kannata kaikkea jättää yhden kokeen varaan. Jos huonosti käy, niin on ainakin joku toinen suunnitelma, johon tarttua. Mä ite suosittelen lämpimästi psykan ja/tai tilaston opintojen suorittamista avoimessa, ne tukee omaa lukemista ja pitää kiinni siinä alassa, mihin on hakeutumassa. B-suunnitelman tekeminen ei tarkoita sitä, että olettaa jo valmiiksi epäonnistuvansa, vaan kykyä nähdä muitakin vaihtoehtoja.

Lyhyesti siis sanoisin, että take your time pääsykokeiden aiheuttaman tunnemyrskyn kanssa, mutta älkää jääkö lillumaan murheeseen. Jostain pitäisi löytää se hurja tahto ja halu näyttää, että onnistuu. Mä voin kertoa, että mikään, ei mikään, voita sitä fiilistä, kun oon taistellu kuukausikaupalla yhden kokeen eteen ja sit sulle tulla tupsahtaa lihava kirjekuori postista. Mulle kokeessa epäonnistuminen ja sen jälkeinen hurja määrätietoisuus oli tosi tärkeä vaihe elämässä. Voisin jopa sanoa, että se vuosi, jonka käytin pääsykokeisiin lukemiseen, oli itsetunnon kehittymisen kannalta yks tärkeimmistä, enkä luopuis siitä vuodesta mistään hinnasta, vaikka se tarkoitti sosiaalisen elämän karsimista minimiin, pitkiä työpäiviä ja uskon romahtamista omaan osaamiseen. Mä tiedän, että monet teistä näki tänäkin vuonna järjettömän vaivan koetta varten, mutta sitten kun myrsky on laantunut päättäväisyydeksi, voisi tarkastella sitä, mikä meni pieleen. Mä luulen, että monen (ja myös mun kohdalla neuvoja antaessa) ongelma oli siinä, että katsottiin liikaa viime vuosien kokeita ja unohdettiin kokonaisuus, johon ikävä kyllä kuului pelitodarit. Ens kerralla kannattaa siis harjoitella myös niitä ja katsoa ylipäätään pääsykoevaatimuksia laajemmin ja ehkä avoimemmin. Kokeen oli kuitenkin pakko muuttua jossain vaiheessa ja sen aika oli nyt tänä vuonna. Koe oli silti mun mielestä uudistunut liian radikaalisti eikä asteittain, mutta hakijoiden taso nousee koko ajan. En silti ite lämpee vieläkään pelitodareille ja musta niitä asioita vois kysyä myös lähemmin psykaan liittyvästä näkökulmasta.

rawpassion78.wordpress.com


Tän postauksen tarkoituksena ei ollut millään tasolla kritisoida kenenkään huonoja fiiliksiä kokeesta, jotka ovat olleet ihan aiheellisia suurimmaksi osaksi. Mä vaan halusin näyttää teille sen, että vaikka nyt fiilis on tosi huono, niin sieltä voi oikeesti päästä eteenpäin - oli kokeiden tulos mikä tahansa.


Tsemppihalein,
Embe

23 kommenttia:

  1. Asiaa! Voisin myös sanoa, että ensimmäisellä kerralla sisään pääseminen on/oli itselleni ja varmasti lähes kaikille muillekin käytännön mahdottomuus. Näin on ainakin siinä tapauksessa, jos suorittaa ylppärit alta pois kunnialla ja sitten vasta tarttuu pääsykoejuttuihin. Siinähän on pari viikkoa aikaa sisäistää 300 sivua matematiikkaa ennen artikkeleita, joita voi olla suunnilleen yhtä paljon kuin matikkaakin. Joten minusta etenkään ekalla kerralla ilman opiskelupaikkaa jääminen ei kerro yhteiskunnan pohjasakkaisuudesta tai muusta sellaisesta :) Ei muinakaan vuosina, mutta varsinkaan ensimmäisellä kerralla. Toki on niitä, jotka pääsevät sisään kaikesta huolimatta ensimmäisellä kerralla ja takana on hyvät yo-tulokset, mutta voisinpa vannoa, että hyvin hyvin hyvin pieni osa.

    VastaaPoista
  2. Turhauttavinta tässä on se, että tuon taistelusuunnitelman teki jo. Takana kymmenen kuukauden opiskelut ja koe ei tuntunut menneen hyvin. Yritä tästä sitten saada nostettua itselleen taisteluinto kolmanteen kertaan, jos nytkään ei napannut. Toivottavasti hyväksytty-kirje kuitenkin tulee, ei tässä toivoa vielä ole menetetty vaikka masis iskikin hyvin pahasti (voiko se edes tietää muuta kuin hyvää jos kokeesta jää tollanen fiilis? onko joku päässyt psykaan sisään vaikka luulee tunaroineensa kokeen ihan täysin?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monikin, joka on ollut varma, ettei pääse sisään, on kuitenkin päässyt. Vaikka koe tuntui menneen huonosti omalta osalta, se suhteutetaan muiden osaamiseen. Vaikea kuvitella, että kymmenen kuukauden uurastus olisi valunut hukkaan - olet varmasti osannut vaadittavat asiat.

