Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

tiistai 19. elokuuta 2014

Töitä, pikkuisen ammattikäytäntöä ja Survojuttuja

Hellou! Olin aamulla kauheassa työkoomassa pitkien työpäivien jälkeen ja ajattelin, että pääsenkö ollenkaan sängystä ylös. Jouduin eilen suureksi surukseni palauttamaan ammattikäytännön tenttikirjan, josta olisi vielä 100 sivua lukematta. Toivottavasti ehdin saada kirjan lainaan vielä ennen tenttiä. Jotenkin typerää, että meitä on siellä kurssilla varmaan 30 ja kirjoja on kirjastossa kuusi. Ei näin! Onneksi mulla on sentään Psykologi-lehden ammattiekstra työn alla samaa kurssia varten, niin tuntee tekevänsä edes jotain hyödyllistä.

Sitten varsinaiseen päivän piristykseen! Sain sähköpostia kevään data-analyysia pitäneeltä opettajalta ja hän pyysi mua osallistumaan kurssin uudistamisen suunnitteluun ja aloittelijan Survo-manuaalin kehittämiseen. :) Tai siis lähinnä meillä on nyt jollain porukalla tällä tai ensi viikolla joku tapaaminen, niin katsotaan mitä tapahtuu. Oon kyllä tosi innoissani, vaikka asiasta oli jo ennen kesää puhetta, mutta olin unohtanut sen tyystin kaikkien työ- ja muuttokuvioiden keskellä. Toivottavasti osaan antaa jotain hyvää aloittelijan näkökulmaa asiaan. Voi vitsi mä ihan pärisen täällä, vaikka äsken oli ihan lattea fiilis töistä ja osittain myös tosta harmaasta säästä. Kylläpä sai taas noinkin pienestä asiasta kuin yhdestä sähköpostiviestistä uutta puhtia!

Ajattelin tässä myös tilailla eBaysta yhden kurssikirjan varianssianalyysia varten. Selailin sitä viime vuonna kurssin yhteydessä ja luulisin, että se voisi olla sellainen, mistä mulle olis myös tulevaisuudessa hytötyä jos tutkijaksi meinaan tähdätä. Kirja on sellainen tilastotiiliskivi, Statistical Methods for Psychology. Suomen hintoja en uskaltanut edes katsoa ja Amazonissakin opus maksoi yli 100 euroa. eBaysta löytyisi vähän halvemmalla, joten se varmaan lähtee tilaukseen illalla jos muistan asiaa enää. Nyt täytyy kuitenkin lopetella tätä puheltulvaa ja alkaa harkita töihin lähtemistä! Mulla osui muuten työvuorot vähän kurjasti, niin pääsen osallitumaan vain fuksisuokin jatkoille (I'll be there!) ja mahdollisesti tutustumisbileisiin, jos jaksan raahautua sinne 11 tunnin työpäivän jälkeen. Olis kyllä kiva käydä kääntymässä edes noissa tapahtumissa. :) Pääsen sentään osallistumaa Running Dinneriin, Kompleksin rastirataan ja fuksikasteeseen!

Millä fiiliksillä te odotatte opiskelujen alkamista?


Opinnoista intoillen,
Embe

16 kommenttia:

  1. Heippa, osaatkos sanoa tarvitseeko sitä tilastollisen tietojenkäsittelyn peruskurssia välttämättä käydä ennen niitä kahta tilastotieteen jatkokurssia? Opetellaanko siellä jotain mitä olisi tarpeellista osata noilla tilaston kursseilla? Vai liittyykö ne kurssit ylipäätään toisiinsa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mä en siis ite käynyt noita tilaston kursseja vaan korvasin ne data-analyyseilla. Mutta ymmärsin kavereiden puheista, että kurssit eivät millään tavalla liittyneet TTP-kurssiin. Eli sinänsä sitä ei ole välttämätöntä käydä ennen tilaston jatkokursseja, mutta mä kuitenkin suosittelisin suorittamaan kyseisen kurssin heti fuksivuonna pois alta. :) Tilaston jatkokurssit käsittelee kuulemma aikalailla pääsykoeasioita ja vähän jotain ekstraa.

