Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Ready, set, go!

Elokuun ensimmäinen. Päätin heinäkuussa, että aloitan elokuussa lukemisen, koska sillon alkaa koulutkin. Myönnettäköön kuitenkin, että otin parin päivän varaslähdön. En voinut enää pyöritellä peukaloita vapaapäivinä, joten aloin kirjoitella kaavoja kuten viime vuonnakin. :D Mulle sanottiin aamulla, että voin pitää tänään vapaapäivän jos haluan, töissä vissiin vähän hiljaista. Nyt kuitenkin ehkä kaduttaa, kun sanoin ottavani vapaan, olis sitä rahaakin kiva saada. No, sitä suuremmalla syyllä täytyy käyttää vapaapäivä hyödyksi!



Tarkoitus on nyt alottaa tolla matikalla. Menin viime vuonna muistaakseni ennen joulua ostamaan Nummenmaan pääsykoekirjan, kun olin ihan vauhkona, ja tietenkin mun tuurilla se kirja sitten vaihtui tohon toiseen. :) Onneks ostiin sentään käytettynä. Ajattelin nyt lukea molempia, jos vaikka Nummenmaasta löytyisi johonkin asiaan selitys selkeämmin kuin tuosta uudesta. Asiat kuitenkin luen Holopaisen & Pulkkisen mukaan eli jätän väliin esim. varianssianalyysin. Saatan ehkä vilkaista sitä pintapuolisesti, jos vaikka artikkeleissa sitten mainitaan siitä jotain.



Teoriaa löytyy aikas kattavasti: Holopainen & Pulkkinen, Nummenmaa, valmennuskurssin teoriakooste, viime vuoden muistiinpanot ja valmennuskurssilta saadut tiivistelmät. Harjoitustehtävistäkään ei ole puutetta; valmennuskurssilta saatu tiiliskivi vanhoja pääsykokeita 90-luvun alusta asti, tehtäväkirja Nummenmaahan ja kansiollinen ylimääräisiä harjoitusmonisteita, jotka on myöskin saatu kurssilta. Vielä kun alkaa avoimen kurssi, niin materiaalista ei ainakaan ole puutetta!

Tässä vasta osa kaavoista, jatkoa luvassa vielä paljon.


En oo vielä tehnyt mitään lukusuunnitelmaa, koska en tiedä minä päivänä avoimen psykaa järjestetään. Tekisin mieluusti viikkoaikataulun. Töitäkin on syksyllä varmaan epäsäännöllisesti, joten täytyy laatia kolmen viikon lukusuunnitelmia vuorolistan mukaan. Aion kirjoittaa kattavammat muistiinpanot kokeilemalla erilaisia tekniikoita, esimerkiksi visuaalista hahmottamista. Kirjoitin terveystiedosta muistiinpanoja piirtelemällä tikku-ukkoja ja jotain työkaluja kuvaamaan suhteen rakentamista. :D Ainakin se tuotti tulosta: terveystiedosta 41/42 pistettä. Toivotaan että mun toivottomat piirrustustaidot auttais tässäkin asiassa! Vaikka mulla on noi viime vuoden muistiinpanot tallella, niin koen itselleni hyödylliseksi kirjoittaa ne uudestaan, jää jotenkin paremmin mieleen. Kaavatkin muistaa paremmin, kun niitä rustailee moneen kertaan. Kirjakin on täynnä mun piiperryksiä vaihtoehtoisista kaavoista, lisähuomioista jne.

Tähän vielä inspiroijani: Dr. Spencer Reid (Mattthew Gray Gubler) Criminal Mindsista! Ps. Sarja on paras.


Olisko teillä vinkkejä ton lukusuunnitelman tekemiseen? En oo koskaan ite tehny, niin en oikein tiedä millainen olisi hyvä. Entä onko kukaan ladannut sitä SPSS ohjelmaa? Ajattelin ladata sen, jotta hahmottaisia tulosteet ja semmotteet paremmin. Yritin ladata sitä, mutta en vaan saa sitä loppuun. Mistä se kannattaisi ladata?

