Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Mistä olen ylpeä?

Vaikka edellisessä postauksessa kerroinkin pienestä laiskistumisesta, sain tänään voitettua ehkä maailman kamalimman todaritehtävän lisämateriaalista. Tehtävähän oli äärimmäisen mielenkiintoinen: kertoi pihistä pastorista, joka halusi ostaa vain 11 jokaista numeroa osoittamaan laulettavia virsiä. Oi, psykologia, missä luuraat? Mutta nyt aiheeseen. Mä en halua taas vaipua mihinkään angstiin, joten päätin vaihtelun vuoksi ajatella sitä, mitä olen jo saavuttanut.



1. Uskalsin lähteä yrittämään

Uskalsin ylipäätään kirjoitusten jälkeen lähteä täysillä mukaan pääsykokeisiin, vaikka olin kuullut kauhutarinoita matikasta. Luulen, että monet saattavat hylätä koko haaveensa juuri matikan takia, erityisesti jos ei loista matikassa. En mäkään loistanut. Sehän on kylmä fakta, että toi tilasto vaatii töitä ihan jokaiselta. Oon myös ylpeä siitä, että viime vuoden epäonnistumisesta huolimatta jaksoin nousta luuseritunteesta ja lähteä yrittämään uudelleen - paremmalla tarmolla ja itseluottamuksella.

2. Selvisin rankasta syksytä

Tiesin jo kesällä, että syksystä tulisi rankka; oli töitä, matikkaa, psykaa ja itsenäistä opiskelua samaan aikaan. Mielialaa laski se, että kaverit pääsivät opiskelemaan. Mä jumituin kesätyöhöni, mutta koitin silti, tehdä jotain hyödyllsitä opintojen kannalta. Vaikka vähensin työvuoroja kesästä, mulla oli silti melkein joka päivälle jotain ohjelmaa. Viimeiset viikot ennen joulua olivat rankimmat, töitä oli enemmän kuin kesällä ja vielä neuropsykan ja todarimatikan tentti siinä lomassa. En olis arvannutkaan, että jaksan tehdä niin montaa asiaa samaan aikaan ja saada vielä hyviä tuloksia.

3. Pysyin lähes lukusuunnitelmassa ja sain pääsykoekirjan luettua

Tarkoitus oli aluperin kahlata HoloPulkki läpi jouluun mennessä. Mulla ei oo siis ollut mitään tarkkaa lukusuunnitelmaa, se oli vain välitavoite. Vaikka tavoite viivästyi kuukaudella, olin silti iloinen siitä, että olin niin aikaisin saanut teoriat luettua ja laskut laskettua. Pystyn nyt siis keskittymään vanhoihin pääsykokeisiin ja muuhun lisämatksuun, kun ns. pakolliset laskut on (lähes) kokonaan laskettu. Tarkoitus on kuitenkin palata vielä HoloPulkin seuraan keväämmällä - mehän ei voida olla erossa toisistamme.

4. Pienistä saavutuksistakin voi olla ylpeä

Erityistä ylpeyttä oon kokenut avoimen arvosanoista. Oon pärjännyt siellä paremmin kuin olisin uskonut. Matikassakin oon selättänyt moooonta haastetta, viimeisimpänä toi virsitehtävä. Tulee hyvä fiilis, kun on monen hetken pohdinnan jälkeen oivaltanut kieron tehtävän tarkoituksen tai huomaa saaneensa oikean vastauksen melkein kahden sivun korrelaatiokertoimen laskemisen jälkeen. Jes!

5. Olen osannut auttaa muita

Tää on kyllä ollut niin ihmeellistä! Musta on kovin outoa, että multa on kysytty neuvoa ja vielä oudompaa se, että oon myös osannut neuvoa. Wou. Tulee hyvin itsekin kertailtua, kun selailee vanhempia tehtäviä ja koittaa muistaa, että miksi laskin tämän näin. Musta on myös ollut ihan loistavia sellaiset tehtävät, joita olemme joidenkin lukijoiden kanssa tehneet toisillemme. Siinä vasta joutuukin pähkäilemään, kun koittaa selittää kirjallisesti jotain matikan asioita!



Nyt, kun tuli kirjattua näitä tähän mennessä tulleita ylpeyden aiheita, tulee varmempi olo siitä, että kyllä keväästäkin selvitään kunnialla, vaikka kaiken kukkuraksi tulee vielä valmennuskurssi viemään aikaa. Kuten sanoin, työllähän se opiskelupaikka lohkeaa, ei millään muulla. Onneksi tässä on vielä hyvin aikaa laskea vanhoja tehtäviä, laskea Nummenmaan laskuja, laskea lisämateriaalia valmennuskurssilta, kerrata HoloPulkkia ja huhtikuussa rykäistä artikkelien ahmiminen käyntiin. Toivottavasti tällä kertaa olisi jotain mielenterveyteen liittyviä artikkeleita, kehityspsyka kun ei oikein nappaa. :) Muistakaa tekin taputtaa itseänne selkään JOKAISESTA onnistumisesta!


