Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Materiaali julkaistu!

Heipsan! Muistuttaisin vielä, että pääsykokeiden materiaali on julkaistu tänään yliopistojen sivuilla, TÄSTÄ pääset siihen käsiksi! Matsku näyttää jatkavan aikalailla samoilla linjoilla kuin aiempinakin vuosina, tosin artikkeleita on vain 10! :o Jännittävää. Aika erikoisia teemoja on myös näköjään nostettu esiin. Mitä mieltä te olette valituista artikkeleista? :)

Ps. Kandi lähti tänään kielentarkastukseen.


Uupunein, mutta iloisin terkuin,
Embe

21 kommenttia:

  1. Olen pettynyt artikkeleiden aiheisiin :( Ei kovinkaan kiinnostavia mielestäni. Olisin pomppinut riemusta jos olis tullu vaikkapa neuroa, oppimista, kehitys/"lapsipsykologiaa"... Jkl:ssä onkin tänä vuonna paljon kivoja aiheita. Persoonallisuus on ihan ok sekä myös nuo aikuisuus kehitysvaiheena- artikkelit, mutta nuo muut ei kamalasti nappaa. Mutta tosiaan, tosi vähän noita on! Vaikka Pulkkisen aikuisuusartikkelissa ainakin on asiaa varmaan kolmen normikokoisen edestä 8)

    VastaaPoista
  2. Otsikoiden perusteella noi artikkelit vaikuttaa mielenkiintoisilta! :) (Ja mielenkiintoisemmilta kuin vuonna 2013 :P)

    VastaaPoista
  3. Osaisko joku, Embe tai lukija, auttaa ymmärtämään yhen oudon olosen lauseen artikkelissa Luontoympäristöt ja hyvinvointi? Kolmannella sivulla vikan kappaleen alussa sanotaan: "Kokeellisissa tutkimuksissa on saatu tukea molemmille näkemyksille ja useimmissa kokeissa onkin edellä mainitut teoreettiset näkemykset integroiden mitattu sekä keskittymiskykyä, tuntemuksia että fysiologisia tapahtumia." Onko noi sanamuodot muistakin outoja? Voiko tekstissä olla virhe, vai onko noi sanamuodot jollain tavalla tarkotuksenmukaset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, minä käsitin sen niin, että koska kyseisellä sivulla puhuttiin Kaplanien ja Ulrichin päälinjoista, niin tuo lähinnä tarkoittaa sitä, että koska kummallekin näkemykselle on saatu tukea, yhdistävät useimmat kokeet/tutkimukset sekä Kaplanin korostaman keskittymisen, että Ulrichin korostamat fyysiset js psyykkiset stressireaktiot. Näin minä ainakin tuon lauseen tajusin, jos tästä miun sepustuksesta nyt kukaan mitään ymmärtää.:D

      Poista
  4. Mun mielestä aiheet vaikutti ihan kivoilta :) Nyt käsittelen persoonallisuuteen liittyviä artikkeleita.. Haen ensimmäistä kertaa ja kaikki on ihan uutta, olisi kiva saada vinkkejä siitä mitä kaikkea artikkeleista kannattaisi opetella/mihin kiinnittää erityisesti huomiota. Onko mainituilla nimillä ja vuosiluvuilla suurta merkitystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kattoa vanhoista valintakokeista vähän suuntaa minkälaisia kysymykset ovat. Sen kyllä voin muistista sanoa, ettei vuosilukuja tai nimiä tarvitse opetella ulkoa. Kysymykset voivat olla melko monimutkaisia ja yhdistellä artikkeleiden tietoa, joten sen verran tarkasti tulee artikkelit lukea, että varmasti ymmärtää ne asiat, eikä vain opettele tekstiä ulkoa. :)

      Poista
  5. Onko kyllä viimevuosiin verrattuna erikoisempia artikkeleja, kunnolla hypätty pois perinteisistä neuro-kehitys-työpsykologia kaavasta. Osa tosin hieman haastavia, todella tiiviitä artikkeleja ja ainakin yksi jotenkin ei-tieteellinen.

