Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

tiistai 14. heinäkuuta 2015

Datojen pyörteissä

Moikka kaikille! Ajattelin vähän kirjoitella kuulumisia vaihteeksi, kun tulee tehtyä töitä ja opiskeltua kuitenkin näin kesäaikaan myös. :) Mulla on viime aikoina pitänyt aikalailla kiirettä mun kesätyön (soppari tosin vuoden loppuun) kanssa. Oon siis tutkimusavustajana yhdessä tutkimusryhmässä, jossa on kymmenen vuoden ajan kerättyä isoa kahden kohortin pitkittäisdataa. Data (ja erityisesti muuttujien nimet!) ovat kuitenkin hyvin erilaisia mittauskerrasta toiseen ja nyt ryhmä tarvitsi jonkun, joka laittaisi datat kuntoon ja lopuksi yhdistäisi kaksi isoa "master dataa" näistä kohorttien yksittäisistä mittauksista. Varsinaisia datoja on vajaa 15 plus sitten pikkudatoja, joista en kaikista ole vielä varma tulevatko nekin masterdatoihin. Hommaa siis riittää!

Mulla meni aluksi järkyttävän kauan aikaa siihen, että pääsin edes alkuun hommassa. Data haluttaisiin kansainvälisille vesille, joten vaikka suurin osa datoista on englanniksi, mä syynään kaikki kyselylomakkeiden kysymykset ja vastaavat muuttujien kuvaukset datoista ja katson täsmäävätkö käännökset (lomakkeet ovat siis suomeksi). Tämän lisäksi yritän saada muuttujien nimet parhaani mukaan täsmäämään  mittauskerroittain niin, että vain muuttujan ensimmäinen kirjain (joka kertoo mittausvuoden) ja lopussa olevat numerot (viittavat lomakkeen kysymysnumeroon) eroavat keskenään. Tämä on ollut isompi homma kuin kuvittelinkaan! Mulla on ties kuinka monta excel- ja word-tiedostoa, jotta saan dokementoitua kaikki tekemäni muutokset ja pysyn kärryillä niistä. Jouduin palaamaan useita (kymmeniä?) kertoja aikaisempiin datoihin, joten dokumentaatio on ihan henkireikä tässä hommassa. :D Lisäksi opettajan avustuksella tein sellaisen aktivointiketjun, jolla saan aktivoitua kaikki komennot näpsäkästi peräkkäin tehtyäni muutokset dataan.

Kuulostaa ehkä aika tylsältä ja yksitoikkoiselta hommalta, mutta tästä oppii hirveästi, kun pitää yrittää hallita jättimäisiä datoja. Hommassa pitää olla tosi tarkka ja takerrunkin helposti kaikkiin yksityiskohtiin (mm. pilkkuihin muuttujien selitysteksteissä). Koko ajan herää kuitenkin uusia kysymyksiä dataan ja sen muokkauksiin liittyen, jolloin pitää kirjoittaa (englanniksi) sähköpostia muulle ryhmälle, että miten ha haluavat mun hoitavan asian. Kommunikointi englanniksi on vähän haastavaa, kun kysymyksiä on välillä vaikea muotoilla suomeksikin. :D Tää data alkaa tuntua jo ihan omalta (lapselta), kun oon viilannut sitä kohta 1,5 kuukautta. Haluan kyllä hoitaa homman siististi ja kunnialla loppuun, vaikka siinä menisi kauemmin aikaa. :)

Eilen sain tutkimusryhmän vetäjältä sähköpostia, jossa on välitti australialaisen tohtoriopiskelijan kysymyksiä pariin dataan liittyen (joista toista en ollut vielä tutkinnut) ja pyysi vastaamaan niihin. Ajattelin aluksi vilkaistuani kysymykset nopeasti läpi, että ei hitto, emmää tämmösiin osaa vastata. Sain kuitenkin ajatuksesta kiinni illemmalla, kun sain datat auki ja luettua viestin ajatuksella. Osasin jopa vastata kaikkiin kysymyksiin. :) Tänään olen kääntänyt tätä dataa englanniksi ja sain sen juuri valmiiksi. Lähetin vielä erikseen tämän uuden datan tohtoriopiskelijalle, jotta hänen on helpompi käsitellä sitä kuin suomenkielistä. Pikkusen olin ehkä ylpeä itsestäni, että sain tehtyä itseni selväksi englannin kielellä (suomeksikaan ei välillä onnistu :D) ja sain käännettyä toivottavasti kunnialla koko datan.

Puuh. En tiedä kiinnostaako ketään mun datan käsittely, mutta mun päivät kuluu tällaisten hommien parissa. Teen yleensä noin kolmena päivänä viikossa hommia, koska mulla on osa-aikainen soppari. Tämän datan pyörittelyn lisäksi käyn viikoittain (yleensä kerran viikossa) yliopistolla kirjaamassa lomakkeita yhtä toista tutkimusryhmää varten ja pyrin tekemään jotain gradunkin eteen. Se ei ole oikein nyt edennyt ja täytyykin vähentää tätä kotona lusmuilua ja saada edes noi pari väikkäriä luettua heinäkuun aikana. Eipä ole ainakaan ehtinyt tulla tylsää kesällä ja kohta tulee uudet fuksitkin piristämään data-arkea!


Nyt vähän väsyttää ja nälättää, joten taidan ottaa vähän iltapalaa ja teetä sekä tulla takaisin sohvalle väikkärin kanssa tällä kertaa. Mitä teillä on muuten ollut kesällä ohjelmassa via lomailetteko vaan? :)


Väsyterkuin,
Embe

2 kommenttia:

  1. Oletpa ahkera! :) Millaisia kielten opiskelu mahdollisuuksia teidän yliopistossa on? Ruotsi ja englanti ovat varmaan pakollisia kaikkialla, voiko niitä suorittaa itsenäisesti tai muuten kuin luennoilla käymällä? Kiitos vastauksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Sekä ruotsissa että englannissa on mahdollista ymmärtääkseni käydä "preppauskurssi" ennen varsinaista kurssia. Myös perustasosta haastavampia kursseja löytyy jos haluaa vaikka kehittää kielitaitoaan. Ainakin englannissa oli tällainen itseopiskelumahdollisuus, jossa tehtiin itse opiskelusuunnitelma ja asetettiin tavoitteet. Itse kävin tämän kurssin ja se oli mulle siihen vaiheeseen hyvä. Tällä kurssilla ei pääse kyllä puhumaan muiden opiskelijoiden kanssa juuri ollenkaan, joten sitä pitää harjoitella itse. Hyvä puoli oli se, että pystyi kehittämään niitä alueita, mitkä olivat itselle haastavia. Yliopistolla on myös paljon muita kieliä, joita voi opiskella, voit täältä tutustua niihin tarkemmin: https://weboodi.helsinki.fi/hy/hyframe.jsp -> Opinto-oppaat -> Kielikeskus. Sieltä löytyy kaikki tarjolla olevat kurssit ja niiden kuvaukset. :)

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)