Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

tiistai 29. maaliskuuta 2016

Vinkkejä pääsykokeisiin ensikertalaisille

Moips kaverit! Multa pyydettiin vähän vinkkejä pääsykoelukemiseen ensikertalaisille. Tein nyt pitkästä aikaa videopostauksen, kun en jaksanut kirjoittaa. :D Osa vinkeistä pätee tietenkin myös muille hakijoille, mutta yritin miettiä juttuja, jotka koskettais erityisesti suoraan lukiosta hakevia. Toivottavasti koette mun höpötyksen edes hiukan hyödyllisiksi! :) Videon pääsee tuttuun tapaan katsomaan TÄÄLTÄ.


Tsemppiterkuin,
Embe

14 kommenttia:

  1. Vaikutat ihan mielettömän suloiselta, helposti lähestyttävältä ja sympaattiselta tyypiltä! Mahtavaa, että on tällaisia blogeja on olemassa, missä tarjotaan käsi sydämellä vinkkejä hakijoille! Kiitos - paljon. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas ärsyttävä huolimattomuusvirhe mulla tuolla, haha :-D
      -Sama anonyymi x)

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä :) Mä katoin nyt tän vuoden artikkelit. Ne sai mut häkeltymään vaikeudessaan! Ne oli tosi neuropsykologiapainotteisia. Melkein kaikissa artikkeleissa oli iso kasa aivojen kuvia ja niiden osia ja sepistyksiä siitä, mitä ne aivojen osat tekee. Pitääkö ne kaikki yksityiskohdat oppia? Jokainen tutkija? Jokainen aivon kuva erikseen? Mulle ei ole tullut selväksi, että KUINKA yksityiskohtaisesti pitää artikkelit opiskella... tiedän, että pitää tietää pikkutarkasti asioita, mut herrajumala jos ihan kaikki kuvat pitäisi oikeasti opiskella... Ei silä etten sitä yrittäisi :D

    Alkaa pieni paniikki iskeä! Todarit ei oo hallussa. Testaamista alan nyt pikkuhiljaa hallita, korrelaatiokerroin vaikuttaa aika helpolta hommalta ja sitäkin opiskelen. Regressioanalyysi on pian edessä... Luuletko että ehdin nämä kaikki asiat opiskella?
    Hirveintä tässä on, että viime vuonna mulla oli burnout, enkä edes yrittänyt hakea pääsykokeisiin. Pidin välivuoden ja kammoan sitä, että joudun pitämään uuden :(

    Oli pakko vähän avautua kun ei viitti kavereille koko ajan vuodattaa hulluista pääsykokeista.

    Se on muuten kamalaa kun itkien laskee tilastoa :''D oon oppinut että sellaisina päivinä lopetan tasan siihen hetkeen lukemisen ja lähden ulos.


    Kiitos jos jaksat lukea ja vastata tähän romaaniin :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Älä vielä pelästy tän vuoden artikkeleita. :) Ne näyttävät varmasti tosi vaikeilta, kun niitä katsoo ekan kerran (kuten tilastotkin). Juju on siinä, ettei saa pelästyä ensivaikutelmasta vaan lähtee rohkeasti oppimaan uutta, vaikka sen eteen joutuukin tekemään paljon töitä. Mä veikkaisin, että aivojen kuvat on tärkeitä ja niissä toistuu varmaan aika paljon samat alueet, joten ne jää kyllä mieleen, kun pääsen rauhassa paneutumaan artikkeleihin. :) Kaikkien tutkijoiden nimiä ei todellakaan tarvitse opetella, mutta jos siellä esiintyy vaikka jonkin teorian kehittäjän nimi useaan kertaan, niin se kannattaa varmaan painaa mieleen. Älä välitä yksityiskohtaisuudesta nyt heti alkuun, vaan pyri ensin saamaan kokonaiskuva artikkeleiden asioista ja lähde sitten syventämään osaamistasi (opettelemaan yksityiskohtaisemmin) sen mukaan, miten sulla on aikaa käytettävissä. :) Ei kukaan voi kuukaudessa oppia täydellisesti pariakymmentä artikkelia. Ei mitään paniikkia siis! Lähdet vain rauhassa omaan tahtiin työskentelemään niiden kanssa. :)

