Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

HoloPulkki on tyhmä, mutta edistymistä ilmassa

En tykkää herroista tänään. Laskeskelin antaumuksella suhteellisen osuuden testejä, kunnes huomasin, että eteen pamahti jotakin käsittämätöntä. Tämä käsittämättömyys sisälsi epäparametriset testit nimeltään Mann-Whitney ja Wilcoxon. Kävin jo ulisemassa epätoivosta ja kiukusta abitreeneihin, mutta marisen vielä täälläkin. Skippasin siis viisi tehtävää, jotka sisälsivät näitä typeriä menetelmiä, joita en halua hyväksyä. Laskin kappaleen tehtävät loppuun ja palasin typeryyksien pariin. HoloPulkki tykkää Excelistä, joten ajattelin laskea Mann-Whitneyt Excelillä, mutta en löytynyt siitä enkä SPSS:stä koko testiä. Suututti. Nyt mietin, että mitä ko. testeistä pitäisi osata, koska käsin niitä ei voi laskea, kun HoloPulkki pihtaa kaavoja multa (mulla on kyllä se kaava muusta lähteestä, mutta en jaksa vääntää käsin niin pitkää laskua..). Viime keväänä oli jossain taulukossa arvoja tän testin mukaan, pelästyin niitä ja möhlin tehtävän. Ajattelin vähän uppoutua enemmän myös näihin ei-niin-tärkeisiin juttuihin, mutta ongelma on se, että mitä pitää siitä osata?



Marinan jälkeen jotain positiivistakin: tajusin just, että mulla on enää kaks kappaletta pääsykoekirjaa jäljellä! Voi juku, en ehkä ookaan niin hidas kuin luulen olevani, vaikka käyn töissä samaan aikaan. Mutta ei homma tietenkään siihen lopu. Keskiviikkona julkaistaan lisämateriaali ja ajattelin alkaa laskemaan sitä HoloPulkin hylättyäni hetkeksi. Kiva nähdä eteneminen niinkin konkreettisesti kuin kappaleiden vähenemisenä ja musta alkaa tuntua, että hei osaan sittenkin jotain! Kiva fiilis. :) Kaikkeen kivaan olisi energiaa, mutta ikävästi tiistain kymmenen tunnin työpäivä vähän latistaa laskuintoa. Mutta ensi viikolla on kuitenkin muuten hyvin aikaa naputella laskinta. Ja tosiaan, mulla ei jäänyt niistä normaaleista testeistä montaakaan laskematta (palaan niihin vielä, koska neuroottisuuteni ei salli tekemättömiä tehtäviä).



Oon saanu myös teiltä psykooteilta paljon enemmän tukea, tsemppiä ja kannustusta kuin osasin odottaa. Embe kiittää ja niiaa. Vertaistuki on tällaisessa rupeamassa äärettömän tärkeää ja hyödyntäkää sitä ihmeessä! Ei kaikki ihmiset kuitenkaan oo kieroja ja omahyväisiä, en mäkään julkista teille väärää tietoa ja käkätä sitten yksin kotona, että hehe huijasin taas. Reilu peli ja hyvä mieli, niillä pääsee pitkälle - jopa sisälle asti. 




Muistakaa siis keskiviikkona klo 9.00 yliopistojen sivuilla lisämateriaali!

P.s. Olis kiva saada helppiä näissä 7 kappaleen tehtävissä: 11,14, 27 ja 42. Anyone?

Päättäväisyydellä,
Embe

18 kommenttia:

  1. Voin tulla vääntämään sun kanssa noita 7. kappaleen tehtäviä 11,14,27 ja 42 jahka sinne asti kerkiän. (jos et sitten ole niitä sitä ennen jo ite ratkonut)Pikavilkaisu kirjaan kertoo että 14, 27 ja 42 on jäänyt viime vuonna multa ratkomatta. Palaillaan toivon mukaan pian asiaan!

