Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

lauantai 18. lokakuuta 2014

Työjuttuja ja kandipohdintoja

Moips! Viikko hurahti ohi taas huippuvauhtia ja on kyllä ollut kiva viikko! Maanantaina ja tiistaina olin vetämässä tilaston kertausryhmiä kahden muun ohjaajan kanssa kumpanakin päivänä neljä tuntia. Tykkäsin ihan kauheesti ja kiitoksia ja hymyjä tuli "asiakkailta" enemmän kuin asiakaspalvelutehtävissä ikinä! :) Jäi tosi hyvä fiilis, kun torstaina menin valvomaan tenttiä ja yksi opiskelija vielä erikseen kiitti kertauspajoista. Selasin myös tentin läpi ja huomasin, että oltiin annettu tosi hyviä tärppejä tenttiin, koska monia meidän veikkaamia asioita kysyttiin siinä. Nyt mulla on joku 200 tenttipaperia kotona ja tarkastan kaikista yhden tehtävä ensi viikon puoleen väliin mennessä ja vien paperit seuraavalle tarkastajalle. Aika jännää päästä tarkistamaan toisten koevastauksia! Kolmen viikon päästä alkaa sitten laskuryhmät kurssin kakkososassa ja niitä oon ohjaamassa kerran viikossa kaksi tuntia.

Muutenkin tällä viikolla on ollut kaikkea spesiaalia. Mulle tarjottiin yhtä sihteerin paikkaa, mutta siitä sitten enemmän, kun asiat varmistuu. Työkuvioiden lisäksi meille on muuttanut iguaanin poikanen Alduin ja eilen pieneen perheeseen tuli myös neljän kuukauden ikäinen kissanpentu Astrid. Ei millään malttaisi tehdä koulujuttuja, kun haluaisin vaan lässyttää uusille vauvoille. :D Nyt toisella on kuitenkin ruoka-aika ja toisella päikkärit menossa, niin en viitti häiritä pikkuisia. :)

Alduin

Astrid

Pari postausta taaksepäin taisin pikkuisen stressailla kandijuttuja, mutta nyt oon saanut senkin asian vietyä eteenpäin. :) Kävin yks päivä vähän tutkailemassa viime lukuvuonna tehtyjä kandeja sen lisäksi selailin kandiaiheita viime vuosilta. Yritin etsiä myös aiheita ja sain rajattua kiinnostavat teeman kolmeen. Laitoin edellispäivänä yhdelle kliinisen puolen opettajalle sähköpostia, mutta hän ei ohjaa kuulemma enää hirveästi kandeja, joten ehdotti mulle kahta muuta mahdollista ohjaajaa. Laitoin sitten tänään persoonallisuuspsykan puolella toimivalle tutkijalle sähköpostia ja vastaus tuli samantien, että kaksi mun aiheista olis hyviä kandiksi, ja niistä voisi myös halutessaan jatkaa graduun, koska aineistoja löytyy! En kuitenkaan halua paljastaa mun aihetta vielä, vasta sitten kun se on päätetty kokonaan. ;) Marras-joulukuussa olisi jotain yhteistä ohjausta varmaankin tiedossa ohjaajan muiden kandilaisten kanssa. En kyl malta odottaa ja tosi helpottunut olo, kun asia lähti rullaamaan hiljalleen eteenpäin! Nyt täytyy kuitenkin tarttua tuohon tenttipinoon, jotta väliviikolla jää aikaa myös omien koulujuttujen tekemiseen. Päälimmäisenä olisi oikeuspsykan ykköskurssin kirjojen lukeminen loppuun, sen jälkeen varmaan täytyy aloitella toisen kurssin juttuja, lukea varianssianalyysia ja aloitella neuropsykaa. Huh!


