Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kiirettä pitää

Moikka! Mun kalenteri on lähes täpötäysi vuoden loppuun asti. Siksi oonkin ollut vähän hissukseen täällä blogin puolellakin. :) Päälimmäisenä mulla on nyt mielessä perjantaina oleva oikeuspsykan tentti ja maanantain neuron tentti. Kun saan ne hoidettua pois alta, niin pääsen vauhtiin muiden asioiden kanssa! Varianssianalyysin tentti odottelee joulukuun 18. päivä, psykometriikan kotitehtävien deadlinet ovat 10. ja 21. päivä, harkkatyön ärsykkeet koitetaan saada mallilleen ennen joulua, psykometriikan harkkatyö pyritään saada ainakin analyysien ja raportin rakenteen osalta joten kuten läjään ennen joulua ja näiden lomassa tallennettavana olisi vielä 900 kyselylomaketta. :D Joukkoon mahtuu tietenkin pikkujouluja, pari pikavisiittiä kotiin ja muuta joulupyörimistä suuntaan ja toiseen. Opintopisteitä mulle kirjataan tälle syksylle varmaan vain 12, koska varianssianalyysin tulokset eivät varmasti ehdi tulla ennen tammikuuta ja psykometriikka sekä harkkatyö jatkuu ensi vuoden puolelle. Toivottavasti KELA ei ala vaatimaan mitään selvityksiä...

Tammikuussa pyrin pyöräyttämään kandin vauhtiin, jatkamaan harkkatyötä ja saamaan psykometriikan harkkatyön loppuun. Kursseja multa löytyy kolmannesta periodista muutama: Ammattikäytäntö Ib testimenetelmistä, Kehitypsyka II, Kriminaalipsykologia ja mahdollinen enkku. Oikeuspsyka jatkaa taustalla pyörimistä ja tammikuussa olisi tarkoitus tenttiä psykometriikan lisäksi yks oikiksen kurssi, joka vaaditaan oikeuspsykan sivuaineeseen. Näiden lisäksi ohjaan kolmea harjoitusryhmää data-analyysi-kurssilla. Tekemistä riittää siis vuoden vaihteen jälkeenkin. :D

Meillä oli eilen ainejärjestön hallituksen kokous ja nappasin sieltä pari pestiä itselleni ens vuodeksi. :) Kokous oli helppo, koska yhtään äänestystä ei tarvittu, kaikki saivat haluamansa pestit. Mä oon siis ens vuonna Kompleksin SPOL-edustaja (Suomen psykologian opiskelijoiden liitto) ja UPSYn varaopiskelijaedustaja (Uudenmaan psykologiyhdistys). Vähän erilaisia hommia kuin tämän vuoden tarjoiluvastaavan tehtävät! Odotan kyllä innolla uusia kuvioita sekä Kompleksissa, SPOLissa ja UPSYssa. Toivottavasti pääsen noissa kahdessa uudessa jutussa hyvin mukaan porukkaan. :)

Anyway, vaikka tuntuu, että mulla on sata projektia menossa samaan aikaan, niin on kiva, kun tekemistä riittää! Nyt on tietty vähän paineen tuntua hoitamattomista asioista, mutta uskon sen helpottavan, kun viimeinen luento loppuu 11. päivä. Mä itseasiassa tykkään enemmän tällaisista projektiluontoisista jutuista verrattuna luentokursseihin. Näistä oppii tosi paljon! Muutenkin se tuntuu mulle mielekkäämmältä työskentelytavalta, kun on joku konkreettinen päämäärä verrattuna tentteihin. Pidetään siis peukkuja, että saan hommat tehtyä ajallaan, vaikka nyt näyttääkin siltä, että ainestoa naputellaan ahkerasti joulukuun kahtena viimeisenä viikkona.


Opiskeluterkuin,
Embe

13 kommenttia:

  1. Moikka! Olis tämmönen kysymys, että onko ne Avoimen tentit samoja niillä kolmella kerralla tai onko niissä jotain eroja tai samanlaisuutta? Oon ollu yhessä neuro&kognitiivinen tentissä ni onko ne kaks seuraavaa mahdollisesti täysin erilaisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Kysymykset tenteissä eivät tietenkään kaikki voi olla samoja. Osa kysymyksistä sen sijaan saattaa olla. Riippuu aika paljon varmasti opettajasta ja siitä, tekeekö sama opettaja kaikki tentit. Mä sanoisin, että tenttien rakenne ja kysymystyypit on varmaankin aikalailla samanlaisia tentistä toiseen, mutta kysymykset toki vaihtelevat.

      Poista
    2. Vuonna 2013 Persoonallisyyspsykan avoimessa tehneenä ja toisessa tentissä numeroa korottaneena, kokemuksesta sen verran, että tentit olivat hyvin samantyyppisiä. Kolmesta esseetehtävästä yksi oli lähes sama, vain hieman eri sanamuodoin kuin ensimmäisessä tentissä. Kaksi muuta oli ihan eri tehtäviä, mutta laajuudeltaan ja tyypiltään kuitenkin samantapaisia.