Olisko ketään Tampereen suunnalta, ketä kiinnostaisi pitää sellaista lukupiiriä, erityisesti artikkeleiden suhteen, mutta miksei matikankin? :)


Päättäväisyydellä,
Embe

4 kommenttia:

  1. Ehkä tästä videosta löytyy ideoita lukusuunnitelman tekoon, vaikka abeille onkin:
    http://abitreenit.yle.fi/yo-kokeet/abitv/lukusuunnitelma

    Omat oivallukseni lukusuunnitelmasta ovat:
    1. Aseta KONKREETTISIA väli- ja päätavoitteita, joiden ympärille suunnitelmasi rakennat. Toisin sanoen "Luen maanantaisin 2 tuntia" ei ole riittävä tavoite. Paljon parempi on jo, että "Luen Nummenmaasta sivut 50-60 ja lasken niihin liittyvät harjoitukset". Varsinaisten sivumäärien lisäksi kannattaa laittaa välietappeja, että "lokakuussa osaan jo nämä ja nämä asiat", "Tavoitteenani on saada avoimen tentistä nelonen jne". Päätavoite on tietty pääsykoe, mutta sitä on hyvä pilkkoa paloihin
    2. Paloihin pilkkominen näkyy siinä, että tekee oikeastaan kaksi lukusuunnitelmaa. Sellainen iso runkosuunnitelma, joka kattaa koko vuoden ja johon kirjaat suunnitelman siitä, missä järjestyksessä etenet. Hyvä olisi, jos maaliskuun tienoilla pääsisit jo kertailemaan juttuja. Ja sitten olisi se arkipäivässä käytössä oleva suunnitelma, joka on hyvin yksityiskohtainen (ja sitä sitten päivitetään koko ajan)
    3. Sen hyväksyminen, että lukusuunnitelmat mättää AINA. Lukusuunnitelmaa pitää siis koko ajan päivittää tarkastellen kriittisesti omaa oppimistaan
    4. Lukusuunnitelmaan on hyvä kirjata, missä järjestyksessä opiskelee uusia asioita, mutta kannattaa myös varata aikaa vanhojen juttujen kertaamiseen, ettei ne pääsee unohtumaan. itte tykkäsin joka päivä opetella jotain uutta ja puolet päivästä kerrata vanhaa.
    5. Ja tämä on melkein tärkein: laita lukusuunnitelmaan riittävästi vapaata. Suositus olisi yksi lukuvapaa päivä viikossa. Ja parin kuukauden välein on hyvä pitää vaikka pitkä viikonloppu vapaata. Tää on vaikeaa - tiedän - mutta kannattaa. Vielä tärkeämpää on, että just ennen pääsykoetta pitää ne kaksi vikaa päivää ihan vapaata. Vikana päivänä voi vaikka vilkaista kaavat läpi. Virkeänä pystyy 100 % parempaan suoritukseen kuin väsyneenä ja viime hetken paniikit vetäneenä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli loistava, kiitokset tästä! Toi pilkkomisjuttu olis varmasti hyvä, ja noiden tavoitteiden asettaminen sellai, että "osaan tämän silloin ja saan tentistä tämän jne" - kuten sanoitkin. 3. kohta ehkä kaikista paras! :D Viime vuodesta opin kyllä sen, että lukuvapaat päivät tekis ihan hyvää. Ja mulle sanottiin valmennuskurssillakin, ettei päivää ennen koetta saa lukea, se vasta vaikeaa olikin noudattaa sitä. Kiitos vielä näistä hyvistä vinkeistä. :)

      Poista
  2. Herttinen oot kyllä ajoissa! :) Sulla on kyllä hirvee päättäväisyys ja into. Ite en olis voinu viime vuonna kuvitellakaan, että olisin tässä vaiheessa vuotta jo alkanu lukee, kun edellisistäkään pääsykokeista ei oo vielä kauaa. Hyvähän se on, et alottaa sillon ku asiat on vielä tuoreessa muistissa. Muista kuitenki levätä ja tehdä paljo muuta ennen ens kevättä, äläkä ota liian isoa alkutahtia, ettei paras vire mee ohi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloittelenkin sellai pikkuhiljaa, kirjojen ekojen kappalaiden kanssa! Koitan vaan pysyä tässä ajatuksessa, ettei tuu lipsuttua niistä harjoitustehtävistä kuten viime vuonna: "Tää on ihan tyhmä, ei tätä tartte tehdä" jne. :D Nyt oon päättäny tehä kaikki kirjan tehtävät, kun mulla on aikaa paneutua niihin. :) Oon myös pillkonu mun lukusuunnitelman useammaksi lyhyeksi lukuhetkeksi päivässä, kun usei ntyöt katkaisee päivän ihan typerästi.

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)