Innostusterkuin,
Embe

12 kommenttia:

  1. Moikka! Löysin vasta blogisi psykologian valmennuskurssin kautta. Muutamia kysymyksiä pompahti mieleen lukiessani sun fiiliksiä ennen virallista sisäänpääsyä, enkä millään jaksaisi ihan jokaista postausta lukea :D Sä pääsit sisään siis ainoastaan pääsykokeen ansiosta jos oikein ymmärsin, ihan huippupisteillä, mutta menikö sulla ylioppilaskirjoitukset kuinka hyvin? Mulla odottaa ensi keväänä psykologian pääsykokeet ja pelottaa nyt jo se lukemisen määrä.. Sanoit myös pääsykokeessa veikkailevan kognitiotieteen vastauksia. Jos hakee molempiin psykologiaan että kognitiotieteeseen niin täytyykö tällöin vastata kokeessa molempiin osioihin? Olitko sinä hakenut molempiin? - Confused abi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Postauksia tosiaan on hieman kertynyt, joten ymmärrettävää, ettet jaksa kaikki selata läpi. :D Pääsykokeet-välilehden takaa löydät pelkästään pääsykokeisiin liittyviä juttuja, jos haluat selata niitä.

      Mä olisin päässyt nyt toisella hakukerralla kummassakin kiintiössä sisään (en tiedä kummassa mut sitten otettiin), mutta yhteispisteitä mulla oli vain muutama yli sen rajan, vaikka pelkästä kokeesta sain joku 20 pistettä enemmän kuin sisäänpääsyraja oli. Tästä voi siis vähän päätellä, että ei mun lähtöpisteet olleet kovin erikoiset. :) Olin jo alustavasti ennen kokeita laskenut, että menisin pelkässä koekiintiössä, vaikka olin omalla mittapuulla menestynyt kirjoituksissa ihan hyvin. Mä olin lähinnä kirjoittanut vääriä aineita (esim. lyhyt matikka), jotka laskivat mun lähtöpisteitä. Eli lyhyesti sanottuna, kirjoituksissa menestyminen, pelkkien ällien kirjoittaminen, ei vaikuta sun pääsykoemenestymiseen hirveästi. :) Tärkeintä on se, että jaksat tsempata ja panostaa itse pääsykokeisiin. Luettavaa ja opiskeltavaa on paljon, mutta ei ne kokeet mikään mahdottomuus ole, vaikka aluksi siltä tuntuikin. :)

      Jos haet sekä psykaan että kognitiotieteeseen, niin sun pitää vain mennä sinne saliin, missä jaetaan kumpaankin kokeeseen olevat materiaalit. Ei niitä ole kokeessa pakko tehdä ellei ehdi. Mulle oli vaan jäänyt ylimääräistä aikaa (!), niin pyörittelin niitä monivalintoja ihan huvin vuoksi. Mä olin siis tosiaan hakenut molempiin ja olisin myös molempiin päässyt, vaikka en kognitiotieteen osuutta lukenutkaan.

      Toivottavasti mun vastaukset selkeytti vähän sun tulevia suunnitelmia ja laita ihmeessä lisää kommenttia jos tulee jotain muuta kysyttävää mieleen. :)

      Poista
    2. Yhteispistekiintiö täytetään aina ensin, joten kaikki yhteispistekiintiön rajan ylittäneet on otettu sisään sitä kautta. Sen jälkeen jaetaan jäljellä olevat paikat pelkän kokeen perusteella.

      Poista
  2. Voi embe, sillon kun löysinblogis niin sain motivaatiota sulta kamalasti, ja uskallusta omiin unelmiini. Nyt suoritan avoimen yliopiston kasv.tieteen aineopintoja, jotka menee todella huonosti. Oppimistehtävistä tulee ykkösiä, ja koko aineopinnot masentavat, ei musta ole niihin juttuihin. Oon alkanu taas mennä vanhaan ajatukseeni, etten ikinä pärjäisi yliopistossa. Ihan totta, kun en aineopintojakaan meinaa saada läpi niin millä ihmeellä voisin selvitä ylipisto opiskelijana? Koitan ottaa kyllä palautteesta opikseni, mutta oon yrittänyt parhaani, eikä se osaaminen mulla riitä. Siis, mua masentaa nyt kamalasti lukeakin kaikkea yliopistoon liittyvää, ja tuntuu, että sä oot semmonen tooosi motivoiutunut ,ahkera ja tunnollinen opiskelija, jolle oppiminen on helppoa ym. käy kateeksi ! :( Itsellä se nimittäin on aina ollut rankkaa, ja masentaa todella paljon, että musta ei taidakkaan olla yliopisto opiskelijaksi. Anteeksi kauhea avautuminen, en tiiä oliko tässä mitään pointtia mutta oli pakko kommentoida :D nyyh, elämä on karua ..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, mistä huono menestyksesi johtuu? Ilmeisesti pärjäsit kuitenkin perusopinnoissa, kun pääsit jatkamaan, vai?