      Kuten Embe sanoi, niin kurssin opettajasta riippuu tosi paljon tuo.

      Poista
  2. Moi! Sun blogia on ihana lukea, kun saa vähän kuvaa siitä millaista opiskelu tulee olemaan, jos joskus pääsen sisään psykalle :) Mua kiinnostaisi kuulla myös kurssien sisällöistä. Nimet tietenkin kertovat aiheet, mutta olisi kiva jos voisit kertoa vähän yksityiskohtaisemmin siitä, mitä kursseilla opetetaan. Vähän sillain "Mitä tänään opin" -tyylillä :) Erityisesti psykan kurssien sisällöt kiinnostaisivat.

    Kysyisin myös, että miten opinnot ovat vastanneet ennakkokäsityksiäsi? Esim aiheilta, opetustavoilta ja aikatauluilta?

    Lisäksi olisi kiva kuulla, että tarkoittaako psykologia sinulle edelleen samaa kuin lukiossa? Jos ei, niin miten merkitys on muuttunut? Onko se vain laajentunut vai muuttunut täysin?

    Sori kun tenttaan näin, mutta olisi ihanaa kuulla vastauksia näihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja tosi kiva idea! :) Voisin tosiaan tarkemmin jatkossa kertoa kurssien sisällöistä, koska Varianssianalyysi ei aina kerro ihan hirveästi kurssin sisällöstä. :D

      Mä olin jossain aikaisemmassa postauksessa kertonut, että mulla ei ollut varsinaisesti mitään odotuksia tai ennakkokäsityksiä ennen opiskelua, koska keskityin ajattelemaan pelkästään pääsykokeita. Nyt kuitenkin, kun jälkeenpäin miettii, niin opinnot on mun mielestä olleet tosi monipuolisia ja on saanut vähän tuntumaan moneen eri psykan osa-alueeseen. :) Tykkään kovasti siitä, että kursseja on paljon eri sovellusaloilta ja kurssit on myös suoritustavoiltaan fuksivuoden jälkeen erilaisia. Perus luentoja ja tenttejä on tietenkin eniten, mutta nyt on myös tosiaan pyörimässä pari harjoitustyötä ja ammattikäytäntökurssi, joilla oppii paljon ja tosi eri tavalla! Mä ainakin koen tällaiset ei-tenttiin-pänttäämis-suoritustavat mielekkäimäks ja tuntuu, että opin niistä enemmän. :)

      Psykologia on yliopistossa mun mielestä aika erilaista kuin lukiossa ja sanoisin just, että mun käsitys psykologiasta on laajentunut. Nyt ymmärrän mielestäni paremmin sen, että psyka on tiede ja menetelmät, mitä esimerkiksi kliinisen psykologin työssä käytetään on oikeasti tutkittuja eikä perustu mihinkään mututuntumaan. Lisäksi nyt on tullut esiin useampia sovellusaloja yrityksistä liikenteeseen, mihin psykologiaa voi soveltaa. Lukiossa ajattelin lähinnä, että psykologit voi olla joko "terapeutteja" tai neuropsykologeja kuntoutusmielessä. Nyt onkin ollut kiva huomata, kuinka laaja työkenttä oikeasti on! Tiivistäen sanoisin, että psykan opiskelu ja psyka itsessään on paljon monipuolisempaa kuin lukiossa (tai minkä käsityksen sieltä sai). Toivottavasti nää vastas jotenkuten sun kysymyksiin! :)

      Poista
  3. Muistan lukeneeni, että tilastojatko 1:ssä ei laskettaisi mitään. Onko näin? :) Millainen se tentti sitten on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo käynyt niitä jatkokursseja, korvasin ne data-analyyseilla. :) Eli en osaa kertoa siitä tentistä mitään. Mulla on hämärä muistikuva, että kyllä molemmilla kursseilla laskettiin ja toi 1. osa käsitteli ehkä todennäköisyyttä? Tää on siis epämääräistä ehkä-kuulopuhetta. :D

      Poista
  4. Moikka Emma! Ihanaa, että jaksat vieläkin päivitellä tänne! Oot ollu keväästä asti mun suuri inspiraationlähde ja tsemppaaja mitä tulee pääsykokeisiin lukemiseen ja opiskeluun. Kysyisinkin seuraavaa, koska olet jo kerran käynyt läpi saman skenarion.

    Olin onnekas viime keväänä, koska sain lukea pääsykokeisiin täyspäiväisesti ilman töissä käyntiä. Nyt työt lohkaisevat päivästä 8-10h ja sen ohella täytyisi lukea avoimen kursseja ja aloittaa pääsykokeisiin luku pikku hiljaa. En tiedä miten saan millään aikana riittämään kaikkeen tähän! Olen edelleen jumissa avoimen ensimmäisessä kurssissa ja en millään pääse melkein 700 sivuisen englannin kielisen materiaalin yli. Ei sillä, ettenkö ymmärtäisi englantia, mutta tartun tällä hetkellä materiaaliin samalla tarmokkuudella kuin pääsykokeisiin lukiessakin eli käyn sitä läpi liian tarkkaan.

