Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Viime kerran pääsykoemokat matikassa

Heippa taasen! Kiva viikonloppu takana oman kullan ja kavereiden kanssa ilman niskaan hengittäviä matikan kirjoja. :) Nyt kuitenkin alkaa arki taas; huomenna töihin ja lisää tietoa päähän. Pläräsin loppuviikosta arviointiperusteet ja viime kevään kokeen matikan osalta tarkemmin läpi, ja selvittelin, missä oikeen olin mokannut. Tässä nyt tilitystä osittain myös hävettävistä virheistä.

Jos mennään ihan järjestyksessä tehtävien mukaan, niin tehtävästä 1a en ollut saanut oikeastaan muuta irti kuin, että kohdassa i oli kyseessä yksisuuntainen testi ja kohdassa ii kaksisuuntainen. Hämmennyin taulukoiden otsikoista Mann-Whitney Test ja Wilcoxon Signed Rank Test. En ollut löytänyt oikeastaan mitään järkeviä lukuja omaan vastaukseeni vaan selittänyt kirjallisesti jotain hämärää p-arvoista ja nollilehan se meni. Nyt, kun selasin oikeita vastauksia, niin olisin saanut helpolla ne pisteet, jos en olisi hämääntynyt em. taulukoiden otsikoista. Tiesin, että niitä käsiteltiin tarkemmin Nummenmaan kirjassa, joten en perehtynyt niihin ihmeellisemmin. Eipä se olisi ollut vaikeaa poimia niitä testisuureita, kun ne oltiin suoraan kerrottu, ja sitten etsiä p-arvo taulukoista. Huoh minä.



Tehtävä 1b meni kummemmitta ongelmittasen suhteen että, tiesin mitä piti laskea. En kuitenkaan muistanut oliko vapausasteet n-1 vai n-2 ja arvasin tapani mukaan väärän! Ja mokasin kaavan kanssa, oikein hävettää. Laitoin tuohon korrelaatiokertoimen merkitsevyyskaavaan ylös sulut, vaikka piti olla neliöjuuri. Lasku meni siis vastaukseltaan väärin.

Tehtävän 1c i-kohdassa mokasin lukujen taulukoinnin kanssa. En hoksannut laittaa järjetysnumeroita ollenkaan ja laskin jotain ihan omiani. Sain siitä kuitenkin muutaman armopisteen. Myöskin seuraavassa kohdassa olin tehnyt naurettavan mokan: piti käyttää muuttujaa d ja sen keskiarvoa, niin olin laskenut ilman keskiarvoa ja laittanut d1 ja d2. Muuten olin tajunnut homman idean. NYT SITTEN HUOLELLISUUTTA!!




Ongelma ensimmäisen tehtävän viimeisessä kohdassa oli se, etten syynännyt tehtävänantoa tarpeeksi tarkasti. Sieltähän ne jäännöstermit ja kaavakin löytyi. Niiden avulla olisin voinut kaapia lisää pisteitä kasaan. Täysiä en kuitenkaan olisi saanut, koska en muistanut ollenkaan tuota pienimmän neliösumman menetelmää. Etsin kauan sitä, mistä löytyi se luku 30, jolla jaettiin. Täytyykin se kerrata erityisen tarkkaan, kunhan sinne asti pääsen.

Sitten tuo ihana tehtävä 2ai. En edelleenkään ymmärrä kunnolla, miksen saanut täysiä. Korjauksissa on kyllä ensin vedetty seiska pisteiksi ja sen jälkeen rustattu päälle kolme pistettä. Loppujen lopuksi sain viisi pistettä?! Mikä logiikka, osaako joku kertoa? Ainoa ero oikeaan vastaukseen oli se, että käytin itse tarkkaa arvoa 3.96 enkä arvoa 4. Vastauskin oli täysin oikea! Iloisesti kaatui kohta ii typerään näppäilyvirheeseen, joka pilasi vastauksen, enkä tyhmyyspäissäni edes ymmärtänyt epäillä tulosta. Tehtävässä 2b tuli tehtyä huolimattomuusvirhe varianssin kohdalla, joka johti sitten vain viiteen pisteeseen.

Siinä pienimuotoinen synnintunnustus virheistäni. Täytyy ensi kerralla kiinnittää huomiota ehdottomasti huolellisuuteen, tehtävänannon jyystämiseen, näppäilytarkkuuteen sekä kaavojen ja vapausasteiden oikein muistamiseen.

Huomenna 7,5h töitä ja sen jälkeen pitäisi alottaa lukua 2 Nummenmaasta. Ensi viikon ohjelma koostuukin molempien kirjojen kakkoskappaleista ja niiden tehtävistä. Keskiviikkona töiden jälkeen matkusta murmelin luokse pariksi vapaapäiväksi, mutta tarkoitus olisi siellä ainakin yrittää tehdä tehtäviä. Mulle on kuulemma tiedossa jokin lahja, jota possu ei täksi kerraksi löytänyt (meillä oli puolivuotiskihlajaispäivä). Sain kuitenkin valkoisia kukkia. :)


Näkyykö pääsykokeisiin valmistautuminen jo teidänkin arjessa?


Ps. Teen samanlaisen postauksen myös artikkeleista myöhemmin, kunhan saan aikaiseksi perehtyä niihin tarkemmin.



Päättäväisyydellä,
Embe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)