      Poista
  3. On päässyt, vaikka on luullut mokanneensa totaalisesti. Ystäväni valmistui jokin aika sitten psykologiksi Helsingistä ja oli täysin varma, että koe oli mennyt perseelleen. Ei ollut ehtinyt tehdä kaikkia tehtäviä, oli huomannut jo kokeen aikana mokanneensa joitain ja viime hetkellä sutannut päälle ja yrittänyt raapustaa summamutikassa jotain jne. It ain't over 'til it's over.

    VastaaPoista
  4. Moikka Embe! Hyvä postaus! :) Kiitti täst blogista muutenki, luulen et oot kyl saanu elämääs oikeen sellasen tsemppauslahjan ja taidon siihen :D .. Tosi hienoo että jaksat ja viittit olla tukemassa niitä ketkä päättäväisesti yrittää psykalle vaik ite ootkin jo siellä. Mutta mul ois kysymys näistä valintakoetiedoista. Hain Turkuun ykkösenä ja sillonhan mulle tulee siis käsittääkseni sieltä kirje, joko hylkäys tai kutsu haastatteluun.. Siispä osaatko yhtään sanoa mihin aikaan kirjettä suunnilleen pitäisi odotella kun ensimmäinen haastattelupv on jo 13.6.? Ja toiseks, jos pisteet riittäis Turun haastatteluun ja haastattelu meneekin penkin alle eikä paikkaa sieltä tuu, niin jos kävis nii superhyvä säkä että pisteet riittäis Tampereellekin, kun se on kakkosena, niin voiko sillon vielä päästä Tampereelle vai onko Tampere tehny ne valinnat jotenki aikasemmin tai jotain? Tiedän että oli epäselvä ja vaikee kysymys, mutta oon tätä yrittäny selvitellä jo niin joka paikasta ja kellään ei oikeen tunnu olevan tietoa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin ite ihan samaa, milloin ne Turun soveltuvuuskokeiden kutsut tulee? Lähinnä millon pitäisi alkaa huolestumaan ja soittelemaan sen perään? :D
      Ja en nyt ihan varma ole, mutta mun käsittääkseni voit tuossa tapauksessa vielä päästä Tampereelle, jos oot saanut vaadittavat pisteet sinne ja Turun soveltuvuuskokeet ei oiskaan mennyt tarpeeksi hyvin :)

      Poista
    2. Moikka ja kiitos kivasta kommentista! :)) Mä en ite kummallakaan kerralla hakenut Turkuun, mutta mulla on sellainen kutina, että kutsut tulee joskus kesäkuun alussa. En oo siis yhtään varma, mutta hirveesti siinä ei ollut aikaa ennen soveltuvuusosiota. :D Mun mielestä sun on mahdollista päästä Tampereelle jos Turun soveltuvuusosio menee mönkään jos sun pisteet on ylittänyt Tampereen rajan. Mitään valintoja ei periaatteessa tehdä ennen kuin Turku on tehnyt päätöksensä siitä, ketä sinne otetaan sisään, koska se vaikuttaa myös muihin yliopistoihin. :D Periaatteessa kaikki kokeet on tarkastettu ennen Turun soveltuvuuskokeita, koska jos on laittanut Turun vaikkapa kolmanneksi, pitää olla selvillä olisiko hakija päässyt Helsinkiin tai Tampereelle. :) Mutta siis varmasti soveltuvuuskutsut eivät ole vielä lähteneet, koska kokeesta on vasta viikko eli ei mitään hätää!

      Poista
    3. Osaisikohan kukaan sanoa, kannattaako mun odottaa sitä soveltuvuuskutsua lainkaan, kun hain Turkuun kolmantena? Ja Embe saako kysyä, mikset hakenut Turkuun? :)

      Poista
    4. Oho, vastasin vahingossa tonne alas. :D

      Poista
  5. Tää ei nyt oikeen liity tähän postaukseen mihinkään, mutta joka tapauksessa :)

    Ite oon siis vielä lukion kakkosella, eli valmisun vasta ens vuonna. (Vaihtovuoden takia oon siis vuoden jäljessä omaa ikäluokkaa) Oon tiennyt nyt vuoden verran, että psykaa haluan lukemaan ja nimenomaan Helsinkiin, koska siellä on paras neuropsyka.

    Onko mitään vinkkejä, että miten vois valmistua pääsykokeisiin lukion ohella abivuonna? Tietty mulla on ylppärit samaan aikaan, mutta esimerkiksi ajattelin mennä valmennuskurssille, joka alkaa jo ennen kun ylppärit on ohi.. Onko fiksua?