    Eli millä periaatteella tuollaisia oopuksia kannattaa kahlata lävitse? Tällä tahdilla minulla kestää ikuisuus suorittaa edes tämä ensimmäinen kurssi loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Sun päivät kyllä kuulostaa tosi täysiltä. :o Toivottavasti et kuitenkaan uuvu! Oot ihan oikeassa siinä, ettei vieraskieleistä tekstiä voi lukea ihan samalla tavalla kuin suomen kielistä, koska se vie paljon enemmän aikaa eikä välttämättä ole hyödyllistä. Mä oon nyt ite alkanut lukea englannin kieleisiä tenttikirjoja niin, että luen eka sisällysluettelon, että saisin kokonaiskuvan siitä, mitä kirja ylipäätään sisältää. Tällä ikään kuin virittäytyy tunnelmaan. Sen jälkeen luen kappaleet niin, että luen ensimmäisenä otsikot ja tiivistelmän. Tiivistelmän perusteella pystyy vähän suuntaamaan lukemista ja keskittyä siinä kerrottuihin asioihin. Lopuksi joko luen kappaleen tai silmäilen sen läpi lukien avainsanoja ja tiivistelmässä mainittuja teemoja. Kaikki tietolaatikot ja muu "turha" kannattaa ihan suosiolla skipata. Keskity siihen, että saat kokonaiskuvan siitä, mitä kappaleessa on käsitelty. :) Tää tapa voi vaatia ehkä enemmän ajattelua kuin vain kylmä lukeminen, mutta ainakin säästät aikaa ja prosessoit tärkeää tietoa paremmin. :) Tsemppiä rankkoihin viikkoihin! Kannattaa myös lueskella opettajan diaesityksiä tenttikirjan tukena.

      Poista
  5. Hei! Kiitos blogistasi, olen saanut sen kautta moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastauksen, ja muutenkin se on motivoinut minua kohti ensi kevään pääsykoeurakkaa.

    Minulla olisi yksi kysymys: olen ymmärtänyt, että hait opiskelemaan kognitiotiedettä psykan lisäksi. Pääsykoe on kai sama molemmissa? Entä huhtikuussa julkaistava materiaali, onko se sama psykan ja kogn.tieteen hakijoille? En oikein löytänyt tästä tietoa Helsingin yliopiston sivuilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Psykaan ja kognitiotieteeseen on osittain sama pääsykoe. :) Viime vuosina matikan osuus on ollut tismalleen sama. Myös noin puolet artikkelitehtävistä on ollut yhteisiä kummallekin alalle. Eli noin 1/4 kokeesta on sitten suunnattu vain psykaan hakeville tai vain kognitiotieteeseen hakeville. Koe on siis pikkuisen pidempi jos kumpaankin haluaa hakea samanaikaisesti. :) Artikkelikokoelmasta tosiaan noin puolet on ollut yhteisiä psykalle ja kogn.tieteelle.

      Poista
  6. Hei!! Oon nyt pitkään pohtinu mun tulevaisuuden opintoja (täällä hetkellä vaan välivuosi ja töitä) ja alan päätyä siihen että kyllä tää psykologia ois tosi mielenkiintosta. Sun blogista on ollu tosi paljon apua! Kysyisin vielä kuitenkin, että onko tässä vaiheessa jo ihan liian myöhästä alkaa lukemaan ja ja laskemaan ja mitä suosittelet eneiten lukemaan? Tai että misyä nyt aloitan??Tavoitteena siis Tampereen yliopisto ja yo-tulokset eivät ole mitään huippuja vaan M-C paperit. Kiitos ! Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Mun mielestä nyt ei ole liian myöhäistä aloittaa, jos sulla on useampi päivä viikossa käytettävissä lukemiseen. :) Ja vaikka sulla ei nytkään olisi (töiden takia?) aikaa keskittyä lukemiseen täyspäiväisesti, niin kannattaa silti alkaa katsella pääsykoejuttuja ihan ensi vuottakin ajatellen. Yo-tuloksista ei kannata olla huolissaan, koska 40 % hakijoista otetaan sisään pelkän pääsykokeen perusteella. Mä siis suosittelisin, että voit omasta jaksamisesta ja muusta riippuen tutkailla tilaston kirjaa joko enemmän tai vähemmän tosisaan. Tilastopuoli kannattaa saada haltuun ennen artikkeleiden julkaisua eli huhtikuun puoliväliä. Vaikea sanoa, että onko nyt liian myöhäistä, koska lukemiseen tarvittava aika riippuu niin paljon yksilön omista valmiuksista oppia uutta. Mä tarvitsin useamman kuukauden tilastojen työstämiseen, mutta joillekin siihen riittää kuukausi.

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)