Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

lauantai 14. joulukuuta 2013

Valmennuskurssin hyödyllisyydestä

No niin! Multa on useampi aina silloin tällöin kysellyt valmennuskurssien hyödyllisyydestä ja siitä, onko valmennuskurssi välttämätön sisäänpääsyn edellytys. Lähdetään liikkeelle vaikka siitä, että valmennuskurssi ei ole edellytys sisäänpääsylle eikä todellakaan tae siitä. Meidän vuosikurssilta ehkä puolet oli käynyt jonkin kurssin jos en nyt ihan hirveästi valehtele.

Valmennuskurssit tätä uutta ilmaista Varjovalmennusta lukuunottamatta ovat ihan älyttömän hintaisia. Sen takia moni varmaan miettiikin pitkään ja hartaasti kurssille osallistumista, koska onhan se aikalailla paksusuolesta jos ei pääse sisään ja rahat tuntuvat menneen hukkaan. Itse kävin viime vuonna, kun hain ekaa kertaa, Valmennuskeskuksen takuukurssin, johon sisältyi sekä artikkeli- että tilasto-osuus. Mä olin saanut kurssille stipendipaikan, koska äitikin opiskelee, niin ei ollut sattumoisin takataskussa ylimääräistä tonnia. Mua ei kuitenkaan koskenut kurssin takuu siitä, että pääsen seuraavana vuonna itseopiskelumatskun hinnalla kurssille, jos en pääse sisään. No mulle kurssista oli valtavasti hyötyä etenkin matikan suhteen, kun joku oikeesti väänsi mulle rautalangasta niitä asioita. Artikkeliosuudessa oli hyvä opettaja ja mä koin hyötyväni myös siitä, koska huomasin kurssin edetessä, että olinkin heikommilla artikkeleissa kuin tilastoissa. Mun mielestä kurssilta ei kuitenkaan kannata odottaa mitään maailmankaikkeuden räjäyttävää valaistumista, koska siellä on tosi paljon porukkaa ja ihmisillä on eri lähtötaso.

Tietenkin voi valita myös pelkän tilastokurssin tai pelkän artikkelikurssin. Mä suosittelisin tilasto-osuutta niille, jotka joutuu oikeesti kamppailemaan HoloPulkin kanssa. Yksinään kurssien hinta on jostain 450 eurosta ylöspäin. Jos valmennuskurssi tuntuu liian kalliilta, niin mun mielestä toinen hyvä vaihtoehto on mennä avoimeen yliopistoon tilaston peruskurssille. Ainakin Tampereella avoimen kurssilla käsiteltiin juuri pääsykokeisiin tulevia asioita ja mun mielestä siitä sai melkein saman hyödyin kuin valmennuskurssista. Itselle kurssilla oli tärkeintä se, että pystyi kysymään asioita osaavilta ihmisiltä ja tämä onnistuu ihan yhtä hyvin avoimessakin. Valmennuskurssin plussana on tietysti vanhojen pääsykokeiden laskeminen, mutta niitäkin löytyy netistä. Avoimessa ei käydä ihan pääsykokeiden tasoisia/tyyppisiä tehtäviä, mutta mun mielestä siellä saa perusasiat HoloPulkista haltuun, kunhan on itse aktiivinen ja kysyy aina kun on kysyttävää. Avoimen kurssin hinta on ainakin Tampereella 10€/1op eli peruskurssi on viis noppaa, joten hinnaksi tulee 50e, joka on melkoisesti vähemmän kuin valmennuskurssit. Mun mielestä tota vaihtoehtoa kannattaa vakavissaan harkita.

Viime keväänä kävin Helsingissä pelkän artikkelikurssin ja se oli ihan huippuhyvä! Opettaja oli mahtava ja jaksoi vastailla mun kysymyksiin sähköpostitse ja vaikka kuinka jankkasin samaa asiaa, mikä ei tahtonut mennä paksuun kalloon. Kannattaa vilkuilla vähän edellisvuosien artikkeleita ja miettiä, kuinka vaikeilta ne vaikuttavat ja miten luulet asiat sisäistäväsi itsekseen lukemalla. Kurssilta sai toki erilaisia tehtäviä artikkelihin liittyen, mutta sellaisia voi ahkerimmat kehittää kotonakin (näistä lisää seuraavassa postauksessa). Mun mielestä avoimen psykan perusopinnoista ei ihan hirveästi oli riemua artikkeleita ajatellen. Jos lukion psykan jutut on hyvin muistissa, niin perusopinnoista ei ole massiivistä hyötyä pelkkiä pääsykokeita ajatellen - toki ne kurssit saa hyväksiluettua, kun on päässyt sisään.