      Poista
  2. Olitko ajatellut missään vaiheessa tehdä asiakastyötä vai onko sulle aina ollut selvää tutkijaksi ryhtyminen? :) (Vai onko vieläkään?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Siis mä olin ihan aluksi ajatellut tehdä juuri nimenomaan asiakastyötä, mutta sitten mä kohtasin pääsykoevuonna tilastorkkauden enkä oikein haluaisi luopua siitä. :D Haluan kuitenkin suorittaa harjoittelun kliinisellä puolella, mutta katsoo nyt mihin sitä loppujen lopuksi päätyy töihin... :) Haluisin kuitenkin tehdä tutkimusta edes jossain määrin ja tällä hetkellä kiinnostaa oikeus- ja kriminaalipsyka kaikista eniten.

      Poista
  3. Pitääkö Avoimen Yliopiston kurssikirjat itse hankkia vai saako ne sieltä yliopistolta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Avoimessa lainataan myös kirjat pääsääntöisesti kirjastosta, ellei sitten halua itselleen jotakin opusta ostaa. :) Ihan kirjastokortilla siis pärjää ja saa suoritettua kurssit!

      Poista
  4. Moikka! Mistä opiskelijakortin voi noutaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Jos kortissa on maksuominaisuus, se pitää noutaa Uudelta ylioppilastalolta (Mannerhiemintiellä Virgin Oilin vieressä Stockan läheisyydessä). Mikäli kortissa ei ole maksuominaisuutta, niin se tulee postissa. :)

      Poista
    2. Mulla on maksuominaisuus ja se tuli postissa! Tuttavalla ei ole ja sen piti noutaa se, en tiedä mistä. :)

      Poista
    3. Mulla ei ole maksuominaisuutta ja näyttää siltä, että pitää noutaa siltikin :D Tai sitten kukaan muukaan ei oo saanut korttia.

      Poista
  5. Moi! Kävin viime syksynä tilaston johdantokurssin avoimessa yliopistossa. Tiedätkö, onko se sellainen kurssi, jonka saan psykalla hyväksiluettua? Ja miten tämä hyväksilukeminen käytännössä tapahtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Mun mielestä sitä ei saa hyväksiluettua, koska mitää vastaavaa kurssia ei ilmeisesti ole. En oo kuitenkaan ihan varma, joten kannattaa laitokselta kysellä asiaa. :) Ehkä sillä sais tilaston jatkokursseja hyväksiluettua...

      Poista
  6. Sähän suoritit kieliopintoja avoimessa, niin ootko kuullut, onko avoimen ja yliopiston kielikursseissa eroja sen suhteen, paljonko suullisia juttuja ja kirjoittamista niissä on? Ja esitelmiä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moipsista! Mä suoritin tosiaan kesällä ruotsin avoimen puolella. Siellä harjoiteltiin aika paljon nimenomaan suullista ilmaisua, mutta kaikki harjoitukset oli pienryhmissä, joten ei (onneksi!) tarvinnut mennä luokan eteen sopertamaan mitään esitelmää. :) Muutenkin kurssilla oli tosi rento meininki ja huomasin onneks, että en ollut ainoa, jolla oli ruotsi vaipunut unohduksiin lukion jälkeen. Kirjoittamista harjoiteltiin kahden referaatin verran ja sen lisäksi tehtiin muutamia lyhyitä tehtäviä teemasanastoihin liittyen. Tenttiin kuului suullinen osuus, jossa keskusteltiin vapaavalintaisen teeman aiheesta ryhmässä 15 minuuttia. Sen lisäksi tentissä kirjoitettiin yksi referaatti. Rima kurssilla ei ollut onneks hirmu korkealla, koska monelle se on vain pakollinen suoritus ja homma eteneekin sen mukaan, että kaikki pääsisivät kurssista kerralla läpi. :D En osaa sanoa, miten sen eroaa yliopiston kursseista, mutta luulisin, että avoimen kurssit on vähän lepsumpia. En tosiaan oo varma, mutta keväällä oon ehkä viisaampi jos saan suoritettua enkun ihan meidän omassa ryhmässä enkä avoimessa. :)