    VastaaPoista
  2. Edellisen viesti kirjoitti siis Noora Turusta :)

    VastaaPoista
  3. Moikka! :) Oon lukenut piiiitkään sun blogia ja täytyy sanoo että sulla on älytön tuo motivaatio ja lukuinto ja se saa itsenikin sparraamaan enemmän :) Haen siis itekin psykaa toista kertaa, Tampereelle, mutta meen tosin vasta kappaleessa 5 :l kokeen jo kerran tehneenä, tuntuu että oon edes jonkin verran kartalla! Tai sitten vaan uskottelen itelleni niin. Itse oon ainakin kokenut ihan samoja fiiliksiä kun sää, tuntuu, että vaikka oppisin uutta, etten silti osaa mitään :D Ja työt painaa lisäks päälle. Ja myös avoin yliopisto!
    Mut menestykästä lukua sulle. Toivottavasti aukenee ovet molemmille ;)
    T: Marianne

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Niin ja lisään, että tosiaan ite Helsingissä käyn tota avointa, mut suuntana Tampere ois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee meillä siis kaupungit vähän ristiin! :D Mietiskelinkin tässä joskus, että kun näin sut viime keväänä kokeissa, että meinaatko hakea toista kertaa, kun sun nimeä ei ollut hyväksyttyjen listassa. Saako udella, paljonko sait pisteitä viimeks? Musta tuntuu, että mun oli ihan naurettavat, ja välillä pelottaa nouseeko ne siitä tänä vuonna. :o Ja hyvin on tuttua toi töiden ja avoimen päällepainaminen ja siihen vielä lisäksi itsenäinen luku. Huh huh. Mut ollaan me aika lukutoukkia. :D Molemmat kyllä ansaitsis paikan hyväksytyissä syksyllä. :)

      Poista
  6. Juuu aivan :) Haen varmasti niin kauan kunnes pääsen, ellei tuu joku totaalinen mielenmuutos :D mikä suuntaus sulla muuten olikaan se mieluisin - tutkimus tais olla? Itellä ois tähtäimessä psykologin koulutuksen jälkeen valmistua psykoterapeutiksi. Lääkis ois tietty toinen vaihtoehto, mutta jotenkin se kemia ja fysiikka ei houkuttele niin.
    Hmmm.. en itseasiassa muista varmaksi :D Muistan, että se jäi aika kauas lopulta, mutta meni paremmin mitä luulin (en meinaan tiennyt ennen koetta, että laskin tulis olemaan tuommonen peruspalikka, joten olin aluks aika hukassa ja mulla oli lisäks eka vielä rikkinäinen laskin). Ei oo edes se hylätty- paperi enää tallessa kun taisin tuhota sen samana päivänä kun se postissa tuli... :D
    Pitää toivoa, että artikkelit sais hyvin haltuun, että ei jäis sitten ainakaan siitä kiinni! Juuu, tuntuu kyllä itestä välillä, kun avoimen deadlinet painaa päälle samalla kun haluis lukea pääsykoekirjaa ja sitten vielä työt, että miten tässä pärjää :| sitten vielä tänään julkastava lisämateriaali ja itelläni alkaa vielä se KOTI-kurssi matikasta :D voipi olla, että pitää jossain vaiheessa lopettaa avoin ja pyytää työtuntivähennystä, koska tässä tulee jo aika kuormitus.
    Noh, mutta motivaatiolla eteenpäin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä turkimus ja mielenterveyspuoli kiinnostais. :) Koitan tsempata itteeni sen takia matikassa, kun sitä tutkimuksessa tarvii. :D Mä en sittenkään ottanut sitä koti-kurssia vaikka piti.. Saa nyt nähdä kääntyykö pää vielä. :D Mä saan onneks olla kokonaan pois töistä, kun artikkelit tulee. Vähän kammottaa ne, kun on nyt keskittyny vaan matikkaa, mutta eipä niitä kai voi harjoitella? Kyllä olin muuten ylpeä itestäni eilen illalla kun 10h työpäivän jälkeen väänsin kamalan pitkän korrelaatiolaskun loppuun käsin! Lisää noita hyviä fiiliksiä! :D

