Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Pieni muistilista psykaan hyväksytyille

Moikka! Oon nyt kotiutunut Kreikasta pienen flunssan saattelemana, joten on aika palata taas ruotuun ja kirjoitella tänne. Ajattelin nyt ensin kirjata ylös muutamia mun mielestä hyödyllisiä vinkkejä niille, jotka pääsivät opiskelemaan. Aion kuitenkin kirjoittaa vinkkejä välivuotta varten niille, jotka eivät tänä vuonna päässeet sisään. Lähdetäänpäs sitten liikkeelle!

1. Läsnäolevaksi ilmottautuminen

Hyväksymiskirjeen mukana tuli kauhea läjä kaikenlaista lippuja ja lappuja. Mulla ainakin kesti useampi päivä ottaa selvää siitä, mitä pitää tehdä ekana. Lähtekää siis liikkeelle siitä, että ilmottaudutte läsnäolevaksi (tai poissaolevaksi) ensimmäisenä. Ilmottautuminen jatkuu kai heinäkuun loppuun asti, mutta kannattaa hoitaa se heti pois alta, ettei pääse tohinassa unohtumaan. :)

2. Kirjautuminen yliopiston palveluihin ja ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksaminen

Seuraavaksi mä lähtisin luomaan käyttäjätunnuksia yliopiston palveluihin. Luomalla yhden käyttäjätunnuksen hyväksymiskirjeen ohjeiden mukaan, pääsee samalla tunnuksella kirjautumaan kaikkiin yliopiston palveluihin. Sähköpostiin eli Webmailiin tulee tietoa ainejärjestön tapahtumista, tutkimuksista ja kaikenlaisesta muusta. Ainejärjestöön eli Kompleksiin voit liittyä Avajaiskarnevaaleissa Kompleksin pisteen luona. Weboodissa ilmottaudutaan kursseille ja sieltä löytyy tulevat suoritusmerkinnät. Näiden kahden tärkeimmän palvelun lisäksi voisin mainita vielä Flamman, josta pääsee näppärästi tsekkaamaan oman lukujärjestyksen Omat opinnot kohdasta. Läsnäolevaksi ilmottautuessa maksetaan myös ylioppilaskunnan (HYY) jäsenmaksu, joka on pakollinen. Maksamalla sen, on oikeutettu mm. opiskelijaterveydenhuollon palveluihin ja opiskelijakorttiin.

3. Opiskelijakortti

Opiskelijakortti kannattaa tilata heti, koska kesällä on ruuhkaa ja kortin saamisessa voi mennä parikin kuukautta. Kortin voi tilata osoitteesta myfrank.fi/opiskelijakortti. Tilaamalla kortin saa opiskelijahintaan (2,60e) ostettua muonaa opiskelijaravintoloista ja saa alennuksia joukkoliikenteestä.

4. Matkakortti

Helsinkiin tai ympäryskuntiin muuttavien kannattaa hankkia HSL:n matkakortti, mikäli aikoo käyttää julkista liikennettä. Kortin saa HSL:n toimipisteestä Asematunnelista läsnäolotodistusta vastaan, jonka voi pyytää yliopiston opintotoimistosta Päärakennuksesta. Jos aikoo käyttää bussia/junaa/metroa koulumatkoihin, kannattaa hankkia kausikortti, jolla saa suhata kuukaudessa niin paljon kuin huvittaa joko Helsingin sisällä tai ympäryskunnissa. Helsingin sisäinen kausikortti on noin 25e kuukaudessa ja seutukortti (Vantaa/Espoo) noin 50e kuukaudessa.

5. Tärkeät päivämäärät ja fuksitapahtumat

Hyväkysmiskirjeestä kannattaa kirjoittaa ylös kaikki infotilausuuksien ja fuksitapahtumien päivämäärät heti. Näin pysyy kärryillä siitä, missä pitäisi olla ja millon ja kenen kanssa. Suosittelen käymistä kaikissa mahdollisissa infotilaisuukissa, koska mä olin ainakin ite täysin pihalla siitä, mitä mun pitäis tehdä, mille kursseille ilmottautua ja milloin yms. Fuksitapahtumissa kannattaa myös ehdottomasti käydä mahdollisimman monessa! Teille on tulossa huikeat tuutorit, jotka pitää teistä hyvää huolta ja on valmiita vastailemaan kaikkiin kysymyksiin. :) Varsinkin orientoivalla viikolla, joka täyttyy fuksitapahtumista, kannattaa olla aktiivisesti mukana kaikissa riennoissa.

