Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

tiistai 11. maaliskuuta 2014

Data-analyysin ensimmäinen osan suoritus ja sivuainepohdintaa

Hei taas! Tänään oli weboodin ihmeelliseen maailmaan ilmestynyt suoritusmerkintä data-analyysin ekasta osasta arvosanalla 5!! Ihan huippufiilis. Kurssi oli tosi työläs ja halusin vielä haastaa itseni Survon suhteen, koska en ollut aikaisemmin kyseistä ohjelmaa juurikaan käyttänyt. Ihan mahtavaa, että sain porskutettua kurssin kunnialla läpi ja vielä vitosen arvoisesti. :) Kävin tänään tekemässä pari heräteostosta Akateemisesta lahjakortilla; psykopatia-kirja ja Oxfordin psykologian sanasto englanniksi. Maukkaat teokset kirjahyllyyn. Parilla kaverilla pyörii nyt Kriminaalipsykan kurssi ja se kuulostaa niin herkulliselta etten malta odottaa ensi vuotta. Pohdittiinkin kyseisten psykotoverien kanssa, että haettaisiin sivuaineoikeutta Joensuun oikeuspsykan 25 opintopisteen opintoihin ja pakautettaisiin siitä (mulle toinen) sivuaine! Asia jääköön kuitenkin vielä hautumaan, kunnes saa tutkittua asiaa tarkemmin.

17 kommenttia:

  1. Luin sun facebook-viestin ja vastaan ajan kans ku meen seuraavan kerran koneelle. :) Oon lapissa nii ei tuu oikeen konetta availtua.

    VastaaPoista
  2. Jes, nyt tuli semmone aihe mitä oon miettiny mutten oo muistanu kysyä! Elikkäs muista yliopistoista on mahollista suorittaa joitain opintoja? Oon ite hakemassa nyt psykaan eka kertaa ja rankan kirjotuskevään jälkee pääsen alottaa tilastot sun muut pääsykoepänttäykset vasta ens viikon jälkee, jote sisälle pääsy nyt on aika epätodennäköstä, mutta pittäähä se käyä katastaa, että millasta siellä pääsykokeissa on. Ite haluaisin eniten Turkuun, mutta haen sen lisäksi nyt myös Hki, Tre ja Jkylä. Tuota oon vaan tosiaan miettinyt, että ku kaikissa yliopistoissa on niitä kiinnostavia juttuja ja sitte vähemmän kiinnostavia, että pystyykö sitte sisälle pääsyn jälkeen valitteen joitain kokonaisuuksia jostain muusta yliopistosta jos omasta ei löydy?

    VastaaPoista
  3. Onnittelut onnistuneesta suorituksesta! :) täällä jännätään vielä Tilasto1:n kurssiarvosanaa, tentti oli maanantaina ja viimeinen kotitehtäväkin tuli väännettyä eilen loppuun. Pieni tutkijaminäni toivoisi kovasti vitosta, mut saa nyt nähdä... Ja Saana, toivottavasti pääset Turkuun! Sain tänään tietää tuutoroivani ensi syksynä uusia psykalaisia :) joustavan opinto-oikeuden kautta on mahdollista opiskella muista yliopistoista sellaisia kokonaisuuksia, joita ei omassa kotiyliopistossa tarjota. Eli se, minne kaupunkiin päädyt opiskelemaan ei rajoita mahdollisuuksia juurikaan!

    VastaaPoista
  4. Onnea loistavasta suorituksesta! :) Itse olen hakemassa 3. kertaa jo psykalle, vaikka sitä abikevään hakua en oikein laske kun en käynyt edes kokeessa. Eli 2. kunnon hakukerta siis nyt :D Olisiko sulla jotain vinkkejä mistä saisi jotain haastavampia laskutehtäviä, sellasia pääsykoetasoisia? Lisämateriaalin olen nimittäin jo laskenut kuin myös valmennuskeskukselta saadut kirjaset ja vanhat kokeet :D Sun blogista on muuten ollut todellla paljon iloa ja hyötyä pääsykoelukemisten kanssa! :) Kiva että jaksat vieläkin kirjoittaa sitä vaikka kiirettä pitääkin!

