Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

maanantai 3. marraskuuta 2014

Psykologian pääsykokeet 2015

Hei taas! Tässä siis tiivistettynä ensi kevään eli vuoden 2015 pääsykoevaatimukset Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun. Vaatimukset löytyvät myös yliopistojen nettisivuilta.

Holopainen & Pulkkinen - Tilastolliset menetelmät 
- Luvut 1-9 + liitteet
- 5.-6. painos (WSOY Oppimateriaalit) TAI 5.-8. painos (Sanoma Pro Oy)
- Sama kirja siis kuin kolmena aikaisempana vuonna

Paavilainen - Psykologian tutkimustyöopas
- Luvut 1-4
- 1.-2. painos (Edita)
- Sama kuin viime vuonna

Tilastojen lisämateriaali
- Julkaistaan yliopistojen nettisivuilla to 8.1.2015 klo 9
- Sisältää vanhoja pääsykoetehtäviä ja korjauksia/lisäyksiä HoloPulkkiin

Materiaali 
- Julkaistaan yliopistojen nettisivuilla ke 8.4.2015 klo 9
- Suomenkielinen
- Sisältänyt aiempina vuosina useita artikkeleita psykologian eri osa-alueilta

Itse pääsykoe on tiistaina 12.5.2015 klo 12-17 Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Tässä varmaan ydinasiat pääsykokeista. :) Vinkkinä voisin sanoa edellisen postauksen lisäksi, että jos haluaa jotain tuntumaan artikkeleihin, niin kannattaa tutkailla vanhoja Psykologia-lehtiä, koska niistä on joka vuosi ollut useampi artikkeli. Laittakaa ihmeessä kommenttilaatikkoon kysymyksiä jos jokin pääsykoejuttu painaa mieltä. :)

Tsemppiä kaikille pääsykoeurakkaan!

Embe

21 kommenttia:

 1. Heippa!

  Satuin eksymään blogiisi etsiessäni pääsykokeisiin lukemiseen vertaistukea. Olen hyvin onnellinen, että löysin tieni tänne! Erityisesti olen lueskellut alkupään kirjoituksiasi, joista isosti osui ja upposi "I Am the Enemy" -postaus. Juuri tarvitsemani ravistelu :)

  Itse olen suuntaamassa logopediaa opiskelemaan, hakukerta on jo kolmas, mutta luovuttaminen ei ole tässä kohtaa vaihtoehto :)

  Kiitos blogistasi, se tulee tarpeeseen! Mukavaa loppusyksyä ja kaikkea hyvää sinulle :)

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti tuo tilastojen lisämateriaali sisältäisi edes jotakin uutta.

  VastaaPoista
 3. Vähän hupsua kun pääsykoemateriaali julkaistaan myöhemmin kuin itse päsäykoe ;)

  VastaaPoista
 4. Moikka! Oon menossa yrittämään psykaa lukemaan. Mulla ois tämmönen tyhmä kysymys pääsykokeista: pitääkö siis tilastomatikan osuudessa monivalintatehtävissä perustella/laskea vastaukset paperille vai riittääkö päässä laskeminen ja oikean vastauksen rastiminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moips, vastaustapa riippuu tehtävänannosta. Kannattaa esim. Helsingin yliopiston sivuilta vilkaista viime vuoden koe ja arviointiperusteet. Mä en ite oo tehny koetta, jossa olisi monivalintoja, joten en suoraa osaa vastata. :)

   Poista
  2. okei, musta se tehtävänanto on vähän epäselvä.. kiitos kuiteski vastauksesta!

   Poista
  3. Jyväskylän monivalinnoissa ei tarvitse mitään muuta kuin laittaa rasti ruutuun, mitään muita papereita ei palauteta kun vastaulomake jossa ovat monivalintakokeiden vaihtoehto vastaukset.

