Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Oisko kandi sitten paketissa?

Heippa! Taisin juuri saada kandini valmiiksi. :o Nyt tuntuu, että kaikki sanottava on paperilla ja teksti lähti abstrakteineen eka äitille ja anopille arvioitavaksi. Niiden kommenttien jälkeen voinkin ensi viikolla jättää kandini kielentarkastukseen, jonka jälkeen teen vielä korjaukset ennen lopullista arviointia. Vähän jänskättää, että mikä arvosana tuosta tulee. :) Laitoin maanantaina ekan version ohjaajalle ja hän sanoi sen näyttävän oikein hyvältä ja ohjeisti mua laittamaan korjaus-/lisäysehdotuksien jälkeen sen suoraan kielentarkastukseen. Sisältönsä puolesta sen pitäis siis olla ok! Otsikoksi valikoitui nyt "Psykoosioireet ja väkivaltainen käyttäytyminen". :)

Ehkä haastavinta koko hommassa oli (jälleen kerran) aloittaminen. Artikkelihin tarttuminen sujui melko kivuttomasti, koska aihe kiinnosti. Sen sijaan kirjoittamisen aloittaminen on mulle ain yhtä tuskaa. Homma lähti kuitenkin kivasti liikkeelle, kun kirjoitti vain kaikenlaista, mitä tuli mieleen. :) Näin sen ilmeisesti kuuluukin toimia ja sitten myöhemmin vasta karsitaan tekstiä. Meillä kandi on siis tosi lyhyt, ohjeiden mukaan 7-10 sivua ja noin 10 lähdeartikkelia. Mulla taitaa nyt lopullisessa versiossa varsinaista tekstiä olla 8 sivua ja lähteitä vähän vajaa 15 muistaakseni. Abstraktien kirjoittaminen oli myös vähän tökkivää, erityisesti englanninkielisen kohdalla! Niistäkin tuli nyt ihan mukiinmenevät, mutta katsotaan mitä mieltä oon huomenna. :D Loppujen lopuksi aika simppeli juttu toi on, kun on vain kuusi opintopistettä, niin siitä ei sais tehdä elämää suurempaa ongelmaa. Nopsaan sen saa valmiiksi, kun vain pääsee alkuun!

Kävin keskiviikkona juttelemassa myös amanuenssin kanssa, kun en tajua, miten saan tutkinnon pihalle sitten, kun sen aika koittaa. :D Mun pitäisi ekaksi kiinnittää mun opintoja, mutta en saa niitä vielä tehtyä, kun on kandiin kuuluvia kursseja kesken. Pitää vauhdilla pistää ne sitten pakettiin, kun viimeiset arvosanat tulee! Kandin paperit saan näillä näkymin ulos elokuussa. :)

Semmoisia kuulumisia tällä kertaa! Mulla on vielä yks postaus mielessä, mikä pitäisi kirjoittaa, mutta taidan säästää sen johonkin toiseen päivään. Pääsiäistauko tuli kyllä tarpeeseen, niin sai hyvin kandin tehtyä loppuun sinä aikana. :) Tsemppiä kaikille opintoihin, pääsykokeisiin tai mitä ikinä sitten elämässänne puuhailettekaan! ^.^


Iloisin "jeeoonkohtakandi"-fiiliksin,
Embe


17 kommenttia:

  1. Hei vau, onnea! Tuntuu varmasti hyvältä, että yksi vähän isompi etappi on taas saavutettu :) (tai siis että nyt suurin osa on tehty, vaikka hienosäätöä olisikin vielä edessä.)

    Mutta siis, onpa teillä lyhyt kandi :O Onko toi sama aina psykan laitoksella vai onko tuo vain joku Helsingin juttu? Ja siis ette tee laisinkaan tutkimusta sitä kandia varten, vaan käytätte vaan artikkeleita? Hui, jännää! :D En opiskele siis pääaineenani psykaa, etten tiedä näistä jutuista, ja kuulostaa vaan tosi erilaiselta kuin vaikka meillä! :D