    Pohjalla mulla on jo enkun E (lyhyellä matikalla en varmaan parempia lähtöpisteitä pysty tavoittelemaan, joten mennään enkun avulla) syksyllä kirjotan psykan ja sinne keväälle jäävä ainoa hakemisen kannalta tärkeä aine on äikkä. Sit kirjotan varmaan sillon keväällä vielä ruotsin ja matikan, ehkä jonkun reaalin, mutta niillä arvosanoilla ei mulle tavallaan oo väliä. Suurimpana haaveena vaan, että pääsis opiskelemaan omaa unelma-alaa.

    Lähinnä mietin, että onko toi fiksua toi valmennuskurssi kirjotusten ohella ja, että mitä muita tapoja on opiskella esim. noita matikkaa abivuoden aikana? (Itse oon aika heikko matikassa ja pelottaa, etten pärjää ja ikinä pääse opiskelemaan kun taso on niin kova :D apua, kun stressaa jo nyt tämmöset!!) Onks jotain tilastomatikan kirjoja, jota kannattais selata jo ennen varsinaista pääsykoelukemista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo Embe mutta kommentoin :)

      Koska sulla ei näemmä ole ensi keväänä lähtöpisteiden kannalta tärkeitä ylppäreitä (paitsi äikkä, johon ei kauheasti energiaa mene), niin valmennuskurssin käyminen abikeväänä voi olla fiksu ratkaisu jos siis koet valmennuskurssille tarvetta. Jos päädyt kirjoittamaan matikan, suosittelen keskittymistä todennäköisyyslaskennan kurssille (en tiedä mikä se MABissa on, MAAssa kurssi on 6). Itse ainakin panostin pitkän matikan ylppäreihin lukiessani juuri MAA6-kurssiin ja laskin lähes koko kirjan - se oli hyödyllist pääsykokeita ajatellen. Jos pehmeää laskua pääsykoematskuihin haluaa, suosittelen lyhyen matikan ja pitkän matikan todennäköisyys & tilasto -kurssin kirjoja :) Pääsykoekirjana on viime vuosina ollut Tilastolliset menetelmät (Holopainen ja Pulkkinen), sitäkin voi toki selailla.

      Ja panosta psykologian kirjoituksiin! Itse huomasin artikkeleita lukiessani (2012 ja 2013), että lukion psykan oppimäärän osaaminen auttaa todella paljon niiden oppimisessa. Jos psykologian oppikirjat alkavat tuntua pahvilta, voi kirjastosta lainata Psykologia-lehtiä ja kirjoja (esim. Liisa Keltikangas-Järvisen). Mitä laajempi tietopohjasi psykologiasta on, sitä helpompi artikkelit on omaksua :)

      Äläkä pelkää, ettet voisi päästä sisään. Aivan varmasti voit! Ainakin niin kauan kuin edes yksi pääsee sisään ;-) Motivaatio ratkaisee enemmän kuin se, kenellä on parhaimmat pohjat matikkaan. Munkaan tilasto-osaaminen ei ollut lukiossa mitään maailman parasta, mutta nyt osaan (vieläkin) kaavat unissani ja osaan käyttää niitä. Tilastotiede on oikeesti kivaa, kun pääsee vauhtiin :) En olisi ikinä uskonut tuotakaan sanovan, mutta niin se vaan on :-D

      Tsemppiä! :)

      Poista
  6. Moikka! Komppaan aikalailla ylläolevaa anoa, mutta haluisin kuitenkin sanoa, että hoida kirjoitukset kunnialla ensin alta pois. :) Mä suosittelen ottamaan kirjoitusten jälkeen valmennuskurssin jos koet tarvitsevas sitä, koska se ei todellakaan mene hukkaan, vaikka ekalla kerralla ei nappaisikaan. Mun mielestä se on hyvä ajoitus, koska sit sulla on syksyllä jotain pohjaa jos et pääsekään ekalla yrittämällä sisään ja saisit näin luettua matikan juttuja jo syksyllä, eikä tarvitse odotella kevääseen asti valmennuskurssia. Lyhyessä matikassa todarit & tilastot kurssi oli myös 6 ja sitä kannattaa kertailla. Valmennuskurssilla lähdetään myös pk-kirjan suhteen ihan perusteista, niin ei haittaa, vaikka tilastot eivät olisi hirveän hyvin muistissa. :) Mutta siis ensin suoritat kirjoitukset ja mä en niiden kanssa päällekäin lähtis lukemaan pääsykokeen asioita, koska kirjoitukset on kuitenkin ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä sillä hetkellä. Ei kannata lähteä hosumaan niiden kanssa!