    VastaaPoista
  5. Moikka kaikille yhteisesti! Netti on armollisesti palaamassa pikkuhiljaa elävien kirjoihin, joskin vielä tuskaisen hitaalla nopeudella. Opintoja voi tosiaan suorittaa myös muista yliopistoista, mutta vaan jos oma ei niitä tarjoa. Myöskään kaikkia opintoja ei ole saatavinta joustavina (JOOna). Hakijoita on usein enemmän kuin paikkoja (kyllä, niihin pitää hakea, ei voi vain mennä) ja ainakin Helsingissä JOO-opinnot pitäis kiinnittää sivuaineeks tai vapaavalintaisiin opintoihin. Ilmeisesti myös ekaa JOO-oikeutta hakevat on etusijalla, niin ihan hirveästi niitä ei kuitenkaan voi suorittaa muualla, koska se maksaa sun omalle yliopistolle. :/ Homma on siis mahdollista, mutta mielinmäärin ei voi poukkailla yliopistosta toiseen. :D Luin itse just tänään noita ohjeita ja hauduttelen asiaa vielä.

    Onnea Cattt tuutoripestistä! :) Meille pitäis ens viikolla tulla tuutorivalinnat, jännittää. :D Mä pidän sulle peukkuja vitosen suhteen, koska tutkimus on parasta.

    Ano 22.31: Abikevään haku on melkein kaikilla sellainen katselukerta, joten ei sitä tarvitse oikeaksi kerraksi laskea! Sä oot kyllä laskenut sen verran ahkerasti, että mä en osaa sanoa, mitä seuraavaksi. :D Ootko saanut kirjasta ja pääsykokeista kaikki laskettua? Kannattaa katsoa läpi jos on joku tehtävä jäänyt tekemättä alkuaikoina, kun ei ole osannut. Mullakin jäi ekalla laskukerralla useampi tehtävä odottamaan myöhempiä hyviä aikoja. :) Kiva, että blogista on ollut hyötyä! Yritän saada jotain järkevää tänne aikaiseksi, kun kerrankin on (osittain) vapaa viikonloppu, vaikka tenttikirjat murjottaa pöydällä...

    VastaaPoista
  6. Hei! Minä haen Tampereelle opiskelemaan psykologiaa nyt neljättä kertaa. Joka kerta olen kirjan kahlannut läpi, mutta ilmeisesti en riittävän tarkasti. Usko alkaa pian loppua (ilmeisesti myös lähimmäisiltä, koska ehdottelevat niin tiuhaan muita opiskelualoja...), mutta toisaalta olen valmis hakemaan, kunnes pääsen läpi. Haluaisin todella lukemaan psykologiaa ja pakko nostaa sinulle hattua noin huikeasta saavutuksesta.
    Nyt olen jumittanut Regressio-kappaleen Eksponentiaalinen malli -osion esimerkkitehtävän (s. 269) kohtaan, jossa pitää laskea ln(väestö). Minä en muista omilta lukiovuosiltani, miten nuo on tarkoitus laskea käsin eikä ankara googlettaminen auttanut. Esim. ln(3019):stä on saatu 8,0126809. Osaisitkohan sinä valottaa, kuinka ihmeessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustus: en ole laskenut muita regressiotehtäviä kuin niitä peruslineaarisia. :D Mun on kovin vaikea kuvitella, että kokeessa pitäisi askarrella jotain eksponenttimallia, koska siihen ei ole annettu käsinlaskuohjeita käytännössä ollenkaan. En itsekään muista logaritmeista yhtään mitään, varsinkaan tuosta ln (luonnollinen logaritmi?), koska lyhyessä matikassa käytiin vain log-logaritmeja. Googlettaminen aiheesta ei ole tarpeellista, vaan keskity niihin asioihin, mitä HoloPulkissa ja lisämatskussa on, kokeessa kysytään niitä ei mitään ekstraa joka löytyy googlesta. :) Oletko opetellut esim korrelaation kovarianssin avulla? Se olisi sellainen pikku jippo, minkä osaa tehdä vain lisämatskun perusteella.

      Poista
    2. Kiitoksia paljon vastauksesta! Helpottavaa kuulla. Itsekin luin lyhyttä matikkaa ja selailin myös kurssikirjojani sekä myöhemmin hankkimiani pitkän matikan kirjoja enkä niistäkään meinannut mitään apua saada. Ahdistus meinasi jo iskeä! :D Ehkä minäkin keskityn lineaariseen malliin suosiolla.
      Tuota korrelaatiota kovarianssin avulla en ole vielä tainnut opetella, yritänkin siitä etsiä tietoa. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
  7. Moi! Täällä taas anonyymi joka kyseli vinkkejä tehtäviin. Voin sitten kai olla jo aika hyvillä mielin matikan suhteen kun sullekkaan ei tule mieleen mitä voisi laskea :) Olen nyt sitten laskenut muista tilastomatikan kirjoista perustehtäviä niin pysyy laskurutiini yllä. Mulla on kyllä lisämateriaalissa vielä pari tehtävää tekemättä, jotka vielä odottelevat omaa aikaansa :) Pääsykoekirjan olen laskenyt läpi, kuin myö vanhat pääsykokeet, jätin vain kaikki Mann-Whitneyt yms laskematta mitä nykyisissä pääsykoevaatimuksissa ole :) Ei kai nyt sitten auta muu kuin pitää laskurutiinia yllä ja odottaa artikkeleita :)