Koska harvalla on varaa maksaa yli tonnia kursseista, jotka sisältää molemmat osuudet, niin kannattaa miettiä, kummassa on ite heikommillaja harkita pelkästään tätä toista kurssia. Tilaston suhteen painotan edelleen myös avoimen yliopiston olevan vaihtoehto. Tähän hyödyllisyyteen ei oo hirveesti oikeita ja vääriä vastauksia, koska lopullinen työ tehdään kuitenkin kotona lukien ja laskien. Valmennuskursseilla sitä tietoa ei imeydy päähän mitenkään mystisesti ja vaikka kurssille menisikin, niin hommia joutuu tekemään ihan yhtä paljon - työmäärää se ei todellakaan vähennä. Ei kannata siis ottaa kurssia sen takia, että "pääsisi helpomalla". :) Hmm, olikohan mulla vielä jotain... Mun mielestä oleellisinta on se, että sä voit kysyä mieltä askarruttavista asioista joltakin ja käydä pääsykoevaatimuksia läpi jonkun muun hakijan kanssa. :) Tämä kuitenkin tästä valmennuskurssihöpötyksestä, kysykää toki jotain yksityiskohtaisemmin, jos tulee jotakin mieleen! Naputtelen lähiaikoina vielä mun omia vinkkejä pääsykokeisiin!


Embe

9 kommenttia:

  1. Ihanaa että jakst kirjoitella pääsykoeasioita vaikka itse oletkin jo sisällä! :) Haen keväällä psykaan ja päädyin ite menemään avoimeen lukemaan tilastotiedettä. Pääsykoekirja ei tuottanut ongelmia, joten ajattelin avoimen olevan mulle parempi vaihtoehto kuin valmennuskurssi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku sanoi mulle, että pääsykokeet on kuin armeija - niitä muistellaan vielä vanhainkodissakin. ;) Avoin on tosiaan hyvä vaihtoehto ja tsemppiä lukuihin! :)

      Poista
  2. Itse kävin 3 kertaa valmennuskurssilla. Kaksi maksoin ja yksi tuolla vakuutuksella jos ei pääse, niin ensi vuonna ilmainen. Sitten jätin seuraavana vuonna käymättä valmennuskurssilla ja pääsin. Eli aloin fiilistellä,että sinne valmennuskurssille menee aina aikaa ja ope opettaa muitakin, ja tunsin jo, että osaan jo ne hommat, eli tartten vaan harjottelua. Aika hassusti ku 3 kurssia eikä pääse, ja sit ei kurssia ja pääsee =)

    VastaaPoista
  3. Totta Embe, pääsykoetta muistelee varmaan hamaan tappiin saakka, varsinkin jos se on ollut kovan työn takana, siällepääsy =)

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen postaus. :) Itse olen ajatellut olla ostamatta valmennuskurssia juuri hinnan takia ja oli kiva kuulla että porukkaa on päässyt sisään ilmankin. :)

    VastaaPoista
  5. Kuinka sait stipendipaikan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmennuskeskukselta voi hakea stipendipaikkaa sillä perusteella, ettei muuten ole varaa maksaa kurssia. Sinne pitää lähettää edellisen vuoden tulotietojen tms ja niiden perusteella ilmeisesti paikat jaetaan.

      Poista
  6. Olisiko täällä lukijoissa ketään sellaista, joka haluaisi Valmennuskeskuksen kursseille? Heillä on nimittäin frendialennus, joka antaa kurssista 5 % alennusta, jos kaksi ilmoittautuu, 10 % jos kolme ja 15 % jos neljä ilmoittautuu. Ajattelin ilmoittautua viikon tai parin sisällä. Yhteyden saa laittamalla sähköpostia tänne: kinney-@hotmail.com

    VastaaPoista
  7. Tuota avoimen yliopiston hyödyntämistä suosittelen kyllä! Itse istuin viime keväänä jonkin verran niiden luennoilla, ja kuten Embe kirjoittikin, siellä saa monista pääsykoekirjan asioista opetusta. Keväällä mukana vaikutti olevan aika paljon psykaan (tai kognitioon) pyrkiviä, tuttuja sinisiä kirjoja näkyi monilla, ja lisäksi luennoitsija kommentoi joitain asioita pääsykokeiden kannalta.

    Tällein epävirallisena vinkkinä, jota ei voi sinänsä suositella, että jos ei satu ehtimään ilmottautua tilastotieteen kurssille avoimessa, eikä välitä siitä ettei suoritusta saa, niin jos pokka riittää niin luennoille pystyy menemään ihan tuosta vain. Ei siellä kukaan mitään nimilistoja kerännyt viime vuonna. Tuli nimittäin testattua! Jotten ihan täysin väärinkäyttänyt mahdollisuuksia, lasken puolustuksekseni että luin avoimen kautta psykan perusopintokursseja sentään ja niistä saivat rahansakin. ;)

    Vaikkei avoimen kurssille menisikään, voi tämän kurssin kalvoista olla apua asioiden opettelussa, tarjoten toisen näkökulman kirjan tekstin lisäksi. Kalvot ovat ihan vapaasti kaikkien saatavilla, suoraa linkkiä en viitsi laittaa mutta googlettamalla "tilastotieteen johdantokurssi" ja katsomalla avoimen yliopiston linkin pääsee pitkälle. Myös HY:n varsinaisella puolella on kurssin kalvot saatavilla, mutta ne käsittelee kurssin sisältöä vähemmän matemaattisesti, ja mielestäni ovat huonommat, mutta tuskin haittaavat valmistautumisessa.

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)