    Oon seurannut tätä blogia melkein alusta saakka ja välillä kommentoinutkin, mutta halusinpa sanoa taas että sun taivalta on ollut tosi inspiroiva ja kiva seurata, ja on tosi huippua että oot jaksanut kirjoitella kuulumisiasi ja psykan opiskelusta senkin jälkeen, kun pääsit sisälle :) Näitä postauksia on aina mukava lukea, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Jee, hieno homma! =) Tätä tekstiä lukiessä tuli itellekin mieliteko kandityön tekemiseen :O :D Jos nyt ei ihan vielä kuitenkaan.. :D

    VastaaPoista
  3. Ihmettelen samaa kuin eka kommentoija: onpa lyhyt kandi :O Itse opiskelen psykaa Tampereella ja täällä kandin pituus on noin 15 sivua ja siihen kuuluu pienimuotoisen tutkimuksen tekeminen. Opintopisteitä saa kurssista 10. Jännä miten noissakin on eroja kaupunkien välillä :)

    VastaaPoista
  4. Joo tiedän Tampereen kandin! Meillä on ton kirjallisuuskatsauksen lisäksi 9op semmoinen tutkimusharkkatyö, joka ilmeisesti vastaa aikalailla teidän kandia. :) Meidän tutkielma on musta aika nimellinen, mutta onneksi päästään kuitenkin harjoittelemaan sitä tutkimuksen tekemistä. :)

    VastaaPoista
  5. Mulla on meneillään ihan viimeinen kurssityö, elämänkulun tutkimuksen kurssin raportti. Tuntu ihan älyttömän jähmeeltä lähtee kirjottaan sitä, vaikka yleensä oon tosi tehokas kirjottaja. En tajua mistä kiikasti, ehkä siinä oli se, että raporttiin ei ollut mitään ihan kauhean selkeitä ohjeita. Vasta kolmannella kirjoituskerralla sain kunnolla kiinni siitä mistä siinä koko hommassa oikeen vois olla kyse. :D

    Joskus se alkuun pääseminen vaan on vaikeaa.. :) Mutta tuossakin autto tosiaan se, että alko vaan ihan rohkeesti rustaamaan, vaikka ei mitään selkeää kuvaa asiasta ollutkaan.

    VastaaPoista
  6. Emma osaatko selittää viime vuoden pääsykokeisiin liittyen tehtäviä 12,13 ja 14 jotka liittyivät regressioon. Tehtävissä kysyttiin, että missä mallissa ajan käytön ja työssä viihtymisen yhteys on lineaarista. Itse käsittäisin sen niin, että tällöin regressiokertoimen tulisi olla mahdollisimman lähellä 1:stä.
    Ja mitä eroa on standardoidulla regressiokertoimella ja standardoimattomalla? Vai katsotaanko lineaarisuus t, p vai VIF arvosta? Samoin kysymys "malli x on parempi kuin malli x" / "malli x on paras". Millä tavalla näitä voi tulkita taulokosta, että mikä malli on paras, kun on annettu B, keskivirhe, t-, p- ja VIF-arvo?

    Yritin löytää HoloPulkista vastausta tähän, mutta en löytänyt mitään hyvää selitystä tämän tyyppisten taulokkojen tulkitsemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En kyllä valitettavasti ehdi mitenkään perehtymään tuohon viime vuoden pääsykokeeseen nyt niin tarkasti, että voisin vastata sulle. :( Ehkä joku muu täällä osaisi auttaa tai sitten voisit heittää kysymystä Facebookin tilastoryhmään? Tuosta standardoisusta/standardoimattomasta en ole ihan varma, mutta veikkaisin, että regressiokertoimelle on tehty standardointi jonkin mukaan (en tiedä minkä). Tulosteesta katsotaan kuitenkin tuota Unstandardized saraketta.

      Lineaarisuutta ei nää muusta kuin kuvasta. Mallin hyvyydestä voidaan sen sijaan tehdä johtopäätöksiä mainitsemiesi lukujen persuteella. 1) Mitä suurempi t-arvo, sitä pienempi p-arvo. Tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että mitä pienempi p-arvo (tai suurempi t-arvo) on, niin sitä varmempia ollaan siitä, että muuttuja on merkitsevä (ts. regressiokerroin eroaa tilastollisesti merkitsevästi nollasta, jolloin sillä on vaikutusta malliin. B eli regressiokerroin kertoo sen, kuinka paljonko selitettävän muuttujan arvo (esim. paino) muuttuu, kun selittävä muuttuja kasvaa yhden yksikön verran (esim. pituus). VIF-arvoilla tarkastellaan muuttujien välistä multikollineaarisuutta eli sitä, kuinka paljon muuttujat korreloivat keskenään. VIF-arvon tulisi olla alle 5. Muuttujien ei tulisi mallissa korreloida vahvasti keskenään, koska silloin on vaikeampi tietää mikä vaikutus kahdella muuttujalla on yksinään. :) Toivottavasti tämä auttoi edes vähän!