      Poista
    2. Juu, muistin siis oikein :) itellä on tosiaan lähinnä tuo mielenterveys ykkösjuttu. Nooh, voipi olla, ettet sä kyllä sitä tarvitsiskaan kuten mä :D musta oikeasti tuntuu, että vaikka lasken ja saan oikeita vastauksia, että oon pihalla kuin lumiukko sit kokeessa kuitenkin :F Mut joo, ite oon sitä mieltä, ettei artikkeleita voi etukäteen treenata oikeestaan. Pääasia sit sisäistää asiat kun ne julkastaan ja toivoa, ettei matikkaan tarvi sillon enää käyttää aikaa sitten :) eipä kai siinä muuta. Huhhuh! Saat olla kyllä ylpeä :D ootan innolla/pelolla, että pääsen taas noihin vaikeempiin tehtäviiin..

      Poista
    3. Luetko muuten avoimessa sekä psykaa että tilastoo? :)

      Poista
    4. Mä luen ihan psykologian perusopintoja vaan :/ nyt ollut neuropsykan ja kognitiivisen psykologian kurssi, pian alkaa käsittääkseni kehityspsykologia. Oisin ilmottautunut tosiaan tilastomatikkaan, mutta en kuollaksenikaan löytänyt moista kurssia Helsingin yliopiston sivulta :(

      Poista
  7. Tässä taas omia ratkaisujani. Toivottavasti näistä on apua. Voin täsmentää, mikäli jokin kohta ratkaisuissa jää epäselväksi.

    11. Merkitään jälkimmäisenä vuonna korjattavien koneiden lukumäärää satunnaismuuttujalla X ~ Bin(n,p), missä n=1.7*3500=5950 ja edellisvuoden perusteella p=150/3500. Binomijakauman odotusarvo E(X) = np = 255. Binomijakauman hajonnan neliö eli varianssi D^2(X) = np(1-p) = 244 >> 9, joten HP:n sivun 153 perusteella jakaumaa voidaan approksimoida normaalijakaumalla eli normitettu satunnaismuuttuja Z = (X-E(X))/D(X) ~ N(0,1). Z:n reuna-arvot 95 %:n luottamusvälille saadaan taulukosta: z- = -1.96 ja z+ = 1.96, jolloin luottamusväliksi tulee X = [E(X) - 1.96*D(X) , E(X) + 1.96*D(X)] = [255 - 1.96*(244)^1/2 , 255 + 1.96*(244)^1/2] = [224.4 , 285.6]. 95%:n luottamusvälin mukainen arvio jälkimmäisenä vuonna korjattavien koneiden määrälle on siis 220-290 kpl. Kirjan takana annettu vastaus 210-300 kpl näyttäisi vastaavan 99%:n luottamusväliä.

    14. Olkoon N otoksen koko ja nollahypoteesi se, että A:n ja B:n markkinaosuudet ovat yhtäsuuret, jolloin molemmat olisivat (35.8%+33%)/2 = 34.4% koko otoksesta. Tällöin testisuure χ^2 = (0.358N-0.344N)^2/0.344N + (0.330N-0.344N)^2/0.344N = 0.00114N noudattaa χ^2-jakaumaa vapausasteluvulla f=2-1=1 jos nollahypoteesi on tosi. Vapausasteluvun f=1 kohdalta luetaan taulukosta testisuureen kriittiseksi arvoksi 5%:n merkitsevyystasolla χ^2=3.841, joten asettamalla 0.00114N=3.841 saadaan ratkaistua N=3370.67 eli otoskoon oltava N≥3400. Huomautus: parametriset testit ovat tyypillisesti χ^2-testiä herkempiä, joten parametrisen testin avulla voisi saada tiukemman eli alhaisemman alarajan otoskoolle N.

    Kirjan takana annettuun vastaukseen N=4500 on nähtävästi päädytty laskemalla erikseen molempien tuotteiden A ja B markkinaosuuksien 95% luottamusvälit otoskoon N funktiona ja ratkaistu pienin arvo N, jolla ko. luottamusvälit eivät leikkaa toisiaan; tämä on hyvin karkea menetelmä vaadittavan otoskoon arvioimiseen, eikä mielestäni vastaa tehtävän kysymykseen 95% varmuudesta.

