Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Kiikareissa kandi

Heipsansaa! Viikko on virähtänyt lähes huomaamatta ohi, kun samaan viikkon mahtui kaikenlaista sairastelusta sitseihin. Nyt yritänkin siis saada vähän hommia hoidettua ja sainkin juuri huomisen tilastotöiden tehtävät tehtyä. Teen itse aina tunnollisesti kaikki opiskelijoille annetut tehtävät, jotta oon paremmin kärryillä sit laskupajoissa, että mitä missäkin tehtävässä on tehty. On ollut lähes nostalgista ja jotenkin terapeuttista laskea käsin palikkalaskimella perustodareita ja luottamusvälejä. Se on oikeesti vieläkin kivaa! Ei tarvitse koodailla kummallisuuksia tilasto-ohjelmiin vaan voi laskea samoja juttuja kuin pääsykokeisiin. Yllättävän hyvin mulla on ne asiat vielä muistissa, vaikka kaavoja en ulkoa enää kaikkia muistakaan. :)

Asiaan kuitenkin. Kävin perjantaina juttelemassa mun kandiohjaajan kanssa. Menin aamulla tapaamiseen ihan takki auki ja "mä en sitä tiä mistään mitään" -asenteella. Puoli tuntia myöhemmin lähdin kuitenkin ohjaajan huoneesta huomattavasti viisaampana, alustava kandiaihe taskussa. Pärisin ilmeisesti niin koko tapaamisesta, että tanssahdellessani kahvihuoneella kaverit kommentoivatkin mun käsittämätöntä energiapommia puoli kymmeneltä aamulla. Jännittävintä on kuitenkin se, että mä aloitan kandin puuhailun tammi-helmikuussa ja ohjaaja sanoi, että voisin sen siinä kuukaudessa rykäistä valmiiksi! Sain juurikin sellaisia neuvoja ja ohjausta mitä olinkin kaivannut. Nyt tiedän, mistä lähden penkomaan aineistoa ja olin tosi helpottunut, kun ohjaaja antaa mulle aika tiukankin aikataulun. Mä kuitenkin tarvin sitä, että joku hengittää niskaan deadlinen suhteen, koska pelkäsin kauheasti sitä, että mun kandi jää vaan roikkumaan jonnekin alitajuntaan ja en ikinä saa sitä tehtyä. Nyt täytyykin alkukeväästä raivata tilaa ihan kirjoittamiselle ja lähteiden etsimiselle, jippii! Kävi myös niin, että mun kandiohjaaja teettää mulla myös gradunkin. Jotenkin hän oli ihan asennoitunut valmiiksi siihen, että teen gradun hänelle ja hoidetaan se kandi vaan pois alta. :D Superjännää tästä tekee vielä sen, että ohjaaja ehdotti, että voisin aloittaa gradua ens syksynä!! APUA.Tosi kivaa kyllä, kun hommat nyt etenee ja tutkintokin alkaa paremmin hahmottua. Olis ihan superia saada gradu hoidettua ennen harjoittelua. :) Lähdetään nyt kuitenkin siitä kandista liikkeellee ja mulla on tavoitteena saada kandin paperit ulos viimeistään ens syksynä. En kyllä olis osannut kaksi-kolme vuotta sitten kuvitella mun villeimmissä fantasioissakaan, että olisin psykologian kandidaatti 21- tai 22-vuotiaana. VAU. Haluisinkin siis tsempata kaikkia teitä pääsykoetaistelijoita ja muitakin mun blogin lukijoita, jotka tavoittelee unelmien opiskelupaikkaa tai muuta unelmaansa. Pitäkää siitä kiinni ja tehkää töitä sen eteen, koska sitä ei todellakaan tiedä, mitä kaikkea tulee tapahtumaan, kun saavuttaa tavoitteensa ja nappaa unelmastaan kiinni!

Innostus- ja tsemppauspärinöin,
Embe

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa tosi hienolta! :) Oot kyllä sellainen tehopakkaus, ettei voi muuta kuin hämmästellä! :)
  Mutta miten on mahdollista, että gradun voisi tehdä jo noin aikaisin? :)

  Ps. Luin vahingossa otsikosta "Kiikarissa kundi" -.-' :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa gradunhan voi väsätä koska vain kandin jälkeen. :) Mun pitäis saada keväällä kandin tutkinto pakettiin (tai viimeistään syksyllä), niin etenen sit jo maisteriopintoihin. Olis kiva saada gradu pois alta ennen harjoittelua sun muuta!

