Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

torstai 22. syyskuuta 2016

Omaa alaa liippaavia töitä opiskeluaikana

Heippa pitkästä aikaa! Ajattelin nyt rikkoa suorastaan hävettävän pitkän hiljaisuuden täällä blogin puolella kertomalla vähän töistä opintojen ohella. :) Lähinnä niiden vuoksi onkin pitänyt niin kiirettä, etten ole ehtinyt kirjoitella. En nyt ihan tarkkaan tiedä, mitä kertoilla, mutta kyselkää sitten kommenteissa lisää, niin vastaan parhaani mukaan! ^.^

Suurin osa omaan alaan liittyvistä hommista psykalla on tutkimusavustajan ja henkilöarviointiassarin töitä. Psykologin töitä kun ei voi ennen harjoittelua ja laillistusta tehdä. Henkilöarviointiassaripaikkoja tulee yllättävän usein hakuun esim. ainejärjestön sähköpostilistan kautta ja niihin tuleekin paljon hakemuksia. Ainakin Psyconilla, Personnellilla ja MPS:llä on psykalaisia töissä. Itse en ihan tarkkaan heidän työnkuvistaan tiedä, mutta pääpiirteissään assarin tehtävänä on organisoida ja aikatauluttaa päivää, ohjeistaa asiakkaista ja valvoa/pisteyttää asiakkaille tehtäviä testejä. Käsittääkseni (korjatkaa jos ole väärässä!) varsinaisiin konsultointi- ja haastattelupuuhiin assarit eivät pääse. Työpäivät voivat olla pitkiä ja kiireisiä, joten paineensietokykyä ja asiakaspalvelualttiutta tarvitaan näissä hommissa. Olen itse käynyt parissa haastattelussa assaripaikkaa varten, mutta ei ole tärpännyt (ja loppujen lopuksi ei edes ole mun juttu :D). Haastattelut ovat olleet aika kuumottavia verrattuna esim. mun psykologiharjoitteluhaastatteluun, mutta ei mitään hiillostamista kuitenkaan. Kiinnostus työ- ja organisaatiopsykaa kohtaan pitää ehdottomasti tuoda haastatteluissa esiin. Yleensä hakuprosessi menee niin, että hakemuksen jälkeen soitetaan ja jutellaan/haastatellaan vähän puhelimessa, sitten on haastattelu, jonka jälkeen vielä arviointipäivä, jossa pääsee itse kokemaan saman kuin muutkin asiakkaat. Tuntipalkka pyörii 12 euron tietämillä muistaakseni, ja monet tekevät suurin piirtein kahta päivää viikossa.


Tutkimusavustajan hommia on myös aika ajoin paljonkin tarjolla ja niiden kanssa saa olla vähän kärppänä, koska paikat täytetään nopeasti. Työt voi olla tosi erilaisia riippuen projektista; joissakin ihan vain kyselylomakkeiden tallentamista SPSS:ään, toisissa datan analysointia ja muutamissa pääsee tekemään esim. neuropsykologisia testejä lapsille. Tutkimusavustajan töistä on vaikea sanoa yleisellä tasolla kovinkaan paljon, koska ne vaihtelevat niin paljon. :D Työsopimukset ovat yleensä määräaikaisia, työaika vaihtelee tosi paljon muutamista tunneista täyspäiväiseen ja tuntipalkka on varmaankin jotain 10-15 euron väliltä, riippuen tietty työnkuvasta. Itse olen ollut kahdessa tutkimusryhmässä avustajana; toisessa ihan vain tallensin käsin SPSS:ään noin 1000 kyselylomaketta ja toisessa olin puolisen vuotta viime syksynä käsittelemässä 10 vuoden pitkittäistutkimuksen dataa (siivoilin dataa ja tein yksittäisistä datoista kaksi sellaista isoa "masterdataa"). Jälkimmäinen homma oli tosi haastavaa mulle, mutta välillä toki hirmu palkitsevaa, kun sai jonkin ongelman ratkaistua. Koin kuitenkin ajoittaisesta turhan suuresta stressistä ja epäpätevyyden fiiliksistä huolimatta oppineeni työstä hirveästi ja tehneeni loppujen lopuksi hyvää jälkeä.


Näiden kahden lisäksi olen kuullut yksittäisten opiskelijoiden olevan töissä esim. sosiaalitoimistossa tai lastensuojelun parissa, psykiatrisilla osastoilla (jos en väärin muista), vapaaehtoistöissä esim. tukihenkilönä sekä opettajan (sijaisuuksia) tekemässä. Aika paljon juttuja voi loppujen lopuksi tehdä, mutta pitää olla itse hirveän aktiivinen ja tunkea koipea joka oven väliin. :D  Tutkimusavustajahommien lisäksi oon itse tehnyt harjoitusryhmäohjaajan työtä yliopistolla sekä puuhaillut avustaja Krimolla (käytännössä aika samaa kuin eka tutkimusavustajan työni). Opetustöistä saattaa saada parempaa palkkaa, riippuen toki siitä, missä töitä tekee. Itseä kiinnostaisi vetää lukiossa psykan sijaisuuksia, mutta sellaista mahdollisuutta ei ole vielä tullut eteen!