    27. Annetusta aineistosta lasketut otoskeskiarvot ja -hajonnat ovat: x_e = 4875, x_i = 4990, s_e^2 = 1647237 ja s_i^2 = 1175684. Molemmissa otoksissa tilastoyksikköjen lukumäärä n=20, joten sovelletaan hypoteesin testaukseen keskiarvojen vertailun t-testiä. Testisuureen arvoksi saadaan t = (x_i - x_e)/( s_i^2/n + s_e^2/n )^1/2 = 0.306 ja vapausasteluvuksi f= 40-2 = 38. Kaksisuuntaisen t-testin kriittiseksi arvoksi 5%:n merkitsevyystasolla katsotaan taulukosta |t|=2.0. Testisuureelle laskettu arvo 0.3 < 2.0, joten nollahypoteesia ei voida hylätä.

    42. Otokseen valituista Tomeraa sanoi äänestävänsä 0.245*1200 = 294 henkilöä, joista o_n=112 oli naisia ja o_m=294-112=182 miehiä. Jos Tomeran äänestäjistä 45% olisi naisia, 294 henkilön otoksessa heidän odotusarvonsa on e_n=0.45*294=132 jolloin vastaava miesten odotusarvo on e_m=294-132=162. Näistä laskettu testisuure χ^2 = (112-132)^2/132 + (182-162)^2/162 = 5.5 noudattaa χ^2-jakaumaa vapausasteluvulla f=2-1=1 jos nollahypoteesi on tosi. Vapausasteluvun f=1 kohdalta luetaan taulukosta testisuureen kriittiseksi arvoksi 1%:n merkitsevyystasolla χ^2=6.6. Testisuureelle laskettu arvo 5.5 < 6.6, joten nollahypoteesia ei voida hylätä 1%:n merkitsevyystasolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko kysyä, että kuka olet tai mikä on taustasi? :D

      Poista
    2. Kiitos kysymästä =). Opiskelin aiemmin matemaattis-luonnotieteellisessä, mistä on varmaankin hyötyä tilastomatematiikan tehtävissä. Olen jo pitkään haaveillut psykologiksi opiskelemisesta, mutta nyt alkanut harkita sitä vakavasti. Psykologian perusopinnot on suoritettuna, ja aion jatkaa Avoimessa helmikuussa alkavilla aineopinnoilla, jos vain läpäisen karsivan alkukuulustelun ensi viikolla. Sitä varten pitäisi opiskella Kalat'n kirjan Biological Psychology luvut 12-15. Saamattomuus vaivaa! Auttamisesta saa onneksi iloa, jonka motivoimana olen saanut noita tehtäviäkin ratkottua. Tuntuu jotenkin tarkoituksenmukaisemmalta kun ei tarvitse laskea niitä vain itseään varten.

      Poista
    3. Sun vaustauksista on kyllä ollut suuri apu! Tosi mahtavaa, että ihan tuntemattomat jaksaa auttaa muita. :)

      Poista
  8. Oon ite nyt laskemassa luvun 3 tehtäviä, eli perus luokittelua ja taulukointia... Jännä fiilis kun oon vielä ihan autuaan tietämätön noista kaikista kaavoista yms.!! :DD

    VastaaPoista
  9. Noiden epäparametristen testien kohdalla on todennäköisesti vaan silleen, että niiden tulokset pitää osata tulkita, jos sellaisia pääsykokeeseen tulee. Viime keväänähän oli ja en miekään ois osannu niitä taulukoita oikein katsoa, jos en ois pyöritelly niitä SPSS:llä jo aikasemmin. SPSS:stä epäparametriset testit löytää seuraavalla tavalla: Analyze --> Nonparametric Tests --> Legacy Dialogs. 2 Independent samplesista saa Mann-Whitneyn ja 2 Related Samplesista Wilcoxonin. Ja edellisessä pääsykokeessa ne epäparametristen testien taulukot oli muistaakseni tehty juuri SPSS:llä, vaikka pääsykoekirja taisikin Exceliä käyttää. Joten Excelin taulukoita tuskin pääsykokeeseen tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah kiitoksia avusta! Taidankin heti huomenissa ehkäpä hakata SPSS:ää ja kaivaa tulosteita esiin. :)

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)