Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Täällä taas!

Moikkelis! Mulla ei oo mitään käsitystä, mihin viimeiset kaksi viikkoa on mennyt. :D Ajan kulumisen huomaa lähinnä siitä, etten ole päivitellyt tänne. Mitään superspesiaalia ei kuitenkaan ole tapahtunut. Tällä hetkellä pyörivä data-analyysi vie mielettömästi aikaa ja energiaa. Se on kyllä tosi työläs kurssi siihen nähden, että on viiden opintopisteen arvoinen. Joka viikko on uudet harjoitukset, jotka tulisi tehdä ja niistä kirjoittaa raportti. Deadlinet on aina maanantaiaamuna ja jotenkin vähintään se raportti jää aina sinne sunnuntai-iltaan... Viime viikolla mokasin aikataulutuksen totaalisesti ja sunnuntaina oli myös analyysit kesken. Ei muuta kuin survomista ja raportointia kolmeen asti yöllä, mikä on vaivannut nyt koko viikon! Ajattelinkin tänään tehdä homman pois alta, ettei  tarvitse taas tuskailla sitä viikonloppuna. Enää yksi raportti nykyisen lisäksi ja sitten on kurssi pulkassa. :) Helpommalla olisin tietysti päässyt jos olisin käyttänyt SPSS:ää, millä osaan tehdä valmiiksi jo analyysejä. Halusin kuitenkin opetella myös Survon käytön ja oon kyllä oppinu hirveesti, mutta aikaakin on toisaalta mennyt.


Viime sunnuntaiyö


Tänään oli psykologisen tutkimuksen perusteet -kurssin tentti. Olin lukenut taas alle puolet kirjasta, koska data-analyysi. Onneksi alkutentti arvioidaan hyväksytty/hylätty. Lopputenttiin on sitten tarkoitus panostaa enemmän, kun ei ole data-analyysin deadlinet hengittämässä niskaan koko ajan. Kokeellisen psykan harkkakurssista sen verran, että aihe on kauhea, mä en yhtään lämpeä havaintopsykalle. :D Nyt pitäisi alkaa varailla labra-aikoja... Neuropsyka sen sijaan on ollut mielenkiintoisempaa kuin odotin ja kohta pääsen taas lueskelemaan sen tenttikirjaa.



Sitten muihin asioihin. Mulla oli tänään harjoitussessio MEG-kuvauksia varten, joista ensimmäinen kuvaus on perjantaina. Siinä tutkitaan jotain visuaalista hahmottamista ilmeisesti. Tehtävä on sinällään aika tylsä ja puuduttuva, mutta saan tutkimuksesta omat aivokuvat (kyllä, julkaisen ne sitten täällä ja voitte opetella aivojen osia mun pääkopan sisältöä käyttäen ;D) ja satasen eestä kulttuuriseteleitä. Kuvauksia on yhteensä neljänä päivänä, neljä tuntia kerrallaan. Maaliskuun lopussa on vielä yksi MRI-skannaus. Mä oon aika pärinöissäni tästä tutkimuksesta, vaikka siihen menee kauheesti aikaa, mutta on varmaan tosi jännää!



Väliviikko eli perioditauko koittaa 1,5 viikon päästä ja mä suuntaan sillon heti maanantaina lentokentälle. Määränpäänä olisi Wien perjantaihin asti. Jottei kyseessä olisi pelkkä hupireissu, aiotaan käydä Freudin museossa! :D That's gonna be awesome. Nyt kuitenkin teen viimeisen kuvaajan Survolla ja napsuttelen raportin iloisesti ajoissa valmiiksi. Niin joo ja hain nyt sitten tutoriksi! Toivottavasti pääsen ja nään mahdollisimman monia teistä ens syksynä Penkereellä. ;)

Ai niin! Sellaista piti vielä kysyä, että ajattelin tehdä toivotun videopostauksen viime vuoden pääsykokeista ja voisin siinä laskea/näyttää pari tehtävää. Voisitte laittaa mulle kommenttia siitä, että mitä tehtäviä haluisitte mun käyvän läpi. :) Tsemppiä pääsykokeiluun!

Sormet Survosta syyhyten,
Embe

14 kommenttia:

  1. Pääsykokeesta tehtävästä 1 joku ja koko 2 kiitos! :)

    VastaaPoista
  2. Toi tutkimus kuulostaa tosi siistiltä!

    Videoon jotain todaritehtäviä :)
    T. Lisämateriaalin kanssa tuskaileva (miksen osaa?!)