Meillä on opinnoissa myös varsinaisen psykologiharjoittelun lisäksi ns. orientoiva harjoittelu, jonka ideana on päästä seurailemaan psykologin työtä jossakin paikassa, missä psykologeja on töissä. Tässä harjoittelussa varsinaisia psykologin töitä ei voi tehdä, mutta erilaisia avustavia tehtäviä kyllä. Ideana on päästä lähinnä siis oppimaan ja näkemään käytännössä, mitä kaikkea voisi tehdä! Harjoittelusta on mahdollista saada palkkaa tai suorittaa sitä opintopisteitä vastaan (=ilmaista työtä työnantajalle ja itselle taas jalkaa oven väliin). Mä teen nyt itse orientoivaa harjoittelua noppia vastaan ja en voi kuin suositella! On tosi tärkeää ja kivaa päästä näkemään muitakin käytännön hommia kuin vain the harjoittelun. Muutenkin tuntuu, että psykologiharjoitteluun latautuu niin paljon odotuksia, että paikan pitäisi olla "täydellinen". Ala on kuitenkin niin laaja, että on kiva päästä näkemään vähän eri puolia siitä. :)

Siinä nyt ensimmäisiä ajatuksia, mitä mulle tuli aiheesta mieleen. Voisin kirjoitella erikseen postauksen varsinaisesta harjoittelusta (mulla alkaa tammikuussa, jaiks!) ja valmistumisen jälkeisestä työllistymisestä. Pari sanaa voin myös siinä yhteydessä sanoa palkkauksesta. Tästä postauksest tulee (tuli) muuten liian pitkä, joten noi jutut jääköön toiseen kertaan. :) Laittakaa siis ihmeessä kommenttia ja kysymyksiä alle - vastaan niihin tosi mielelläni!


Innostunein terkuin kiireen keskeltä,
Embe

9 kommenttia:

  1. Moi, kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta postauksesta! Satutko tietään, onko tuo orientoiva harjoittelu käytössä yleisesti, vai vaan Helsingissä? :) Kuulostaa tosi hyödylliseltä nimittäin!

    VastaaPoista
  2. Vastaanpa nyt vaikket minulta kysynytkään. Kaikkialla on orientoiva harjoittelu käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jyväskylässä ainakin!Jos olen oikein ymmärtänyt niin ei taida kyllä olla kaikkialla?

      Poista
  3. Ok, Joensuussa on myös. Tampereella ja / tai Turussa ei?

    VastaaPoista
  4. Kiitos, oli mielenkiintoista luettavaa :)

    Mulla olis vähän aiheeseen liittymätöntä kysyttävää kun mietin tässä avoimen yliopiston tilasto-opintoja.

    Siellä olis tämmöiset perusopinnot:

    Tilastotieteen perusopintokokonaisuus (25 op) koostuu opintojaksoista:

    Tilastotiede tutuksi ja R-ohjelmisto (5 op) sylsyllä 2016
    Tilastotiede tutuksi II (5 op) syksyllä 2016
    Tilastollinen päättely I (5 op) keväällä 2017
    Tilastollinen päättely R-ohjelmistolla (5 op) keväällä 2017
    Todennäköisyyslaskenta I (5 op) keväällä 2017




    Ainoastaan todennäköisyyslaskenta kuulostaa tutulta. Onko näistä oikeasti hyötyä? Kannattaisko sun mielestä nää kaikki käydä? Tulee vaa aika kalliiksi, mut tietenkin sisäänpääsy ens vuonna on tärkeintä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jA MITÄ!! voiko ainoastaan syksyllä ilmoittautua opintoihin? eli taaskaan ei ole toivoa päästä opiskelupaikkaan ens vuonna koska en mä ilman avointa opi näitä asioita!!!!

      Poista
    2. Heippa! Kyllä noihin kursseille pystyy vielä ilmoittautumaan: https://www.avoin.helsinki.fi/palvelut/esittely.aspx?o=114646441. Ainakin tuossa lukee, että 3.11. asti. Kevään kursseille voi ilmoittautua varmaan myöhemmin syksyllä tai alkuvuodesta. Ei vielä mitään hätää siis! Jos pelkkiä pääsykokeita ajattelet, niin nuo R-kurssit jättäisin pois, koska siitä ei pääsykokeissa tarvitse tietää mitään ja sulla jää enemmän aikaa pääsykoeasioiden läpikäymiseen. :) R:ää käytetään meidän opinnoissa parilla kurssilla. Ei kurssit varmasti hukkaan mene, koska saat ne sitten hyväksiluettua tutkintoon, kun pääset sisälle!

      Poista
  5. Heippa! Mihin noi MOOC:in torstaisen tentin tulokset tulee? Tuleeko joku ilmoitus esim. sähköpostiin, että ovat tulleet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Riippuu siitä, oletko avoimen yliopiston opiskelija vai "normiyliopisto-opiskelija". :) Kimmo on muistaakseni aiempina vuosina laittanut sähköpostitse ja/tai MOOC-alueelle tiedon tuloksista.

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)