6. Jossain pitäisi kai asuakin?

Jos muutto opiskelujen alkaessa tulee aiheelliseksi, niin kannattaa ensimmäisenä laittaa hakemus HOASille, joka vuokraa soluja, yksiöitä ja kaveri- tai perhekämppiä opiskelijoille. Suurimmalle osalle uusista opiskelijoista HOAS tarjoaa solukämppää. Yksityisen puolelta voi toki vaania yksiötä, mutta pääkaupunkiseudulta on hankala saada yksiötä alle 600 eurolla kuussa. Kannattaa silti toki katsoa tarjontaa.

7. KELA kaikkien kaveri

Löydettyäsi katon pään päälle, on aika ottaa yhteyttä KELAan. Laita samantien opintotuki- ja asumislisähakemus menemään KELAn nettisivuilla, niin et jää paitsi sulle kuuluvista rahoista.

8. Onks pakko käydä töissä?

Monia varmasti mietityttää töissä käyminen opintojen ohella. Mä oon ite tehnyt kahta vuoroa viikossa ja se on mulle maksimi. Vaikka läsnäolopakkoa ei pääsääntöisesti kursseilla ole ja luentojakin on aika vähän (2-3 päivässä), niin suurin osa opiskeluun liittyvistä hommista tehdään kotona. Mulla meni melkein vuosi tajuta, kuinka paljon enemmän aikaa yliopisto-opiskelu vaatii kotona verrattuna lukioon. Myös tenttikirjojen lukeminen on hitaampaa monille, koska ne on suurimmaksi osaksi englanniksi. Mä siis sanoisin, että ei välttämättä kannata käydä töissä ellei ole pakko. Jos taas haluaa käydä, niin kyllä pari iltavuoroa viikossa on sopiva määrä, ettei pala loppuun heti syksyllä. Vaihtoehtona töissä käymisellä on hakea opintolainaa KELAlta. 

9. Aiempien opintojen hyväksilukeminen

Aikaisempia, nyt suoritettavaan tutkintoon soveltuvia opintoja voi hyväksilukea. Näitä on esim. psykan perusopinnot, kieliopinnot ja joku sivuainekokonaisuus. Hyväksymiskirjeen mukana taisi tulla myös lomake hyväksilukua varten. Pyydä siis aiemmasta oppilaitoksesta todistus kurssi(e)n suorittamisesta, täytä lomake ja kiikuta se Käyttiksen opintotoimistoon Minervaan (Siltavuorenpenger 5).


Siinä oli nyt muutamia heti mieleen tulevia asioita, jotka kannattaa hoitaa alta pois. Tuutoreilta tosiaan saa infoa kyllästymiseen asti ja multa saa toki myös kysellä, kun tällai vähän varjotuutoroin täällä blogin puolella. :D Laittakaa siis ihmeessä kommenttia jos joku asia jäi mainitsematta tai muuten kaivertaa aivoja. Eka fuksitapahtuma, johon muut pääsevät osallistumaan, on Fuksisuokki. Toivottavasti nään monia teistä siellä. :)


Embe



4 kommenttia:

  1. Kiitos listasta! :) Missä määrin ne ensimmäisten viikkojen menot on pakollisia? Jos on vaikka töitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Mun muistaakseni yksikään infotilaisuus ei ollut pakollinen, mutta niissä kannattaa silti käydä. Myöskään fuksiriennot ei oo pakollisia, vaikka tekis mieli sanoa, että on ehdotonta osallistua kaikkiin. :D Mä en itekään päässyt kaikkiin ekoihin fuksimenoihin mukaan, kun kävin töissä, mutta kyllä sen oman porukan löytää vähän viiveelläkin. :)

      Poista
  2. Miten paljon noi valintakoemateriaalit muuttuu vuosittain? Artikkelit siis joo mutta onks toi holopainen&pulkkinen semmonen mikä on aina?

    Olis kiva jos sä voisit tehdä jonkun semmosen yleispostauksen psykasta. Oon kiinnostuneena lukenu yliopiston sivuja mutta ei tällei lukiolaisena oikee sano mitään "kliininen psykologia" yms :D eli jos haluaisit hieman esitellä että mitä siellä nyt OIKEESTI opiskellaan (ei nyt tietenkään sivu sivulta mutta pääpiirteittäin) niin itse olisin ainakin kiinnostunut! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! HoloPulkki on nyt ollut kolmena vuotena pääsykoekirjana. Siitä on mahdoton sanoa, millon se vaihtuu. Ennen sitä oli Nummenmaan kirja useamman vuoden, joten olisi outoa, jos HoloPulkki vaihdettaisiin näin pian. Asiat ovat kuitenkin tilastossa samoja, luki niistä mistä kirjasta tahansa, joten HoloPulkin ostaminen/lukeminen ei ainakaan haittaa mitään - päinvastoin. :) Kiitos myös postausideasta, laitan korvan taakse!

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)