    Kannattaa myös tosiaan kertailla lukion psykan juttuja (mitä varmasti teet kun kirjoitat sen). :D Artikkeleita/materiaalia on helpompi lähestyä, kun keskeiset käsitteet ja teoriat on hallussa eikä tarvitse lähteä selvittämään perusasioita.

    Valmennuskurssi alkaa tosiaan vasta kirjoitusten jälkeen, joten ei tarvitse huolehtia siitä, että asiat menisi päällekäin. Pääsykoelukemisen kanssa ei kannata kiirehtiä, vaan paras tulos tulee rauhallisella tahdilla, kertaamisella ja mielettömällä motivaatiolla ja määrätietoisuudella. Älä siis stressaa siitä, pääsetkö heti lukion jälkeen opiskelemaan - harva pääsee. Uskoisin, että monella, jotka ovat päässeet suoraa lukiosta on hyvät lähtöpisteet, mutta en mene vannomaan asiasta. Suurin osa hakijoista pääsee kuitenkin toisella tai kolmannella hakukerralla ja välivuoden voi käyttää aina hyödyksi. :) Taso on kova, mutta se saavutetaan myös kovalla työllä. Asiat eivät ole rakettitiedettä, vaikka aluksi siltä tuntuvatkin, vaan usko omaan osaamiseen ratkaisee tosi paljon! Eli lyhyesti: tsemppiä lukion suorittamiseen, mene mahdollisuuksien mukaan valmennuskurssille abikeväänä kirjoitusten jälkeen äläkä murehdi pääsykokeesta hirveästi ekalla hakukerralla. :) Tsemppiä kauheesti, kyllä kova työ palkitaan! Mäkään en ollut mikään luonnonlahjakkuus matikassa - päinvastoin. :D

    VastaaPoista
  7. Turun soveltuvuusvaiheeseen on jonkin verran matalmpi pisteraja kuin Helsinkiin ja Tampereelle. Jos kutsua ei tule, niin se tarkoittaa, että pääsit ensisijaiseen tai toiseen hakukohteeseen tai et mihinkään. Paha sanoa, kannattaako odottaa. :) Mä en hakenut sen takia, koska en olis halunnut muuttaa Turkuun (en tunne sieltä ketään) ja mä kammoksun soveltuvuuskokeita. :D Hain yläasteen jälkeen lähihoitajaksi, mutta sain soveltuvuuskokeista ykkösen ja "jouduin" lukioon. Jäi kokeista sellainen maku suuhun, että möläytän jotain typerää haastattelussa ja en osaa olla eduksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, voi sua :D Itselläni samansuuntainen ongelma, vaikka en koskaan soveltuvuuskokeissa ole käynytkään. En nyt sitten tiedä, pitäisikö odottaa sitä kirjettä vai ei, mutta kaipa sen näkee kesäkuussa :)

      Poista
    2. Tuleeko kirje siis joka tapauksessa vai tuleeko se vain niille, ketkä saa kutsun haastatteluun? :o

      Poista
    3. Haastattelukutsukirje ei tule sulle, jos et saa kutsua haastatteluun :) Silloin saat vain hyväksymis/hylkäämiskirjeen heinäkuussa.

      Poista
    4. Nyt kun kesäkuun alku lähestyy, alkaa mahdollisen soveltuvuuskoekutsun saapuminen jännittää ihan mielettömästi... Itselläni on Turku ykkösvaihtoehtona, joten jos kutsua Turun haastatteluun ei kesäkuussa tule, voin käytännössä unohtaa haaveet sisäänpääsystä mihinkään. A P U A.

      Poista
  8. Moi! Tää ei nyt liity tähän postaukseen hirveästi, mutta ajattelin kertoa että tää sun blogi ja sun upeat saavutukset on inspiroineet mua paljon, ja intouduin perustamaan siksi itekin blogin:) Osoite on http://psykanopiskelua.wordpress.com jos kiinnostaa käydä katsomassa ^^ Kiitos mahtavasta blogistasi!!

    VastaaPoista
  9. Turkuun ja Tampereelle on tullut lisäalotuspaikkoja psykalla! Tampereelle peräti 10 ja Turkuunkin 7.

    http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2014/05/hakijasuman_purku.html

    Varmaan mukava uutinen monelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös Helsinkiin tuli 5 viisi aloituspaikkaa lisää, joten tänä vuonna uusia fukseja otetaan sisään 55. :)

      Poista
  10. Jee! Missä lukee että Helsinkiinkin lisättiin aloituspaikkoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tiedä lukeeko se jossain. Omana tietolähteenä on tulevat tutorit ja opintovastaavat. :)

      Poista
  11. Hei, satuin eksymään vahingossa sun blogiin ja vaikutat todella fiksulta ja kypsältä tyypiltä. Itsellä sosiaalialan pääsykokeet juuri takana. Jatka kirjoittamista, mielenkiintoista tekstiä! :) - MR

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)