    VastaaPoista
  8. Moikka! :) Kappaleessa 7 on niitä testejä ja nollahypoteeseja eri testeille, mutta onko niin, että jokaisen testin nollahypoteesit on muistettava ulkoa? Osaatko sanoa, meneekö ne automaattisesti jokaisessa testissä niin kuin kirjassa sanotaan? Vai tehtäväkohtaisesti niin, että tehtävän mukaan voi valita nollahypoteesin (riippuen tietenkin mitä tehtävässä kysytään)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hypoteesit valitaan tehtäväkohtaisesti, mutta ne on aika samantyylisiä. :) Nollahypoteesi on aina sellainen vanha olettamus, että mikään ei ole muuttunut, kaikki on kuten ennenkin (esim. ryhmien välillä ei ole eroa), kun taas vaihtoehtoinen hypoteesi on "radikaali" ja siinä pyritään löytämään jotain uutta ilmiöstä (esim ryhmien välillä on eroa). Tehtävänannon perusteella saa hyvin määriteltyä hypotesit, katsotaan vain mitä tehtävässä oikeasti kysytään. :) Yksi- ja kaksisuuntaisten testien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska hypoteesit on niissä pikkuisen erilaiset. :) Laita vaikka joku tehtävä, missä mietit hypoteeseja, niin voin helpommin selittää kuin tällai yleisellä tasolla!

      Poista
  9. Kiitos! Mulla ei ole tähän hätään tehtäväesimerkkiä, mietin vain kirjaa lukiessa (esim. s.182 ja 193 testien hypoteesiasetukset), että riittäisikö periaatteessa pelkkä hypoteesien "aivoton ulkoa opettelu" kunkin testin kohdalla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaa nyt ymmärsin, mitä tarkoitit! Jos merkitset hypoteesit tolla matemaattisella tavalla, niin silloin ne pyörii aika samoissa. Itse suosin kyllä sanallisia hypoteeseja, koska mulla tuppaa menemään <>-merkit välillä väärinpäin. :'D Mutta siis peruspointtihan on kaksisuuntaisessa testissä, että h0: keskiarvot ovat yhtä suuret ja h1: keskiarvot eivät ole yhtä suuret. Yksisuuntaisessa testissä h0 on sama, mutta h1:sellä on kaksi vaihtoehtoa, jotka määräytyy tehtävänannon mukaan: a) havaittu keskiarvo on suurempi kuin aikaisemmin tiedetty tai b) havaittu keskiarvo on pienempi kuin aikaisemmin tiedetty. Mä kuitenkin suosittelisin edes jollain tasolla kirjoittamaan hypoteesit myös sanallisesti, koska johtopäätösten tekeminen on sillon helpompaa, kun voi lukaista, mitkä ne hypoteesit olikaan. Periaatteessa "aivoton ulkoa opetellu" voi jollain tasolla toimia, mutta ite en laskis sen varan vaan opettelisin, mitä ne hypoteesit oikeesti tarkoittaa ja miten niitä asetetaan. :)

      Poista
  10. moikka!

    tää saattaa olla tyhmä kysymys :D mutta pystyykö psykan opiskelijat kandin jälkeen tekeen suoraan maisterin vai pitääkö maisteriinki läpästä pääsykoe?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päävalinnassa haetaan samalla maisterivaiheeseen asti, joten kun pääsee sisään on oikeutettu lukemaan maisteriksi asti ilman erillistä pääsykoetta. :)

      Poista
  11. Onko järkeä opetella kaikkia Pearsonin korrelaatiokertoimen laskukaavoja? Jos ei, mitkä/mikä olisi susta järkevintä opetella? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole järkevää! :D Mä ite suosin lisämatskussa esiteltyä sitä kaikista pisintä kaavaa, joka on oikeesti kaikista simppelein. Tekee muuttujista taulukon, jossa on x, y, x^2, y^2 ja xy ja loput onkin kaavaan sijoittamista. :) Toinen kaava, mikä kannattaa opetella, on korrelaation laskeminen kovarianssin avulla, jonakin vuonna on annettu vain kovarianssi ja pyydetty laskemaan korrelaatio, joten se on musta kans hyödyllinen. Eli yks peruskaava+kovarianssi, niin niillä pötkii jo pitkälle!

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)