Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

What if...

Oon tänään pyöritellyt mielessä pimeitä ja kieroutuneita ajatuksia muista hakukohteista. Ei, en aio ottaa psykaa pois ensisijaisen ja himotuimman opiskelupaikan korokkeelta. Ajattelin vain sitä, että mun pää oikeesti varmaan halkee, jos en pääse tälläkään kertaa kouluun. Tiedän, ettei pitäisi ajatella pääsykokeita pidemmälle, mutta mun mielestä kannattaa olla back-up-plan ja tää on tällä hetkellä mua vähiten inhottavin (totuushan on, että en halua mitään muuta kuin psykaa):

1. Psykologia, Helsinki
2. Psykologia, Tampere
3. Kognitiotiede, Helsinki
4. Sosiaalipsykologia, Helsinki

Tällaisen listan aion iskeä maaliskuussa yliopistohakuun, ja aion nyt selittää mun suunnitelman teille, jotka istutte leuka tipahtaneena siitä, että mitä! hakeeko Embe muuallekin. Kuten alussa sanoin, mun pää ei kestä opiskelemattomuutta. Kognitiotieteeseenhän voi hakea samalla pääsykokeella kuin psykaan, niin miksei nyt täyttää yhtä haun kenttää sillä, olisi se kuitenkin mielenkiintoisempaa kuin käytännössä mitääntekemättömyys. Kyselin tänään Helsingistä, miten se pääsykoe käytännössä järjestyy, kun se on samana päivänä samaan aikaan. Sieltä tuli vastaus, että valintakirjallisuus ja -vaatimukset ovat identtiset. Mahtaakohan artikkeliosuus olla? Viime vuonna taisi puolet olla samaa. Kuitenkin, tää tarkoittaa sitä, että tarvis tehdä alkuperäisen suunnitelman vastaisesti pääsykoe Helsingissä, mikä lisää stressiä. Toisaalta, siellä olis myös mun kavereita tekemässä koetta, mikä laskee (toivottavasti) stressiä. Eli tilanne on plus-miinus-nolla, joten why not. Täytyy tietenkin katsastaa sali yms. etukäteen, ettei tarvi lisähapen tarpeessa haukkoa henkeä h-hetkenä.



Sosiaalipsykologia. Liippaa tarpeeksi läheltä psykaa, että siellä voisi kuluttaa myös vuoden. Pääsykokeet kolme viikkoa psykan jälkeen eli niihin on teorian tasolla mahdollista lukea (riippuu tietenkin mun psyykkisistä voimavaroista sillä hetkellä). Siellä voisin sitten ahmia niin paljon psykan opintoja kuin mahdollista. Molempiin plan B paikkoihin liittyy muutakin kuin "välivuoden" viettäminen siellä. Jos ei kahtena keväänä nappaa, niin voisin ihan hyvin suorittaa kandin jommasta kummasta (olettaen, että olen päässyt johonkin sisään) ja hakea sen jälkeen erillisvalinnassa maisterivaiheeseen, koska siihen on vain matikkaa ja alhaisemmat pisterajat (olisin viime vuoden pisteillä päässyt heittämällä sisään). Eli tarkoitus on kuitenkin loppujen lopuksi luikerrella kunnolliseksi psykan opiskelijaksi. :) Jos mikään koulu ei huoli mua tänä vuonna, niin sitten aion hakea lukemaan psykan aineopintoja avoimeen. Mutta jos jätetään nämä mitä jos, mitä jos -jutut sikseen ja keskitytään olennaiseen: PSYKOLOGIAN pääsykokeeseen ja sisäänpääsemiseen.

Oon tänään laskenut käytännössä koko päivän. Aamulla korjasin vanhoja tehtäviä ja päivällä lähdin yliopistolle henkaroimaan hetkeksi ja sen jälkeen matikan luentoa kolmisen tuntia. Nyt pitäisi kotona vielä laskea ennen kuin tulee ihan yö. Regressio ottaa päähän kovasti, mutta silti lasketaan. Viime vuoden lisämateriaali on käytännössä sama kuin tänä vuonna, joten en jaksa tulostaa uutta. Mutta nyt, heittäydyn HoloPulkin syleilyyn!




Päättäväisyydellä,
Embe

7 kommenttia:

  1. Hyvältä suunnitelmalta kuulostaa! Uskon, että kuuden vuoden sisällä olet Valviran laillistama psykologi - väylästä riippumatta.

    VastaaPoista
  2. Olen Tepon kanssa samaa mieltä. Älykkyyttä on olla joustava, ja lopputulos on se mikä ratkaisee, ei reitti sinne! :-)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kannustuksista! :) Hienointa olisi tietysti päästä suoraan psykaan, mutta on fiksua ajatella muitakin reittejä kohti päämäärää.

    VastaaPoista
  4. Embe, minäkin uskon vahvasti, että sinulla on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä tänä vuonna sisään, älä unohda sitä! Aina voi käydä huono tuuri sinä päivänä esim. aivot ei suostu toimimaan kuin pitäisi, on kipeä, kysyy juuri sitä mitä ei täysin hallitse etc. Kuitenkin aina on fiksua olla plan B, ja jos nyt kävisi niin ettet pääsisi sisään tänä vuonna, mutta pääset jonnekkin muualle ja haluat ottaa sen vastaan, se ei huononna mahdollisuuksiasi, jos haluat hakea pääsykokeella vielä psykalle (muistan lukeneeni blogissa, että tämä vaivasi sinua). 2014 keväällä uudistus rajoittaa siten, että voi hakea kerrallaan vain 6 opiskelupaikkaan maksimissaa ( yliopisto tai ammattikorkeakoulu) ja vasta 2015 keväällä aloitetaan ( vielä epäselvää miten tapahtuu käytännössä) suosimaan hakijoita, jotka eivät ole koskaan ottaneet korkeakoulupaikkaa vastaan. Hirveästi onnea pyrkimiseen!

    VastaaPoista
  5. Hei sellanen juttu kognitiotieteestä, kaveri opiskelee siell, että jos siellä suorittaa kaikki psykan perus ja aineopinnot vähintään arvosanalla kolme, pääsee suoraan psykan maisteriohjelmaan. Ja sinne on kaiketi paaaljon helpompi päästä.....

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen blogi! Kiinnostaa, miksi et hae Turkuun psykalle? Sama koe olisi kuitenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon jättänyt Turun ulkopuolelle sen takia, että kihlattuni asuu pääkaupunkiseudulla, jonka takia tähtään Helsinkiin ensisijaisesti. Perhe ja kaverit taas ovat Tampereella, joten sekin on hakukohteena. Turussa ei siis ole käytännössä mulle muuta kuin se yliopisto. :D

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)