    VastaaPoista
  3. Täytyykö pääsykokeessa osata normaalijakauman tiheysfunktion yleinen muoto vai riittääkö standardisoidun muodon osaaminen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä kaameeta integraalitiheyssotkua tarvitse osata. :) Sillä ei tee käytännössä mitään ja koska vaatimuksena ei ole pitkä matikka, niin ei voida olettaa lyhytmatikkalaisetn (kuten minun) ymmärtävän moisia koukeroita! :D

      Poista
  4. Ois kiva jos pystyisit käymään jotain tehtäviä siitä matikan lisämateriaaliapaketista. Siinä oli aika paljon samoja tehtäviä kuin viime vuonna (ellei ollut ihan identtinen paketti?), mutta en osaa sanoa nyt tarkalleen, että mitä tehtäviä. Varmaan niitä kinkkisempiä joissa pitkät tehtävän annon selostukset. Tai jos sulle tulee mieleen, että mitkä tehtävät (holopulkista tai jostain muusta) olis jotenkin erityisen tärkeitä osata / ymmärtää, mitkä hyödytti sua pääsykokeessa.

    VastaaPoista
  5. Toivoisin todennäköisyystehtäviä ja erityisesti ehdollista todennäköisyyttä koskevia tehtäviä, kun en vain tajua sitä :(

    VastaaPoista
  6. Kylläpäs teillä riittää toiveita, hyvä niin! :) Taidan väsätä useamman videopostauksen eri aihepiireistä (todarit, testit jne), jotta kaikki hyötyis niistä. Kunhan saan suostuteltua miesolion kuvaamaan... :D

    VastaaPoista
  7. Ihan ylipäätänsä olisi kiva kuulla sinulta, että miten niitä pitkiä hirviö tehtäviä olisi järkevin ruveta purkamaan. Koska ainakin minulla iskee paniikki siinä vaiheessa, kun aineisto lämästään eteen ja tuntuu etten tajua tekstistä tai taulukoista yhtään mitään. Eli miten etsiä vinkkejä niihin tehtäviin, että mistä niissä oikein on kyse?

    Niin kuin joku muukin aikaisemmin kirjoitti, niin kirjantehtävien kanssa minulla ei ole ollut mitään ongelmia mut se lisämateriaali on vielä ihan kysymysmerkki, niin olen jättänyt sen suosiolla vielä sivuun ja hion peruslaskutaitoja ja kaavojen muistamista siihen asti, että olen niiden käytöstä varma. Toivon mukaan sen jälkeen ne vanhat pääsykoetehtävät ei näytä niin toivottomilta :-)

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Voin tosiaan jonkun laskupostauksen yhteydessä lähteä ihan liikkeelle siitä, miten sitä tehtävää kannattaa ylipäätään lähestyä ja mihin asioihin kiinnittää huomiota. Pidän myös tuon lisämatskujutun mielessä, kunhan oon saanut tehtyä viime vuoden pääsykokeista videopostauksen! :)

      Poista
  8. Mulla on ollu nyt silleen pari kertaa että oon tehny tilastollisen testin, saanut oikeen vastauksen (eli siis esim hylännyt nollahypoteesin ja vastauksessa on myös hylätty), mutta oon käyttäny eri testiä kuin vastauksessa. Aloin sit pohtimaan että onko joskus mahdollista valita käyttääkö sitä tai tota testiä? (Nyt en tähän hätään sit tietty löytäny yhtään esimerkkiä -.- )

    Erika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäystä edelliseen, tämmöne tehtävä pomppas nyt vastaan. :D elikkä vuoden 2004, tehtävä 2a
      Käytin suhteellisen osuuden testiä ja vastauksessa oli x^2-yhteensopivuustesti. Kysyttiin onko tapaukset jakautuneet samalla tavalla, eikä onko suhteelliset osuudet samat eli tietty se toinen testi varmaan vaan käy?

      Poista
    2. Moikka! Testillä on kyllä väliä, koska niillä on täysin eri oletuksesta muuttujien mitta-asteikoista eli et voi tehdä normaalijakautuneisuutta olettavaa testiä (t- ja z-testit) luokitteluasteikollisille muuttujille. :) Toki hypoteeseista voi muutaman pisteen saada, mutta täysiin pisteisiin vaaditaan oikea testi. Joskus kyllä samaan johtopäätökseen voi päätyä eri testeillä, varsin z- ja t-testeillä ilmenee tällaista. Kannattaa kuitenkin opetella tarkasti milloin mitäkin testiä käytetään. :)

      Poista
    3. Joo vähän aattelinki et näin on ja enpäs tajunnu ajatella asteikkoja. Pitää keskittyä kunnolla miettimään sitä testin valintaa. Kiitos paljon :)

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)