      Poista
    2. Mun käsittääkseni tolla lineaarisuuskysymyksellä haettiin sitä, ettei x saa olla korotettuna potenssiin. X^2 on paraabeli jne eli ainoastaan ensimmäinen malli käy.

      Poista
  7. Muistaako kukaan, julkastaanko artikkelit/materiaalit tänään klo 9? Helsingin yliopiston sivuilta on tuo kellon ajankohta kadonnut, niin mietin vaan oonko nyt yhtään oikeessa ajassa täällä painossa oottelemassa niitä... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä painossa? Mikä se on, miten asioidaan ja paljonko maksaa? :) Kun mietin, että missä olisi järkevintä tulostaa ja ajattelin mennä kirjastoon, missä hintaa tuleekin sitten useampi kymppi :/

      Poista
  8. Huh, artikkelit julkaistiin tänään ja pääsykokeet alkavat jo vähän jännittämään... Stressaa hirmu paljon, miten ehdin tehdä kaiken ajoissa ennen koetta. Kirjoitusten vuoksi olen vasta äskettäin saanut HoloPulkin luettua ja alleviivaukset/muistiinpanot tehtyä. Nyt kuitenkin tuntuu, etten muista alueesta juuri mitään, ainakaan mitään yksityiskohtia... Olisiko sinulla (tai jollain muulla) vinkkejä miten asiat pienine yksityiskohtineen saisi muistiin näin lyhyessä ajassa? :D

    Mitä muuten veikkaat, tuleekohan pääsykoe tänäkin vuonna olemaan samanlainen kuin viime vuonna? Kukaanhan sitä ei tietysti voi tässä vaiheessa varmaksi sanoa, mutta mietin vain millaisiin tehtäviin kannattaisi varautua, kun viime vuoden koe poikkesi niin paljon aiemmista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa kyllä yhtään veikata, mitä pääsykokeeseen tulee! Samoilla linjoilla varmaan jatketaan, kun matskut on aikalailla samanlaiset. :) Asioiden oppiminen on tosi yksilöllistä; toiset oppii nopeammin ja toiset hitaammin. Opiskele vain asioita siinä tahdissa, mikä sulle tuntuu hyvältä ja mistä sulle jää asioita mieleen. Ekalla kerralla on tosi vaikea päästä sisään juuri lyhyen harjoitteluajan jälkeen, joten laita kaikkesi peliin, mutta muista, että hakea voi onneksi uudestaankin jos ei tällä kertaa ovet avaudu. :)

      Poista
  9. Onko pääsykokeessa jaettavissa laskimissa logaritminäppäimet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan nyt Emben puolesta. Korjatkaa olen väärässä, mun tietääkseni laskimissa ei ole muita ominaisuuksia kuin plus miinus kerto ja jako sekä luultavasti neliöjuuri. Ja olen myös käsittänyt, ettei logaritmeja tarvitse pääsykokeessa edes laskea missään tehtävissä? :)

      Poista
    2. Jeps! Eli laskimesta löytyvät nuo anon mainitsemat toiminnot ja logaritmia ei oo muistaakseni koskaan tarvittu? Jos sille tulee jostain syystä jotain käyttöä, niin siitä olisi varmaan joku taulukko. Vaikea kuitenkin kuvitella, että eksponentiaalisesta mallista tulisi jotain, koska sitä ei ole tarkemmin käsitelty kirjassa. o.O En kuitenkaan uskalla mennä vannomaan!

      Poista
  10. Eikö laskimessa noiden laskutoimitusten lisäksi ole siis mitään? Tyyliin etumerkin vaihtoa tai F<>D -nappia, joka muuttaa desimaalilukuna annetun vastauksen murtoluvuksi? Tai saako laskimeen edes laitettua murtolukuja? :I

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kumpaakaan muistaakseni. :D Eli ihan sellainen tosi perus taskulaskin

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)