   Poista
 2. Ihan mieletöntä, oot huippu! :-)

  t. Veera

  VastaaPoista
 3. Wau, upeita kuulumisia!! :) Kerrohan nyt ihmeessä se aihekin!

  Joo, kandi kannattaa tosiaan tehdä niin nopeasti kuin vain mahdollista! Meidän laitoksellamme kandi tehdään kahden periodin aikana erillisellä kandikurssilla parilla erillisellä välietapilla. Käytännössä se näyttää menevän niin, että kurssin puoliväliin mennessä puolet porukasta on jo pudonnut pois, jäljellejääneestä puoliskosta puolet etenee aikataulun mukaan ja puolet tekee välitavoitteen muutamassa päivässä. Sitten tulee koeviikon ja muutaman muunkin syyn takia sluibailtua vähintään kuukausi ja taas ollaan tilanteessa, että loppuosa työstä täytyy rutistaa muutamassa päivässä, kun sitä ei ole aiemmin saanut kirjoitettua.

  Neuvoni kaikille kandinkirjoittajille on, että se kannattaa rutistaa mieluummin kuukauden yhtäjaksoisella työllä kuin jakaa puoleen vuoteen, sillä pitkä aika vain ahdistaa eikä lainkaan paranna syntyvän työn laatua. Tiedän jopa viikossa valmistuneita kandeja.

  Gradu on aika yliarvostettu juttu. Keskivertogradu on pakolla kirjoitettu tekstipläjäys, jota ei tule lukemaan kukaan muu kuin työn arvostelija ja tekijän joku läheisparka, joka haluaa auttaa läheistään. Gradunkaan tekeminen ei vaadi juuri muuta kuin viitseliäisyyttä ja sen tekemisen voi aloittaa vallan mainiosti sitten, kun kaikki yliopiston gradun aihepiiriin tarjoama opetus on käyty. Syventäviä opintoja ei välttämättä ole kuin yksi kurssi per aihepiiri, joten gradun aloittaminen heti syventävien alkuun on aivan mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Alustavasti aiheena on psykoosioireet ja väkivaltarikokset, mutta tarkkaa otsikkoa en osaa vielä sanoa. :) Kiitos kannustavasta kommentista, yritän itekin suhtautua kandiin vähän lupsakammin, kun olin aluksi jännäillyt sitä ihan liikaa! Se ei kuitenkaan mikään suuritöinen suoritus ole. :) Yritänkin pyrkiä siihen yhdessä periodissa puskemiseen, koska eniten kammoan juuri tuollaista, että homma jää vain roikkumaan ja mä "aloitan ensi viikolla". :D

   Poista
 4. Mitä mieltä olet siitä, että kandit pitäis tehdä paritöinä tulevaisuudessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka sellaisen on keksinyt? :O

   Poista
  2. Mä oon kuullut, että Tampereella osa (en oo varma tekeekö kaikki) tekee kandin parityönä. Mun mielestä se on sinänsä outoa, koska mä en uskois löytäväni paria, jonka kanssa haluttais tehdä samasta aiheesta. :D Toisaalta taas on ihan järkevää tehdä töitä tiiminä, koska harvoinpa sitä ihminen töissäkään työskentelee ihan yksin. Mun mielestä silti kandi ja gradu pitäis säilyttää itsenäisinä töinä, muttei kieltää niiden tekemistä pareittain, jos joillakin on siihen paloa. :)

   Poista
 5. Moi! Pohdiskelin tässä, että miten sait JOO-oikeudet oikeuspsykaan? Saatko ne sisällytettyä kandintutkintoon? Olisin kiinnostunut nämä opinnot suorittamaan (opiskelen Trellä), onkohan mahdollista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moips! Hain tosiaan JOO-oikeutta sillä perusteella, että aion hyväksi lukea opinnot sivuaineeksi kandiin. Tämä on ehtona ainakin meillä ylipäätään JOO-opintojen hakemiselle. Toinen ehto on se, että kurssien pitää olla nätti 25op kokonaisuus, mitä oikeupsyka on. Opinnot siis saa ja pitää sisällyttää kanditutkintoon. :) Kannattaa tutkailla teidän yliopiston vaatimuksia (mikäli ne eroavat Helsingistä) sivuilta https://haku.joopas.fi/. :)

   Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)