Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Pari vinkkiä tilastojen tahkomiseen liittyen

Heippa kaikki! Nyt on luvassa pääsykoepostausta pitkästä aikaa. ;) Mulle on tullut muutamia tiedusteluja siitä, että mitä vielä voisi laskea tässä ennen materiaalin julkaisemista. Ajattelinkin siis kirjoitella tähän pari ideaa tilastotaitojen hiomiseen:



Monelle on tuntunut olevan haastena siirtyä pääsykoekirjan tehtävistä lisämateriaalin tehtäviin (been there done that, tiedän siis miltä se tuntuu). Kyseessä on todellakin iso harppaus tehtävien vaativuuden suhteen, mutta sitä ei kannata rakkaat pelästyä! :) Mulla itselläkin meni monen monta tehtävää niin, että jouduin suoraan katsomaan vastauksia, koska ei ollut hajuakaan, mitä olisi pitänyt tehdä. Ei siis kannata olla huonoin fiiliksin ja moittia itseään jos lisämatskun tehtävät eivät lähde heti rullaamaan. :) Oikeasti jo pelkästään sillä, että pohtii sitä tehtävää ja laskee ratkaisun vastauksia katsomalla, oppii tosi paljon! Näin ainakin tiedät seuraavalla kerralla, miten sen tyyppinen tehtävä tulisi laskea. Tätä kehittymistä ei välttämättä itse huomaa heti kovin helposti, mutta trust me, sinikkään laskemisen jälkeen huomaatte, ettei vastauksia tarvitse kurkkia läheskään niin usein kuin lisämatskun alussa. :) Mä kehottaisinkin siis aloittamaan lisämateriaalin tahkomisen vanhimmista tehtävistä vähän niinkuin lämmittelynä. Uudemmat tehtävät on kuitenkin sen tyyppisiä, mitä viime aikoina pääsykokeissa on ollut, joten niiden kohdalla teidän ei välttämättä tarvitse ainakaan yhtä paljon tukeutua vastausten katsomiseen, kun olette kehittyneet ja lämmitelleet vanhempien tehtäviä avulla. :)



Jos kuitenkin on sellainen fiilis, ettei halua suoraan pääsykoekirjan tehtävistä sukeltaa vanhojen pääsykokeiden tehtäviin, niin mä suosittelisin tarttumaan joko tuplavanhaan pääsykoekirjaan (Nummenmaa: Käyttäytymistieteiden tilastolliset menetelmät) tai lukion lyhyen ja/tai pitkän matikan tilastot & todennäköisyys -kurssin kirjaan. :) Kaikista noista (erityisesti lukion kirjoista) löytyy vaativuudeltaan erilaisia ja ennen kaikkea uusia tehtäviä! Laskurutiini on kuitenkin hirmutärkeä ja mun mielestä ihan avainasemassa pääsykokeissa menestymiseen, joten edes "helppoja" tehtäviä ei voi laskea liikaa. :) Laskemalla paljon erilaisia tehtäviä tiedätte ainakin, että millaisia tehtäviä ko. aiheesta voi tulla. Rohkeasti siis kaivamaan lukiokirjat esiin tai lainaamaan kirjastosta!



Lisäksi muutamia tehtäviä löytyy myös valtsikan MOOC-kurssilta (sivun lopussa), josta olen paasannut täällä aiemminkin. Myös ne voi halutessaan kurkata läpi. :) Haluisin myös vielä muistuttaa siitä, että on tosi tärkeää opetella laskemaan sillä palikkalaskimella, vaikka kuinka se funktiolaskin viettelisi teitä pöytälaatikosta. Muistakaa myös tutkia, että millaisia (erityisesti normaalijakauma-taulukoita) kokeissa on ollut. Pääsykoekirjassa on ystävällisesti annettu sekä negatiiviset että positiiviset z-arvot, mutta aiemmin kokeissa on ollut vain jompi kumpi puolista. Pitäkää siis huolta, että osaatte käyttää taulukkoa vain yhtenä kappaleena - oli siinä mukana kumpi puoli tahansa. :)



Ei siis muuta kuin huikeasti tsemppiä viimeisiin tilastorutistuksiin ja kuukauden päästä julkaistaankin jo materiaali, jännää! Laittakaa ihmeessä kysymystä kommentteihin tai mulle sähköisellä postilla, niin vastailen niihin kyllä, vaikka joskus menisikin hetken aikaa. :) Kivaa viikonloppua kaikille!