   Poista
 5. Hei! Löysin sattumalta sun blogin, kun etsin Turun psykologian pääsykoemateriaalia. Aion hakea vain turkuun (en tampereelle enkä helsinkiin) niin kuuluuko nuo kaikki ylläoleva materiaali myös pelkästään turun pääsykokeeseen? Vai onko siinä vähemmän materiaalia? Kiitos jo etukäteen. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moips, materiaali on sama kaikkiin kolmeen yliopistoon. :) Eli luet noin yllämainitut (löytyy myös yliopistojen sivuilta) pääsykoemateriaalit. Turussa on lisäksi soveltuvuuskoe kirjallisen kokeen jälkeen.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Hei!

  Olen juuri tilaamassa pääsykoekirjat, mutta ihmettelen Tilastolliset menetelmät- kirjan kuvauksen yhtä kohtaa. Booky.fi:ssä ja CDON.com:issa lukee molemmissa kuvauksen lopussa seuraavaa "Tehtävien ratkaisut ovat verkkoaineistossa, jonka voi tilata joko oppilaitos- tai yksityiskäyttäjän lisenssillä." Osaatko kertoa mistä moinen lisenssi pitää hankkia vai löytyykö vastaukset jotenkin muutenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mä en ole edes kuullunut noista lisensseistä. :o Tai mun aikana niitä ratkaisuja ei (kai) ollut missään tarjolla.

   Poista
  2. Hui, kuinkahan sitä sitten tietää osaako niitä laskuja edes :D? Ilmeisesti tuo lisäaineisto on tarkotettu siihe laskemiseen, kirja teoriaan? Mulle ei oo nää kirjat ollenkaan tuttuja, kun ensimmäistä kertaa haen, niin siksi ihmettelen :).

   Poista
  3. Kirjan lopussa on kyllä vastaukset kaikkiin tehtäviin (joskin muutama virheellinen), mutta ei mitään välivaiheita. :)

   Poista
 8. Moikka! Kuinka kauan itse luit pääsykokeisiin? Eli siis aloititko jo ennen kuin yo-kirjoitukset olivat loppuneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moips! Mä itse aloitin ekalla kerralla lukemisen kirjoitusten jälkeen vasta eli joskus näihin aikoihin. :) Toisella kerralla aloittelin rauhalliseen tahtiin elo-syyskuussa, kun huomasin ekan kerran jälkeen, että mulla on vielä paaaaaljon opittavaa. :)

   Poista
 9. Kävitko psykologian valmennuskurssia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kävin ensimmäisellä hakukerralla Valmennuskeskuksen Takuu-kurssin, johon sain stipendipaikan. Kurssi sisälsi sekä tilasto- että artikkeliosuuden. Toisella hakukerralla kävin Valmennuskeskuksen artikkelikurssin Helsingissä. :)

   Poista
 10. Moikka! Olen hakemassa ensimmäistä kertaa nyt keväällä mutta en hae vielä täysillä. Olen surkea matikassa mutta en haluaisi Joensuuhun opiskelemaan, vaan Turku/Tampere/Helsinki akseli houkuttaisi enemmän. Aion lukea töiden ohella kuluvan vuoden ajan, mutta matikka tulee olemaan ylitsepääsemätöntä yksin opiskellen. Onko tilastomatikkaan viikonloppukursseja ja olisko sulla mitään vinkkejä matikkaosuuden haltuunottamiseksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kannattaa tutustua valmennuskurssifirmojen sivuihin, mä en osaa nyt suorilta sanoa. Katso ainakin Valmennuskeskuksen, Eximian ja Huippuvalmennuksen sivut. Tilastoa voi prepata myös avoimessa yliopistossa, mä ainakin hyödyin siitä tosi paljon. :) Mut ohjeet on yleensä vain, että ei niitä asioita opi kuin toistamalla, joten homma vaatii kärsivällisyyttä. :D Voit myös koittaa järkätä jotakin lukupiiriä (huudella täällä tai vaihtoehtoisesti psykan tilastoryhmässä, osoite löytyy jostakin postauksesta. Tsemppiä pääsykoeurakkaan!

   Poista
 11. Moikka! :) Tiedätkö mistä Hki/Tre/Tku sisäänpääsypisterajat saa selville? Niitä ei löytynyt ainakaan minun tulospaperista toisin kun viime vuonna...tosi outoa.

  VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)