      Onko sinulla a) kiinnostusta ja b) motivaatiota lukea juuri kasvatustiedettä? Miksi ylipäänsä luet sitä? Etkö keksinyt muuta, haluatko alalle vai etkö päässyt alalle?

      Eihän se yliopisto kaikille sovi, ja osa on vaan syystä tai toisesta ajautunut väärälle alalle. Sivuaineiden arvosana saattaa olla numeron tai kaksi parempi kuin oman pääaineen. Syy voi olla joko motivaatiossa tai aineen vaikeudessa, sillä toisista aineista nyt vaan saa helpommalla arvosanoja kuin toisista.

      Lähinnä sinun pitäisi miettiä mitä olet tekemässä ja miksi. Jos oikeasti haluat lukemaan kasvatustiedettä yliopistoon, otat itseäsi niskasta kiinnit ja luet. Löydät sen motivaation ja valmistaudut huolella tentteihin. Yleensä huono tenttimenestys johtuu huonosta valmistautumisesta. Oletko kenties ajatellut osaavasi asiat ja siksi jättänyt ne lukematta, vai oletko ajatellut, että asia on liian vaikea ja epämielenkiintoinen ja siksi sitä ei kannata lukea? Jos haluat sivuaineen jotain toista ainetta varten, luet silti, mutta et ahdistu huonosta menestyksestä. Kun tavoite on vain päästä läpi, ykkönenkin on hyvä numero. Jos taas suorituksella ei ole väliä ollenkaan, mietit jonkun toisen suunnan elämääsi, luovutat tämän ja myönnät epäonnistuneesi. Niinkin voi elämässä joskus käydä.

      Terveisin eräs toinen, joka lukee Emben blogia motivaatiota etsiäkseen

      Poista
    2. Hei toinen anonyymi siellä! Kiitos kun kirjoitit. Pärjäsin hyvin perusopinnoissa, jäi yksi numero liian alhaiseksi, muuten k.a olisi ollut 4. Ja yhden vitosenkin taisin saada :) Kiinnostus on suuri, ja kiinnostuksen voimalla oon ylipäätään eksyyt kasvatustieteisiin. Haluan päästä joku päivä yliopistoon, oli se sitten minkä kautta tahansa :D motivaatio ja itseluottamus vain meni pohjalukemiin, kun ei niitä kolmosia ja nelosia enää tullutkaan (suoritan avoimen tehtäviä oppimistehtävinä enimmäkseen). Kerkesin jo pohtimaan olisiko amk.issa jotain mikä kiinnostaisi, mutta aina päädyn siihen tulokseen, ettei ne alat siellä ole minua varten.. Kasvatustiede pitää siis pintansa.
      Koitan tässä keräillä itseäni uudelleen, ja todella alkaa tekemään uudella tsempillä niitä. Aineopintojen vaativuustaso nimittäin yllätti minut, ja ehkä minun täytyy vain "opetella" uudelleen tekemään niitä oppimistehtäviä.. Oon myös yllätänyt siitä kuinka kaipaisin samaa ainetta lukevia, joiden kanssa voisi puhua näistä asioista. Avoimen yo.n suorittaminen on aika yksinäistä hommaa..Sekin olisi yksi mahtava asia olla yliopistossa, koska olisi kohtalotovereita.
      Olen kokenut erityisesti eng.kielisen kirjallisuuden vaikeaksi, joten olen tyytynyt vain selailemaan niitä. Eli ajatellut etten kuitenkaan opi, ja tehnyt tehtävät hutasemalla... :s Ja tosiaan, kun avoimen väylän kautta oon miettinyt hakea yliopistoon, niin k.a pitäisi olla 3. Se siinä on se ahdistavin ja masentavin asia, paniikki iskee.
      Kiitos vielä kerran vastauksesta, se herätti ajattelemaan! Pakko kai se on noustava suosta ja otettava niskasta itseään kiinni :D