Tilastoterkuin,
Embe

10 kommenttia:

  1. Moi!

    Haen toista kertaa psykaa lukemaan tänä keväänä ja aloitin tilastomatikan tahkoomisen kirjan tehtävillä jo lokakuun lopulla. Tähän mennessä ollaan päästy siihen pisteeseen, että kirja on tiivistetty vihkoon, kirjan tehtävät tehty pariin kertaan ja lisämateriaalin tehtävät kolmeen kertaan sekä vanhojen pääsykokeiden matikkaosuudet myös kolmeen kertaan vuosilta 2008-2015. Osaaminen matikan suhteen tuntuu vahvalta, olisiko jotain vinkkiä mitä voisin vielä treenata? Tehdä tehtäviä vain uudestaan kerta kerran jälkeen?

    Kiitoksia kivasta blogista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipsan! Lukiokirjojen ja avoimien nettikurssien lisäksi voisin suositella vanhan pääsykoekirjan (Nummenmaa - Käyttäytymistieteiden tilastolliset menetelmät) lukemista ja laskemista. :) Kannattaa myös ehdottomasta tehdä vielä vanhempia pääsykoetehtäviä (jos saat esim. käsiisi jonkun valmennuskurssin materiaalin), koska siellä on aika kinkkisiä todaritehtäviä ainakin! Ehdottomasti kannattaa siis edelleen laskea kaikkea, mitä tulee vastaan, koska laskurutiini on hirmuisen tärkeä. Tsemppiä viimeisiin puristuksiin!

      Poista
  2. Uh. Itse en ole kyllä yhtä pitkällä lukuhommissa kuin yllä kirjoittanut Anonyymi. Pientä painetta kyllä tulee nyt, kun luin miten pitkällä hommassa voi olla.. Mutta joo. Kiitos Embe rohkaisusta. Välillä kyllä meinaa iskeä epätoivo, kun luulin jo osaavani nuo kirjan laskut ja sitten lisämateriaalien laskut ei sujukaan. Mut pakko tässä on yrittää! Onneksi pääsykokeisiin on vielä hetki aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi epätoivon fiilikset on kyllä tuttuja! Sitkeästi vain eteenpäin, niin sitä kehitystä tapahtuu, vaikka et itse sitä huomaisikaan. :) Ja ihan totta, että tässä on vielä kuitenkaan aikaa ennen pääsykokeita ja materiaalin julkaisemista. Tsemppiä sullekin hirmusti!

      Poista
  3. Heippa! Oon hakemassa ensimmäistä kertaa opiskelemaan psykologiaa ja laitoin tänään tilaukseen pääsykoekirjat, jippii :-D! Ens viikon lopulla kun kirjoitukset omalta saraltani ovat loppuneet, niin ajattelin aloittaa urakan samantien tilastomatematiikan suhteen! Oisko siis jotain vinkkejä ensikertalaiselle? :-) aika on kuitenkin abiturientilla melko tiukalla, joten minkälaisiin laskuihin kantsis ehdottomasti kiinnittää huomiota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos kommentista! Mä voisin itseasiassa tehdä tästä ihan oman postauksen, ettei tule kilometrikommenttia ja muutkin varmasti miettivät samaa asiaa. :) Stay tuned siis, teen postauksen tällä viikolla. ;)

      Poista
  4. Tein juuri hakemuksen ja jäin ihmettelemään, että miksi ihmeessä missään kohdassa ei kysytty onko kouluun hakemassa lukion arvosanoilla + pääsykokeella vai pelkästään pääsykokeella?:o Vai tuleeko tieto ilmoittaa vasta juuri ennen pääsykoetta, kun tuloksetkin ovat selvillä paremmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Sut katsotaan automaattiset siihen ryhmään, kumpi on sulle edullisempi pääsykokeen jälkeen. :) Esimerkiksi mä luulin, että mut laitetaan siihen pelkällä kokeella -ryhmään, mutta pääsykoe+lukiopisteet nostivatkin mut yllättäen yhteispistekiintiöön. Ei siis hätiä mitiä, sun ei tarvitse ilmoittaa mihinkään mitään. :)

      Poista
  5. Moikka!
    Voisitko joskus kirjoittaa tutkimuksen teosta? Yliopistossa kuitenkin paljon sitä painotetaan. Ja jos olen oikein ymmärtänyt, olet ollut tutkimusavustajana (?). Itseäni kiinnostaa tutkimuksen teko todella paljon, ja olisi kiva kuulla käytännössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Kiva idea, voisin kirjoittaa ainakin omista kokemuksista. ^.^

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)