    VastaaPoista
  6. (Tuollahan on ainakin pari artikkelia suoraan perusopintojen (persoonallisuuspsyka 1) tenttikirjasta :D) Aika jännittävä kokoelma aiheita kyllä, mutta myös paljon mielenkiintoisempi kuin esimerkiksi viime vuonna, sanoisin. Mukavasti eri aiheita ja myös sellaista, jota ei ole esimerkiksi lukiossa jauhettu puhki.

    Voisi melkein lukea nuo intuitiota ja moraalia käsittelevät artikkelit tässä illalla tenttikirjojen välttelyksi.

    VastaaPoista
  7. Moi Embe!

    Mulla olis tilastoihin liittyvä kysymys..Eihän Mann-Whitneyn tai Wilcoxonin testien laskemista voida edellyttää pääsykokeessa,kun kummankaan kaavaa ei ole Holopulkissa eikä niiden laskemista opetettu? Kuitenkin sen testikappaleen osa tehtävistä on Mann-Whitneytä vaativia (olisko ollut teht 38--> jossa vastauksissa on jotain U= ... )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä mietin tätä kanssa. Pitääkö noista tietää kokeessa jotain, vaikkei vissiin tarviikaan laskee mitään?

      Poista
    2. Heippa! Näitä ei siis tarvitse osata laskea, koska kaavaa ei ole annettu. Vuonna 2012 kokeessa oli heti ykköstehtävässä kumpaisestakin testistä pieni kohta, kannattaa vilkaista ne läpi! :) Lähinnä tällaista tulosteen tulkintaa voisi tulla. HoloPulkissakin taisi toisen testin kohdalla olla jokin tuloste-esimerkki.

      Poista
  8. Osaako joku kertoa, miten eri testien p-arvot lasketaan? (Z, t ja F-jakaumissa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koneella. Ei ole mahdollista käsin.

      Poista
    2. Eikö taulukoista näekään suunnilleen p-arvoja? Joissain tehtävissä nimittäin vaaditaan niitä. :O

      Poista
    3. On mahdollista käsin! Z-testissä vain luetaan saatu testimuuttuja taulukosta, ja jos tulee esim. 0,9575, tämä vähennetään yhdestä ja kerrotaan kahdella, jos on kaksisuuntainen testi. T-testissä vain koneella.

      Poista
    4. Kiitti sulle! Entä F-jakauma? :)

      Poista
    5. Mistä sä jonkun F-jakauman repäsit? :D ei taida olla HoloPulkissa.

      Poista
    6. Ha, siitä on muissa tilaston kirjoissa. :D Ei HoloPulkissa tietääkseni.

      Poista
  9. Hei Embe, tuskailen juuri korrelaatiotehtävien kanssa ja löysin googlella sun vanhan postauksen jossa oli videolla apuja korrelaatioihin. En kuitenkaan saa videota näkyviin (postauksessa siis vaan tyhjä kohta siinä, missä ruudun ilmeisesti pitäisi olla) ja youtubessa oot vissiinkin piilottanu videot jossei tuu linkin kautta. Onko se video sulla vielä olemassa ja voisko siihen saada linkkiä? Ois tosi kiva ja kiitos jo etukäteen jos viitsit sen jostain kaivaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän tämä: https://www.youtube.com/watch?v=Q7HSXp0YNUg ! En tiedä, miksi oli mennyt kadoksiin, käytän nykyään toista tiliä youtubessa, joten saattaa liittyä siihen :o

      Poista
  10. Onkohan muillakin artikkeleita nyt lukeneempina niistä syvenneitä mielipiteitä?

    Innostuin itse heti otsikoista ja olen edelleen tyytyväinen, että saa lukea itselle "positiivisen" tuntuisista aiheista kuten arvoista, kasvusta, (ympäristö)hyvinvoinnista ja moraalista. :) Etukäteen siis hieman pelkäsin, että vasten kasvoja tuulahtaisi kasa pikkutarkkaa psykopatologiaa ja aivoanatomiaa, mutta toisinpa kävi! Hyvinvoinnin äärellä tekisi mieli jatkaakin, sikäli kun aiheita voi vääntää "positiiviseen valoon" opintojenkin aikana. Erityisesti Arvot pisti miettimään omaa arvoprofiiliani, ja ympäristöjutut lisäämään ko. muuttujia omaankin arkeen.

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)