Päättäväisyydellä,
Embe

8 kommenttia:

  1. Vau, ihailen sinnikkyyttäsi ja ahkeruuttasi - sinulla todella on syitä olla ylpeä itsestäsi :-) Odotan innolla ja kauhulla omaa urakkaani. Tavoitteenani on päästä 2014 opiskelemaan psykaa Helsinkiin! Jääks :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :) Into ja kauhu on varmaan aika sopiva (ja pelottava) yhdistelmä. Mullakin on meinaan sellaiset fiilikset. Mutta hyvä, että osaat jo nyt henkisesti varautua tulevaan, ettei todellisuus iske päin naamaa. :D

      Poista
  2. Olipas kiva postaus ja ihania noi kuvat! :)

    VastaaPoista
  3. Lueskelin jonkin aikaa sun blogia ja ei muuta voi sanoa kun että sä TOSISSAAN haluat lukemaan psykologiaa! Eli toivotan sulle erittäin paljon onnea matkaan ja uskot vaan siihen, että onnistut niin ei voi mennä pieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän ja niiaan piristävästä kommentista! Nää on kyllä kullanarvoisia varsinkin tälläisinä päivinä, kun tulee työvuorojen välissä kotiin lähinnä vain nukkumaan. Harmittaa, kun en oo saanu laskettua, mutta pian lähtee tarmopuuska käyntiin..:)

      Poista
  4. Olet kyllä tehnyt mielettömästi hommia. Toivon tosiaan että pääset tänä vuonna opiskelemaan, vaikka uskoisin kyllä, että sulla on erittäin hyvät mahdollisuudet siihen :)

    Minulla on itsellänikin tähtäimessä psykologian opiskelu ja kaupunkina Tampere, eli siis samaa pääsykoetta ollaan menossa tekemään. Itse olen tosin nyt abi, eli luku-urakkaa en ole vielä edes aloittanut... Suunnittelin aluksi aloittavani penkkareiden jälkeen eli viimeistään ensi viikon alussa, mutta nyt on alkanut tuntua siltä että en ehkä jaksakaan kirjoituksiin lukemisen kanssa.

    Mietinkin, missä vaiheessa aloit itse lukea viime keväänä pääsykokeisiin, ja kuinka paljon opiskelit päivässä? Epäilyttää, onko minulla mitään mahdollisuuksia päästä sisään vajaan kahden kuukauden lukemisen jälkeen. Toisaalta toivon, että voisin kirjoitusten jälkeen jaksaa taas puurtaa pitkää päivää uuden tavoitteen parissa. Olisi siis kiva saada jotain havainnollistusta siitä, paljonko joku muu on opiskellut. Vaikka et viime keväänä päässytkään sisään, saisi lukumäärästä edes jonkinlaista suuntaa sille, paljon itse kannattaisi. Olin myös lyhyessä matikassa ja sain syksyllä siitä hyvän arvosanan, mutta tilastomatikka ei ikinä ole ollut se vahvin osa-alue... Siinä määrin siis pelottaa aika paljon, aiemmista tuloksista huolimatta. Pääsykoe on kuitenkin varmaan aika eri juttu kuin yo-koe.

    Tiedän kyllä, että on yksilöllistä mitä kukin jaksaa lukea ja kuinka nopeasti omaksuu asioita, mutta olisi siitä huolimatta kiva kuulla vähän omista opiskelutaktiikoistasi keväältä. En muista oletko kirjoittanut niistä täällä sen suuremmin - jos jokin postaus aiheesta löytyy niin sano toki, niin lukaisen sen läpi!

    t. pelokas abi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Mä aloin viime vuonna lukemaan joulun aikoihin. Sillon kyllä luin ehkä kolme ekaa lukua ja selailin vain kirjaa eli en varsinaisesti panostanut. Todellisen lukemisen aloitin heti matikan kirjoitusten jälkeen, kun niistä kolmen päivän päästä alkoi valmennuskurssi. Valmennuskurssi rytmitti hommaa sillä tavalla, että siellä tuli käytyä n. neljänä iltana viikossa ja 4-6 tuntia kerrallaan. Muina päivinä lueskelin itse ja myös valmennuskurssipäivinä. Luin myös viikonloppuisin ellen ollut poikaystäväni kanssa. Kyllä mulla silti tuli laiskuusvälipäiviä tai muuten ei tullut luettua. Eihän kukaan pysty lukemaan 7 päivää viikossa jatkuvasti. Sanoisin mielummin, että pyrkii lukee joka päivä vähän kuin vaikka viitenä päivänä 8 tuntia kerrallaan. Itelle ainakin on tehokkaampaa pitää useita lyhyitä lasku- ja lukuhetkiä kuin koittaa väkisin saada se 8 tuntia täyteen. Mutta kukin tyylillää toki. :) Tiedän kyllä monia, joilla on tarkka lukusuunnitelma, 8 tuntia arkisin ja viikonloput vapaata. Riippuu tosi paljon myös elämäntilanteesta, miten pystyy lukemaan.

      Ite en ottanut töitä vielä sillon vaikka tarjottiin, eikä mun mielestä kannatakkaan ottaa jos vain pystyy jättämään väliin. Itellä ainakin nyt työt vie voimia ja aikaa sen verran, etten jaksa niinä päivinä lukea oikeastaan ollenkaan. :/ Mut en mä näkis sitä mahdottomana hommana päästä suoraan lukiosta. :) Kyllä jotkut siihen pystyy, ite en pystyny. Kannattaa keskittyä omaan suoritukseen ja lukemiseen eikä miettiä, kuinka paljon muut lukee ja missä kohtaa muut menee jne. Kirjoituksethan sulla on nyt tietysti ne tärkeimmät, niin hoidat ne vaan kunnialla pois alta, niin voit sitten keskittyä täysillä psykaan. :) Paitsi jos sulla on vaan joku äikän essee jäljellä, niin kannattaa sit ehkä vähän ees selailla pääsykoekirjaa.

      Tsemppiä joka tapauksessa sullekin, I feel your pain. :D

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)