      Poista
    3. Hei Lydiaana! Halusin minäkin laittaa lusikkani soppaan ja stempata sinua. Älä luovuta sen englannin kielisen kirjallisuuden kanssa, se on hidasta lukea, eikä sanoihin saa juuttua tai lauserakenteisiin. Kunhan ymmärrät mistä kappaleessa puhutaan. Tiedän, mitä puhun, sillä aloitin yliopisto-opinnot 40-kymppisenä ilman ylioppilaspohjaa. Ensimmäisen tentin kanssa, jossa oli englanninkielinen kirjallisuus, iski ahdistus ja paniikki, enkä mennyt tenttiin, vaikka olin lukenut kirjan puoleen väliin. Seuraavan 700sivuisen kehitypsykologian kirjan kahlasin läpi, ja pärjäsin kohtuullisen hyvin kokeessa. Lukutekniikka vaan täytyy olla erillainen, kuin suomenkielisen kirjallisuudenn kanssa. Pitää ymmärtää keskeiset käsitteet ja asiat, niillä pärjää kohtuullisesti. Suurin este oppimiselle on oma uskon puute, tämä tieteellisesti todistettu ja siitä on tehty useita tutkimuksia. Usko itseesi niin, onnistut. Tätä Embellekin painotin, kun luki pääsykokeisiin. Opiskelupaikan saaminen oli todella kovan työn tulos, ei ollut niitä oppilaita koulussa, joille numerot tulevat kuin itsekseen. terv. Emben gradua vääntävä äiti ;)

      Poista
    4. Heippa ja kiva kun kirjoitit :) Kappaleiden lukemisen aikana ajatus vaan alkaa harhailemaan niiiin helposti jonnekin ihan muuhun :D Ja niimpä, on todella hidasta, tuntuu että aikaa kuluu mutta saa vain vähän irti itse kirjasta :D Lukutekniikkaani minun täytyykin hioa, ja paljon. Tuntuu ettei mitään jää tekstistä nimittäin päähän..
      Mutta kiitos, tästä sain uutta puhtia yrittää, ja ihana huomata etten ookkaan ainut ihminen jolla olisi hyvä muisti ja ymmärtäisi kaiken kirjallisuudesta välittömästi ymym... välillä nimittäin olen miettinyt, kenelle professoreille nuo kirjat on tehty.. :D

      Poista
  3. Moikka! :) Onko sinulla tai jollain tutullasi kokemusta siitä, onnistuuko Hki/Tre/Tku:n ja Jyväskylän kokeeseen luku samanaikaisesti? Jotenkin Jyväskylän koe vaikuttaa sen verran helpommalta, että sinne lukeminen onnistuisi samanaikaisesti, toisaalta mietityttää onko järkeä "tuhlata" energiaa toiseenkin kokeeseen lukemiseen....Onko jollakulla kokemusta molempiin hakemisesta?? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet hakee myös Jyväskylään tosiaan, kun se on pari viikkoa Hki/Tre/Tku kokeen jälkeen. :) Jos siis vain puhtia riittää, niin kannattaa lueskella Jykylän artikkelit ekan pääsykokeen jälkeen. :) Samanaikainen lukeminen voi olla haastavaa, koska muutenkin tuntuu, että vuorokaudesta loppuu tunnit kesken artikkeleiden kanssa.

      Poista
  4. ^
    Itse hain viime keväänä eli abikeväänäni Hki/Tre/Tku ja harmittaa etten hakenu samalla Jyväskylään, koska tilastojen puolesta koe on niin paljon helpompi, että olisin voinut jopa pärjätä. Jos vaan on jaksamista päntätä uusia artikkeleja, kun on ekasta pääsykokeesta päässy pihalle niin suosittelen. Tänä keväänä aion ite kans lukea molempiin.

    VastaaPoista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)