      Tilastoja joutuu jokatapauksessa laskemaan myös artikkeleiden lukemisen lomassa, jottei laskurutiini ehdi unohtua. Sulla on kuitenkin jo perusasiat tilastoista hallussa, joten mä uskon kyllä, että opit niitä vielä lisää hyvin kuluvan kuukauden aikana. :) Tee vaikka lukusuunnitelma, mihin kirjoitat, että koska opiskelet tilastoa ja koska artikkeleita, niin ei tule sellaista fiilistä, että pitäisi jotenkin molempia tehdä samaan aikaan. On paljon helpompi keskittyä, kun tietää, että vaikka tiistait ja torstait on pyhitetty tilastoille ja muut päivät artikkeleille. :)

      Älä ole huolissasi mahdollisesta seuraavasta välivuodesta. Jos sitä stressaa etukäteen, niin se ei ainakaan paranna sun suoritusta. Katsot nyt eteenpäin vain pääsykokeeseen asti, teet parhaasi sitä ajatellen ja sitten heinäkuussa nähdään, mihin se riitti. :) Jos sulla oli viime vuonna burn out keväällä, niin koita nyt varoa sitä tänä vuonna! Tämä hakukerta voidaankin laskea vasta sun ensimmäiseksi, joten sulla ei ole mitään hävettävää tai kammottavaa toisessa välivuodessa. :)

      Sitä varten tämä blogi on, että täällä voi avautua pääsykoeahdistuksesta - sitä varten mä tän alunperin perustinkin, kun itse painiskelin samojen asioiden kanssa. :) Tsemppiä sulle hurjasti viimeiseen rutistukseen!

      Poista
  3. kannattaako selailun jälkeen sun mielestä lukea aluks kaikki artikkelit läpi tarkasti ja ymmärtäen ja sit alottaa pänttääminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Mä tekisin niin, että selailun jälkeen lähden lajittelemaan artikkeleita jotenkin ryhmiin, esim. mitkä käsittelevät toiminnanohjausta ja mitkä musiikkia jne. Sitten alkaisin työstämään artikkeleita näin ryhmittäin. :) Ensin tosiaan selailu otsikkotasolla, sitten jokaisen ryhmän artikkelin lukeminen läpi ja sen jälkeen "pänttääminen", mitä mä kutsuisin mielummin työstämiseksi. :)

      Poista
  4. Moikka! Osaatko sanoa, että kannattaako aloittaa helppojen vai vaikeiden artikkeleiden lukeminen? Tai siis onko sun mielestä jotain hyvää strategiaa artikkeleiden lukemisen järjestykselle :D kiitos tästä blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä alottaisin mielenkiintoisimmasta, siitä saisi hyvän vauhdin päälle! :D Itse tekisin niin, että selaisin kaikki artikkelit otsikkotasolla läpi, jakaisin ne samoja aiheita käsitteleviin ryhmiin (esim. toiminnanohjaus, musiikki jne.) ja sitten lukisin kaikki yhden ryhmän artikkelit kokonaisuudessaan sellai rennosti läpi ja vasta tämän jälkeen lähtisin tarkemmin työstämään yksittäisiä artikkeleita jonkin ryhmän sisällä. :)

      Poista
  5. Oi kiitti vastauksista, autto paljon :) (kirjoitin noi kolme alinta kommenttia ihan paniikissa)

    VastaaPoista
  6. Heippa!

    Olisiko sulla mitään vinkkiä miten tuolla palikkalaskimella saa laskettua negatiivisia potensseja? Tai vaikkapa potenssiin 3? Kun oma laskimeni ainakin menee niin että jos painan kerran kertomerkkiä tulee potenssiin 2, jos painan sitä kaksi kertaa tulee potenssiin 4 jne...

    Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tajusinkin just miten saan sen kolmannen potenssin jne laskettua :DD kaikkea sitä paniikissa tuleekin hätäiltyä...

      Poista
    2. Negatiivisia potensseja saa laskettua niin, että jaetaan ykkönen laskun luvulla ja sen positiivisella potenssilla. Siis esim. 10 potenssiin -4 olisi 1/10 potenssiin 4.

      Poista
  7. Toi tilastomatikan kirja on varmaan sama vuodesta toiseen? Eli sitä voi jo välivuoden aikana sit opiskella?

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)