      Poista
    2. Opiskelija Kumpulasta21. syyskuuta 2014 klo 0.07

      Kielikurssit ovat tismalleen samat avoimessa ja varsinaisessa yliopistossa. Kielikeskus niissä on järjestäjänä yhtä lailla molemmissa ja käytännössä kaikki opiskelijat ovat tutkinto-opiskelijoita, jotka syystä tai toisesta eivät ole käyneet päiväsaikaan kursseja. Yksi syy on niiden pitkä kesto, kerran viikossa koko lukukauden ajan on tosi pitkä aika ja toisaalta ne ovat sellaiseen aikaan, että jo päivätöihin ehtinyt ei niille pääse osallistumaan. Vaikka avoimen iltakurssilla voi joutua istumaan neljäkin kertaa viikossa, on se sitten kuitenkin kolmessa viikossa ohi! Kurssit ovat aina täpösen täynnä, joten kysyntää kyllä on. Avoimen kurssit ovat yhtä lailla tiedekunta/ainekohtaisia kuin varsinaisen yliopistonkin tarjoamat kurssit.

      Kielikeskuksella olisi resursseja tarjota kursseja ilta-aikaan lukukausienkin aikaan, mutta tiedekunnat eivät pyydä järjestämään niitä. Siinäpä ihmettelevät venyviä valmistumisaikoja.

      Kielikursseille kannattaa mennä heti kun on sopivasti tilaa lukkarissa. Etenkään ruotsi ei muutu yhtään helpommaksi vaikka kuinka lykkäisi!

      Poista
  7. Opiskelija Kumpulasta20. syyskuuta 2014 klo 23.58

    Datiksen kurssit saisi kaikkein parhaiten uudistettua siten, että ne koostuisivat lyhyistä, vain sen yhden asian käsittelevistä, videoista. Niissä voi näyttää miten asia tehdään ja kertoa siitä (käsikirjoitetusti!) samalla sen, mitä tarvitsee. Tällaisista videoista on esimerkki vaikkapa matikan analyysin peruskurssi, löytyy Youtubesta hakusanalla myweps2012. Videoiden tulee olla lyhyitä (muutaman minuutin) jotta ne jaksaa katsoa, tarvittaessa moneenkin kertaan, ja jos ne tahtoo katsoa useasti, ne eivät saa sisältää yhden ensimmäistä ylimääräistä asiaa. Mä olin niiiiiin kypsä istuessani niillä luennoilla tiistaiaamuisin kun ei kyllä kiinnostanut vähääkään miten K käytti tietokonetta, missä oli ollut joululomalla tai minkä merkkistä viestintäteknologian elektroniikkaa se käyttää. Olin juuri lopettanut kokopäivätyöt eikä mennyt yhtäkään luentoa ettenkö olisi ihmetellyt että mitä hittoa mä teen täällä kun voisin tämänkin ajan olla töissä!

    Mun mielestä siis datiksen kurssit olivat totaalisen turhat, vaikka niillä opetettavat asiat toki olivat erittäin tärkeitä!

    Tilastotieteen jatkokurssilla käydään Mellinin kakkoskirja, eli se sininen kirja. Opettaja linkkasi kirjan skannattuun versioon, joten kirjaa ei tarvinnut ostaa eikä lainata kirjastosta. Jatkokurssilla käsitellään todennäköisyyslaskentaa ja testejä. Se on siis sisällöltään ihan erilainen kuin tilastotieteen peruskurssi. Tai mitä sosiaalitieteiden kursseja uusissa tutkintovaatimuksissa ovatkaan.

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)